Kotlety z ziemniaków i kaszy
Gotujmy.pl/Kuchenny świat
Newsy

Wyglądają, jak mielone, ale są o wiele zdrowsze. Gdy je podacie w mig znikną ze stołu

Schabowe, mielone. Mielone, schabowe i tak dalej, i tak dalej. Nuda? Pora na przełamanie schematu. Pora na kotlety jaglano-ziemniaczane.

Kasza jaglana i ziemniaki tylko na pozór wyglądają jak dodatek do mięsa i surówki. W połączeniu mogą stanowić główną treść waszego obiadu.

Aromat i smak temu nietypowemu połączeniu nada dodatek w postaci cebulki podsmażanej z boczkiem.

Jeżeli jednak chcielibyście zjeść kotlety jaglano-ziemniaczane w wersji wegetariańskiej, to użyjcie zamiast boczku pieczarek lub innych grzybów.

Wygląd mielonych nadaje tym kotletom charakterystyczna panierka z bułki tartej. Dzięki niej kotlety będą także bardziej zwarte.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Przepis na kotlety jaglano-ziemniaczane

Składniki:

  • 10 dag kaszy jaglanej
  • 20-25 dag ugotowanych ziemniaków
  • 1 cebula
  • 10 dag boczku
  • 1 jajko
  • Ok. 5 łyżek bułki tartej
  • 1 łyżeczka suszonego koperku
  • Sól i pieprz
  • Olej

Przygotowanie:

  1. Zacznijcie od ugotowania kaszy jaglanej. Powinna być ugotowana na dość miękko – w tym celu zalejcie ją dwiema częściami wody i doprawcie solą.
    Po zagotowaniu wody, zmniejszcie ogień na minimalny i gotujcie kaszę pod przykryciem do wyparowania całości wody.
  2. Cebulkę pokrójcie drobno, podobnie boczek. Podsmażcie jedno i drugie razem na patelni.
  3. Ziemniaki przepuście przez praskę lub uduście je widelcem.
  4. Wszystkie składniki dobrze razem wymieszajcie, tworząc farsz na kotlety.
  5. Formujcie kotlety w formie tradycyjnych kotletów mielonych i obtaczajcie je w bułce tartej.
  6. Smażcie kotlety na gorącym oleju na złoty kolor.
  7. Podawajcie z surówką.
Proste i smaczne wołowe kotlety mielone z cebulką. Pokochacie ich oryginalny smak
Gotujmy.pl/slodkokwasnakuchnia1
Newsy
Proste i smaczne wołowe kotlety mielone z cebulką. Pokochacie ich oryginalny smak
Lubicie jeść kotlety mielone? Jeśli tak to koniecznie sprawdźcie nasz przepis na proste i pyszne kotlety mielone z wołowego mięsa z dodatkiem podsmażanej cebulki. Smakują naprawdę wybornie!

Kotlety mielone to jedno z najpopularniejszych dań obiadowych w Polsce - absolutny klasyk naszej rodzimej kuchni. W tradycyjnej wersji przygotowuje się je poprzez połączenie świeżo zmielonego mięsa z namoczoną w mleku bułką, jajkiem, cebulką, ząbkiem czosnku i przyprawami – solą i pieprzem. Całość, po uformowaniu w kotleciki i obtoczeniu w bułce tartej, smaży się na rumiano na oleju. Do przygotowania kotletów mielonych najczęściej używa się mięsa wieprzowego, rzadziej – z indyka lub mięsa drobiowego. A co powiecie na kotlety mielone z mięsa wołowego? Proste i smaczne wołowe kotlety mielone z cebulką Wołowe kotlety mielone z cebulką to doskonały pomysł na pyszny obiad. Danie powstaje w mig i smakuje genialnie w połączeniu z ziemniakami i surówką. Przygotujcie je na obiad a nie pożałujecie. Jesteśmy pewni, że w mig znikną z talerzy. Składniki: 400 g mięsa mielonego wołowego 1 jajko 3 łyżki bułki tartej + do obtoczenia 3 łyżki wody 1 spora cebula 1 płaska łyżeczka soli i pieprzu olej do smażenia Przygotowanie: Cebulkę obieramy i drobno kroimy, na patelni rozgrzewamy łyżkę oleju i smażymy na nim cebulkę na złoty kolor. Odstawiamy do przestygnięcia. Mięso mielone przekładamy do miski, wbijamy jajko, dodajemy wodę, bułkę tartą, przyprawy oraz przestudzona cebulkę. Wyrabiamy masę mięsną i wilgotnymi dłońmi formujemy kotlety mielone. Każdy kotlet panierujemy w bułce tartej. Rozgrzewamy patelnię z olejem. Na gorący tłuszcz kładziemy kotlety, zmniejszamy ogień i smażymy z obu stron na złoty kolor. Smacznego! Źródło: Gotujmy.pl Czytaj także:  Kotlety mielone po cygańsku to hit na polskich stołach. 1 składnik totalnie odmieni ich smak. Oszalejecie z wrażenia Te mielone od Kuronia biją na głowę każde inne....

