Trudno znaleźć osobę, która odmówiłaby zjedzenia czegoś ciepłego na śniadanie. Taki posiłek od razu dodaje energii i pozwala dobrze rozpocząć każdy dzień - zwłaszcza w sezonie jesienno-zimowym i wczesną wiosną, gdy poranki są jeszcze chłodne.

Doskonałą propozycją na takie śniadanie jest omlet, który zawiera dużo białka i witamin znajdujących się w jajkach. Nie dość, że jest bardzo zdrowy, to jeszcze syci na długo. Po takim śniadaniu na pewno nie będziecie znów myśleli o jedzeniu przez następnych kilka godzin.

A jeżeli marzą się wam omlety puchate jak obłoczki, zróbcie je zgodnie z poniższym przepisem - wystarczy dodać odrobinę pewnego produktu, dzięki któremu omlety pięknie wyrosną na patelni. 

Zobacz także:

Przepis na puszyste omlety

Składniki:

  • 6 jajek

  • 6 łyżek mąki

  • 3 łyżki śmietany

  • 2 łyżeczki cukru

  • 1,5 łyżeczki sody oczyszczonej

  • szczypta soli

  • masło do smażenia (najlepiej klarowane)

Przygotowanie:

  1. Do miski wbijcie jajka. Wsypcie sól oraz 2 łyżeczki cukru, a następnie dokładnie wymieszajcie. 

  2. Następnie do jajek wsypcie 6 łyżek mąki, 3 łyżki śmietany i 1,5 łyżeczki sody oczyszczonej. Wszystko razem wymieszajcie łyżką lub mikserem. Masa powinna być jednolita i konsystencją przypominać ciasto naleśnikowe, ale gęstsze.

  3. Teraz na dużej patelni rozpuśćcie masło. Dobrze jest wybrać masło klarowane, które ma wyższy punkt dymienia, dzięki czemu nie ryzykujecie przypalenia potrawy. 

  4. Łyżką wylewajcie placuszki o średnicy około 7 centymetrów. Przykryjcie patelnię, zmniejszcie ogień i smażcie. 

  5. Gdy omlety urosną i podsmażą się od spodu, delikatnie obróćcie je na drugą stronę i dalej smażcie pod przykryciem. 

I gotowe! Tak zrobione omlety są niezwykle puchate i aksamitne. Dobrze będą smakowały podane na słodko z konfiturami albo świeżymi owocami. Smacznego!

Sposoby na puszysty omlet

Soda oczyszczona gwarantuje, że ciasto ładnie wyrośnie i omlety wyjdą puchate. Istnieją jednak jeszcze inne metody na osiągnięcie podobnego (choć nie aż tak spektakularnego) efektu. Możecie na przykład oddzielić najpierw żółtka od białek, a następnie mocno ubić białka na sztywną pianę i połączyć je delikatnie z resztą składników.

Zamiast sody można też dodać po prostu do ciasta nieco proszku do pieczenia, który zadziała w podobny sposób. Trzeba go wówczas użyć nieco więcej (1 łyżeczka sody oczyszczonej odpowiada około 3 łyżeczkom proszku do pieczenia).