Wyglądają jak obłoczki i nieziemsko smakują. Wyjdą, gdy dodacie szczyptę tego produktu
AdobeStock
Newsy

Wyglądają jak obłoczki i nieziemsko smakują. Wyjdą, gdy dodacie szczyptę tego produktu

Sami możecie bez trudu wyczarować takie cudo na patelni. Potrzebna wam będzie odrobina produktu z kuchennej szafki i gotowe.

Trudno znaleźć osobę, która odmówiłaby zjedzenia czegoś ciepłego na śniadanie. Taki posiłek od razu dodaje energii i pozwala dobrze rozpocząć każdy dzień - zwłaszcza w sezonie jesienno-zimowym i wczesną wiosną, gdy poranki są jeszcze chłodne.

Doskonałą propozycją na takie śniadanie jest omlet, który zawiera dużo białka i witamin znajdujących się w jajkach. Nie dość, że jest bardzo zdrowy, to jeszcze syci na długo. Po takim śniadaniu na pewno nie będziecie znów myśleli o jedzeniu przez następnych kilka godzin.

A jeżeli marzą się wam omlety puchate jak obłoczki, zróbcie je zgodnie z poniższym przepisem - wystarczy dodać odrobinę pewnego produktu, dzięki któremu omlety pięknie wyrosną na patelni. 

Przepis na puszyste omlety

Składniki:

  • 6 jajek

  • 6 łyżek mąki

  • 3 łyżki śmietany

  • 2 łyżeczki cukru

  • 1,5 łyżeczki sody oczyszczonej

  • szczypta soli

  • masło do smażenia (najlepiej klarowane)

Zobacz także
Zapomnijcie o patelni. Te naleśniki robi się zupełnie inaczej, a ich smak powala na łopatki

Zapomnijcie o patelni. Te naleśniki robi się zupełnie inaczej, a ich smak powala na łopatki

Lany omlet bez grama tłuszczu. Można się nim zajadać do woli

Lany omlet bez grama tłuszczu. Można zajadać się nim do woli. Od tego nie przybędzie wam w boczkach

Przygotowanie:

  1. Do miski wbijcie jajka. Wsypcie sól oraz 2 łyżeczki cukru, a następnie dokładnie wymieszajcie. 

  2. Następnie do jajek wsypcie 6 łyżek mąki, 3 łyżki śmietany i 1,5 łyżeczki sody oczyszczonej. Wszystko razem wymieszajcie łyżką lub mikserem. Masa powinna być jednolita i konsystencją przypominać ciasto naleśnikowe, ale gęstsze.

  3. Teraz na dużej patelni rozpuśćcie masło. Dobrze jest wybrać masło klarowane, które ma wyższy punkt dymienia, dzięki czemu nie ryzykujecie przypalenia potrawy. 

  4. Łyżką wylewajcie placuszki o średnicy około 7 centymetrów. Przykryjcie patelnię, zmniejszcie ogień i smażcie. 

  5. Gdy omlety urosną i podsmażą się od spodu, delikatnie obróćcie je na drugą stronę i dalej smażcie pod przykryciem. 

I gotowe! Tak zrobione omlety są niezwykle puchate i aksamitne. Dobrze będą smakowały podane na słodko z konfiturami albo świeżymi owocami. Smacznego!

Sposoby na puszysty omlet

Soda oczyszczona gwarantuje, że ciasto ładnie wyrośnie i omlety wyjdą puchate. Istnieją jednak jeszcze inne metody na osiągnięcie podobnego (choć nie aż tak spektakularnego) efektu. Możecie na przykład oddzielić najpierw żółtka od białek, a następnie mocno ubić białka na sztywną pianę i połączyć je delikatnie z resztą składników.

Zamiast sody można też dodać po prostu do ciasta nieco proszku do pieczenia, który zadziała w podobny sposób. Trzeba go wówczas użyć nieco więcej (1 łyżeczka sody oczyszczonej odpowiada około 3 łyżeczkom proszku do pieczenia). 

Magda Gessler odpowiada na pytania

Ciasto Izaura czyli sernik na murzynku. Niezawodny przepis znany od lat
Gotujmy.pl/akrobatka 2
Newsy
Ciasto Izaura czyli sernik na murzynku. Niezawodny przepis znany od lat
Izaura czyli sernik na wilgotnym i aromatycznym murzynku smakuje wspaniale. Ten przepis jest unikatowy!

