Zgodzicie się, że nie ma to jak ciepłe i pachnące śniadanie, którego zapach roznosi się po całym domu. Proponujemy wam prosty przepis na delikatne i puszyste placuszki, w sam raz na rozpoczęcie dnia. Już od chwili, gdy rozpoczniecie smażenie, aromat tych placków sprawi, iż wszystkim ślinka pocieknie i obudzi się nawet największy śpioch. Przygotujcie sobie potrzebne składniki i bierzcie się za to pyszne śniadanie. 

Jak zrobić placki na budyniu?

Składniki:

  • 1 szklanka mleka

  • 1 szklanka mąki pszennej

  • 2 jajka

  • 5 łyżek oleju

  • 3 łyżki cukru pudru

  • 1 płaska łyżka proszku do pieczenia

  • 2 łyżeczki budyniu o smaku waniliowym

Przygotowanie:

  1. Wsypcie do miski mąkę, cukier puder, proszek do pieczenia i budyń. 

  2. Następnie dodajcie jeszcze 2 jajka, 5 łyżek oleju i 1 szklankę mleka (lub napoju roślinnego).

  3. Wymieszajcie składniki mikserem i miksujcie do momentu, aż składniki się połączą i konsystencja ciasta będzie jednolita.

  4. Miskę z ciastem na placki przykryjcie folią spożywczą i odstawcie na kilka minut. 

  5. Po tym czasie wylejcie olej na patelnię i rozgrzejcie. Łyżką nakładajcie niewielkie porcje ciasta. Smażcie na średnim ogniu i po chwili odwróćcie na drugą stronę. Gdy placki będą już ładnie przyrumienione, przełóżcie je na talerz.

Warto ułożyć wcześniej na talerzu grubszą warstwę z ręczników papierowych, które wchłoną nadmiar oleju. Dzięki temu placki będą mniej tłuste oraz lżejsze dla żołądka. 

Jak podać placki budyniowe?

Do tych smakowitych placuszków pasują praktycznie wszystkie słodkie dodatki. Najprościej będzie posypać je po prostu cukrem pudrem lub polać miodem. Polecamy dodać też solidną porcję świeżych owoców (latem koniecznie sezonowych), by zapewnić sobie zastrzyk witamin i cennego błonnika.

Zobacz także:

Placki budyniowe genialnie smakują również z domową konfiturą, dżemem czy musem jabłkowym. Największe łasuchy mogą je polać po prostu czekoladą albo posmarować kremem czekoladowo-orzechowym i podać z bananami. Racuszki będą też smaczne z masłem orzechowym – jeśli zdecydujecie się na ten produkt, zwróćcie uwagę, by zawierał jak najwięcej orzechów i był pozbawiony dodatku oleju palmowego.