Szynka w sosie chrzanowym
gotujmy.pl/kloruś
Newsy

Uroczysty obiad świąteczny. Rozpływająca się w ustach pieczona szynka z sosem chrzanowym

Święta to nie tylko Wigilia. Zaraz po niej czas na Boże Narodzenie i spotkania z bliskimi. Jeśli planujecie wydać obiad, mamy propozycję nie do odrzucenia.

To ostatni moment, aby pomyśleć co byście chcieli podać gościom na świąteczny obiad. Kapusta, barszcz i grzyby na pewno się wam objedzą. Ale bez obaw! Oto nasza mięsna, bezbłędna propozycja obiadowa. 

Magda Gessler odpowiada na pytania

Pyszna glazurowana szynka pieczona z sosem chrzanowym

Zależy wam na efektownym daniu na uroczysty świąteczny obiad? Z pewnością zaciekawi was to pieczone mięso. Zróbcie pieczeń Wellington. To szynka upieczona w rękawie albo zamykanym naczyniu żaroodpornym. Jesteśmy przekonani, że zaskoczycie jej smakiem całą rodzinę!

Tak przygotowana szynka jest aromatyczna i niewysuszona

Jeśli zdecydujecie się na domowe pieczenie mięsa, wiecie, że największy problem stanowi wysychanie pieczeni. Może się również zdarzyć, że szynka wyjdzie nijaka, bez smaku. Sukces w dużej mierze zależy od jakości mięsa, jakie zdecydujecie się kupić.

Pamiętajcie, że należy zacząć się przygotowywać do pieczenia szynki chwilę wcześniej. Kluczem jest wspomniane już, dobre jakościowo mięso. Lepiej wydać więcej pieniędzy i kupić świeże ze sprawdzonego źródła, niż ryzykować promocyjny zakup w markecie.

Jak przygotować szynkę, żeby nie była zbyt sucha?

Jeśli zauważycie, że szynka zbyt szybko przypieka się z wierzchu, zmniejszcie temperaturę lub przykryjcie jej najbardziej spieczoną część folią aluminiową. Możecie też postawić na rękaw do pieczenia. Dzięki temu rozwiązaniu szynka mocniej przeniknie smakiem i aromatem przypraw. 

Składniki: 

Solanka

  • 3 l wody

  • 3 opakowania soli peklowej

  • 3 kg szynki wieprzowej

  • 8 sztuk liści laurowych

  • 1 łyżka majeranku

  • 10 sztuk goździków

  • 10 ząbków czosnku

  • 1 łyżka pieprzu czarnego

  • 8 sztuk ziela angielskiego

Glazura

  • 3 łyżeczki miodu

  • 2 łyżeczki gałki muszkatołowej

  • 1 łyżka tymianku suszonego

  • 1 łyżeczka czosnku suszonego

  • kilka łyżek musztardy

Sos chrzanowy

  • 2 łyżeczki oleju

  • 2 ząbki czosnku

  • 1 duża cebula

  • 1 masło

  • 1 łyżeczka tymianku

  • 1 łyżeczka pieprzu

  • śmietanka 30%

  • 200 ml chrzanu 

Sposób przygotowania:

  1. W przegotowanej wodzie rozpuszczacie sól peklową. Tak przygotowany roztwór nabieracie do strzykawki, po czym nastrzykujecie mięso.

  2. Do reszty solanki dodajecie przyprawy i zanurzacie w niej mięso, dociskając np. talerzykiem, tak by cała szynka była zanurzona, po czym odkładacie ją do lodówki na minimum 2 dni.

  3. Po tym czasie, zapeklowane mięso parzycie w wodzie o temperaturze 80 stopni, do momentu aż szynka osiągnie w środku temperaturę 72 stopni.

  4. Gotową szynkę przekładacie do naczynia żaroodpornego, smarujecie miodem, musztardą, posypujecie  tymiankiem, gałką muszkatołową, polewacie olejem i pieczecie w temperaturze 200 stopni przez 15 minut, pamiętając o tym, żeby w trakcie pieczenia szynkę polewać sokami.

  5. Jak szynka się piecze, przygotowujecie sos chrzanowy. Do rondelka wlewacie olej, dodajecie czosnek, cebulę, tymianek oraz pieprz i smażycie ok. 2 minuty. Po tym czasie dodajecie masło, całość zalewacie śmietanką. Gotowy sos doprawiacie chrzanem.

  6. Szynkę kroicie w plastry i podajecie z sosem chrzanowym oraz ziemniakami lub studzicie, kroicie i podajecie na zimno.

Smacznego!

Od poniedziałku tania kiełbasa, szynka i jaja w Lidlu. Tak tanio jeszcze nigdy nie było
AdobeStock
Newsy
Od poniedziałku tania kiełbasa, szynka i jaja w Lidlu. Tak tanio jeszcze nigdy nie było
Jeżeli jeszcze nie kupiliście potrzebnych produktów na Wielkanoc, odwiedźcie jutro Lidl. Od poniedziałku 29.03 rozpoczynają się atrakcyjne promocje!

