Kasza jaglana i ziemniaki tylko na pozór wyglądają jak dodatek do mięsa i surówki. W połączeniu mogą stanowić główną treść waszego obiadu.
Aromat i smak temu nietypowemu połączeniu nada dodatek w postaci cebulki podsmażanej z boczkiem.
Jeżeli jednak chcielibyście zjeść kotlety jaglano-ziemniaczane w wersji wegetariańskiej, to użyjcie zamiast boczku pieczarek lub innych grzybów.
Wygląd mielonych nadaje tym kotletom charakterystyczna panierka z bułki tartej. Dzięki niej kotlety będą także bardziej zwarte.
Zobacz także:
Przepis na kotlety jaglano-ziemniaczane
Składniki:
- 10 dag kaszy jaglanej
- 20-25 dag ugotowanych ziemniaków
- 1 cebula
- 10 dag boczku
- 1 jajko
- Ok. 5 łyżek bułki tartej
- 1 łyżeczka suszonego koperku
- Sól i pieprz
- Olej
Przygotowanie:
- Zacznijcie od ugotowania kaszy jaglanej. Powinna być ugotowana na dość miękko – w tym celu zalejcie ją dwiema częściami wody i doprawcie solą.
Po zagotowaniu wody, zmniejszcie ogień na minimalny i gotujcie kaszę pod przykryciem do wyparowania całości wody. - Cebulkę pokrójcie drobno, podobnie boczek. Podsmażcie jedno i drugie razem na patelni.
- Ziemniaki przepuście przez praskę lub uduście je widelcem.
- Wszystkie składniki dobrze razem wymieszajcie, tworząc farsz na kotlety.
- Formujcie kotlety w formie tradycyjnych kotletów mielonych i obtaczajcie je w bułce tartej.
- Smażcie kotlety na gorącym oleju na złoty kolor.
- Podawajcie z surówką.