Kotlety mielone
ewaeu/gotujmy.pl
Newsy
Przepis na wyśmienite kotlety mielone. Wystarczy, że usmażycie je na tym tłuszczu
Kotlety schabowe czy kotlety mielone? Narodowa dyskusja na taki właśnie temat trwa już od dziesiątek lat. To stary pojedynek o palmę pierwszeństwa na polskich stołach. Zwycięzcy jednak wciąż nie widać. Uznajmy więc, że mamy remis i jedzmy z uśmiechem na ustach i jedne i drugie!

Kotlety mielone, bo to na nich się dzisiaj skupimy, jadamy najchętniej z tłuczonymi ziemniakami. Zamiast purée możemy zjeść je także po staropolsku, czyli z kaszą. W takich wypadkach warto okrasić naszą poczciwą gryczaną albo jęczmienną masłem – będzie znacznie smaczniejsza. Z czym podawać mielone? Do mięsa (kotlety mielone) i węglowodanów (ziemniaki lub kasza) trzeba dodać jakiś zdrowy element. Często jemy zatem taki zestaw z sezonowymi warzywami, sałatami,  surówką z kapusty kiszonej czy z gotowaną marchewką. Kiedy plan na obiad jest już gotowy, czas na skupienie się na naszym najważniejszym składniku, czyli mięsie. Mięso do kotletów mielonych należy wybierać starannie. Nie wystarczy kupić pierwszego lepszego pakowanego próżniowo kawałka z marketu. By nasze kotlety były takie jak u mamy i babci, musimy zadbać o to, by miały w sobie nieco tłuszczu. Zbyt chude mięso sprawi, że staną się zbyt suche. Kiedy wybierzemy w sklepie odpowiedni kawałek wieprzowiny (np. łopatka, ewentualnie szynka), poprośmy o jego zmielenie albo zróbmy to sami w domu. Wtedy będziemy mieli gwarancję tego, co zawiera nasza mielonka. Jak przygotować soczyste mielone? Powszechnie wiadomo, że do kotletów dodaje się nieco bułki tartej. Co powiecie na pomysł, by wrócić do starych babcinych metod i zamiast bułki tartej dodać do masy mięsnej moczoną w mleku bułkę ? Taki zabieg powinien sprawić, że nasze kotlety będą miały odpowiednią teksturę. Jeszcze jedna sztuczka prosto z babcinej kuchni: spróbujcie smażyć swoje kotlety na tłuszczu zwierzęcym, czyli smalcu, który nadal jest szeroko dostępny w naszych sklepach. Przepis na kotlety mielone Składniki: Ok. 50 dag mięsa wieprzowego mięsa mielonego 1 mała bułka (może być czerstwa) Mleko do namoczenia bułki 1 cebula...

kotlety mielone bombowe z pomidorami i cebulą
Gotujmy.pl
Newsy
Bombowe mielone to pyszna alternatywa dla tradycyjnych kotletów. Rewelacyjny pomysł na obiad
Waszym domownikom znudziły się tradycyjne kotlety mielone? Pora, by nieco urozmaicić stary i ograny już przepis! Przed wami bombowe mielone.

