
Od lat pistacje bez trudu dostać w większości sklepów, choć, ze względu na cenę, są one traktowane niemal jak dobro luksusowe. Nie cieszą się przez to dużą popularnością i niektórzy uznają je raczej za dość drogą i ekstrawagancką przekąskę niż zdrowy przysmak.
A przecież pistacje to bardzo zdrowe orzechy, pełne witamin, nienasyconych tłuszczów i innych składników odżywczych, które wpływają pozytywnie na cały organizm. Sprawdźcie, dlaczego warto je jeść i jak można wykorzystać pistacje w kuchni.
Pistacje - wartości odżywcze
Orzechy te już w dawnych czasach uważano za rarytas i nosiły nawet miano „przysmaku królów” ze względu na to, że dla mniej zamożnych ludzi były trudno dostępne. Jednak dzięki podróżnikom handel się rozwijał i w XIX wieku pistacje podbiły najpierw Stany Zjednoczone, a w kolejnym stuleciu następne kraje. Dziś uprawia się je na dużą skalę, a najwięcej właśnie w USA oraz Turcji i Iranie.
Znajdujące się w pistacjach składniki odżywcze to m.in.:
-
potas
-
fosfor
-
magnez
-
cynk
-
kwas foliowy
-
witamina C
-
witamina E
-
witamina B6
-
węglowodany
-
białko
Właściwości pistacji
Już w starożytności pistacje były doceniane za swój charakterystyczny smak oraz pozytywny wpływ na zdrowie. Jedzenie tych orzechów przyniesie wam wiele korzyści:
-
wspomagają oczyszczanie organizmu
-
regulują poziom cholesterolu i ciśnienia krwi
-
wspierają kości i mięśnie
-
wzmacniają odporność
-
obniżają ryzyko wystąpienia cukrzycy typu 2 i otyłości
-
nadają skórze blasku i promiennego wyglądu
-
wspierają narząd wzroku
Co można zrobić z pistacji?
Pistacje można wykorzystać zarówno do chrupania bez dodatków, jak i do przygotowania deserów oraz wytrawnych dań mięsnych. Ważne, by były to pistacje bez dodatku soli - to mogłoby zaburzyć smak potraw. Zachęcamy was do wypróbowania poniższych przepisów: