Wygląda, jak gałąź, ale to bardzo zdrowe warzywo. Dobre na kaszel, zawroty głowy i odchudzanie
AdobeStock
Newsy

To warzywo wygląda jak gałęzie, ale jest bardzo zdrowe. Dobre na kaszel, zawroty głowy i odchudzanie

Mimo iż warzywo to nie wygląda zbyt zachęcająco, jest bardzo zdrowe. Słyszeliście kiedyś o czymś takim jak skorzonera?

Mimo iż jej wygląd może nieco odstraszać – bo wygląda jak gałąź lub nieapetyczny korzeń, skorzonera to bardzo zdrowe warzywo, które ma wiele właściwości zdrowotnych. Dlaczego warto je jeść?

Magda Gessler odpowiada na pytania

Co to jest skorzonera?

Skorzonera to warzywo, które pochodzi z południowej i środkowej Europy oraz części Azji. Z zewnątrz przypomina gałąź i jest pokryte ciemną skórką. W środku warzywo to jest białe i ma przyjemny, słodki smak, podobny nieco do szparagów. Dlaczego warto włączyć je do swojej diety?

Właściwości zdrowotne skorzonery

Skorzonera to warzywo o dużej ilości takich cennych składników, jak wapń, węglowodany, żelazo i fosfor. Zawiera też witaminy z gruby B i C, a także inulinę. Skorzonera posiada wiele właściwości prozdrowotnych. Oto tylko niektóre z nich.

Zobacz także
Ta roślina wspomaga trawienie i działa na przeziębienia. Odtruwa też organizm po antybiotykach

Ten korzeń wspomaga trawienie i działa na przeziębienia. Odtruwa też organizm po antybiotykach

Ta niepozorna roślina pomaga pozbyć się pasożytów z jelit i eliminuje napady głodu. Jedz ją codziennie

Ta niepozorna roślina pomaga pozbyć się pasożytów z jelit i eliminuje napady głodu. Jedzcie ją codziennie

  • Usprawnia trawienie. Skorzonera zawiera mieszankę rozpuszczalnego i nierozpuszczalnego błonnika pokarmowego, który wspomaga ruch jelit. Warzywo to pomaga organizmowi wchłaniać składniki odżywcze z pożywienia, przyspieszając tym samym trawienie, co jest szczególnie pomocne przy zaparciach.
  • Silniejszy układ odpornościowy. Skorzonera jest bogata w witaminę C. Witamina ta jest znana z tego, że zmniejsza ryzyko infekcji oraz zapobiega uszkodzeniu komórek i tkanek przez patogeny. 
  • Zwalcza komórki rakowe. Aktywne przeciwutleniacze, które znajdziemy w tym warzywie, są niezwykle skuteczne w ograniczaniu rozprzestrzeniania się substancji rakotwórczych i mogą zatrzymać lub opanować nowotwory prostaty, piersi, okrężnicy i jajnika.
  • Wspiera zdrowie kości. Z uwagi na dużą ilość wapnia, miedzi i magnezu, minerałów dietetycznych, które są ważne dla wsparcia i wzrostu tkanki kostnej, skorzonera skutecznie zapobiega problemom związanym z kośćmi, takim jak osteoporoza.
  • Łagodzi objawy napięcia przedmiesiączkowego. Zawarty w tym warzywie wapń, pomaga załagodzić takie objawy PMS jak wahania nastroju, tkliwość piersi, ból i niepokój, czyli typowe objawy, które dokuczają wielu kobietom w okresie przedmiesiączkowym.
  • Sprzyja odchudzaniu. Skorzonera jest bogata w błonnik, który pomaga w utracie wagi. Ponadto, jest niskokaloryczna, dzięki czemu jest idealnym składnikiem dla osób będących na diecie.

Ponadto, skorzonera:

  • wspiera zdrowie mózgu
  • łagodzi ból serca
  • zmniejsza zawroty głowy
  • ma właściwości antyseptyczne
  • odmładza skórę
  • leczy trądzik
  • przyśpiesza gojenie się ran
  • ma działanie przeciwkaszlowe
  • reguluje ciśnienie krwi
  • pomaga w walce z przemęczeniem i osłabieniem organizmu

Jak wykorzystać skorzonerę w kuchni?

Warzywo to z powodzeniem można smażyć, piec i grillować. Będzie pasowało zarówno do mięs, jak i dań rybnych. Z uwagi na jego smakowe podobieństwo do szparagów, możecie je przygotowywać opierając się właśnie na przepisach na szparagi.

Spróbujcie też podać skorzonerę z sosem vinegret, podsmażoną bułką tartą lub prostym sosem beszamelowym.

Możecie też pokroić ją w cienkie paski, a następnie podsmażyć na oliwie, aż się ładnie zrumieni. Całość posypcie ulubioną mieszanką przypraw.

Skorzonera bywa dostępna w Lidlu, ale możecie też szukać jej w warzywniakach i na bazarach. Kilogram polskiej skorzonery to koszt około 10-12 zł.

