Wycieracie gąbką rozlane jedzenie? Lepiej tak nie róbcie
AdobeStock
Newsy

Wycieracie kuchenną gąbką plamy z rozlanego jedzenia? Lepiej tak nie róbcie

Rozlało wam się jedzenie i chcąc je szybko pozbierać sięgacie po gąbkę? To błąd. Dlaczego?

Każdemu z nas zdarzyło się kiedyś rozlać lub rozsypać w kuchni jedzenie. Zwykle sięgamy w takiej sytuacji po gąbkę. Niestety, mało kto wie, że to duży błąd, który może mieć poważne konsekwencje dla naszego zdrowia. Dlaczego?

Magda Gessler odpowiada na pytania

Dlaczego lepiej nie zbierać rozlanego jedzenia gąbką?

Gąbka do naczyń to najgorsza rzecz, jakiej możecie użyć do pozbierania wylanego na stół czy na podłogę jedzenia. Dlaczego? Ponieważ gąbki kuchenne to jedne z najbardziej zanieczyszczonych przedmiotów w całej naszej kuchni. Na takich gąbkach żyją ogromne ilości bakterii a panująca w zlewie wilgoć jest idealnym środowiskiem do namnażania groźnych mikroorganizmów. To dlatego gąbki takie należy regularnie wymieniać a po każdym użyciu dobrze wyciskać a następnie osuszać na grzejniku (latem możemy wynieść je na słońce). W przeciwnym wypadku gąbki takie będą prawdziwą bombą bakteriologiczną i zamiast czyścić nasze naczynia, będą pozostawiać na nich patogeny i rozprowadzać je po całej ich powierzchni. Tym bardziej więc nie powinno się używać takiej gąbki do zbierania rozlanego jedzenia. Dlaczego?

Jedzenie bardzo szybko dostaje się w głąb takiej gąbki i później bardzo trudno jest je z niej usunąć. Jeśli zbierzemy jedzenie gąbką zwykłe wypłukanie jej nie wystarczy. Taką gąbkę najlepiej jest od razu wyrzucić. O wiele lepiej jest użyć w tym celu kawałka ręcznika kuchennego, który wystarczy później wyrzucić do kosza.

Zobacz także
Trzymacie gąbkę do naczyń w lodówce? Nie? To źle, czym prędzej ją tam włóżcie (po co?)

Trzymacie gąbkę do naczyń w lodówce? Nie? To źle, czym prędzej ją tam włóżcie (po co?)

Banalny trik na szybkie wyczyszczenie zaschniętej patelni. Mało kto na to wpadł

Banalny trik na szybkie wyczyszczenie zaschniętej patelni. Mało kto by na to wpadł

Co ile należy wyrzucić gąbkę?

Nie wycierajcie gąbką jedzenia zwłaszcza wtedy, jeśli jest to mięso lub jajka, ponieważ są one ogromną pożywką dla bakterii. Tak naprawdę lepiej nie wycierać gąbką żadnego jedzenia. Pamiętajcie też, aby używać innej gąbki do czyszczenia blatów, a innej do mycia naczyń.

Kuchenne gąbki to prawdziwe siedlisko bakterii. Ich gąbczasta i porowata struktura oraz wilgoć wręcz sprzyjają wnikaniu różnych mikroorganizmów. Rada jest jedna – wymieniajcie gąbki jak najczęściej, najlepiej raz w tygodniu. Zróbcie to tym bardziej, jeśli wasza gąbka ma już brzydki zapach.

Źródło: onet.pl

przypalony garnek sposoby
AdobeStock
Newsy
Przypaliłaś garnek? Nic straconego, z łatwością go odratujesz, jeśli zastosujesz...
Spalony garnek to już żaden problem! Z łatwością sobie z nim poradzisz, jeśli wykorzystasz jeden z tych sposobów. Wszystkie potrzebne składniki znajdziesz w domu!

