Wyglądają jak racuchy, ale są 100x lepsze. Wsypcie 2 łyżeczki do masy na te placuszki, a oczarują was smakiem
Getty/iStock
Newsy

Wyglądają jak racuchy, ale są 100x lepsze. Dodajcie 2 łyżeczki tego produktu do masy na te placuszki, a oczarują was smakiem

Mamy tu miłośników racuchów? Jeśli za nimi przepadacie, mamy dla was nową propozycję. To pulchne i słodkie placuszki, które robi się w mig, i które jeszcze szybciej znikają z talerzy. Sekretem jest dodatek jednego produktu do ciasta.

Zgodzicie się, że nie ma to jak ciepłe i pachnące śniadanie, którego zapach roznosi się po całym domu. Proponujemy wam prosty przepis na delikatne i puszyste placuszki, w sam raz na rozpoczęcie dnia. Już od chwili, gdy rozpoczniecie smażenie, aromat tych placków sprawi, iż wszystkim ślinka pocieknie i obudzi się nawet największy śpioch. Przygotujcie sobie potrzebne składniki i bierzcie się za to pyszne śniadanie. 

Jak zrobić placki na budyniu?

Składniki:

  • 1 szklanka mleka

  • 1 szklanka mąki pszennej

  • 2 jajka

  • 5 łyżek oleju

  • 3 łyżki cukru pudru

  • 1 płaska łyżka proszku do pieczenia

  • 2 łyżeczki budyniu o smaku waniliowym

Zobacz także
Racuchy i placki na sodzie w pójdą w odstawkę. 2 minuty przygotowania i na patelnię

Racuchy i placki na sodzie w pójdą w odstawkę. 2 minuty przygotowania i na patelnię

Babcia Zosia zawsze smażyła mi placki na tym białym płynie. Teraz robię je co tydzień

Babcia Zosia zawsze smażyła mi placki na tym białym płynie. Teraz robię je raz na tydzień

Przygotowanie:

  1. Wsypcie do miski mąkę, cukier puder, proszek do pieczenia i budyń. 

  2. Następnie dodajcie jeszcze 2 jajka, 5 łyżek oleju i 1 szklankę mleka (lub napoju roślinnego).

  3. Wymieszajcie składniki mikserem i miksujcie do momentu, aż składniki się połączą i konsystencja ciasta będzie jednolita.

  4. Miskę z ciastem na placki przykryjcie folią spożywczą i odstawcie na kilka minut. 

  5. Po tym czasie wylejcie olej na patelnię i rozgrzejcie. Łyżką nakładajcie niewielkie porcje ciasta. Smażcie na średnim ogniu i po chwili odwróćcie na drugą stronę. Gdy placki będą już ładnie przyrumienione, przełóżcie je na talerz.

Warto ułożyć wcześniej na talerzu grubszą warstwę z ręczników papierowych, które wchłoną nadmiar oleju. Dzięki temu placki będą mniej tłuste oraz lżejsze dla żołądka. 

Jak podać placki budyniowe?

Do tych smakowitych placuszków pasują praktycznie wszystkie słodkie dodatki. Najprościej będzie posypać je po prostu cukrem pudrem lub polać miodem. Polecamy dodać też solidną porcję świeżych owoców (latem koniecznie sezonowych), by zapewnić sobie zastrzyk witamin i cennego błonnika.

Placki budyniowe genialnie smakują również z domową konfiturą, dżemem czy musem jabłkowym. Największe łasuchy mogą je polać po prostu czekoladą albo posmarować kremem czekoladowo-orzechowym i podać z bananami. Racuszki będą też smaczne z masłem orzechowym – jeśli zdecydujecie się na ten produkt, zwróćcie uwagę, by zawierał jak najwięcej orzechów i był pozbawiony dodatku oleju palmowego. 

Kotlety mielone

Przepis na budyniowe naleśniki
Adobe Stock
Newsy
Budyniowe naleśniki to hit. Takie pyszne, że zajadają się nimi wszyscy
Fani budyniowych wypieków z pewnością będą zachwyceni tymi naleśnikami. Kto by pomyślał, że ich przyrządzenie jest tak łatwe.