Źródło: pikio.pl

Ten typ sałaty odtruwa organizm i sprzyja utracie wagi. A jak smakuje!
AdobeStock
Newsy
Ten typ sałaty świetnie odtruwa organizm i sprzyja utracie wagi. A jak smakuje!
Lato to czas, gdy spożywamy więcej świeżych owoców i warzyw. To świetnie, ponieważ nie tylko wspaniale smakują, ale też doskonale wspierają naszą odporność, która przyda nam się w chłodne jesienno-zimowe dni.

Wszystkie warzywa są zdrowe i mają super moc. Jedno z nich szczególnie powinniście teraz włączyć do swojej diety. Nie tylko wspaniale smakuje, ale też ma wiele dobroczynnych właściwości zdrowotnych. Chodzi o rukolę. Dlaczego warto jeść rukolę? Rukola to pieprzna drobnolistna zielona sałata , która doskonale się sprawdza jako baza do superzdrowych sałatek . Warzywo to pochodzi z regionu Morza Śródziemnego, ale zyskało popularność niemal w każdym zakątku świata. Rukola jest bogata w kwas foliowy, który nie tylko wspiera zdrowie kobiet w ciąży, ale również pomaga w utracie wagi, ponieważ dezaktywuje geny odpowiedzialne za magazynowanie tłuszczu. Dodatkową korzyścią tego warzywa jest to, że dwie filiżanki rukoli zawierają tylko 80 kalorii, co czyni ją dobrym wyborem dla osób będących na diecie. Rukola zawiera też korzystny dla zdrowia błonnik, fitochemikalia, a także wapń, który pomaga w prawidłowym krzepnięciu krwi i jest niezbędny dla utrzymania zdrowia kości, zębów oraz funkcji mięśni i nerwów. Sałata ta zawiera również niezbędne minerały, które pomagają oczyścić organizm z toksyn. Rukola zawiera też potas - minerał i elektrolit, który jest niezbędny do prawidłowego funkcjonowania serca i nerwów. W tym typie sałaty nie brakuje też witaminy C, która idealnie wspomaga układ odpornościowy oraz witaminy A, która wspiera funkcje odpornościowe, wzrost komórek i korzystnie wpływa na ogólny stan zdrowia oczu. Pomaga również w utrzymaniu prawidłowej czynności nerek, płuc i serca. Jak wykorzystać rukolę w kuchni? Istnieje wiele ciekawych pomysłów na wykorzystanie rukoli. Możecie: dodać ją do kotlecików zrobić z niej zupę  dodać ją do kanapek dodać ją do...

Oczyszczają z toksyn, pomagają przy zgadze, wzmacniają odporność. Jedzcie je latem garściami
AdobeStock
Newsy
Oczyszczają z toksyn, pomagają przy zgadze, wzmacniają odporność. Jedzcie je latem garściami
Na początku lipca ruszyły pierwsze zbiory czerwonych porzeczek. Dlaczego warto je jeść? Owoce te skrywają w sobie mnóstwo właściwości prozdrowotnych.

Na krzakach pojawiły się już pierwsze owoce czerwonej porzeczki . Z uwagi na jej cierpki, kwaskowaty smak, porzeczka zwykle jest wykorzystywana głównie do produkcji dżemów , win, kompotów lub jako ozdobny dodatek do dań. Są też jednak tacy, którzy lubią spożywać ją na surowo. Dlaczego warto jeść czerwoną porzeczkę? Wartości odżywcze czerwonej porzeczki Owoce czerwonej porzeczki skrywają mnóstwo witamin i minerałów. Zawierają witaminę B, C, E oraz K, a także moc minerałów, takich jak: wapń, żelazo, magnez, mangan, fosfor, potas, sód i cynk. Korzyści zdrowotne czerwonej porzeczki Z uwagi na tak liczne bogactwo witamin oraz minerałów, czerwone porzeczki niosą mnóstwo korzyści zdrowotnych. Czerwone porzeczki są bogate w witaminę C, która jest silnym przeciwutleniaczem, który zwalcza uszkodzenia komórek skóry spowodowane przez wolne rodniki. Witamina C może również pomóc w regeneracji komórek skóry i sprzyja gojeniu się uszkodzeń spowodowanych promieniowaniem UV. Czerwone porzeczki są bogate w żelazo, które jest niezbędnym pierwiastkiem do tworzenia czerwonych krwinek . Czerwone porzeczki są bogate w witaminę C, która wzmacnia układ odpornościowy, zmniejszając ryzyko infekcji wirusowych i bakteryjnych. Nie tylko pomaga zapobiegać przeziębieniom, ale także zmniejsza ryzyko powstawania niektórych rodzajów nowotworów. Czerwone porzeczki zawierają dużo potasu, a ten sprzyja zdrowiu naszego serca – reguluje krążenie krwi oraz pomaga zapobiegać nadciśnieniu . Potas jest również dobry dla innych narządów, w tym nerek, a także może zmniejszać ryzyko udaru mózgu . Czerwona porzeczka doskonale oczyszcza organizm z toksyn, wspiera zdrowie układu pokarmowego, a także...

