Wygląda jak agrest, smakuje jak kiwi. Zbiory nowych owoców na ciśnienie i serce – rozpoczęte
Adobe Stock
Newsy

Wygląda jak agrest, smakuje jak kiwi. Zbiory nowych owoców na ciśnienie i serce już rozpoczęte

Minikiwi to małe owoce, po brzegi wypełnione witaminami i minerałami. Mają więcej potasu niż banany i więcej wapnia niż jabłka. I pamiętajcie, rozgryzajcie i połykajcie ich pestki – są pełne witamin K i E.

Miniaturowe kiwi (aktinidia ostrolistna) to owoc, który ma bardzo krótką historię. Jest uprawiany od lat 80-tych XX wieku i początkowo był znany jedynie jako roślina ozdobna. Pierwsze plantacje tych owoców pojawiły się w Stanach Zjednoczonych i Nowej Zelandii. W Europie jest uprawiane w kilku krajach, jednak to Polska stała się miejscem, gdzie jest sadzone najchętniej.

Polskie zbiory, a te właśnie się zaczynają, w większości są eksportowane na Zachód. A szkoda, bo minikiwi jest owocem wyjątkowo bogatym w składniki odżywcze.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Prozdrowotne właściwości minikiwi

Minikiwi jest niedużym, słodszym od kiwi owocem przypominającym wyglądem duży agrest. Zawiera ponad 20 związków prozdrowotnych, w tym witamin i minerałów znajdujących się w miąższu, pestkach i zgromadzonych w gładkiej, nadającej się do zjedzenia skórce. Z tego powodu owoce po umyciu powinno się zjadać w całości.

Minikiwi dostarczą witamin każdemu, niezależnie od wieku i potrzeb zdrowotnym. Owoce mają jednak pewne szczególne właściwości, które warto znać i sięgać po nie nie tylko dla przyjemności, ale także chcąc podreperować zdrowie.

  • Chronią układ sercowo-naczyniowy. Obniżają poziom złego cholesterolu we krwi
  • Poprawiają trawienie i chronią układ pokarmowy
  • Hamują wzrost niektórych komórek nowotworowych jelita grubego i wątroby
  • Wpływają pozytywnie na popęd płciowy
  • Ze względu na wysoką zawartość kwasu foliowego, polecane są kobietom w ciąży

I choć mają dobry wpływ na organizm człowieka, dostarczają wielu substancji odżywczych, posiadają taki sam obraz alergenów jak tradycyjny owoc kiwi. Z tego powodu osoby uczulone na kiwi, powinny spodziewać się, że będą miały także alergię na minikiwi.

Zobacz także
Jecie kiwi ze skórką czy bez? Większość osób popełnia ten błąd

Jecie kiwi ze skórką czy bez? Większość osób popełnia ten błąd

Mini kiwi

Mini kiwi i ich wspaniałe korzyści dla zdrowia i urody. Jedz, a nie pożałujesz

Minikiwi mogą dojrzewać także po zerwaniu

Kiwiberry, bo tak też jest nazywany poza granicami Polski, jest rodzajem owocu, bardzo pożądanym w masowej produkcji żywności. Sposób jego dojrzewania ułatwia pracę plantatorom i handlowcom oraz sprawia, że ilość strat z powodu zepsucia się owoców w transporcie czy podczas magazynowania jest mniejsza niż w przypadku większości owoców.

Minikiwi są bowiem owocami klimakterycznymi. Podobnie jak jabłka, gruszki, banany, arbuzy, śliwki, nektarynki, borówki, a także brzoskwinie. Oznacza to, że mogą być zerwane nie do końca dojrzałe, gdy są jeszcze twarde. Potem mogą spokojnie dojrzewać podczas transportu, magazynowania, w drodze do sklepów lub na leżąc półkach sklepowych.

Ta właściwość owoców wpływa na zmniejszenie ilości odpadów powstających podczas ich produkcji i sprzedaży, a w rezultacie na zmniejszenie ilości wyrzucanej żywności.

Źródło: sadyogrody.pl, wyborcza.pl, aktinidia.pl

Ten owoc zregeneruje wasz organizm po zimie. A jego 1 składnik pomoże też poprawić sylwetkę przed wiosną
Adobe Stock
Newsy
Ten owoc zregeneruje wasz organizm po zimie. A jego 1 składnik pomoże też poprawić sylwetkę przed wiosną
Badania pokazały, że jedzenie połówki tego owocu przed posiłkiem, wzmacnia organizm, obniża cukier we krwi i pomaga zredukować masę ciała. O jakim owocu mowa?

