Wygląda jak agrest, smakuje jak kiwi. Zbiory nowych owoców na ciśnienie i serce – rozpoczęte
Adobe Stock
Newsy

Wygląda jak agrest, smakuje jak kiwi. Zbiory nowych owoców na ciśnienie i serce już rozpoczęte

Minikiwi to małe owoce, po brzegi wypełnione witaminami i minerałami. Mają więcej potasu niż banany i więcej wapnia niż jabłka. I pamiętajcie, rozgryzajcie i połykajcie ich pestki – są pełne witamin K i E.

Miniaturowe kiwi (aktinidia ostrolistna) to owoc, który ma bardzo krótką historię. Jest uprawiany od lat 80-tych XX wieku i początkowo był znany jedynie jako roślina ozdobna. Pierwsze plantacje tych owoców pojawiły się w Stanach Zjednoczonych i Nowej Zelandii. W Europie jest uprawiane w kilku krajach, jednak to Polska stała się miejscem, gdzie jest sadzone najchętniej.

Polskie zbiory, a te właśnie się zaczynają, w większości są eksportowane na Zachód. A szkoda, bo minikiwi jest owocem wyjątkowo bogatym w składniki odżywcze.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Prozdrowotne właściwości minikiwi

Minikiwi jest niedużym, słodszym od kiwi owocem przypominającym wyglądem duży agrest. Zawiera ponad 20 związków prozdrowotnych, w tym witamin i minerałów znajdujących się w miąższu, pestkach i zgromadzonych w gładkiej, nadającej się do zjedzenia skórce. Z tego powodu owoce po umyciu powinno się zjadać w całości.

Minikiwi dostarczą witamin każdemu, niezależnie od wieku i potrzeb zdrowotnym. Owoce mają jednak pewne szczególne właściwości, które warto znać i sięgać po nie nie tylko dla przyjemności, ale także chcąc podreperować zdrowie.

  • Chronią układ sercowo-naczyniowy. Obniżają poziom złego cholesterolu we krwi
  • Poprawiają trawienie i chronią układ pokarmowy
  • Hamują wzrost niektórych komórek nowotworowych jelita grubego i wątroby
  • Wpływają pozytywnie na popęd płciowy
  • Ze względu na wysoką zawartość kwasu foliowego, polecane są kobietom w ciąży

I choć mają dobry wpływ na organizm człowieka, dostarczają wielu substancji odżywczych, posiadają taki sam obraz alergenów jak tradycyjny owoc kiwi. Z tego powodu osoby uczulone na kiwi, powinny spodziewać się, że będą miały także alergię na minikiwi.

Zobacz także
Jecie kiwi ze skórką czy bez? Większość osób popełnia ten błąd

Jecie kiwi ze skórką czy bez? Większość osób popełnia ten błąd

Mini kiwi

Mini kiwi i ich wspaniałe korzyści dla zdrowia i urody. Jedz, a nie pożałujesz

Minikiwi mogą dojrzewać także po zerwaniu

Kiwiberry, bo tak też jest nazywany poza granicami Polski, jest rodzajem owocu, bardzo pożądanym w masowej produkcji żywności. Sposób jego dojrzewania ułatwia pracę plantatorom i handlowcom oraz sprawia, że ilość strat z powodu zepsucia się owoców w transporcie czy podczas magazynowania jest mniejsza niż w przypadku większości owoców.

Minikiwi są bowiem owocami klimakterycznymi. Podobnie jak jabłka, gruszki, banany, arbuzy, śliwki, nektarynki, borówki, a także brzoskwinie. Oznacza to, że mogą być zerwane nie do końca dojrzałe, gdy są jeszcze twarde. Potem mogą spokojnie dojrzewać podczas transportu, magazynowania, w drodze do sklepów lub na leżąc półkach sklepowych.

Ta właściwość owoców wpływa na zmniejszenie ilości odpadów powstających podczas ich produkcji i sprzedaży, a w rezultacie na zmniejszenie ilości wyrzucanej żywności.

Źródło: sadyogrody.pl, wyborcza.pl, aktinidia.pl

Łączycie ze sobą te 2 owoce? Możecie mieć poważne problemy żołądkowe
Pixabay
Newsy
Łączycie ze sobą te 2 owoce? Możecie mieć poważne problemy żołądkowe
Dobrze zbilansowana dieta powinna również być bogata w witaminy i mikroelementy, a one są dostarczane w głównej mierze przez spożywanie owoców oraz warzyw. Według najnowszych doniesień, nie wszystkie połączenia słodkich produktów są dobre dla zdrowia.

