
To ostatni moment, aby pomyśleć co byście chcieli podać gościom na świąteczny obiad. Kapusta, barszcz i grzyby na pewno się wam objedzą. Ale bez obaw! Oto nasza mięsna, bezbłędna propozycja obiadowa.
Pyszna glazurowana szynka pieczona z sosem chrzanowym
Zależy wam na efektownym daniu na uroczysty świąteczny obiad? Z pewnością zaciekawi was to pieczone mięso. Zróbcie pieczeń Wellington. To szynka upieczona w rękawie albo zamykanym naczyniu żaroodpornym. Jesteśmy przekonani, że zaskoczycie jej smakiem całą rodzinę!
Tak przygotowana szynka jest aromatyczna i niewysuszona
Jeśli zdecydujecie się na domowe pieczenie mięsa, wiecie, że największy problem stanowi wysychanie pieczeni. Może się również zdarzyć, że szynka wyjdzie nijaka, bez smaku. Sukces w dużej mierze zależy od jakości mięsa, jakie zdecydujecie się kupić.
Pamiętajcie, że należy zacząć się przygotowywać do pieczenia szynki chwilę wcześniej. Kluczem jest wspomniane już, dobre jakościowo mięso. Lepiej wydać więcej pieniędzy i kupić świeże ze sprawdzonego źródła, niż ryzykować promocyjny zakup w markecie.
Jak przygotować szynkę, żeby nie była zbyt sucha?
Jeśli zauważycie, że szynka zbyt szybko przypieka się z wierzchu, zmniejszcie temperaturę lub przykryjcie jej najbardziej spieczoną część folią aluminiową. Możecie też postawić na rękaw do pieczenia. Dzięki temu rozwiązaniu szynka mocniej przeniknie smakiem i aromatem przypraw.
Składniki:
Solanka
-
3 l wody
-
3 opakowania soli peklowej
-
3 kg szynki wieprzowej
-
8 sztuk liści laurowych
-
1 łyżka majeranku
-
10 sztuk goździków
-
10 ząbków czosnku
-
1 łyżka pieprzu czarnego
-
8 sztuk ziela angielskiego
Glazura
-
3 łyżeczki miodu
-
2 łyżeczki gałki muszkatołowej
-
1 łyżka tymianku suszonego
-
1 łyżeczka czosnku suszonego
-
kilka łyżek musztardy
Sos chrzanowy
-
2 łyżeczki oleju
-
2 ząbki czosnku
-
1 duża cebula
-
1 masło
-
1 łyżeczka tymianku
-
1 łyżeczka pieprzu
-
śmietanka 30%
-
200 ml chrzanu
Sposób przygotowania:
-
W przegotowanej wodzie rozpuszczacie sól peklową. Tak przygotowany roztwór nabieracie do strzykawki, po czym nastrzykujecie mięso.
-
Do reszty solanki dodajecie przyprawy i zanurzacie w niej mięso, dociskając np. talerzykiem, tak by cała szynka była zanurzona, po czym odkładacie ją do lodówki na minimum 2 dni.
-
Po tym czasie, zapeklowane mięso parzycie w wodzie o temperaturze 80 stopni, do momentu aż szynka osiągnie w środku temperaturę 72 stopni.
-
Gotową szynkę przekładacie do naczynia żaroodpornego, smarujecie miodem, musztardą, posypujecie tymiankiem, gałką muszkatołową, polewacie olejem i pieczecie w temperaturze 200 stopni przez 15 minut, pamiętając o tym, żeby w trakcie pieczenia szynkę polewać sokami.
-
Jak szynka się piecze, przygotowujecie sos chrzanowy. Do rondelka wlewacie olej, dodajecie czosnek, cebulę, tymianek oraz pieprz i smażycie ok. 2 minuty. Po tym czasie dodajecie masło, całość zalewacie śmietanką. Gotowy sos doprawiacie chrzanem.
-
Szynkę kroicie w plastry i podajecie z sosem chrzanowym oraz ziemniakami lub studzicie, kroicie i podajecie na zimno.
Smacznego!