Jak idą wam przygotowania do Wielkanocy? Warto zaopatrzyć się w najpotrzebniejsze produkty w Lidlu, który przygotował świetnie promocje na święta! Sprawdźcie sami. Promocje w Lidlu Od poniedziałku 29 marca poniższe produkty kupicie w Lidlu o wiele taniej: Rzeźnik, Szynka wieprzowa XXL: 8,95 zł (taniej o 55%) Pikok, kiełbasa biała premium z szynki 500g: 5,95 zł Złota Nioska, Polskie jaja M 10 szt.: 2,99 zł Kania, Majonez klasyczny z żółtkiem od kur z wolnego wybiegu 400 ml: 1,99 zł Pilos, Polski twaróg sernikowy 6% 1 kg: 4,99 zł Przepis na wielkanocną szynkę pieczoną Kupioną na promocji szynkę warto wykorzystać do zrobienia pysznej szynki pieczonej na wielkanocny stół! Do jej przygotowania potrzebne wam będą poniższe składniki: Składniki: Do szynki: 1,2-1,3 kg szynki wieprzowej 1 łyżeczka ostrej papryki 1 łyżeczka słodkiej papryki 1 łyżeczka sosu sojowego 2 łyżeczki majeranku Pół łyżeczki tymianku 3 ząbki czosnku Na marynatę: 2 litry wody 4 ząbki czosnku 5 ziaren ziela angielskiego 2 liście laurowe 4 ziarna czarnego pieprzu 4 łyżki soli do peklowania Oraz rękaw do pieczenia i niecałe pół szklanki wody. Przygotowanie: Zagotujcie wodę w garnku, wsypcie 4 łyżki soli do peklowania, wymieszajcie i ostudźcie. Gdy woda będzie już chłodna, dodajcie do niej ziele angielskie, liście laurowe, ziarna pieprzu oraz czosnek przeciśnięty przez praskę. Wymieszajcie. Szynkę umyjcie, osuszcie papierowymi ręcznikami, ponacinajcie ostrym nożem w kratkę. Włóżcie do przygotowanej marynaty i odstawcie do lodówki na 2 dni. Po tym czasie wyjmijcie szynkę z marynaty i osuszcie. Obierzcie czosnek, przeciśnijcie przez praskę i natrzyjcie nim szynkę. Dodajcie resztę przypraw....

Ta pieczona domowa szynka smakuje wszystkim. Idealna na wielkanocny stół. Lepszej nie kupicie w żadnym sklepie
mysza75/gotujmy.pl
Newsy
Ta pieczona domowa szynka smakuje wszystkim. Idealna na wielkanocny stół. Lepszej nie kupicie w żadnym sklepie
Szukacie sprawdzonego przepisu na domową wędlinę? Sprawdźcie recepturę na domową pieczoną szynkę!

Już niedługo Wielkanoc, dlatego to ostatni dzwonek na przygotowanie peklowanej, pieczonej szynki! Taka wędlina domowej roboty będzie prawdziwym hitem w trakcie świąt wielkanocnych – żadna szynka ze sklepu nie może się z nią równać! Zwróćcie uwagę na to, by kupić mięso dobrej jakości. Najlepiej poszukajcie go w dobrym sklepie mięsnym zamiast kupować je w supermarkecie! To da wam gwarancję, że szynka wyjdzie idealnie smaczna. Przepis na wielkanocną szynkę pieczoną w rękawie Do przygotowania smacznej, pieczonej szynki idealnej na Wielkanoc potrzebne wam będą składniki z poniższej listy: Składniki: 1,5 kg mięsa wieprzowego z szynki 1,5 litra wody 5 ziaren ziela angielskiego 5 ziaren jałowca 2 liście laurowe 5 ząbków czosnku 60 g soli peklowej Pół łyżeczki cukru 2 łyżeczki słodkiej papryki mielonej 1 łyżeczka majeranku Przygotowanie: Umyjcie szynkę pod zimną, bieżącą wodą i osuszcie papierowymi ręcznikami. Do garnka wlejcie 1,5 litra wody, wsypcie 5 ziaren ziela angielskiego i tyle samo ziaren jałowca, 2 liście laurowe, pół łyżeczki cukru oraz dwa ząbki czosnku. Zagotujcie. Kiedy woda z przyprawami się zagotuje, dodajcie jeszcze 60 g soli peklowej. Mieszajcie, aż sól się rozpuści i ostudźcie. Kiedy zalewa będzie już całkiem zimna, włóżcie do niej mięso, przykryjcie pokrywką i odstawcie do lodówki na kilka dni. Każdego dnia przekładajcie mięso, by peklowało się równomiernie. Po tym czasie przełóżcie szynkę do naczynia żaroodpornego i osuszcie. Natrzyjcie ją dwiema łyżeczkami słodkiej papryki mielonej oraz jedną łyżeczką majeranku. Za pomocą sznurka zwiążcie szynkę w poprzek i dookoła. Włóżcie ją do rękawa do pieczenia i przełóżcie do brytfanny. Brytfannę z mięsem bez pokrywki...

