Wygląda jak biała jeżyna, ale jest od niej o niebo lepsza. Pomoże wam zrzucić w pasie
AdobeStock
Newsy

Wygląda jak biała jeżyna, ale jest od niej o niebo lepsza. Pomoże wam zrzucić w pasie

Te owoce to połączenie przyjemnego z pożytecznym. Są smaczne, słodkie i można z nich zrobić pyszny dżem albo udekorować nimi ciasto. Doskonale wpływają też na nasze zdrowie i sprzyjają odchudzaniu. Sprawdźcie, dlaczego jeszcze warto je jeść.

Zrzucenie kilku nadprogramowych kilogramów po zimie wcale nie jest takie proste. Trzeba silnej woli, by odmówić sobie słodkich przekąsek i innych pyszności. Do tego należy koniecznie poprawić swoją dietę i zrezygnować z bardzo tłustych i ciężkich potraw, by zastąpić je na przykład chudym mięsem, warzywami i nabiałem.

Wyjdzie wam to jednak na zdrowie (oczywiście pod warunkiem zachowania zdrowego rozsądku). W osiągnięciu wymarzonego celu pomocne mogą być pewne owoce, które ułatwią odchudzanie i nie tylko. 

Właściwości morwy białej

Mowa tutaj o owocach morwy białej - drzewa, które pochodzi z terenów Azji Wschodniej. Jego owoce z wyglądu do złudzenia przypominają białe jeżyny, są słodkie i mają wiele cennych właściwości:

  • Działają przeciwzapalnie i wspomagają organizm w walce z infekcjami górnego układu oddechowego. 

  • Usprawniają pracę nerek.

  • Wspomagają laktację u matek karmiących.

  • Mogą zmniejszyć ryzyko wystąpienia choroby Alzheimera.

  • Regulują poziom cukru we krwi i zmniejszają wchłanianie cukrów prostych co sprawia, że są naturalnym sprzymierzeńcem w odchudzaniu. 

Zobacz także
Zmiksujcie te 3 warzywa, by pożegnać się z fałdkami na brzuchu. 10 minut i gotowe

Zmiksujcie te 3 warzywa, by pożegnać się z fałdkami na brzuchu. 10 minut i gotowe

Pijcie 1 szklankę letniej wody z łyżeczką tego produktu przed śniadaniem. Znów bez obaw wejdziecie na wagę

Pijcie 1 szklankę letniej wody z łyżeczką tego produktu przed śniadaniem. Znów bez obaw wejdziecie na wagę

Jak spożywać morwę białą?

Owoce morwy można najczęściej dostać w formie suszonej w aptekach oraz sklepach ze zdrową żywnością. Jeszcze bardziej popularne są liście morwy białej, które służą do przygotowania herbatki na obniżenie poziomu cukru i cholesterolu. Poleca się ją osobom cierpiącym na cukrzycę, jednak pamiętajcie - zanim zaczniecie pić taką herbatę, skonsultujcie się najpierw ze swoim lekarzem. Każdy przypadek jest inny i przy pewnych dolegliwościach czy przyjmowanych lekach nie należy stosować ziół na własną rękę. 

Z kolei owoce morwy można jeść także na surowo, choć są znacznie trudniej dostępne ze względu na to, że prędko się psują. Można je dodawać do owocowych koktajli, porannej owsianki, jogurtu czy ciasta. Owoce morwy wykorzystuje się także do robienia soków, dżemów oraz domowych win i nalewek. 

Można się spotkać również z odmianą morwy o czarnych owocach. Inny kolor to główna różnica pomiędzy morwą białą i czarną. Popularność tej pierwszej wynika z tego, że jest po prostu szerzej dostępna.

Kotlety mielone

Jedzcie codziennie, a zapomnicie o problemach ze skaczącym ciśnieniem
AdobeStock
Newsy
Jedzcie codziennie, a zapomnicie o problemach ze skaczącym ciśnieniem
Na problemy z ciśnieniem pomoże mało popularne, ale bardzo zdrowe warzywo. Posmakuje osobom, które lubią pikantne potrawy!

