Wyglądają jak zielone migdały, a są jeszcze lepsze. "Przysmak królów" dostarczy wapnia i oczyści organizm
Getty/iStock
Newsy

Wyglądają jak zielone migdały, a są jeszcze lepsze. „Przysmak królów" dostarczy wapnia i oczyści organizm

To pyszne orzechy, które z pewnością zna każdy z was. Zarówno solone, jak i bez dodatków smakują doskonale, a do tego dostarczają do organizmu mnóstwo drogocennych składników i witamin.

Od lat pistacje bez trudu dostać w większości sklepów, choć, ze względu na cenę, są one traktowane niemal jak dobro luksusowe. Nie cieszą się przez to dużą popularnością i niektórzy uznają je raczej za dość drogą i ekstrawagancką przekąskę niż zdrowy przysmak.

A przecież pistacje to bardzo zdrowe orzechy, pełne witamin, nienasyconych tłuszczów i innych składników odżywczych, które wpływają pozytywnie na cały organizm. Sprawdźcie, dlaczego warto je jeść i jak można wykorzystać pistacje w kuchni. 

Pistacje - wartości odżywcze 

Orzechy te już w dawnych czasach uważano za rarytas i nosiły nawet miano „przysmaku królów” ze względu na to, że dla mniej zamożnych ludzi były trudno dostępne. Jednak dzięki podróżnikom handel się rozwijał i w XIX wieku pistacje podbiły najpierw Stany Zjednoczone, a w kolejnym stuleciu następne kraje. Dziś uprawia się je na dużą skalę, a najwięcej właśnie w USA oraz Turcji i Iranie. 

Znajdujące się w pistacjach składniki odżywcze to m.in.:

  • potas

  • fosfor

  • magnez

  • cynk

  • kwas foliowy

  • witamina C

  • witamina E

  • witamina B6

  • węglowodany 

  • białko

Zobacz także
Te pomarańczowe kuleczki mają 3x więcej witaminy C niż czarna porzeczka, a do tego prasują zmarszczki aż miło

Te pomarańczowe kulki mają 3x więcej witaminy C niż czarna porzeczka, a do tego prasują zmarszczki aż miło

Dokucza wam niestrawność? Żujcie to od razu po jedzeniu. Wspomoże trawienie i złagodzi przykre dolegliwości

Dokucza wam niestrawność? Żujcie to od razu po jedzeniu. Wspomoże trawienie i złagodzi przykre dolegliwości

Właściwości pistacji

Już w starożytności pistacje były doceniane za swój charakterystyczny smak oraz pozytywny wpływ na zdrowie. Jedzenie tych orzechów przyniesie wam wiele korzyści:

  • wspomagają oczyszczanie organizmu

  • regulują poziom cholesterolu i ciśnienia krwi

  • wspierają kości i mięśnie

  • wzmacniają odporność

  • obniżają ryzyko wystąpienia cukrzycy typu 2 i otyłości 

  • nadają skórze blasku i promiennego wyglądu

  • wspierają narząd wzroku

Co można zrobić z pistacji?

Pistacje można wykorzystać zarówno do chrupania bez dodatków, jak i do przygotowania deserów oraz wytrawnych dań mięsnych. Ważne, by były to pistacje bez dodatku soli - to mogłoby zaburzyć smak potraw. Zachęcamy was do wypróbowania poniższych przepisów: