Szynka w sosie chrzanowym
gotujmy.pl/kloruś
Newsy

Uroczysty obiad świąteczny. Rozpływająca się w ustach pieczona szynka z sosem chrzanowym

Święta to nie tylko Wigilia. Zaraz po niej czas na Boże Narodzenie i spotkania z bliskimi. Jeśli planujecie wydać obiad, mamy propozycję nie do odrzucenia.

To ostatni moment, aby pomyśleć co byście chcieli podać gościom na świąteczny obiad. Kapusta, barszcz i grzyby na pewno się wam objedzą. Ale bez obaw! Oto nasza mięsna, bezbłędna propozycja obiadowa. 

Magda Gessler odpowiada na pytania

Pyszna glazurowana szynka pieczona z sosem chrzanowym

Zależy wam na efektownym daniu na uroczysty świąteczny obiad? Z pewnością zaciekawi was to pieczone mięso. Zróbcie pieczeń Wellington. To szynka upieczona w rękawie albo zamykanym naczyniu żaroodpornym. Jesteśmy przekonani, że zaskoczycie jej smakiem całą rodzinę!

Tak przygotowana szynka jest aromatyczna i niewysuszona

Jeśli zdecydujecie się na domowe pieczenie mięsa, wiecie, że największy problem stanowi wysychanie pieczeni. Może się również zdarzyć, że szynka wyjdzie nijaka, bez smaku. Sukces w dużej mierze zależy od jakości mięsa, jakie zdecydujecie się kupić.

Pamiętajcie, że należy zacząć się przygotowywać do pieczenia szynki chwilę wcześniej. Kluczem jest wspomniane już, dobre jakościowo mięso. Lepiej wydać więcej pieniędzy i kupić świeże ze sprawdzonego źródła, niż ryzykować promocyjny zakup w markecie.

Jak przygotować szynkę, żeby nie była zbyt sucha?

Jeśli zauważycie, że szynka zbyt szybko przypieka się z wierzchu, zmniejszcie temperaturę lub przykryjcie jej najbardziej spieczoną część folią aluminiową. Możecie też postawić na rękaw do pieczenia. Dzięki temu rozwiązaniu szynka mocniej przeniknie smakiem i aromatem przypraw. 

Składniki: 

Solanka

  • 3 l wody

  • 3 opakowania soli peklowej

  • 3 kg szynki wieprzowej

  • 8 sztuk liści laurowych

  • 1 łyżka majeranku

  • 10 sztuk goździków

  • 10 ząbków czosnku

  • 1 łyżka pieprzu czarnego

  • 8 sztuk ziela angielskiego

Glazura

  • 3 łyżeczki miodu

  • 2 łyżeczki gałki muszkatołowej

  • 1 łyżka tymianku suszonego

  • 1 łyżeczka czosnku suszonego

  • kilka łyżek musztardy

Sos chrzanowy

  • 2 łyżeczki oleju

  • 2 ząbki czosnku

  • 1 duża cebula

  • 1 masło

  • 1 łyżeczka tymianku

  • 1 łyżeczka pieprzu

  • śmietanka 30%

  • 200 ml chrzanu 

Sposób przygotowania:

  1. W przegotowanej wodzie rozpuszczacie sól peklową. Tak przygotowany roztwór nabieracie do strzykawki, po czym nastrzykujecie mięso.

  2. Do reszty solanki dodajecie przyprawy i zanurzacie w niej mięso, dociskając np. talerzykiem, tak by cała szynka była zanurzona, po czym odkładacie ją do lodówki na minimum 2 dni.

  3. Po tym czasie, zapeklowane mięso parzycie w wodzie o temperaturze 80 stopni, do momentu aż szynka osiągnie w środku temperaturę 72 stopni.

  4. Gotową szynkę przekładacie do naczynia żaroodpornego, smarujecie miodem, musztardą, posypujecie  tymiankiem, gałką muszkatołową, polewacie olejem i pieczecie w temperaturze 200 stopni przez 15 minut, pamiętając o tym, żeby w trakcie pieczenia szynkę polewać sokami.

  5. Jak szynka się piecze, przygotowujecie sos chrzanowy. Do rondelka wlewacie olej, dodajecie czosnek, cebulę, tymianek oraz pieprz i smażycie ok. 2 minuty. Po tym czasie dodajecie masło, całość zalewacie śmietanką. Gotowy sos doprawiacie chrzanem.

  6. Szynkę kroicie w plastry i podajecie z sosem chrzanowym oraz ziemniakami lub studzicie, kroicie i podajecie na zimno.

Smacznego!

Domowa szynka gotowana
Pixabay/Andreas Lischka
Przepisy
Bez sztucznych dodatków i ulepszaczy. Zrób wędlinę w domowym zaciszu. Jest o wiele smaczniejsza niż sklepowa
 
Chleb domowego wyrobu, własne dżemy, konfitury, słoiki. Palce lizać! Czy domowa szynka smakuje równie dobrze?