Gotowanie to nie jest taka prosta sprawa! Wystarczy chwila nieuwagi i zamiast przyjemnego zapachu pieczonego mięsa, od którego ślinka cieknie, mamy okropny swąd spalenizny i przypalone garnki. Zwykle po takiej porażce kulinarnej mamy ochotę wyrzucić do śmieci garnek razem z jego spaloną zawartością. Jednak można go jeszcze uratować! Dowiedz się, jak wyczyścić przypalone garnki, a następne wypadki w kuchni nie będą już tak dołujące! Czyszczenie garnka solą Najstarszym i jednym z najskuteczniejszych sposobów jest wsypanie do garnka soli i zalanie go wodą. Roztwór należy odstawić na kilkanaście godzin, a później gotować przez dziesięć minut. Następnie dodajemy trochę płynu do mycia naczyń i bierzemy się za szorowanie! Pamiętajcie – jeśli garnek jest pokryty warstwą teflonu, to absolutnie nie wolno usuwać kawałków przypalonego jedzenia za pomocą noża i innych ostrych przedmiotów! Takie działanie zniszczy ochronną warstwę garnka i w efekcie wszystko, co w nim przygotowujecie będzie jeszcze bardziej przywierało. Soda i ocet Gdy skala zniszczeń jest naprawdę duża, z pomocą przychodzi niezastąpiony ocet i soda! Do przypalonego garnka wsyp sodę oczyszczoną, zalej octem spirytusowym i wlej wrzątek. Ocet i soda w kontakcie z gorącą wodą wytworzą pianę. Należy odstawić naczynie z roztworem na kilka minut i wylać. Później wystarczy wyszorować garnek i gotowe! Uwaga – sody i octu nie można stosować w przypadku garnków emaliowanych. Kwasek cytrynowy na spalone garnki Choć można go używać tylko do garnków ze stali nierdzewnej, to warto wypróbować ten sposób! Jeśli będziecie ostrożne, to można wykorzystać kwasek do czyszczenia garnków teflonowych, ceramicznych i emaliowanych. Kwasek cytrynowy nie tylko świetnie radzi sobie ze śladami po spaleniźnie, ale też fantastycznie...

jak dbać o nóż kuchenny
Pixabay
Newsy
Jak dbać o nóż kuchenny? Ten błąd popełnia większość z nas
Nóż to bardzo ważne narzędzie, bez którego w kuchni ani rusz. Dlaczego tak ważne jest między innymi jego właściwe przechowywanie? Bowiem okazuje się, że umieszczenie go luzem w szafce to nie jest dobry pomysł. Na tym jednak nie koniec grzeszków związanych z nożami kuchennymi.

Większość Polaków przechowuje noże kuchenne w skrajnie nieodpowiedzialny i niewłaściwy sposób. W końcu najczęściej można je spotkać w towarzystwie innych przyborów wrzuconych luzem do pierwszej lepszej szuflady. Nawet nie zdajecie sobie sprawy, że ta metoda może wyszczerbić i stępić wasze noże. Jak prawidłowo przechowywać noże? Aby noże kuchenne posłużyły wam przez długie lata, najlepiej umieścić je na magnetycznej listwie w równych odstępach . Takie rozwiązanie stosuje się głównie w restauracjach, jednak w domu także można z niego korzystać. W ten sposób unikniecie przypadkowych skaleczeń i wyszczerbień. Jeśli według was to rozwiązanie ma zbyt wiele wad, możecie skorzystać z innego, równie bezpiecznego, ale na pewno lepiej wyglądającego. Na rynku nie brakuje bowiem stojaków na noże w przeróżnych wzorach i kolorach. Te w środku są zazwyczaj wypełnione materiałem, który zabezpiecza je przed wyszczerbieniem i stępianiem.  Należy jednak pamiętać, że nie w każdej kuchni jest miejsce na tego typu rozwiązania. Dlatego, jeśli bardzo chcecie pozostać przy trzymaniu noży w szufladzie, droga wolna. Wyposażcie je jednak w osłonkę na ostrza. Nowe noże są sprzedawane z nimi w zestawie, natomiast jeśli macie starsze modele, poszukajcie ich na sklepowych półkach. Jak prawidłowo czyścić noże? Od właściwego przechowywania niemniej ważne okazuje się prawidłowe czyszczenie noży. Z racji, że w domach coraz bardziej popularne stają się zmywarki , wielu producentów zezwala na mycie w nich noży. Ta metoda ma jednak wiele wad. Przede wszystkim - nie macie nad nią pełnej kontroli, a nóż umieszczony w zmywarce może się przecież bardzo poobijać. Lepiej umyć go ręcznie. Jeśli kroiliście cytrusy , nie zwlekajcie z usunięciem ich soków z noża aż...

Pieczywo
Pexels/Hans Braxmeier
Newsy
Genialny trik na odświeżenie pieczywa. Będzie smakował jak prosto z piekarni
Pieczywo to nie tylko świetny komponent śniadania. To także dodatek do świątecznego bigosu, sałatki jarzynowej czy śledzi z cebulką.