Z wiekiem wszystkim zaczynają dokuczać różne choroby i nieprzyjemne dolegliwości. Należy wtedy koniecznie udać się do lekarza, które oceni, na ile poważny jest stan pacjenta i przepisze odpowiednie leki. W przypadku takich chorób jak nadciśnienie, warto jest poza lekami włączyć do diety także naturalne źródła witamin i minerałów, które polepszą stan waszego zdrowia. Jednym z nich jest zapomniana nieco biała rzodkiew! Poznajcie jej wspaniałe właściwości. Właściwości białej rzodkiewki Niektórzy mylą białą rzodkiew z rzepą, a nawet pietruszką! Rzeczywiście, z wyglądu bardzo przypomina te warzywa, jednak zupełnie różni się od nich w smaku. Biała rzodkiew ma charakterystyczny, ostry posmak który świetnie pasuje do wielu potraw. A do tego ma fantastyczne właściwości zdrowotne! Witaminy W białej rzodkiewce znajdziecie bardzo dużo witaminy C oraz witaminy A . Ponadto znajduje się w niej także fosfor, cynk, żelazo, potas, sód i wapń. Odchudzanie Warzywo to na długo uczucie sytości, dlatego świetnie się sprawdzi podczas diety odchudzającej ! Ma także niski indeks glikemiczny, dlatego białą rzodkiew mogą jeść na surowo osoby cierpiące na cukrzycę . Nadciśnienie Rzodkiew doskonale obniża ciśnienie krwi , a ponadto działa przeciwbakteryjnie i antynowotworowo! Warto włączyć to warzywo do swojej diety, jeśli dbacie o swoje zdrowie. Wypróbujcie poniższy przepis na prostą surówkę z białej rzodkiewki. Przepis na surówkę z białej rzodkiewki Przyrządzenie zdrowej surówki z białej rzodkiewki jest szybkie i bardzo proste! Potrzebne wam będą składniki z poniższej listy: Składniki: 1 biała rzodkiewka (korzeń) 3 łyżki jogurtu naturalnego 1 łyżka soku z cytryny 1 łyżka majonezu Pół łyżeczki cukru...

kompot z suszu
Adobe Stock
Newsy
Nigdy nie dodawajcie ich do kompotu z suszu. Straci swój smak i będzie niezdrowy
Przygotowywanie kompotu z suszu na Wigilię to jedna z najstarszych polskich tradycji. Przed laty napój warzony był z ususzonych samodzielnie bakalii. Dzisiaj, z uwagi na brak czasu, gospodynie coraz częściej sięgają po gotowe rodzynki, morele oraz daktyle. Niestety, to duży błąd!

Przyrządzany z gotowanych suszonych owoców kompot to istny rarytas. Niegdyś serwowano go zimą do każdego obiadu, dzisiaj pije się go jedynie raz do roku – podczas wigilijnej kolacji.  Kompot z suszu bardzo dobrze gasi pragnienie , zawiera dużo błonnika, witamin, potasu i żelaza. Mogłoby się więc wydawać, że jest niesamowicie zdrowy. Sprawa jest jednak nieco bardziej skomplikowana. Sklepowe suszone owoce to zły wybór O ile owoce, z których przyrządzacie kompot zostały zebrane z własnego sadu , a następnie ususzone w domowych warunkach, z pewnością napój wam nie zaszkodzi. Prawda jest jednak taka, że w niewielu domach przygotowuje się go z tak zaufanych produktów.  Nie jest tajemnicą, że ludzie żyją dzisiaj w ogromnym pośpiechu. Mało kto przygląda się etykietom i spędza czas na myśleniu o zdrowych i nieprzetworzonych produktach. Z reguły, jeśli coś wygląda zdrowo to uznajemy, że takie właśnie jest. Przecież, co złego mogą w sobie kryć suszone owoce! To podejście okazuje się zgubne. Bowiem znajdujące się na sklepowych półkach suszone owoce w rzeczywistości są żywnością mocno przetworzoną. W ich składzie można znaleźć mnóstwo konserwantów, olejów mineralnych, cukru, a także dwutlenku siarki. Ich spożywanie bardzo negatywnie wpływa na ludzki organizm. Te dodatki szkodzą waszemu zdrowiu Dodatek siarki ma przede wszystkim przedłużyć termin przydatności produktu. Związek nie tylko przyspiesza proces jego suszenia, ale również sprawia, że na owocach nie tworzy się pleśń . Siarkowanie wpływa także na wygląd bakalii – dzięki niemu wydają się pełniejsze, ładniejsze i dojrzalsze. Niestety, ten proces pozbawia owoców wszelkich cennych właściwości. Należy również pamiętać, że spożywanie na co dzień dużej ilości...

Jest zdrowy, ale nie na pusty żołądek. Koniecznie włączcie go do diety, ale nigdy nie jedzcie na czczo.
Adobe Stock
Newsy
Nigdy nie jedzcie tego owocu na pusty żołądek. Może wam bardzo zaszkodzić
Owoce liczi nie rosną w Polsce. Możemy się jednak w nie bardzo łatwo zaopatrzyć. Są wartościowe, ale niewłaściwie jedzone, mogą być trujące. Zdradzamy czego nie robić z liczi.