Soki owocowe, sałatki czy jedzone solo w postaci przekąski. Owoce są to jedne z najczęstszych gości w codziennej diecie, a to nie bez powodu. Są cennym źródłem wielu wartościowych składników. Spożywane w pewnych kombinacjach, jednak nie niosą dobrych wartości, zaś mogą nawet organizmowi zaszkodzić.  Właściwości owoców W codziennej diecie nie może zabraknąć witamin oraz mikroelementów, które usprawniają funkcjonowanie organizmu. Są one w głównej mierze dostarczane przez owoce. Mają one wiele cennych wartości, takich jak witaminy A, E, C czy flawonoidy. Wśród właściwości wyróżnia się:  wzmacniają układ odpornościowy, wzmacniają włosy i paznokcie, poprawiają stan skóry, normują glukozę we krwi,  czy zapełniają potrzebę na słodkie.  Owoce są świetną alternatywą dla osób będących na diecie. To świetna forma słodkości, które można podać w wielu formach jak sałatki, soki, koktajle czy po prostu solo. Podział owoców Nie wszyscy zdają sobie sprawę z tego, że owoce dzieli się na trzy grupy: kwaśne, pół-kwaśne oraz słodkie. Do pierwszej grupy należą: grejpfruty, pomarańcze, cytryny, ananas, granat, kwaśne winogrona, żurawina, kwaśne jabłka, truskawki, kiwi czy pomidory. Pół-kwaśnymi owocami określa się morele, gruszki, nektarynki, mango, śliwki, słodkie owoce leśne, jabłka czy wiśnie. Natomiast w ostatniej, słodkiej grupie znajdują się banany, daktyle, figi czy papaja. Ten podział powstał na podstawie kwasowości danych produktów spożywczych. Tych owoców się nie łączy  Przygotowując różnego rodzaju soki czy sałatki owocowe, wykorzystuje się wszelkie owoce. Wybór zależy od indywidualnych preferencji. Jednak jak się okazuje nie wszystkie połączenia danych...

Śpiewały o niej Brathanki i Sława Przybylska, rośnie przy każdej drodze. Oto jak zrobić z niej konfiturę
Adobe Stock
Newsy
Śpiewały o niej Brathanki i Sława Przybylska, rośnie przy każdej drodze. Oto jak zrobić z niej konfiturę.
Konfitury to doskonały dodatek do mięs i serów. Kwaśno-słodkie mogą bardzo dobrze uzupełniać smaki głównego dania. Prezentujemy jedną z nich.

Drewno tego drzewa jest twarde i wytrzymałe. Wędrowcy robili z niego laski, nieraz wplatano je w wieńce dożynkowe, na szczęśliwe, dorodne plony. Czerwone korale wieszane na szyjach przez dzieci i młode dziewczęta to też klasyczne wykorzystanie tych owoców.  Czy można jeść surowe owoce jarzębiny? Jagody tego drzewa uwielbiają ptaki: jemiołuszki, gile i drozdy. Smakuje sarnom, jeleniom, dzikom i wiewiórkom. Surowe owoce nie są jednak jadalne dla ludzi. Mimo to uważamy je za wielki przysmak. Mają dużo wartości odżywczych i właściwości leczniczych. Robimy z nich soki i konfitury.  Warto o tym pamiętać, że jej owoce zjedzone bez przetworzenia mogą wywołać mdłości i problemy żołądkowe. Aby jarzębina stała się strawna dla człowieka trzeba ją kilkakrotnie zagotować, albo zamrozić i dopiero przyrządzać jako przetwory. Przygotowujemy ją do jedzenia, gotując owoce w syropie, a następnie odstawiając do ostygnięcia. Ponowne zagotowanie najlepiej zaplanować na następny dzień. Prosta konfitura z jarzębiny do mięs i serów Składniki: Owoce jarzębiny – 1 kg Cukier – 1,5 kg Woda – 1,5 szklanki Przygotowanie: 1. Rozpuszczamy cukier w gorącej wodzie, tworząc syrop. Zalewamy jarzębinę gorącym syropem i zostawiamy do następnego dnia. 2. Ponownie zagotowujemy syrop z owocami, odstawiamy do ostygnięcia, gotujemy jeszcze raz. I jeszcze raz odstawiamy. Powtarzamy tę czynność 3-4 razy i za każdym razem zbieramy pianę tworzącą się podczas gotowania. 3. Ostatni raz zagotowujemy syrop, po czym przekładamy jeszcze gorący do czystych słoików. 4. Zakręcamy i pasteryzujemy kilka minut w garnku z wodą nie dochodzącą do wysokości zakrętek. Wartości prozdrowotne jarzębiny pospolitej Najważniejsze, korzystne dla zdrowia działanie jarzębiny,...