Opakowanie ketchupu, ser żółty i pomidory – te składniki wystarczą wam, by odmienić oklepane mielone nie do poznania. Zamiast dodawać do mięsa na kotlety podsmażoną lub drobniutko pokrojoną cebulkę, w tym przepisie powędruje ona gdzie indziej. O co chodzi? Pokrójcie obraną cebulę w krążki i wykorzystajcie je jako coś w rodzaju platformy, na której wypieką się poszczególne kotleciki bombowe. Bombowe mielone bardziej dietetyczne od tradycyjnych Jeszcze jedną bardzo znaczącą różnicą będzie sposób przygotowania tego dania. Zapomnijcie o smażeniu w głębokim tłuszczu. Kotlety bombowe, mimo dodatku w postaci żółtego sera, będą bardziej dietetyczne niż tradycyjne „mieloniaki” smażone na oleju. Z czym podać bombowe mielone? Z naszej strony polecamy tłuczone ziemniaki i surówkę. W sezonie zimowym może być to drobniutko siekana kapusta z marchewką, doprawiona musztardą, octem i oliwą. Przepis na bombowe kotlety mielone Składniki: 50 dag mięsa mielonego wieprzowego (najlepiej z łopatki wieprzowej) 1 jajko 3 cebule ok. szklanka ketchupu pikantnego 2-3 pomidory 15 dag sera żółtego 3 łyżki bułki tartej 1 łyżka majeranku 1/2 łyżeczki papryki ostrej 3 łyżki śmietany 12% sól pieprz Przygotowanie: Cebulę obierzcie z łupin i pokrójcie na krążki. Ułóżcie cebulę na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i doprawcie solą i pieprzem. Przystąpcie do wyrobienia kotletów. Mielone mięso wymieszajcie z jajkiem, bułką tartą, śmietaną. Doprawcie mięso majerankiem, papryką ostrą, solą i pieprzem. Formujcie kotlety o średnicy krążków z cebuli. Wyrobione kotlety układajcie na wyłożonych na blasze cebulowych krążkach. Rozgrzejcie piekarnik do temp. 180 st. C i...

Przepis na kotlety jaglane z kapustą. Tak pyszne, że palce lizać
Gotujmy.pl/gosia56
Newsy
Przepis na kotlety jaglane z kapustą. Tak pyszne, że palce lizać
Te kotlety to prawdziwy hit!

Kończą wam się pomysły na obiad? Nie chcecie po raz kolejny robi nudnych schabowych? Mamy dla was prawdziwą gratkę! Te kotlety z kaszy jaglanej to pyszny pomysł na bezmięsne danie na obiad. Zróbcie je raz, a rodzina na pewno poprosi o powtórkę innym razem! To połączenie smaków naprawdę świetnie współgra! Kotlety są pyszne jako danie obiadowe, jako kotlety do burgerów, albo po prostu dodatek do pieczywa. Smakują dobrze na gorąco i na zimno Przepis na kotlety jaglane z kapustą Te kotlety z kaszą jaglaną zadowolą każdego członka rodziny. Przepis jest dobrze dopasowany, aby miały idealną konsystencję. Sprawdźcie koniecznie. Składniki na kotlety jaglane z kapustą 100 g kaszy jaglanej Pół młodej białej kapusty 2 cebule białe Ok. 5 pieczarek Jajko Przyprawa: wędzona papryka Sól Pieprz Przyprawa uniwersalna 3 łyżki bułki tartej 2 łyżki kaszy manny Łyżka masła klarowanego Przygotowanie kotletów jaglanych z młoda białą kapustą Kaszę jaglaną przygotujcie zgodnie z opisem na opakowaniu: ugotujcie ja w wodzie przez wyznaczony czas i ostudźcie.  Pieczarki umyjcie i obierzcie w razie potrzeby. Pokrójcie lub zetrzyjcie na tarce pieczarki. Drobno posikajcie cebulę. Kapustę umyjcie i zetrzyjcie dokładnie na drobnych oczkach. Możecie uzyc do tego specjalnego malaksera. Na patelni rozgrzejcie mało. Przesmażcie na niej pieczarki do zarumienienia i poczekajcie, aż puszczą soki.  Dodajcie do pieczarek cebule i zeszklijcie ją chwilę. Na patelnię dodajcie też kapustę i podsmażajcie chwilkę. Wystudźcie zawartość patelni. Kaszę przełóżcie do miski i mieszajcie. Dodajcie do kaszy pieczarki z kapustą, wszystkie przyprawy i dokładnie wymieszajcie.  Wbijcie jajko, dodajcie bułkę tartą i kasze manną. Wyróbcie...