
Mimo iż jej wygląd może nieco odstraszać – bo wygląda jak gałąź lub nieapetyczny korzeń, skorzonera to bardzo zdrowe warzywo, które ma wiele właściwości zdrowotnych. Dlaczego warto je jeść?
Co to jest skorzonera?
Skorzonera to warzywo, które pochodzi z południowej i środkowej Europy oraz części Azji. Z zewnątrz przypomina gałąź i jest pokryte ciemną skórką. W środku warzywo to jest białe i ma przyjemny, słodki smak, podobny nieco do szparagów. Dlaczego warto włączyć je do swojej diety?
Właściwości zdrowotne skorzonery
Skorzonera to warzywo o dużej ilości takich cennych składników, jak wapń, węglowodany, żelazo i fosfor. Zawiera też witaminy z gruby B i C, a także inulinę. Skorzonera posiada wiele właściwości prozdrowotnych. Oto tylko niektóre z nich.
- Usprawnia trawienie. Skorzonera zawiera mieszankę rozpuszczalnego i nierozpuszczalnego błonnika pokarmowego, który wspomaga ruch jelit. Warzywo to pomaga organizmowi wchłaniać składniki odżywcze z pożywienia, przyspieszając tym samym trawienie, co jest szczególnie pomocne przy zaparciach.
- Silniejszy układ odpornościowy. Skorzonera jest bogata w witaminę C. Witamina ta jest znana z tego, że zmniejsza ryzyko infekcji oraz zapobiega uszkodzeniu komórek i tkanek przez patogeny.
- Zwalcza komórki rakowe. Aktywne przeciwutleniacze, które znajdziemy w tym warzywie, są niezwykle skuteczne w ograniczaniu rozprzestrzeniania się substancji rakotwórczych i mogą zatrzymać lub opanować nowotwory prostaty, piersi, okrężnicy i jajnika.
- Wspiera zdrowie kości. Z uwagi na dużą ilość wapnia, miedzi i magnezu, minerałów dietetycznych, które są ważne dla wsparcia i wzrostu tkanki kostnej, skorzonera skutecznie zapobiega problemom związanym z kośćmi, takim jak osteoporoza.
- Łagodzi objawy napięcia przedmiesiączkowego. Zawarty w tym warzywie wapń, pomaga załagodzić takie objawy PMS jak wahania nastroju, tkliwość piersi, ból i niepokój, czyli typowe objawy, które dokuczają wielu kobietom w okresie przedmiesiączkowym.
- Sprzyja odchudzaniu. Skorzonera jest bogata w błonnik, który pomaga w utracie wagi. Ponadto, jest niskokaloryczna, dzięki czemu jest idealnym składnikiem dla osób będących na diecie.
Ponadto, skorzonera:
- wspiera zdrowie mózgu
- łagodzi ból serca
- zmniejsza zawroty głowy
- ma właściwości antyseptyczne
- odmładza skórę
- leczy trądzik
- przyśpiesza gojenie się ran
- ma działanie przeciwkaszlowe
- reguluje ciśnienie krwi
- pomaga w walce z przemęczeniem i osłabieniem organizmu
Jak wykorzystać skorzonerę w kuchni?
Warzywo to z powodzeniem można smażyć, piec i grillować. Będzie pasowało zarówno do mięs, jak i dań rybnych. Z uwagi na jego smakowe podobieństwo do szparagów, możecie je przygotowywać opierając się właśnie na przepisach na szparagi.
Spróbujcie też podać skorzonerę z sosem vinegret, podsmażoną bułką tartą lub prostym sosem beszamelowym.
Możecie też pokroić ją w cienkie paski, a następnie podsmażyć na oliwie, aż się ładnie zrumieni. Całość posypcie ulubioną mieszanką przypraw.
Skorzonera bywa dostępna w Lidlu, ale możecie też szukać jej w warzywniakach i na bazarach. Kilogram polskiej skorzonery to koszt około 10-12 zł.
Źródło: pikio.pl