Czym różnią się polskie truskawki od zagranicznych? Nie dajcie się oszukać
Pixabay
Newsy
Czym różnią się polskie truskawki od zagranicznych? Nie dajcie się oszukać na targu
Chcecie wspierać polskich rolników? Podpowiadamy, jak rozpoznać polskie truskawki od zagranicznych!

Zbliża się ukochany przez Polaków sezon na truskawki. Chociaż dostępne na straganach i targach owoce w większości pochodzą z upraw lokalnych, w supermarketach czy niektórych sklepach znajdziecie także te hodowane za granicą. Niestety coraz częściej także sprzedawcy targowi oszukują swoich klientów i serwują im importowane truskawki, oznaczając je jako polskie. Najczęściej pochodzą one z Grecji, Maroka czy Hiszpanii. Jak je rozpoznać, aby móc dokonywać świadomego wyboru? Które truskawki są polskie, a które zagraniczne? Jest kilka rzeczy, na które warto zwrócić uwagę przy zakupie owoców. Polskie truskawki najczęściej są jaśniejsze, a nie ciemnobordowe. Krajowe owoce są też przeważnie mniejsze, a także lekko twarde. Polskie odmiany truskawek mają także intensywny słodki aromat. Szypułka przy polskiej truskawce będzie mocno zielona, świeża. Kształt polskich truskawek jest bardziej sercowaty, stożkowaty niż podłużna forma tych zagranicznych Jak odpowiednio przechowywać truskawki? Truskawki potrafią bardzo szybko się psuć, mięknąć i pleśnieć, kiedy są nieprawidłowo przechowywane. Jak przedłużyć ich świeżość? od razu przełożyć je z łubianki do miski, włożyć do lodówki, najlepiej do szuflady. Przechowywane w ten sposób truskawki nie powinny przejawiać objawów zepsucia nawet przez tydzień. Jeśli jednak delikatnie zmiękną lub pojawią się na nich ciemniejsze plamy, nadal można je wykorzystać na dżem, koktajl lub sos do makaronu na słodko. Właściwości odżywcze truskawek Te małe, czerwone owoce to prawdziwa skarbnica witamin i innych korzystnych dla zdrowia składników, które mają wszechstronne właściwości: odkwaszają organizm obniżają poziom złego cholesterolu spalają tłuszcz...

Maskotka, malinowy, samuraj. Ich nazwy zaskakują. Który pomidor jest najsmaczniejszy?
AdobeStock
Newsy
Maskotka, malinowy, samuraj. Ich nazwy zaskakują. Który pomidor jest najsmaczniejszy?
Uprawiacie pomidory? To świetnie, ponieważ własne pomidory smakują o wiele lepiej niż te ze sklepu. Jakie są najpopularniejsze odmiany pomidorów i jak smakują? Ich nazwy mogą was zaskoczyć!

Jeżeli uprawiacie pomidory , na pewno zauważyliście, że w waszym ogródku zaczynają się już czerwienić. To właśnie latem możemy zacząć zbierać pierwsze pomidory, a ostatnie okazy możemy zerwać nawet około października. Jakie są najpopularniejsze odmiany pomidorów? Jak wyglądają? Jaki mają smak? Najpopularniejsze odmiany pomidorów Pomidory różnią się od siebie wielkością kształtem i smakiem. Ich nazwy są niekiedy zaskakujące. Oto 7 najpopularniejszych odmian pomidorów. Macie swoją ulubioną? Malinowy warszawski – owoce tego pomidora są duże, okrągłe i bardzo mięsiste. Samuraj – owoce są duże, mięsiste i twarde. Nadają się do różnego typu przetworów oraz jedzenia na surowo. Bawole serce – to jedna z najpopularniejszym odmian pomidorów malinowych. Owoce są duże, smaczne i mięsiste. Mają kształt serca. Black cherry – są to niewielkie, ale bardzo smaczne pomidorki typu koktajlowego. Ich owoce są słodkie i zarazem wyraziste w smaku. Mają purpurową lub brązową barwę. Maskotka – to słodkie, czerwone, koktajlowe pomidorki, które często uprawia się w doniczkach. Faworyt - miąższ tych malinowych pomidorów jest mięsisty, ma kolor różowy i prawie nie posiada nasion. Figiel – te smaczne, niewielkie pomarańczowe owoce osiągają ok. 3 cm średnicy. Rosną niczym winogrona – po kilkanaście owoców na jednej gałązce. Najlepiej smakują prosto z krzaczka. Dlaczego warto jeść pomidory? Pomidory świetnie nadają się do grillowania , pieczenia i smażenia – a także jako podstawa do przepysznej zupy czy samodzielna przekąska. To prawdziwa skarbnica witamin i minerałów. Pomidory są głównym źródłem bardzo silnego antyoksydantu - likopenu, który ma wiele...