Mimo że jej wygląd może nieco odstraszać – bo wygląda przecież jak zwykła gałąź lub nieapetyczny korzeń – skorzonera, bo to o niej mowa, to bardzo zdrowe warzywo, które ma wiele właściwości zdrowotnych.

Ten nietypowy korzeń dawniej nosił także nazwę wężymord. Jej pochodzenie niej jest przypadkowe - w przeszłości wierzono, że skorzonera jest skutecznym antidotum na ukąszenia węży. Dzisiaj akurat ta właśnie właściwość tego warzywa raczej nie przyda nam się zbyt często. Niemniej jednak wężymord albo skorzonera jest warta poznania także z wielu innych powodów.,

Co to jest skorzonera?

Skorzonera to warzywo, które naturalnie występowało w południowej i środkowej Europy oraz w części Azji. Jest pokryte ciemną skórką. W środku warzywo to jest białe i ma dość przyjemny, słodki smak, podobny nieco do szparagów, przez co czasem nazywany jest także czarnym, zimowym szparagiem.

Przymiotnik zimowy zawdzięcza swym właściwościom - jako warzywo korzenne świetnie znosi zimowe długie mrozy i przechowywanie w niekorzystnych warunkach. Z tego powodu dawniej była jedzona nie tylko w sezonie.

Zobacz także:

Właściwości zdrowotne skorzonery

Skorzonera to warzywo o dużej ilości takich cennych składników, jak wapń, węglowodany, żelazo i fosfor. Zawiera też witaminy z gruby B i C, a także inulinę. Skorzonera posiada wiele właściwości prozdrowotnych. Oto tylko niektóre z nich:

  • Usprawnia trawienie. Skorzonera zawiera mieszankę rozpuszczalnego i nierozpuszczalnego błonnika pokarmowego, który wspomaga ruch jelit. Warzywo to pomaga organizmowi wchłaniać składniki odżywcze z pożywienia, przyspieszając tym samym trawienie, co jest szczególnie pomocne przy zaparciach.
  • Silniejszy układ odpornościowy. Skorzonera jest bogata w witaminę C. Witamina ta jest znana z tego, że zmniejsza ryzyko infekcji oraz zapobiega uszkodzeniu komórek i tkanek przez patogeny. 
  • Wspiera zdrowie kości. Z uwagi na dużą ilość wapnia, miedzi i magnezu, minerałów dietetycznych, które są ważne dla wsparcia i wzrostu tkanki kostnej, skorzonera skutecznie zapobiega problemom związanym z kośćmi, takim jak osteoporoza.
  • Łagodzi objawy napięcia przedmiesiączkowego. Zawarty w tym warzywie wapń, pomaga załagodzić takie objawy PMS jak wahania nastroju, tkliwość piersi, ból i niepokój, czyli typowe objawy, które dokuczają wielu kobietom w okresie przedmiesiączkowym.
  • Sprzyja odchudzaniu. Skorzonera jest bogata w błonnik, który pomaga w utracie wagi. Ponadto, jest niskokaloryczna, dzięki czemu jest idealnym składnikiem dla osób będących na diecie.

Ponadto, skorzonera:

  • wspiera zdrowie mózgu
  • łagodzi ból serca
  • zmniejsza zawroty głowy
  • ma właściwości antyseptyczne
  • odmładza skórę
  • leczy trądzik
  • przyśpiesza gojenie się ran
  • ma działanie przeciwkaszlowe
  • reguluje ciśnienie krwi
  • pomaga w walce z przemęczeniem i osłabieniem organizmu

Jak wykorzystać skorzonerę w kuchni?

Warzywo to z powodzeniem można smażyć, piec i grillować. Będzie pasowało zarówno do mięs, jak i dań rybnych. Z uwagi na jego smakowe podobieństwo do szparagów, możecie je przygotowywać opierając się właśnie na przepisach na szparagi.

Spróbujcie też podać skorzonerę z sosem vinegret, podsmażoną bułką tartą lub prostym sosem beszamelowym. Możecie też pokroić ją w cienkie paski, a następnie podsmażyć na oliwie, aż się ładnie zrumieni. Całość posypcie ulubioną mieszanką przypraw.

Skorzonera bywa dostępna w naszych marketach, ale możecie też szukać jej w warzywniakach i na bazarach. Kilogram polskiej skorzonery to koszt około 10-12 zł.