Owoce pozytywnie wpływają na zdrowie, dzięki zawartości dużej ilości witamin i minerałów. Najwięcej tych korzystnych dla zdrowia składników zgromadzona jest w skórce lub blisko skórki. Najlepiej też jeść owoce w postaci surowej tak, aby poprzez obróbkę cieplną nie pozbawiać ich wartości odżywczych. Światowa Organizacja Zdrowia zaleca spożywanie ich każdego dnia. Pozimowa regeneracja za pomocą… grejpfruta Grejpfrut jest owocem cytrusowym. Powstał prawdopodobnie poprzez skrzyżowanie pomarańczy olbrzymiej z pomarańczą chińską. Może występować w kolorze żółtym, różowym i czerwonym. W zależności od podmiany ma bardzo różny smak – od słodkiego do kwaśnego zawierającego nawet nutę goryczy. Dzięki jedzeniu grejpfrutów możecie dostarczyć sobie wielu składników odżywczych, tak ważnych dla organizmu po długiej, bezsłonecznej zimie. Zregenerujcie się więc jedząc grejpfruty. Na co pomagają grejpfruty? Chronią komórki przed uszkodzeniami, a w związku z tym zmniejszają ryzyko ich mutacji i zagrożeniem nowotworów Zmniejszają ryzyko chorób przewlekłych, bo są dobrym źródłem beta-karotenu, który jest w organizmie zamienia się w witaminę A Wspierają zdrowe serce Pomagają w kontrolowaniu ciśnienia krwi i poziomu cholesterolu, bo są bogate w potas i błonnik, a także w ochronne przeciwutleniacze Obniżają poziom cukru we krwi i poprawiają insulino odporność, zmniejszają więc ryzyko wystąpienia cukrzycy typu 2 Wpływają na oprawę pamięci i funkcji poznawczych Odchudzające właściwości grejpfruta Grejpfruty są niskokaloryczne. W 100 g owocu znajduje się około 42 kalorii. W Japonii przeprowadzono badanie stwierdzające wpływ jedzenia grejpfrutów na utratę wagi. Eksperyment polegał na tym, że uczestnikom...

Łączycie ze sobą te 2 owoce? Możecie mieć poważne problemy żołądkowe
Pixabay
Newsy
Łączycie ze sobą te 2 owoce? Możecie mieć poważne problemy żołądkowe
Dobrze zbilansowana dieta powinna również być bogata w witaminy i mikroelementy, a one są dostarczane w głównej mierze przez spożywanie owoców oraz warzyw. Według najnowszych doniesień, nie wszystkie połączenia słodkich produktów są dobre dla zdrowia.

Soki owocowe, sałatki czy jedzone solo w postaci przekąski. Owoce są to jedne z najczęstszych gości w codziennej diecie, a to nie bez powodu. Są cennym źródłem wielu wartościowych składników. Spożywane w pewnych kombinacjach, jednak nie niosą dobrych wartości, zaś mogą nawet organizmowi zaszkodzić.  Właściwości owoców W codziennej diecie nie może zabraknąć witamin oraz mikroelementów, które usprawniają funkcjonowanie organizmu. Są one w głównej mierze dostarczane przez owoce. Mają one wiele cennych wartości, takich jak witaminy A, E, C czy flawonoidy. Wśród właściwości wyróżnia się:  wzmacniają układ odpornościowy, wzmacniają włosy i paznokcie, poprawiają stan skóry, normują glukozę we krwi,  czy zapełniają potrzebę na słodkie.  Owoce są świetną alternatywą dla osób będących na diecie. To świetna forma słodkości, które można podać w wielu formach jak sałatki, soki, koktajle czy po prostu solo. Podział owoców Nie wszyscy zdają sobie sprawę z tego, że owoce dzieli się na trzy grupy: kwaśne, pół-kwaśne oraz słodkie. Do pierwszej grupy należą: grejpfruty, pomarańcze, cytryny, ananas, granat, kwaśne winogrona, żurawina, kwaśne jabłka, truskawki, kiwi czy pomidory. Pół-kwaśnymi owocami określa się morele, gruszki, nektarynki, mango, śliwki, słodkie owoce leśne, jabłka czy wiśnie. Natomiast w ostatniej, słodkiej grupie znajdują się banany, daktyle, figi czy papaja. Ten podział powstał na podstawie kwasowości danych produktów spożywczych. Tych owoców się nie łączy  Przygotowując różnego rodzaju soki czy sałatki owocowe, wykorzystuje się wszelkie owoce. Wybór zależy od indywidualnych preferencji. Jednak jak się okazuje nie wszystkie połączenia danych...

Obniża ciśnienie i koi serce. Wystarczy jeść je regularnie
Flickr
Newsy
Obniża ciśnienie i koi serce. Wystarczy jeść je regularnie
Ten egzotyczny owoc nie tylko wyśmienicie smakuje, ale też działa korzystnie na zdrowie. Czego chcieć więcej?

