Kotlety z ziemniaków i kaszy
Gotujmy.pl/Kuchenny świat
Newsy

Wyglądają, jak mielone, ale są o wiele zdrowsze. Gdy je podacie w mig znikną ze stołu

Schabowe, mielone. Mielone, schabowe i tak dalej, i tak dalej. Nuda? Pora na przełamanie schematu. Pora na kotlety jaglano-ziemniaczane.
Hubert Rój
styczeń 12, 2021

Kasza jaglana i ziemniaki tylko na pozór wyglądają jak dodatek do mięsa i surówki. W połączeniu mogą stanowić główną treść waszego obiadu.

Aromat i smak temu nietypowemu połączeniu nada dodatek w postaci cebulki podsmażanej z boczkiem.

Jeżeli jednak chcielibyście zjeść kotlety jaglano-ziemniaczane w wersji wegetariańskiej, to użyjcie zamiast boczku pieczarek lub innych grzybów.

Wygląd mielonych nadaje tym kotletom charakterystyczna panierka z bułki tartej. Dzięki niej kotlety będą także bardziej zwarte.

Kasia gotuje z Polki.pl - Ciasto marchewkowe z orzechowym kremem

Przepis na kotlety jaglano-ziemniaczane

Składniki:

  • 10 dag kaszy jaglanej
  • 20-25 dag ugotowanych ziemniaków
  • 1 cebula
  • 10 dag boczku
  • 1 jajko
  • Ok. 5 łyżek bułki tartej
  • 1 łyżeczka suszonego koperku
  • Sól i pieprz
  • Olej

Przygotowanie:

  1. Zacznijcie od ugotowania kaszy jaglanej. Powinna być ugotowana na dość miękko – w tym celu zalejcie ją dwiema częściami wody i doprawcie solą.
    Po zagotowaniu wody, zmniejszcie ogień na minimalny i gotujcie kaszę pod przykryciem do wyparowania całości wody.
  2. Cebulkę pokrójcie drobno, podobnie boczek. Podsmażcie jedno i drugie razem na patelni.
  3. Ziemniaki przepuście przez praskę lub uduście je widelcem.
  4. Wszystkie składniki dobrze razem wymieszajcie, tworząc farsz na kotlety.
  5. Formujcie kotlety w formie tradycyjnych kotletów mielonych i obtaczajcie je w bułce tartej.
  6. Smażcie kotlety na gorącym oleju na złoty kolor.
  7. Podawajcie z surówką.
Komentarze
Kotlet schabowy
Wikipedia Commons
Newsy Na czym smażyć schabowe? Od tego zależy, czy kotlety się udadzą
Kotlety schabowe królują na polskich stołach. Mimo tego, wielu z nas wciąż popełnia te same błędy przy ich smażeniu.
Hubert Rój
styczeń 11, 2021

Popularne „schaboszczaki” szturmem podbiły serca Polaków w czasach głębokiego PRL-u. Za tzw. komuny właśnie to danie stało się symbolem awansu społecznego ludu pracującego miast i wsi. Jak było z poziomem życia w czasach realnego socjalizmu, wszyscy wiemy. Nikomu nie trzeba przypominać pustych półek w sklepach i innych tego typu problemów. Kotlet schabowy jednak pozostał wśród nas po transformacji ustrojowej. Danie podawane z tłuczonymi ziemniakami i surówką nie zostało przez Polaków odrzucone. Nie stało się tak nawet pomimo tego, że „schaboszczak” to jedynie ubogi krewny szlachetnego sznycla wiedeńskiego. Jak smażyć schabowe? Pochodzenie kotleta to jedno, ale czym innym jest jego smak. Dobrze przyrządzony schabowy wcale nie musi być powodem do wstydu polskiej kuchni. Jeżeli przyrządza się schabowe z dobrego, świeżego mięsa i przestrzega podstawowych zasad podczas jego smażenia, można śmiało podać to danie podczas każdej uroczystości. I tutaj przechodzimy już do sedna sprawy. Podstawowe zasady podczas smażenia – to część, o której wiele osób zbyt łatwo zapomina. Jakie błędy popełniamy podczas smażenia kotletów schabowych? Ta lista przypomina całą litanię. Jednym z podstawowych błędów jest oczywiście to, jak smażymy. Zanim zaczniemy smażyć schabowe, powinniśmy w pierwszej kolejności dobrze rozgrzać tłuszcz na naszej patelni. Jeżeli tego nie zrobimy i za wcześnie włożymy mięso na patelnię, nasze kotlety nasiąkną tłuszczem i panierka będzie kompletnie nieudana. Na czym smażyć? Nie można jednak przesadzić też w drugą stronę. Zbyt mocno rozgrzany olej lub smalec podczas smażenia kotletów to gwarancja spalenizny na kotlecie i okropnego zapachu i dymu w całym mieszkaniu. Kolejna kwestia to sposób, w jaki smażymy...