Naleśniki to istne niebo w gębie. Ich niekwestionowaną zaletą jest fakt, że można je jeść dosłownie o każdej porze dnia. Przygotowane na śniadanie, obiad czy kolację z pewnością zapełnią wasze brzuchy do syta. Jak zrobić przepyszne naleśniki budyniowe? Do ich przyrządzenia potrzebne są jajka, mąka, mleko, woda, sól oraz olej. Okazuje się jednak, że z masy wzbogaconej o budyń w proszku można zrobić przepyszne naleśniki budyniowe. To nie lada gratka dla wszystkich wielbicieli tego typu wypieków.  Jaki tłuszcz jest najlepszy do smażenia naleśników? Prawdopodobnie większość z was smaży swoje naleśniki na oleju słonecznikowym lub rzepakowym. Niektórzy używają do tego również masła. Okazuje się jednak, że żadne z tych rozwiązań w rzeczywistości nie jest poprawne. Najznamienitsi szefowie kuchni twierdzą, że najlepsze naleśniki – lekkie i aksamitne, powstają na oleju kokosowym. Produkt nie tylko odpowiada za walory estetyczne i smakowe dania, ale również ma niesamowicie pozytywny wpływ na wasze zdrowie. Będzie idealnie pasował do naleśników budyniowych. Przepis na naleśniki budyniowe Będziecie potrzebować: 2 szklanek mąki pszennej 1 szklanki mleka 1 szklanki wody gazowanej 1 budyniu waniliowego w proszku 1 łyżeczki cukru waniliowego 2 jajek Szczypty soli Oleju do smażenia (najlepiej kokosowego) Przygotowanie: Do dużej miski przesiejcie mąkę i budyń w proszku.  Do sypkich składników dodajcie jajka, mleko, wodę, cukier oraz sól. Całość zmiksujcie na jednolitą masę (sami musicie stwierdzić czy jest ona gotowa, najlepiej metodą prób i błędów – jeśli naleśniki wychodzą zbyt grube, dodajcie do nich wody, jeśli się rwą, dodajcie mąki). Na patelni rozgrzejcie cienką warstwę oleju, a następnie...

krokiety z farszem
Gotujmy.pl
Newsy
Krokiety z białą kiełbasą będą idealne na wielkanocny obiad. Ten przepis nie ma sobie równych
Krokiety to bardzo popularne danie, które lubi większość osób. Jednak niewiele zna krokiety z jajkiem, białą kiełbasą, szczypiorkiem i żółtym serem. To niezapomniany smak.

Niedługo Wielkanoc. W głowach wielu polskich gospodyń domowych coraz częściej przewija się myśl, czym poczęstować na święta gości? Mamy dla was pewną świetną propozycję, która będzie doskonałą alternatywą dla tradycyjnych już kotletów schabowych, mielonych czy karkówki w sosie. Co podać na świąteczny obiad? Oczywiście, poza wielkanocnym żurkiem, warto zaserwować gościom jakieś pyszne i konkretne danie. Co powiecie na te oto kolorowe i przepyszne krokiety z nadzieniem jajeczno-kiełbasianym z dodatkiem świeżego szczypiorku? Przygotowanie tego dania jest banalnie proste a efekt smakowo-wizualny wprost nie do opisania. Pyszne naleśnikowe krokiety z wiosennym nadzieniem, będą hitem na waszym tegorocznym stole. Poczęstujcie nimi gości a na pewno poproszą was o przepis! Przepis na krokiety z białą kiełbasą Składniki na ciasto: 2 szklanki mleka 2 jajka 1 szklanka mąki ¼ łyżeczki proszku do pieczenia Pół łyżeczki majeranku Sól i pieprz do smaku (może być kolorowy, świeżo zmielony) Składniki na nadzienie: 5 jajek 3 białe kiełbaski Około 100 gram sera żółtego Pęczek szczypiorku Dodatkowe składniki: Jajka do panierki Mąka do panierki Bułka tarta do panierki Olej do smażenia Przygotowanie: Łączymy ze sobą wszystkie składniki ciasta. Mleko przelewamy do miski i dokładamy do niego pozostałe składniki ciasta: mąkę, jajka, proszek do pieczenia oraz przyprawy. Wszystko dokładnie miksujemy. Na patelni rozgrzewamy olej i smażymy na nim naleśniki. W garnuszku gotujemy jajka na twardo, studzimy je, obieramy i kroimy w kostkę. Żółty ser ścieramy na tarce o grubych oczkach. Szczypiorek drobno siekamy. Kiełbasę kroimy w kostkę i delikatnie obsmażamy na oliwie. Składniki nadzienia łączymy ze...

Przepis na placki dyniowe na jogurcie i sodzie. Zróbcie tak, a na pewno nie wyjdą zbite i zapychające
Adobe Stock
Newsy
Przepis na placki dyniowe na jogurcie i sodzie. Zróbcie tak, a na pewno nie wyjdą zbite i zapychające
Wykorzystajcie sezon na dynię i zróbcie z niej przepyszny deser lub pełnoprawne śniadanie, czyli placuszki dyniowe. Nie są nadmiernie słodkie, dlatego nie żałujcie do nich słodkich dodatków w postaci dżemu czy cukru pudru.