To wspaniałe ciasto cieszy się popularnością od lat! Znane jeszcze w latach 80, kiedy leciał serial „Izaura”. Oglądaliście?   Izaura to pyszne połączenie delikatnego, czekoladowego murzynka i puszystego, wilgotnego sernika. Każdy kęs to przyjemność nie do opisania. Wielu smakoszy piecze go od lat bo zawsze się sprawdza czy na święta czy na inne miłe okoliczności. Do kawy i herbaty pasuje idealnie. Ten smak nie ma sobie równych!  Ciasto Izaura czyli sernik na murzynku Składniki: Ciasto 1,5 szklanki mąki pszennej 1 1/4 szklanki cukru 3 łyżki dobrej jakości kakao 4 jajka w temperaturze pokojowej 250 g masła 2 łyżeczki proszku do pieczenia 5 łyżek wody Masa serowa 500 g twarogu półtłustego w temperaturze pokojowej 3/4 szklanki cukru 1 łyżka mąki ziemniaczanej 4 jaja w temperaturze pokojowej 125 g masła w temperaturze pokojowej Polewa czekoladowa 150 g gorzkiej czekolady 4 łyżki śmietany kremówki 30 % Sposób przygotowania: Ciasto Masło, kakao, cukier wsypcie do garnka i zalejcie wodą.  Garnek ze składnikami podgrzewajcie na średnim ogniu, mieszajcie do połączenia i rozpuszczenia się składników. Gdy składniki się rozpuszczą i połączą w masę, zdejmijcie ją z ognia i pozostawcie do wystudzenia.  Białka i zółtka oddzielcie od siebie.  Następnie do ostudzonej masy dodajcie żółtka i dobrze zmiksujcie.  Wsypcie do niej przesianą mąkę oraz proszek do pieczenia. Całość wymieszajcie.  Białka jaj ubijcie ze szczyptą soli na sztywną pianę.  Dodajcie ją do masy i delikatnie ją do niej wmieszajcie.  Gotowe ciasto przelejcie do formy o wymiarach 23x39 cm wcześniej wyłożonej papierem do pieczenia. Masa serowa Masło...

proszek do pieczenia a soda oczyszczona
Adobe Stock
Newsy
Czy proszek do pieczenia można zastąpić sodą oczyszczoną? Tak, ale tylko pod 1 warunkiem
Jeśli znacie świat kulinarny od podszewki zapewne wiecie, że kiedy zabraknie wam proszku do pieczenia możecie go zastąpić sodą oczyszczoną. Okazuje się jednak, że nie w każdym przypadku.

Choć proszek do pieczenia to substancja zawierająca w sobie między innymi sodę oczyszczoną, w rzeczywistości stosowanie tych produktów zamiennie nie zawsze jest możliwe. Bowiem proszek do pieczenia ma w swoim składzie także regulatory kwasowości i substancje zapobiegające zbrylaniu (często jest to mąka) – po połączeniu z wodą soda ładnie z nimi reaguje i spulchnia ciasto. Proszek do pieczenia a soda oczyszczona Okazuje się, że soda sama w sobie nie jest w stanie godnie zastąpić proszku do pieczenia. Chyba że znajdzie się wśród składników o odczynie kwasowym, takich jak maślanka lub sok z cytryny. W innym przypadku stosowanie tych produktów zamiennie jest niemożliwe, nawet jeśli przepis w Internecie mówi inaczej. Pamiętajcie jednak, że jeśli nie macie w domu proszku do pieczenia, a macie sodę możecie z łatwością przyrządzić domową mieszankę, która będzie wspaniale imitować tę sklepową. Wystarczy, że użyjecie do tego 2 łyżeczek sody, 1 łyżeczki kwasku cytrynowego lub soku z cytryny i 2 łyżeczek mąki pszennej. Gotowe! Czym zastąpić proszek do pieczenia? Pamiętajcie, że w kuchni nie ma rzeczy niemożliwych, a większość produktów spożywczych da się zastąpić. Jeśli brakuje wam jakiegoś składnika najpierw sprawdźcie, czy kolejna wycieczka do sklepu jest konieczna. Być może  istnieje możliwość poradzenia sobie w inny sposób.  Śmietana Jeśli w domu zabrakło wam śmietany, zastąpcie ją jogurtem greckim lub naturalnym – świetnie sprawdzą się w zupach i sałatkach. Słodką śmietankę możecie z kolei zamienić na szklankę mleka z dodatkiem łyżeczki masła. Do sosów również użyjcie mleka, ale z odrobiną octu i mąki.  Jajko Zamiast jajek możecie użyć, na przykład 2 łyżek mąki kukurydzianej lub 2 łyżek mąki ziemniaczanej....

sernik z mlekiem w proszku
Gotujmy.pl/jaga85
Newsy
Kremowy sernik z mlekiem w proszku na kruchym spodzie. Zakochacie się w tym smaku
Nietypowy sernik bazujący na mleku w proszku, które nadaje mu wyjątkowego smaku. Jeśli nigdy wcześniej go nie jedliście to koniecznie musicie wypróbować.

