Wygląda jak śliwka, a smakuje jak morela. Owoc nie z tej ziemi już jest w sklepach
Własne
Newsy

Wygląda jak śliwka, a smakuje jak morela. Owoc nie z tej ziemi już jest w sklepach

Już nie tylko swojskie jabłka czy maliny. W polskich sklepach pojawiły się nowe owoce, ale niektórzy boją się je jeść. Nie ma jednak powodów do obaw, ponieważ ta nowość łączy w sobie najlepsze cechy owoców, które bardzo dobrze znacie.

Nawet w znanych dyskontach można już kupić ten owoc, choć jeszcze nie cieszy się dużą popularnością. Prawdopodobnie dlatego, że mało kto wie co to takiego jest. Z wyglądu przypomina nieco śliwkę - to dobry trop, ponieważ ten owoc to śliwomorela, czyli hybryda powstała na skutek skrzyżowania śliwki i moreli. To połączenie może być całkiem smaczne, dlatego śmiało wrzućcie te owoce do koszyka na zakupach. 

Co to jest śliwkomorela?

Jak już wspomnieliśmy, śliwkomorela (lub śliwomorela) to wynik krzyżowania drzew śliwy i moreli. Hybrydę tę stworzył pod koniec XX. wieku amerykański botanik Chris „Floyd” Zaiger, który specjalizował się w owocach pestkowych i pracował nad hybrydami, które można z nich stworzyć.  

Śliwkomorela ma cechy zarówno śliwki, jak i moreli. Z zewnątrz bardziej przypomina śliwki - jest podobnej wielkości i ma gładką, błyszczącą skórkę o ciemnym, fioletowo-brązowym kolorze. Z kolei smak tych owoców jest trudny do opisania, ponieważ łączy w sobie cechy zarówno śliwek, jak i moreli. Miąższ jest dość słodki, ale zwarty i może przypominać twarde, dopiero dojrzewające śliwki. 

Jednak cechy tego owocu mogą się różnić w zależności od danej hybrydy. Istnieją więc śliwomorele, których skórka nie jest gładka i błyszcząca, a pokryta meszkiem - tak jak owoce moreli. 

Zobacz także
Wyglądają jak zielone migdały, a są jeszcze lepsze. "Przysmak królów" dostarczy wapnia i oczyści organizm

Wyglądają jak zielone migdały, a są jeszcze lepsze. „Przysmak królów" dostarczy wapnia i oczyści organizm

To nie biała jeżyna, a za to 1 z najlepszych polskich owoców. Tak słodki, że zamienicie nim słodycze

To nie biała jeżyna, a za to 1 z najlepszych polskich owoców. Tak słodki, że zamienicie nim słodycze

Co można zrobić ze śliwkomoreli?

Podobno śliwomorele są najlepsze wtedy, gdy pozwoli im się dojrzeć w temperaturze pokojowej. W kuchni przydadzą się do zrobienia różnych potraw i deserów, np.:

  • mięsnych pieczeni 

  • sałatek

  • dżemu

  • konfitury

  • lodów

  • koktajlu

  • ciast

  • owsianki

  • nalewek

Śliwkomorela w ogrodzie

Sadzonki śliwomoreli można dostać w sklepach ogrodniczych i uprawiać w polskich warunkach. To drzewa stosunkowo odporne na choroby i poradzą sobie z nimi nawet mniej doświadczeni ogrodnicy. Śliwomorela osiąga wysokość od 3 do 5 metrów, a okres kwitnienia przypada na przełom kwietnia oraz maja. Owocuje krótko, między lipcem a sierpniem. 

Drzewo to wymaga żyznej ziemi, a po posadzeniu należy je ochronić przed mrozem przez pierwsze dwa sezony. Odpowiednie stanowisko powinno być słoneczne, a jednocześnie osłonięte od wiatru.