Nadciśnienie tętnicze prowadzące do zawałów i udarów to prawdziwa zmora dzisiejszych czasów. Narodowy Fundusz Zdrowia wylicza, że jest diagnozowane już u co trzeciego Polaka. Prawidłowa dieta jest podstawowym sposobem walki z tą dolegliwością. Są takie produkty, które szczególnie warto wybierać, żeby obniżyć ciśnienie i wzmocnić serce. Takie jak choćby ten owoc. Regularne spożywanie mango pomaga na nadciśnienie Mango to soczyste, tropikalne owoce z dużą pestką. Ich smak jest kwintesencją egzotycznych smaków. Jest owocem coraz bardziej popularnym w Polsce. Skąd się bierze korzystne działanie mango na ciśnienie? Możliwość wyregulowania ciśnienia krwi jest możliwe dzięki składnikom owocu takim jak: błonnik pokarmowy, magnez i potas. Regularne jedzenie mango pomaga zahamować produkcję noradrenaliny, która wywiera ucisk na naczynia krwionośne i utrudnia prawidłowy przepływ krwi. Jeśli w organizmie gromadzi się nadmiar tego związku, rozwija się tzw. nadciśnienie. Nie musicie jeść codziennie wyłącznie mango. Ponieważ podobnie działających owoców jest kilka, zróbcie ich listę i każdego dnia włączajcie do jadłospisu jeden z nich. Inne owoce, które podobnie działają na organizm to: Banan Kiwi Granat Arbuz Borówka Brzoskwinia Truskawka Cytryna Pomarańcza Wartości odżywcze i zdrowotne działanie owoców mango W mango znajdziecie takie witaminy jak A, C, E oraz witaminy z grupy B, a także miedź, żelazo, beta-karoten i przeciwutleniacze. Oto jak działają jego składniki na organizm: Błonnik pokarmowy korzystnie wpływa na prace jelit, zapobiega zaparciom i zapewnia uczucie sytości  Witamina A dobrze wpływa na stan skóry i wzrok Witaminy C i E, pełnią rolę antyoksydacyjną, usuwając z organizmu wolne...

Jeden z najzdrowszych owoców świata. Niesamowicie wzmacnia odporność zwłaszcza zimą
Flickr
Zdrowie
Jeden z najwartościowszych owoców świata. Niesamowicie wzmacnia odporność
Wapń i witamina K to tylko niektóre obecne w kiwi minerały, które pomogą zachować układ kostny w dobrej kondycji na długie lata. W czym jeszcze wzmacnia nasz organizm niepozorne kiwi?

Do podstawowych zalet kiwi można zaliczyć między innymi, szczególnie ważne w okresie jesienno-zimowym, wzmocnienie odporności, skracanie czasu leczenia infekcji, a nawet pomoc w walce  nowotworami czy depresją. Serce to również jeden z organów, który może sporo zawdzięczać jedzeniu tego owocu. Głównie za sprawą wysokiej zawartości witaminy C i E. Dlaczego warto jeść kiwi? W zasadzie nie ma obszaru, w którym kiwi wypada blado i niekorzystnie. Wpływ kiwi docenią na przykład wszyscy, którzy chcą poprawić sylwetkę lub zacząć rzeźbić ciało na lato. Jedna uwaga, która można mieć wpływ na dołączenie kiwi do codziennej diety - to pamięć o tym, że kiwi działa na organizm w pewnym stopniu... wychładzająco. Sprawdzi się zatem  doskonale jako dodatek do drugiego śniadania, czy lekka przekąska zamiast podwieczorku.  Na kaloryczność kiwi kąciki ust również same unoszą się do śmiechu. Jeden średni owoc liczy sobie do 50 kcal. Nieco większy - 100 g zmieści się w 60 kcal i dużej dawce błonnika, aż 2 gramy. Czy kiwi to najzdrowszy owoc świata? Europejczycy mają do czynienia z owocem kiwi dopiero od połowy ubiegłego wieku. Ta krótka znajomość nie przeszkodziła jednak w okrzyknięciu kiwi owocem zdrowia. Nie tylko przez zawarte w kiwi witaminy, ale również - ogrom właściwości usprawniających działanie poszczególnych organów ludzkiego ciała. Jednym z najbardziej szczególnych zastosowań kiwi jest ochrona komórek przed działaniem wolnych rodników i co za tym idzie, wspomaganie regeneracji uszkodzonych komórek. W kiwi występuje również glutation, który odpowiada za stopowanie mutacji genów, w tym stopowanie rozwoju jednostki chorobowej. Kiwi na depresję, perystaltykę jelit i cukrzycę Nie trzeba być specjalistą by wiedzieć, że dieta w której ogranicza się cukry pomoże naszemu organizmowi na...