  Nie ma to jak jedzenie, które powstaje pod naszym własnym dachem. Mając pewność produktów, które trafią do domowych wyrobów, robimy coś zarówno dla domowników, jak i własnego zdrowia.  Długoterminowa inwestycja w zdrową żywność opłaca się zawsze. Zdrowa żywność to pewny skład, ale i wszystko, co możemy zrobić sami ze sprawdzonych produktów. Szynka domowego przepisu Choć zrobienie domowej szynki wydaje się na pierwszy rzut oka niemożliwe, obalamy ten mit. Wystarczy w umiejętny sposób połączyć kilka podstawowych składników i mamy to! Czego potrzebujemy do wyrobu domowej szynki? łyżka majeranku 100 g soli 4,5 sztuk ziela angielskiego 1 łyżeczka pieprzu czarnego mielonego 5 sztuk owocu jałowca 3 ząbki czosnku 3 sztuki liści laurowych 1 kg szynki wieprzowej Początek gotowania wyznacza dokładne umycie i osuszenie mięsa. Kawałki zbędnego tłuszczu będą nam niepotrzebne, można je bez wyrzutów odkroić. Pokrojone kawałki powinny wylądować w siatce wędliniarskiej lub zostać obwiązane bawełnianym sznurkiem do szynek. Mięso bez tłuszczu wkładamy do garnka i zalewamy zimną wodą. Szynka ma być cała zanurzona w wodzie. Następnie dodajemy przyprawy. Całość gotujemy i od momentu wrzenia przedłużamy proces o dodatkowe 5 minut.  Garnek zdejmujemy z palnika i studzimy. Szynka może zostać w środku. Kolejnego dnia ponawiamy gotowanie do momentu wrzenia i dorzucamy po raz drugi 5 minut. Ostudzić powinna się w zalewie.  Ostatnim etapem jest przełożenie ostudzonej szynki do lodówki, gdzie nabierze odpowiedniej temperatury i konsystencji. Jeszcze tego samego dnia możemy kroić domową szynkę i delektować się jej naturalnym smakiem!  ...

Przepis na domową szynkę
Unsplash
Przepisy
Nie kupicie takiej w sklepie. Super przepis na szynkę domową. Jej smak powali na kolana
Na sklepowych półkach coraz trudniej znaleźć dobrej jakości produkty. Kupienie szynki pozbawionej konserwantów praktycznie graniczy z cudem. Najlepszym, choć czasochłonnym, rozwiązaniem tego problemu okazuje się więc przyrządzenie jej samodzielnie, w domu.

Nic nie smakuje tak dobrze, jak domowa szynka ! Mimo że jej przygotowanie zajmuje wiele godzin, dla tego efektu warto się poświęcić. Dzięki niej wasze kanapki będą zdrowe i smaczne! Przepis na domową szynkę Składniki: Ok. 1 kg mięsa z szynki wieprzowej Nić do związania mięsa 2 l wody 2 łyżki majonezu 1 mała cebula 3 ząbki czosnku 2 łyżeczki cukru Przyprawy: 120 g soli, 1 łyżka pieprzu, 5 ziarenek ziela angielskiego, 3 liście laurowe, 1 łyżeczka ostrej i słodkiej papryki Zioła: majeranek, bazylia, oregano Przygotowanie: Mięso z szynki wieprzowej dokładnie umyjcie i osuszcie ręcznikiem papierowym. Następnie obwiążcie je sznurkiem wzdłuż i wszerz. Cebulę oraz czosnek obierzcie i posiekajcie (może być w pióra). W dużym garnku (takim, który pomieści szynkę w całości) umieśćcie wodę, majonez, posiekaną cebulę i czosnek, a także przyprawy – sól, pieprz, cukier, ziele angielskie i liście laurowe. Całość wymieszajcie. Garnek postawcie na dużym palniku i zagotujcie jego zawartość, następnie odstawcie do wystudzenia. Kiedy mikstura osiągnie temperaturę pokojową włóżcie do niej obwiązaną sznurkiem szynkę i ponownie zagotujcie. Kiedy marynata zacznie już bulgotać zmniejszcie moc palnika i gotujcie szynkę przez kolejne 13 minut. Po upływie tego czasu zdejmijcie garnek z palnika. Całość przykryjcie pokrywką i pozostawcie na 12 godzin. W tym czasie do mięsa przenikną wszystkie przyprawy i stanie się aromatyczne. Po 12 godzinach ponownie postaw garnek na kuchence i zagotujcie mięso w ten sam sposób – 13 minut licząc od momentu pojawienia się bąbelków, na małym ogniu, pod przykryciem. Po upływie tego czasu ponownie odstawcie całość na 12 godzin. Po 12 godzinach wyjmijcie mięso z marynaty i zdejmijcie z niego sznurek....

