Szynka w sosie chrzanowym
gotujmy.pl/kloruś
Newsy

Uroczysty obiad świąteczny. Rozpływająca się w ustach pieczona szynka z sosem chrzanowym

Święta to nie tylko Wigilia. Zaraz po niej czas na Boże Narodzenie i spotkania z bliskimi. Jeśli planujecie wydać obiad, mamy propozycję nie do odrzucenia.
Aleksandra Jaworska
grudzień 23, 2020

To ostatni moment, aby pomyśleć co byście chcieli podać gościom na świąteczny obiad. Kapusta, barszcz i grzyby na pewno się wam objedzą. Ale bez obaw! Oto nasza mięsna, bezbłędna propozycja obiadowa. 

Kasia gotuje z Polki.pl - Ciasto marchewkowe z orzechowym kremem

Pyszna glazurowana szynka pieczona z sosem chrzanowym

Zależy wam na efektownym daniu na uroczysty świąteczny obiad? Z pewnością zaciekawi was to pieczone mięso. Zróbcie pieczeń Wellington. To szynka upieczona w rękawie albo zamykanym naczyniu żaroodpornym. Jesteśmy przekonani, że zaskoczycie jej smakiem całą rodzinę!

Tak przygotowana szynka jest aromatyczna i niewysuszona

Jeśli zdecydujecie się na domowe pieczenie mięsa, wiecie, że największy problem stanowi wysychanie pieczeni. Może się również zdarzyć, że szynka wyjdzie nijaka, bez smaku. Sukces w dużej mierze zależy od jakości mięsa, jakie zdecydujecie się kupić.

Pamiętajcie, że należy zacząć się przygotowywać do pieczenia szynki chwilę wcześniej. Kluczem jest wspomniane już, dobre jakościowo mięso. Lepiej wydać więcej pieniędzy i kupić świeże ze sprawdzonego źródła, niż ryzykować promocyjny zakup w markecie.

Jak przygotować szynkę, żeby nie była zbyt sucha?

Jeśli zauważycie, że szynka zbyt szybko przypieka się z wierzchu, zmniejszcie temperaturę lub przykryjcie jej najbardziej spieczoną część folią aluminiową. Możecie też postawić na rękaw do pieczenia. Dzięki temu rozwiązaniu szynka mocniej przeniknie smakiem i aromatem przypraw. 

Składniki: 

Solanka

  • 3 l wody

  • 3 opakowania soli peklowej

  • 3 kg szynki wieprzowej

  • 8 sztuk liści laurowych

  • 1 łyżka majeranku

  • 10 sztuk goździków

  • 10 ząbków czosnku

  • 1 łyżka pieprzu czarnego

  • 8 sztuk ziela angielskiego

Glazura

  • 3 łyżeczki miodu

  • 2 łyżeczki gałki muszkatołowej

  • 1 łyżka tymianku suszonego

  • 1 łyżeczka czosnku suszonego

  • kilka łyżek musztardy

Sos chrzanowy

  • 2 łyżeczki oleju

  • 2 ząbki czosnku

  • 1 duża cebula

  • 1 masło

  • 1 łyżeczka tymianku

  • 1 łyżeczka pieprzu

  • śmietanka 30%

  • 200 ml chrzanu 

Sposób przygotowania:

  1. W przegotowanej wodzie rozpuszczacie sól peklową. Tak przygotowany roztwór nabieracie do strzykawki, po czym nastrzykujecie mięso.

  2. Do reszty solanki dodajecie przyprawy i zanurzacie w niej mięso, dociskając np. talerzykiem, tak by cała szynka była zanurzona, po czym odkładacie ją do lodówki na minimum 2 dni.

  3. Po tym czasie, zapeklowane mięso parzycie w wodzie o temperaturze 80 stopni, do momentu aż szynka osiągnie w środku temperaturę 72 stopni.

  4. Gotową szynkę przekładacie do naczynia żaroodpornego, smarujecie miodem, musztardą, posypujecie  tymiankiem, gałką muszkatołową, polewacie olejem i pieczecie w temperaturze 200 stopni przez 15 minut, pamiętając o tym, żeby w trakcie pieczenia szynkę polewać sokami.

  5. Jak szynka się piecze, przygotowujecie sos chrzanowy. Do rondelka wlewacie olej, dodajecie czosnek, cebulę, tymianek oraz pieprz i smażycie ok. 2 minuty. Po tym czasie dodajecie masło, całość zalewacie śmietanką. Gotowy sos doprawiacie chrzanem.

  6. Szynkę kroicie w plastry i podajecie z sosem chrzanowym oraz ziemniakami lub studzicie, kroicie i podajecie na zimno.

Smacznego!

Komentarze
sałatka gyros przepis
Gotujmy.pl/alaaa
Newsy Uwielbiana przez Polaków sałatka gyros. Podajcie ją na sylwestra, a zniknie ze stołu jako pierwsza
Sałatka typu gyros to idealna propozycja praktycznie na każdą okazję. Wspaniale sprawdzi się zarówno podczas domówki, jak i na świątecznym stole. Jej przygotowanie jest dziecinnie proste, a smak nie ma sobie równych!
Weronika Kępa
grudzień 23, 2020

Kurczak, warzywa, majonez i keczup – czego chcieć więcej! Polacy uwielbiają takie proste połączenia. Właśnie dlatego sałatkę, powszechnie zwaną gyrosem, serwuje się tutaj praktycznie przy każdej okazji – świąt, urodzin czy imprezy. Pokrojenie i ułożenie składników w misce nie zajmie wam więcej niż 10 minut! Przepis na sałatkę gyros Składniki 2 piersi z kurczaka 5 ogórków konserwowych 170 gramów kukurydzy konserwowej 3 pomidory ½ kapusty pekińskiej 3 łyżki majonezu Keczup Szczypiorek Olej do smażenia Przyprawy: papryka słodka, przyprawa do gyrosa Przygotowanie Mięso umyjcie pod zimną, bieżącą wodą. Przy pomocy noża oczyśćcie z błon, a następnie pokrójcie w niewielką kosteczkę.  Tak przygotowanego kurczaka umieśćcie w średniej wielkości szklanej misce i doprawcie słodką papryką oraz przyprawą do gyrosa. Całość wmasujcie w mięso rękoma i włóżcie do lodówki na ok. 40 minut. Po upływie tego czasu umieśćcie kurczaka na patelni z rozgrzanym olejem. Mięso smażcie przez kilka minut, aż do ładnego zarumienienia, a następnie przełóżcie na ręcznik papierowy, odsączcie z tłuszczu i umieśćcie w wysokiej szklanej misce. Kiedy mięso nieco ostygnie umieśćcie na nim warstwę ok. 5 łyżek keczupu (może być ostry lub łagodny). Ogórki konserwowe pokrójcie w drobną kosteczkę i ułóżcie z nich kolejną warstwę sałatki. Kukurydzę odsączcie z wody i umieśćcie na pokrojonych ogórkach. Pomidory dokładnie umyjcie, a następnie również pokrójcie w większą kostkę i ułóżcie z nich kolejną warstwę sałatki. Na sam koniec poszatkujcie kapustę pekińską i wymieszajcie ją z majonezem. Tak przygotowaną dodajcie do sałatki. Całość owińcie folią spożywczą lub przykryjcie...

Przeczytaj