Przeczytaj
kotlety drobiowe przepis
Gotujmy.pl/gosiapiotrek23
Newsy Banalnie łatwe w przygotowaniu. Te kotleciki za 5 zł zachwycą każde podniebienie
Kotleciki z piersi kurczaka to niezawodny pomysł na obiad. Mięso w połączeniu z papryką i cebulą, smakuje naprawdę wybornie, a w dodatku kosztuje „grosze”. Nic dziwnego, że mięsożercy tak uwielbiają to danie.
Weronika Kępa
styczeń 06, 2021

Cebula, jajka, mąka pszenna, olej i przyprawy to składniki, które każdy z was z pewnością ma w swojej kuchni. Aby przyrządzić zaproponowane przez nas danie, musicie dokupić jedynie pierś z kurczaka i czerwoną paprykę. Przyrządzone według tego przepisu kotleciki zachwycą każdego.  Przepis na siekane kotleciki drobiowe Będziecie potrzebować 1 pierś z kurczaka 1 czerwona papryka 1 cebula 3 jajka 3 łyżki mąki pszennej Olej do smażenia Przyprawy: sól, pieprz, słodka papryka Przygotowanie Piersi z kurczaka dokładnie umyjcie pod bieżącą wodą, osuszcie przy pomocy ręcznika papierowego, odetnijcie błony i ścięgna, a następnie pokrójcie w małą kosteczkę (możecie też je zmielić). Cebulę obierzcie i posiekajcie w drobną kosteczkę. Paprykę umyjcie i również pokrójcie w kosteczkę. Mięso wraz z warzywami umieśćcie w średniej wielkości misce.  Do składników dodajcie jajka, mąkę, sól, pieprz oraz słodką paprykę. Całość dokładnie wymieszajcie. Na patelni rozgrzejcie 2 łyżki oleju, a następnie zacznijcie na niej umieszczać uformowane kotleciki. Mięso smażcie z obu stron, aż do zarumienienia. Gotowe! Źródło: gotujmy

Przeczytaj
kotlety mielone z serem przepis
justyna92 / gotujmy.pl
Newsy Jeden prosty trik odmieni smak kotletów mielonych. Będziecie zaskoczeni gdy ich skosztujecie
Uwielbiacie kotlety mielone? Wypróbujcie ten przepis, który zawiera jeden dodatkowy składnik - dzięki niemu kotlety smakują jeszcze lepiej!
Katarzyna Wyborska
styczeń 04, 2021

Chyba każdy lubi kotlety mielone! Są bardzo aromatyczne, sycące i świetnie pasują do lubianych przez wszystkich ziemniaków i smacznych surówek – np. z buraków albo kiszonej kapusty. Według podstawowego przepisu kotlety przygotowuje się z mielonego mięsa, cebuli i bułki. Warto jednak dodać do nich jeden składnik, dzięki któremu będą smakowały jeszcze lepiej. Ostrzegamy – takie kotlety uzależniają! Przepis na kotlety mielone z serem Do przygotowania tych pysznych kotletów będziecie potrzebowali składników z poniższej listy: 0,5 kg mięsa mielonego – może być wieprzowe lub z indyka 1 ząbek czosnku 1 duża cebula Ser żółty w kostce – wybierzcie swój ulubiony. Pamiętajcie, że jeżeli zdecydujecie się na słoną odmianę sera, to dodajcie odpowiednio mniej soli do mięsa! 1 jajo 1 bułka kajzerka Pół szklanki wody 3 łyżki bułki tartej 2 łyżki kaszy manny Łyżeczka majeranku Łyżeczka musztardy Płaska łyżeczka mielonej papryki słodkiej Odrobina ostrej mielonej papryki Sól Pieprz Przygotowanie Cebulę zetrzyjcie na małych oczkach, a czosnek przeciśnijcie przez praskę. Bułkę namoczcie w mleku. Mięso przełóżcie do miski. Dodajcie cebulę, czosnek, łyżeczkę musztardy, 1 jajko, namoczoną kajzerkę oraz resztę przypraw. Następnie wlejcie pół szklanki wody i wsypcie dwie łyżki kaszy manny oraz trzy łyżki bułki tartej. Wszystko dokładnie zamieszajcie. Żółty ser pokrójcie na równe, podłużne kawałki. Mięso formujcie na dłoni w owalne kształty i na każdym kotlecie umieśćcie jeden kawałek sera. Zlepcie i odłóżcie na bok. Gotowe kotlety obtoczcie w bułce tartej i smażcie w głębokim tłuszczu. I gotowe! Kotlety najlepiej smakują podawane z ziemniakami i...

Przeczytaj