Domowa szynka gotowana
Pixabay/Andreas Lischka
Przepisy
Bez sztucznych dodatków i ulepszaczy. Zrób wędlinę w domowym zaciszu. Jest o wiele smaczniejsza niż sklepowa
 
Chleb domowego wyrobu, własne dżemy, konfitury, słoiki. Palce lizać! Czy domowa szynka smakuje równie dobrze?

  Nie ma to jak jedzenie, które powstaje pod naszym własnym dachem. Mając pewność produktów, które trafią do domowych wyrobów, robimy coś zarówno dla domowników, jak i własnego zdrowia.  Długoterminowa inwestycja w zdrową żywność opłaca się zawsze. Zdrowa żywność to pewny skład, ale i wszystko, co możemy zrobić sami ze sprawdzonych produktów. Szynka domowego przepisu Choć zrobienie domowej szynki wydaje się na pierwszy rzut oka niemożliwe, obalamy ten mit. Wystarczy w umiejętny sposób połączyć kilka podstawowych składników i mamy to! Czego potrzebujemy do wyrobu domowej szynki? łyżka majeranku 100 g soli 4,5 sztuk ziela angielskiego 1 łyżeczka pieprzu czarnego mielonego 5 sztuk owocu jałowca 3 ząbki czosnku 3 sztuki liści laurowych 1 kg szynki wieprzowej Początek gotowania wyznacza dokładne umycie i osuszenie mięsa. Kawałki zbędnego tłuszczu będą nam niepotrzebne, można je bez wyrzutów odkroić. Pokrojone kawałki powinny wylądować w siatce wędliniarskiej lub zostać obwiązane bawełnianym sznurkiem do szynek. Mięso bez tłuszczu wkładamy do garnka i zalewamy zimną wodą. Szynka ma być cała zanurzona w wodzie. Następnie dodajemy przyprawy. Całość gotujemy i od momentu wrzenia przedłużamy proces o dodatkowe 5 minut.  Garnek zdejmujemy z palnika i studzimy. Szynka może zostać w środku. Kolejnego dnia ponawiamy gotowanie do momentu wrzenia i dorzucamy po raz drugi 5 minut. Ostudzić powinna się w zalewie.  Ostatnim etapem jest przełożenie ostudzonej szynki do lodówki, gdzie nabierze odpowiedniej temperatury i konsystencji. Jeszcze tego samego dnia możemy kroić domową szynkę i delektować się jej naturalnym smakiem!  ...

wielkanocna szyneczka
Gotujmy.pl
Newsy
Wielkanocna szyneczka z wędzoną papryką. Doskonała nie tylko na kanapki, ale i do obiadu
Coraz bliżej święta. Zdaniem Magdy Gessler, te nie mogą się odbyć bez tradycyjnych, swojskich wędlin. Co powiecie na pyszną domową szyneczkę z wędzoną papryką?

Już za 2 tygodnie święta. To idealny moment, aby pomyśleć o wielkanocnym menu. Poza takimi daniami, jak żurek z białą kiełbasą, faszerowane jajka czy wielkanocny sernik, warto pomyśleć o podaniu wędlin – zwłaszcza, jeśli mówimy o wielkanocnym śniadaniu. Zdaniem Magdy Gessler, święta Wielkiej Nocy po prostu nie mogą się obyć bez swojskich wędlin. Te z łatwością przygotujecie w domu. Wielkanocna szyneczka z wędzoną papryką Jedną z ciekawych i zarazem bardzo pysznych propozycji, jest ta oto wielkanocna szyneczka z wędzoną papryką. To prosta w przygotowaniu swojska i pozbawiona sztucznych dodatków wędlina, którą z łatwością przygotujecie w domu. Wszystko, czego wam trzeba to szynka, czosnek, olej i kompozycja ulubionych przypraw – soli, pieprzu, wędzonej papryki, kolendry, czubricy i kurkumy. Szyneczka po ostudzeniu bardzo dobrze się kroi i świetnie się sprawdzi jako wędlinka na kanapki. Ale można też ją podać na gorąco do obiadu, np. z sosem pieczeniowym. Jak przygotować taką swojską, wielkanocną szyneczkę? Wyjaśniamy krok po kroku. Składniki: 1 łyżeczka wędzonej papryki 1/2 łyżeczki mielonej kolendry 2 łyżeczki czosnku staropolskiego 3 łyżeczki przyprawy do mięs 1 łyżeczka pieprzu czosnkowego 1/3 łyżeczki kurkumy 1 łyżeczka zielonej czubricy 3 łyżeczki sosu teriyaki 5 łyżeczek octu balsamicznego 5 łyżeczek oleju 2 łyżeczki soli peklowej 80 dkg szynki wieprzowej Przygotowanie: Do miseczki wlać olej, ocet i sos teriyaki. Dodać wszystkie przyprawy i dokładnie wymieszać. Szynkę umyć, osuszyć, polać przygotowaną marynatą, przykryć folią spożywczą i odłożyć na 2 dni do lodówki. Co 12 godzin szynkę odwrócić. Po tym czasie szynkę z każdej strony zrumienić na suchej, rozgrzanej patelni. Mięso przełożyć do naczynia...