
Ten przysmak do złudzenia może przypominać jeden z lubianych przez Polaków produktów, jakim jest majonez. Choć wyglądają bardzo podobnie, zupełnie się od siebie różnią. Ta gęsta, biała maź w słoiku to nic innego, jak jeden ze zdrowszych rodzajów miodu.
Można go kupić u pszczelarzy i coraz częściej pojawia się także w supermarketach. Poznajcie jego wspaniałe właściwości i dowiedzcie się, jak wykorzystać ten miód w kuchni.
Wartości odżywcze miodu rzepakowego
Ten niezwykły, podobny do majonezu wygląd, to jedna z charakterystycznych cech miodu rzepakowego. W przeciwieństwie do innych miodów, takich jak wielokwiatowy czy lipowy, wcale nie jest on złoty i lejący się. Wręcz przeciwnie - miód rzepakowy ma dość zbitą, ale kremową konsystencję i bardzo jasny, biało-żółty kolor. To właśnie dlatego niektórym może się on kojarzyć z majonezem.
Miód rzepakowy zawiera 340 kalorii w 100 gramach i niezłą dawkę glukozy, bo aż 47 g na 100 g. Z tego względu produkt ten polecany jest rekonwalescentom, sportowcom i wszystkim innym osobom, które potrzebują zastrzyku energii.
Na co pomaga miód rzepakowy?
Ten rodzaj miodu, podobnie jak inne, poleca się przede wszystkim do łagodzenia objawów i dolegliwości związanych z przeziębieniem. Miód przynosi ulgę przy kaszlu, chrypce i bólu gardła. Działa też wspomagająco na układ krążenia i serce. Inne właściwości miodu rzepakowego to m.in.:
-
lepsza praca wątroby
-
zmniejszenie stanu zapalnego w żołądku, np. przy dolegliwościach związanych z chorobą wrzodową
-
szybsze gojenie się ran (można posmarować skaleczenie niewielką ilością miodu)
-
ulga przy nudnościach
-
obniżenie ryzyka wystąpienia miażdżycy
-
działanie przeciwgrzybicze i antybakteryjne
Jak stosować miód rzepakowy?
Ze względu na wysoką zawartość cukrów i kaloryczność, optymalna, dzienna ilość miodu rzepakowego dla dorosłego człowieka to od 1 do 3 łyżek stołowych dziennie. Najlepiej jeść go bezpośrednio ze słoika, pamiętając jednak o tym, by za każdym razem używać jednak czystej łyżki. Jeżeli bowiem włożycie do miodu łyżkę, która miała kontakt ze śliną, wówczas może on zacząć się psuć.
Miód rzepakowy można też rozpuścić w letniej wodzie i wypić, a także użyć go jako słodzidła do deserów i ciast.