Przekąski do piwa
Gotujmy.pl, Alex_M/Flickr
Newsy
Sylwester już za 4 dni. Szybszej i smaczniejszej przekąski nie znajdziecie
Sylwester już za chwilę. Jeśli nie macie jeszcze pomysłów na sylwestrowe jedzenie, podpowiadamy. Ta przekąska zachwyci waszych bliskich.

Sylwester w tym roku będzie wyglądał nieco inaczej. Nie tylko zakazano organizacji imprez, ale też nie możemy wychodzić z domu przez całą noc. Sylwestra można spędzić w domu Jeśli nie macie pomysłów na przywitanie Nowego Roku, proponujemy kilka rozwiązań kulinarnych. To szczególne święto można spędzić w domu w towarzystwie bliskich. Wystarczy tylko kilka prostych przepisów. Powinny starczać na jeden kęs i być łatwe do podzielenia.  Dzień poprzedzający Nowy Rok 31 grudnia to data, kiedy świętuje się koniec starego roku i początek nowego. To tez zazwyczaj czas hucznych zabaw i bali, toastów, sztucznych ogni, petard lub pokazów laserowych. Zamiast tego, za kilka dni, zostaniecie w domach, bez możliwości wyjścia nocą. Obchody sylwestrowe Samo święto pożegnania starego i powitania nowego roku, narodziło się dopiero na przełomie XIX i XX wieku. Początkowo obchodzono je tylko w bogatszych warstwach społeczeństwa, stopniowo zwyczaj przedostawał się do życia uboższych ludzi. Na początku XX wieku pojawiły się lokalne zwyczaje przeżywania nocy sylwestrowych. Na przykład w Danii zeskakiwano z krzesła o północy, a w Hiszpanii od 1909 wraz z każdym uderzeniem zegara zjada się jedno winogrono. W wielu państwach tradycyjnym trunkiem jest wtedy szampan. Co przygotować na imprezę sylwestrową? Nawet ta  w małym gronie może być przyjemna i smaczna. Przekąska, na którą przepis znajdziecie poniżej z pewnością wam zasmakuje. To rodzaj przysmaku, kiedy znajomi stoją już w drzwiach. Wystarczy niewiele składników! Składniki: 230 g ciasta francuskiego 3 łyżki pikantnego keczupu 1 mała cebula 100 g sera żółtego 1 łyżeczka suszonego czosnku niedźwiedziego Sposób przygotowania Gotowe ciasto...

Klops, świąteczny klops
Gotujmy.pl/Wafelek2601
Newsy
Rozpływający się w ustach świąteczny klops. Świetnie się sprawdzi na gorąco, jako drugie danie
Jeśli nie macie pomysłu na świąteczny obiad, jest coś, co zachwyci wszystkich waszych gości. Mięsny, nadziewany, soczysty klops!

To danie z mielonego mięsa, które łączy się w innymi składnikami i formuje w kształt bochenka. Świąteczny klops można upiec lub uwędzić. W obydwu wersjach będzie smakował jak z najlepszej restauracji. Klops z mielonej wołowiny, wieprzowiny lub cielęciny Wołowina to wytrawne mięso obiadowe. Możliwości jej obróbki są właściwie nieskończone. Jeżeli wolicie mięsa chudsze lub bardziej aromatyczne, możecie do zrobienia klopsa wybrać także dziczyznę, mieloną jagnięcinę czy najpopularniejszy na całym świecie drób. Istnieją różne techniki na utrzymanie gotowego klopsa soczystego. Jeśli chcecie podać wilgotne danie, przykryjcie go sosem lub dodajcie do niego jajka i bułkę tartą.  Klops - niedrogie mięsne danie Klops można znaleźć już w rzymskiej tradycji kucharskiej. Jako danie podaje się go w Niemczech, Skandynawii i Belgii. To kuzyn holenderskiego klopsiku. Podczas Wielkiego Kryzysu cieszył się szczególnym powodzeniem. Sporządzano go za pomocą niedrogiego rodzaju mięsa i resztek składników. Wiele przepisów poleca, by upieczony klops polać sosem pomidorowym. Można również użyć sosu do grillowania lub mieszaniny ketchupu i domowej musztardy. W stylu amerykańskim klops jest zwykle podawany na ciepło, jako część dania głównego, ale może być również pokrojony w plastry na zimno. Świąteczny klops z sosem chrzanowym lub żurawinowym Jeśli macie dość kuchni świątecznej, opartej na kapuście i grzybach, mamy pewną propozycję. W roli drugiego dania doskonale sprawdzi się świąteczny klops z nadzieniem. Dla urozmaicenia możecie go podać z sosem chrzanowym lub żurawinowym. Ten z przepisu poniżej? Palce lizać! Składniki: 1,2 kg łopatki lub szynki wieprzowej 3 jajka 1 bułka namoczona w mleku 1 łyżka musztardy...