Wygląda jak biały bób i zawiera więcej białka niż soja i ciecierzyca. Odszukajcie go na straganach
Getty Images
Newsy

Wygląda jak bób i zawiera więcej białka niż soja i ciecierzyca. Odszukajcie go na straganach

Jego piękne kwiaty zdobią ogrody i parki. Roślina ta obejmuje ponad 200 gatunków, z których duża część rośnie na terenach Ameryki Północnej oraz Południowej. Mało kto wie, że niektóre z nich są jadalne. Ich strączki skrywają nasiona, na bazie których można przygotować pyszną przekąskę.

Łubin jadalny powoli zyskuje na popularności w Polsce. Okazuje się, że zawiera on o wiele więcej białka niż soja i ciecierzyca. Jego nasiona przypominają z wyglądu biały bób. Ponadto cechuje się on delikatnie orzechowym smakiem. Nic w tym dziwnego, że ma bardzo szerokie zastosowanie kulinarne. 

Ile białka zawiera łubin?

Nasiona łubinu to istna skarbnica zdrowia. Bogate są w witaminy z grupy B, C, D oraz E. Ponadto skrywają one w sobie takie sole mineralne jak magnez, potas, żelazo, cynk i wapń. Warto zaznaczyć, że na 100 g nasion przypada aż 36 g białka. Dzięki temu stanowią rewelacyjną alternatywę dla soi bądź ciecierzycy. 

Łubin jadalny nie zawiera w sobie ani grama glutenu. W związku z tym mogą go jeść wszystkie osoby unikające tego składnika. Ponadto cechuje się on wyjątkowo niskim indeksem glikemicznym. Bez problemu mogą po niego sięgać osoby zmagające się z cukrzycą.

Łubin – właściwości zdrowotne

Łubin ma niesamowicie korzystny wpływ na nasz organizm. Nie tylko rewelacyjnie wspiera układ krwionośny, ale także obniża poziom glukozy we krwi. Obecny w jego składzie błonnik pokarmowy powoduje, że przez dłuższy czas czujemy się syci.

Ponadto pobudza on perystaltykę jelit i poprawia procesy trawienne. Osoby cierpiące na zaparcia powinny wprowadzić do swojej diety te pyszne nasiona. Warto zaznaczyć także, że spożywanie tego produktu pozytywnie wpływa na nasze paznokcie, włosy oraz skórę.

Zobacz także
Te kulki są pełne białka, wspierają serce i poprawiają krążenie. A Polacy wciąż się ich „boją”

Te kulki są pełne białka, wspierają serce i poprawiają krążenie. A Polacy wciąż się ich „boją”

Dawniej wszyscy się tym zajadali, a dziś młodzi mówią, że to obciach. Nawet nie wiedzą, co tracą

Dawniej wszyscy się tym zajadali, a dziś młodzi mówią, że to obciach. Nawet nie wiedzą, co tracą

Łubin – jak go jeść?

Należy podkreślić, że tylko niektóre, słodkie odmiany łubinu nadają się do jedzenia. Te niejadalne zawierają wiele szkodliwych alkaloidów. Spożycie takiej rośliny może doprowadzić do zatrucia, zawrotów głowy bądź zaburzeń widzenia. Jeśli nie wiecie dokładnie jak zbierać jadalne nasiona, polecamy w takim razie kupić je w sklepie spożywczym. 

Nasiona łubinu nie powinno się jeść na surowo. Najlepiej je ugotować. W takiej sytuacji będziecie potrzebowali:

  • nasiona łubinu,
  • wodę,
  • sól.
  1. Do miski wlejcie dużą ilość wody. Dodajcie sól i całość dokładnie wymieszajcie.
  2. Nasiona łubinu przełóżcie do miski z wodą. Przykryjcie naczynie, a następnie pozostawcie je w chłodnym miejscu na kilka dni. Pamiętajcie, żeby 2-3 razy w ciągu dnia zmieniać wodę.
  3. Gotujcie nasiona łubinu na małym ogniu przez ok. 1-2 godziny.

Łubin można podać jako dodatek do dań mięsnych zamiast ryżu lub kaszy. Świetnie sprawdzi się jako składnik sałatek warzywnych. Ponadto niektórzy przygotowują na jego bazie rewelacyjną pastę do kanapek.