Liczi, zwane też chińską wiśnią to pyszny, egzotyczny owoc. Ma delikatny, słodki smak i jest lubiany na całym świecie. Jego jedzenie wiąże się jednak z pewną tajemnicą. Odkryto ją, badając tragiczne zdarzenia i próbując dojść przyczyny śmierci dzieci w Indiach i na Karaibach. Wyniki badania przyczyniły się do zdobycia ważnej wiedzy na temat tego owocu. Jak go jeść, żeby bezpiecznie czerpać z niego wartości odżywcze? Dlaczego owoce liczi są trujące na czczo? Okazało się, że owoc liczi zawiera hipoglicynę. To substancja, która hamuje wydzielanie glukozy w organizmie. Regularne spożywanie na pusty żołądek produktów zawierających ją, powoduje niebezpieczny dla życia spadek poziomu glukozy. Wystarczy jednak zadbać o to, aby owoce były spożywane wraz z innymi produktami lub jedzone osobno, ale pomiędzy innymi posiłkami, i niepożądane działanie hipoglicyny przestaje nieść jakiekolwiek zagrożenie dla zdrowia. Co więcej, organizm nie tylko nie jest zagrożony, ale wręcz może czerpać z bogactwa składników odżywczych zawartych w roślinie. Jak odkryto to niespotykane działanie liczi? Naukowcy zaczęli badać przyczyny śmierci dzieci z dwóch całkiem różnych regionów świata. Analizując fakty stwierdzili, że w każdym przypadku chodzi o dzieci z ubogich regionów, a objawy zatrucia są takie same: drgawki i obrzęk mózgu. Przyglądając się życiu dzieci i ich diecie badacze stwierdzili, że dzieci często głodowały, kładły się spać bez kolacji, a ich pierwszym posiłkiem były zebrane w pobliżu domu owoce. Co prawda, były to różne owoce, bo w Indiach chodziło o liczi, a na Karaibach owoce bligii pospolitej. Jednak w obu owocach znajduje się ten sam składnik – hipolicyna. Tajemnica została więc rozwiązana, a rodzinom dzieci z badanych regionów, lekarze przedstawili zalecenia:...

Zobaczcie, jak przedłużyć trwałość gruszek. Wcale nie chodzi o przechowywanie w lodówce
Flickr
Newsy
Zobaczcie, jak przedłużyć trwałość gruszek. Wcale nie chodzi o przechowywanie w lodówce
W sklepach i na straganach można obecnie kupić pyszne i soczyste gruszki. Któż z was ich nie lubi? Są one jednak bardzo kapryśne, jeżeli chodzi o przechowywanie. Dziś podzielimy się z wami sposobem na to, by dłużej pozostały świeże i zdatne do spożycia. 

Te słodkie i pełne soku owoce uwielbiają dorośli i dzieci. Znakomicie nadają się do sałatek owocowych, kompotów, deserów, przetworów, jak również do suszenia. Niestety często się zdarza, że ulegają uszkodzeniu lub szybko się psują i czernieją. Jak zatem należy je przechowywać, by wyhamować proces dojrzewania i dłużej cieszyć się ich świeżością?   Zasady przechowywania gruszek w domu  Gruszki nie przepadają za przechowywaniem w lodówce, nie należy również układać ich z innymi owocami. Wyjątkiem są tu winogrona i jabłka. Zawarty w gruszkach etylen prowadzi bowiem do przedwczesnego zepsucia sąsiadującej z nimi żywności.   Owoce te lubią miejsca nienasłonecznione, suche oraz oddalone od źródeł ciepła, takich jak kuchenka i piekarnik.   Dobrze jest umieścić je w pudełku wyłożonym papierem, z podniesionymi ogonkami i wstawić do dobrze wentylowanego, zacienionego pomieszczenia, np. spiżarni.  Jak przedłużyć świeżość gruszek za pomocą cytryny?  Cytryna przedłuża żywotność różnych warzyw i owoców jak choćby banan, czy awokado. Jeżeli zatem nie chcecie, żeby gruszka zbyt szybko dojrzewała, a tym samym również przejrzewała, skropcie ją sokiem z cytryny. Wystarczy zaledwie parę kropel, żeby owoc na dłużej zachował świeżość.  Tym doskonałym pomysłem na uratowanie gruszek przed zmarnowaniem podzielili się na swoim Instagramie autorzy aplikacji Too Good To Go, która zapobiega marnowaniu żywności.           Wyświetl ten post na Instagramie                       Post udostępniony przez Too Good To Go (@toogoodtogo.pl) Dlaczego...