
W polskich sklepach coraz częściej można natknąć się na ciekawe produkty, które wcześniej na naszym rynku były zupełnie niespotykane. A jeżeli już znalazły się w sklepie, to były bardzo drogie.
Jednak od pewnego czasu na sklepowych półkach regularnie pojawiają się (często egzotyczne) nowości w przystępnych cenach. Nie wszyscy jednak są na tyle odważni, by ich spróbować. Zaliczają się do nich na przykład białe truskawki - sprawdźcie, co to tak naprawdę jest.
Biała truskawka - co to jest?
Białe truskawki mogą odstraszać swoim wyglądem z oczywistych względów. Wyglądają jak bardzo niedojrzałe, zwykłe truskawki. W takiej formie, zazwyczaj jak wiadomo, są twarde, kwaśne i nie nadają się do jedzenia. Widząc coś takiego w sklepie można się nieźle zdziwić, a wygląd tych owoców nie zachęca do zakupów. Ale nic bardziej mylnego.
Jest to po prostu odmiana truskawek, znana pod angielską nazwą „pineberry”. Mają one charakterystyczny, biały kolor i ciekawy smak, przypominający ananasa. Jednak owoce te nie są, jak mogłoby się wydawać, hybrydą zwykłych truskawek i ananasa.
To odmiana, która powstała po połączeniu odmian fragaria chiloensis i fragaria virginiana. Owoce białej truskawki są małe, bardzo soczyste i niezwykle delikatne. Z tego względu zaleca się po zerwaniu trzymać je w lodówce.
Właściwości białych truskawek
Owoce białej truskawki są bogate w witaminę A, witaminę C i kwas foliowy, a także mangan, potas i błonnik. Składają się z wody w aż 91 procentach i zawierają stosunkowo niewiele tłuszczu. Ponadto, wykazują się poniższymi właściwościami:
-
zwiększają odporność
-
wzmacniają naczynia krwionośne
-
chronią przed infekcjami
-
dodają energii
-
usprawniają przemianę materii
-
regulują poziom cukru we krwi
-
wzmacniają zęby i kości
Białe truskawki można coraz częściej kupić w sklepie, a także posadzić je u siebie w ogródku. Spożywa się je dokładnie tak samo, jak popularne, czerwone truskawki. Ze względu na swój charakterystyczny, ananasowy posmak, biała odmiana będzie ciekawym dodatkiem do owocowych koktajli i sałatek.