Właśnie trwa sezon na dynię, a to oznacza tylko jedno - wykorzystanie tego warzywa w kuchni na wszystkie sposoby. Gdy znudzi wam się już zupa dyniowa, zróbcie placuszki dyniowe. Są mięciutkie, smaczne, a do tego pachną tak, że żaden łasuch się im nie oprze. Warunkiem powodzenia tego dania jest dbałość o szczegóły na każdym etapie przygotowania - dzięki temu placki będą miały odpowiednią konsystencję i wyjdą przepyszne. Zobaczcie, jak je zrobić.  Co zrobić, by placki dyniowe na sodzie były puszyste? Martwicie się, że wasze placki dyniowe będą zapychające i zbite? By tego uniknąć warto pokusić się o rozdzielenie żółtek od białek i ubicie tych drugich na pianę w innym naczyniu przed wlaniem ich do masy.  Po drugie warto zadbać o dodanie odpowiedniej ilości sody, która pozwoli placuszkom odpowiednio wyrosnąć.  Po trzecie, zwróćcie uwagę na konsystencję powstałej masy na placuszki. Nie powinna być gęsta. Wręcz przeciwnie - masa wylewana na rozgrzaną patelnię powinna być nieco rzadka. Przepis na placki dyniowe Do przygotowania tych placków najlepiej nadaje się dynia muscat. To odmiana deserowa, o świeżym i bardzo soczystym miąższu. Zamiast niej nada się też zwykła dynia, piżmowa lub hokkaido, lecz jeśli macie możliwość kupić dynię muscat, to bardzo was do tego zachęcamy. Będziecie też potrzebowali poniższych składników: Składniki: 1,5 szklanki mąki pszennej 1 szklanka tartej dyni pół szklanki jogurtu naturalnego 3 jajka rozmiar M 1 łyżeczka proszku do pieczenia pół łyżeczki sody oczyszczonej 1 opakowanie cukru waniliowego (30 g) olej do smażenia Przygotowanie: Najpierw należy zetrzeć dynię. W tym celu obierzcie ją ze skórki i usuńcie wszystkie włókna oraz pestki. Następnie zetrzyjcie...

Masa budyniowa do ciasta wyszła za rzadka? Można ją jeszcze uratować
AdobeStock
Newsy
Masa budyniowa do ciasta wyszła za rzadka? Można ją jeszcze uratować
Wyszła wam lejąca się zupa zamiast masy budyniowej do ciasta? W ten prosty sposób możecie naprawić za rzadką masę do ciasta.

Przyrządzacie ciasto z użyciem masy budyniowej, robicie wszystko według przepisu, a masa jest zbyt rzadka i nie nadaje się w ogóle do wypieku? Nic straconego! Da się temu zaradzić - sprawdźcie jak.  Jak zagęścić masę budyniową? Do zagęszczenia masy potrzebna wam będzie skrobia ziemniaczana oraz sitko. Weźcie nieco skrobii i za pomocą sitka przesypcie do masy (dzięki temu nie zrobią się grudki). Wymieszajcie dokładnie za pomocą miksera i gotowe. Jeżeli masa wciąż jest zbyt rzadka, to po prostu wsypcie do niej więcej mąki. Nie podajemy wam dokładnych proporcji, ponieważ wszystko zależy od tego, na ile rzadki wyszedł wasz krem. Co zrobić, gdy masa budyniowa jest za gęsta? Może się zdarzyć, że będziecie mieli odwrotny problem i masa budyniowa wyjdzie wam zbyt gęsta. W takim wypadku rozwiązanie jest bardzo proste. Należy wlać do masy trochę mleka (dosłownie kilka łyżek) albo słodkiej śmietanki. Następnie wszystko razem wymieszajcie i gotowe! Ważne, by zarówno mleko, jak i śmietanka były w temperaturze pokojowej.  Jak zrobić idealną masę budyniową do ciasta? Do przygotowania masy budyniowej potrzebne wam będą poniższe składniki: Składniki: 1 szklanka mleka 2 żółtka 1 kostka masła (250 g) 100 g cukru kopiasta łyżka skrobi ziemniaczanej łyżeczka cukru waniliowego Przygotowanie: Do garnka wlejcie pół szklanki mleka, wsypcie cukier, wymieszajcie i zagotujcie.  W osobnym naczyniu wymieszajcie resztę mleka z skrobią ziemniaczaną, żółtkami i cukrem waniliowym. Wlejcie wszystko do garnka z wrzącym mlekiem i cukrem, szybko przy tym mieszając. Gotujcie przez minutę, by budyń zgęstniał. Po przygotowaniu zdejmijcie garnek z budyniem z kuchenki i przykryjcie go folią spożywczą...