
Trudno znaleźć osobę, która odmówiłaby zjedzenia czegoś ciepłego na śniadanie. Taki posiłek od razu dodaje energii i pozwala dobrze rozpocząć każdy dzień - zwłaszcza w sezonie jesienno-zimowym i wczesną wiosną, gdy poranki są jeszcze chłodne.
Doskonałą propozycją na takie śniadanie jest omlet, który zawiera dużo białka i witamin znajdujących się w jajkach. Nie dość, że jest bardzo zdrowy, to jeszcze syci na długo. Po takim śniadaniu na pewno nie będziecie znów myśleli o jedzeniu przez następnych kilka godzin.
A jeżeli marzą się wam omlety puchate jak obłoczki, zróbcie je zgodnie z poniższym przepisem - wystarczy dodać odrobinę pewnego produktu, dzięki któremu omlety pięknie wyrosną na patelni.
Przepis na puszyste omlety
Składniki:
-
6 jajek
-
6 łyżek mąki
-
3 łyżki śmietany
-
2 łyżeczki cukru
-
1,5 łyżeczki sody oczyszczonej
-
szczypta soli
-
masło do smażenia (najlepiej klarowane)
Przygotowanie:
-
Do miski wbijcie jajka. Wsypcie sól oraz 2 łyżeczki cukru, a następnie dokładnie wymieszajcie.
-
Następnie do jajek wsypcie 6 łyżek mąki, 3 łyżki śmietany i 1,5 łyżeczki sody oczyszczonej. Wszystko razem wymieszajcie łyżką lub mikserem. Masa powinna być jednolita i konsystencją przypominać ciasto naleśnikowe, ale gęstsze.
-
Teraz na dużej patelni rozpuśćcie masło. Dobrze jest wybrać masło klarowane, które ma wyższy punkt dymienia, dzięki czemu nie ryzykujecie przypalenia potrawy.
-
Łyżką wylewajcie placuszki o średnicy około 7 centymetrów. Przykryjcie patelnię, zmniejszcie ogień i smażcie.
-
Gdy omlety urosną i podsmażą się od spodu, delikatnie obróćcie je na drugą stronę i dalej smażcie pod przykryciem.
I gotowe! Tak zrobione omlety są niezwykle puchate i aksamitne. Dobrze będą smakowały podane na słodko z konfiturami albo świeżymi owocami. Smacznego!
Sposoby na puszysty omlet
Soda oczyszczona gwarantuje, że ciasto ładnie wyrośnie i omlety wyjdą puchate. Istnieją jednak jeszcze inne metody na osiągnięcie podobnego (choć nie aż tak spektakularnego) efektu. Możecie na przykład oddzielić najpierw żółtka od białek, a następnie mocno ubić białka na sztywną pianę i połączyć je delikatnie z resztą składników.
Zamiast sody można też dodać po prostu do ciasta nieco proszku do pieczenia, który zadziała w podobny sposób. Trzeba go wówczas użyć nieco więcej (1 łyżeczka sody oczyszczonej odpowiada około 3 łyżeczkom proszku do pieczenia).