Kasza jaglana i ziemniaki tylko na pozór wyglądają jak dodatek do mięsa i surówki. W połączeniu mogą stanowić główną treść waszego obiadu.

Aromat i smak temu nietypowemu połączeniu nada dodatek w postaci cebulki podsmażanej z boczkiem.

Jeżeli jednak chcielibyście zjeść kotlety jaglano-ziemniaczane w wersji wegetariańskiej, to użyjcie zamiast boczku pieczarek lub innych grzybów.

Wygląd mielonych nadaje tym kotletom charakterystyczna panierka z bułki tartej. Dzięki niej kotlety będą także bardziej zwarte.

Zobacz także:

Przepis na kotlety jaglano-ziemniaczane

Składniki:

  • 10 dag kaszy jaglanej
  • 20-25 dag ugotowanych ziemniaków
  • 1 cebula
  • 10 dag boczku
  • 1 jajko
  • Ok. 5 łyżek bułki tartej
  • 1 łyżeczka suszonego koperku
  • Sól i pieprz
  • Olej

Przygotowanie:

  1. Zacznijcie od ugotowania kaszy jaglanej. Powinna być ugotowana na dość miękko – w tym celu zalejcie ją dwiema częściami wody i doprawcie solą.
    Po zagotowaniu wody, zmniejszcie ogień na minimalny i gotujcie kaszę pod przykryciem do wyparowania całości wody.
  2. Cebulkę pokrójcie drobno, podobnie boczek. Podsmażcie jedno i drugie razem na patelni.
  3. Ziemniaki przepuście przez praskę lub uduście je widelcem.
  4. Wszystkie składniki dobrze razem wymieszajcie, tworząc farsz na kotlety.
  5. Formujcie kotlety w formie tradycyjnych kotletów mielonych i obtaczajcie je w bułce tartej.
  6. Smażcie kotlety na gorącym oleju na złoty kolor.
  7. Podawajcie z surówką.