Macie w zwyczaju dodawać do sernika rodzynki, olejki zapachowe (np. migdałowy, rumowy lub pomarańczowy)? Ten sernik ich nie potrzebuje! Dodatek mleka w proszku sprawia, że nic więcej masie serowej nie potrzeba. Ten składnik nada pysznego smaku i sprawi, że ciasto będzie miało kremową konsystencję. Ten sernik na kruchym kakaowym spodzie ma również pyszne ciasto na wierzchu. Koniecznie upieczcie to ciasto na wyjątkową okazję – urodziny, imieniny albo z okazji Wielkanocy lub Bożego Narodzenia. Przepis na kremowy sernik z mlekiem w proszku na kruchym spodzie Składniki na ciasto kakaowe 3 szklanki mąki pszennej 250g margaryny 1 szklanka cukru pudru 3 żółtka 2-3 łyżki kakao 3 łyżki śmietany 1 łyżeczki proszku do pieczenia 0,5 łyżeczki sody Składniki na masę serową 1,5kg zmielonego twarogu lub sera, który musicie zmielić trzy razy 10 jajek 100g mąki ziemniaczanej 100g mleka w proszku 100g masła 400g cukru pudru Przygotowanie Mąkę przesiejcie do miski, aby ją napowietrzyć. Zagniećcie z margaryną pokrojoną na kawałki, a następnie dodajcie pozostałe składniki. Jeśli ciasto jest zbyt suche i nie chce się zlepić, możecie dodać więcej śmietany. Zagniecione ciasto podzielcie na dwie części, zawińcie w folię spożywczą i schowajcie do lodówki. Oddzielcie białka od żółtek i zmiksujcie je na sztywno ze szczyptą soli. W drugiej misie utrzyjcie masło z cukrem na puch, a następnie wmiksujcie żółtka. Do masy dodajcie po kolei zmielony twaróg, mleko w proszku i mąkę. Miksujcie, aż składniki dobrze się połączą. Dodajcie ubitą wcześniej pianę z białek i delikatnie wmieszajcie za pomocą trzepaczki albo miksując na najwolniejszy obrotach tylko do połączenia się mas. Prostokątną blachę wyłóżcie papierem do...

Przepis na tartę z rabarbarem i kokosową bezą. Wyjątkowy smak
Mniam1/gotujmy.pl
Newsy
Przepis na tartę z rabarbarem i kokosową bezą. Wyjątkowy smak
Rabarbar i kruche ciasto – to po prostu musi się udać! Zróbcie pyszną tartę z rabarbarem z poniższego przepisu.

Trudno znaleźć osobę, która nie przepadałaby za ciastem z rabarbarem. Proponujemy wam doskonały przepis na tartę z tymi owocami z dodatkiem pysznej bezy z kokosową nutą! Autorką jest jedna z użytkowniczek portalu gotujmy.pl – zachęcamy do skorzystania z tego przepisu, ponieważ ciasto prezentuje się bardzo apetycznie! Przepis na tartę z rabarbarem i kokosową bezą Do przygotowania tarty z rabarbarem i dodatkiem pysznej, kokosowej bezy, potrzebne wam będą składniki z poniższej listy: Składniki: Do ciasta: 1,5 szklanki mąki pszennej ¼ szklanki cukru Pół kostki masła Pół łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżka śmietany 3 żółtka Rabarbar: Pół kilograma rabarbaru 2 łyżki wody ¼ szklanki cukru Pół łyżeczki cynamonu Beza: Pół szklanki cukru 3 białka 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej 50 g wiórków kokosowych Przygotowanie: Przesiejcie 1,5 szklanki mąki z proszkiem do pieczenia do miski. Dodajcie cukier, zimne masło i posiekajcie nożem. Po chwili dodajcie śmietanę, żółtka i bardzo szybko zagniećcie ciasto. Zawińcie je w folię spożywczą i wstawcie do lodówki na pół godziny. Następnie rozwałkujcie ciasto i wyłóżcie nim formę do tarty o średnicy 25 cm. Odetnijcie nadmiar ciasta. Ponakłuwajcie widelcem i włóżcie znów do lodówki. Wstawcie formę z ciastem do rozgrzanego do 190 stopni piekarnika i pieczcie przez 20 minut. Zróbcie syrop z cukru i wody. Zagotujcie i gotujcie do momentu, aż zacznie brązowieć. Dodajcie pokrojony rabarbar, wymieszajcie i smażcie tak długo, aż odparuje sok z rabarbaru. Wsypcie na koniec pół łyżeczki cynamonu i wyłóżcie owoce na tartę. Ubijcie białka z 3 jajek na sztywno, na najwyższych...