Jeśli zrobiliście zapasy pieczywa, które mogą zostać niezjedzone w święta, podpowiadamy jak zaoszczędzić pieniądze i zjeść ten sam chleb chwilę później. Będzie się nadawał do jedzenia jak ten, dopiero co kupiony! Jak odzyskać czerstwe pieczywo? Kolejki w piekarniach to popularny, przedświąteczny widok. Polacy mają bowiem skłonność do zakupów na zapas. Pewnie też należycie do licznej grupy, która woli zamrozić niż wyrzucić. To bardzo dobre podejście, jednak nie wszystkie produkty nadają się do jedzenia po dłuższym czasie. Do odzyskania nadaje się m.in. chleb , którego z pewnością zostanie wam trochę po świętach. Czerstwy chleb, o ile nie macie na niego pomysłu, nie jest zbyt zachęcający do jedzenia. Najpopularniejszym sposobem na jego wykorzystanie jest dosuszenie go i przerobienie na bułkę tartą.  Innym, równie częstym pomysłem jest wykorzystanie go na grzanki, które mogą urozmaicić sałatkę lub zupę krem. Wystarczy uprażyć uprzednio pokrojony chleb na patelni z tłuszczem. Rumiany kolor wskaże wam czas, kiedy grzanki należy zdjąć z patelni.  Niezjedzony chleb można ponownie wykorzystać Nawet jeśli doszło do sytuacji, w której wilgoć zdążyła z niego wyparować i w ciągu dnia stał się twardy jak skała. Nic straconego! Taki chleb można jeszcze odświeżyć.  Warunkiem, który umożliwi wam decyzję będzie pleśń lub jej brak. Jeśli zauważacie choćby najmniejsze jej przejawy, chleb trzeba wyrzucić albo rozsypać w parku ptakom. Jak odświeżyć kilkudniowy  chleb? Potrzebujecie dwóch rzeczy, które macie z pewnością w domu. Przyda się bowiem woda i piekarnik rozgrzany do 150 stopni. Namoczony wodą chleb, np. przy pomocy spryskiwacza, należy umieścić na papierze do pieczenia i zostawić w rozgrzanym piekarniku na około 10 minut. ...

Zmęczona kobieta w kuchni
Adobe Stock
Newsy
Przestańcie to robić w kuchni jak najszybciej - marnujecie tylko czas
Pichcenie smacznych obiadów i deserów to wspaniała pasja. Czasem zdarza się jednak, że spędzamy w kuchni za wiele czasu. I to niekonieczne na przyjemnych czynnościach.

Uporządkowanie pracy w kuchni, skrócenie czasu pewnych kulinarnych zabiegów, czy po prostu unikanie zbędnych robót – warto wziąć sobie to wszystko do serca i czerpać pełnię przyjemności z gotowanie. Jak ukrócić kuchenne męki? Najbardziej znienawidzonym zadaniem w każdej kuchni jest zapewne zmywanie naczyń. Nic w tym dziwnego, że żony często zlecają tę „brudną robotę” swoim mężom… Pierwszym krokiem, by ulżyć nieco cierpienia swojemu współmałżonkowi albo także i sobie samemu, jest rozsądne gospodarowanie sztućcami i naczyniami podczas przygotowywania posiłków. Do mieszania zupy wystarczy tylko jedna łyżka. Podobnie będzie z nożem czy deską do krojenia, które spokojnie można użyć przecież do różnych warzyw. Warto także zmywać szczególnie mocno zabrudzone naczynia od razu, póki zanieczyszczenia łatwo mogą odejść z powierzchni garnka czy talerza. Pozostawianie w zlewie sterty naczyń „do namoknięcia” tylko utrudni wam później zadanie. Rodzinny kompromis Często panie domu rozpieszczają członków swoich rodzin. Głowa domu woli bigos, dzieci przepadają za pierogami, a babcia czy dziadek preferuje galaretę. Dość! Musicie podejmować czasem trudne decyzje i gotować jedno danie dla całej rodziny – nie odkryjecie w ten sposób Ameryki, ale tylko w ten sposób uda wam się zaoszczędzić olbrzymią ilość czasu pracy. Jeżeli już domownicy uparli się na kilka dań, warto strategicznie wybrać np. upieczenie kilku dań podczas jednego włączenia piekarnika. Zaoszczędzicie nie tylko czas na rozgrzanie pieca, ale też sporo energii. Powiedzenie o dwóch pieczeniach na jednym ogniu nie wzięło się znikąd! Przygotowanie produktów Zdarza się, że marnujecie czas także w czasie zwykłego gotowania....