Jedzcie te warzywa a podniesiecie odporność przed sezonem grypowym. To ostatni dzwonek
Pixabay
Newsy
Jedzcie te warzywa, a poprawicie swoją odporność przed sezonem grypowym. To już ostatni dzwonek
Jeśli chcecie zachować tej jesieni zdrowie, zacznijcie jeść te warzywa. To prawdziwy zastrzyk dla waszego zdrowia!

Niestety już wkrótce rozpocznie się kolejny sezon grypowy . Jak się przed nim uchronić? Zadbajcie o swoją odporność włączając do swojej codziennej diety te oto liściaste warzywa. Dzięki nim będziecie zdrowi i unikniecie wielu przykrych dolegliwości. Jak poprawić swoją odporność? Na zewnątrz robi się coraz chłodniej. W nocy temperatury w wielu miejscach naszego kraju sięgają 4-5 stopni. Jesień to okres wzmożonych przeziębień i szalejącej grypy. Jak się przed nimi uchronić? Zadbajcie o swoją odporność. To ostatni dzwonek, aby to zrobić. Jeśli chcecie zachować tej jesieni zdrowie, zacznijcie jeść świeże liściaste warzywa, takie jak np. różne gatunki sałat. To nie tylko smaczna propozycja na obiad czy kolację, ale też bogactwo witamin i minerałów. Grupa warzyw liściastych jest naprawdę bardzo bogata. Warto sięgać np. po gotowe mieszanki sałat, które odpowiednio dobrane przez specjalistów są przemyślanymi kompozycjami zarówno smaków, jak i wartości odżywczych - mówi w rozmowie z Gazetą Pomorską Katarzyna Głębocka, ekspertka marki Eisberg. Co konkretnie jeść, by wzmocnić odporność? Włączcie do swojego codziennego menu następujące warzywa: Jarmuż . Jarmuż to zielone, liściaste warzywo, które jest bogate w liczne składniki odżywcze. Regularne jedzenie jarmużu może oferować szereg korzyści zdrowotnych dla całego naszego organizmu. W jarmużu znajduje się wiele silnych przeciwutleniaczy, w tym kwercetyna i kemferol, które mają wiele korzystnych właściwości. Jarmuż jest niezwykle bogaty w witaminę C, przeciwutleniacz, który pełni wiele ważnych funkcji w organizmie. Jedna filiżanka surowego jarmużu zawiera więcej witaminy C niż pomarańcza. Jarmuż zawiera również substancje wiążące kwasy żółciowe i obniżające poziom cholesterolu...

Herbata z łupin cebuli oczyszcza jelita i obniża ciśnienie. Wystarczy 1 szklanka wieczorem
Adobe Stock
Newsy
Herbata z łupin cebuli oczyszcza jelita i obniża ciśnienie. Wystarczy 1 szklanka wieczorem
Cebula to obowiązkowy produkt w każdej kuchni. Jest idealnym składnikiem wielu potraw, a także dzięki swoim cennym właściwościom wspomaga naturalne działanie organizmu. Regularne picie herbatki z łupin cebuli zdecydowanie poprawi jego działanie.

Cebula to warzywo znane ze swoich właściwości nie od dziś. Stanowi świetny dodatek do wielu potraw. Wzbogaca je nie tylko smakowo, ale również wartościowymi składnikami. Niewiele osób wie, że łupiny z cebuli są nie tylko świetnym barwnikiem do pisanek na Wielkanoc, a także doskonały napar odżywiający organizm. Wykorzystanie cebuli w kuchni  Cebula jest dość uniwersalnym warzywem, toteż jest wykorzystywana do większości potraw. Stanowi idealną bazę do mięs czy sosów. Nadaje im wyjątkowego smaku, którego nie da się podrobić żadną inną przyprawą. Z tego też powodu jest obowiązkowym produktem w kuchni każdej gospodyni domowej. Poza tym łupinki z cebuli szczególnie są przydatne przed świętami wielkanocnymi. Wówczas w nich zanurza się jaja, a następnie gotuje, by otrzymać naturalne pisanki w przepięknym kolorze. Ten sposób koloryzacji pochodzi jeszcze z dawnych czasów, a mimo to jest praktykowany po dziś dzień. Właściwości zdrowotne cebuli Warzywo jest istotne w kuchni nie tylko ze względu na walory smakowe czy zapachowe, ale również poprzez cenne składniki odżywcze. Cebula zawiera przede wszystkim takie witaminy jak C czy E, a także mikroelementy kwas foliowy, wapń, żelazo czy kwercetynę. W sposób pozytywny wpływają na funkcjonowanie organizmu. Wśród wartościowych właściwości wyróżnia się: zapobiega chorobom serca czy miażdżycy, zmniejsza ciśnienie krwi, zmniejsza ryzyko wystąpienia nowotworów, redukuje objawy alergii, zapobiega wystąpieniu oraz rozwojowi cukrzycy typu II, jest naturalnym antybiotykiem,  oczyszcza jelita, czy łagodzi nudności. Dzięki wielu cennym wartościom cebula stanowi istotny element w codziennej diecie. W naturalny sposób wspomaga organizm w wielu funkcjach.  Herbatka z łupin z cebuli...