
Na wielkanocnym stole nie może oczywiście zabraknąć jajek! Na co dzień większość z was jada pewnie jajka w najprostszej formie, czyli po prostu ugotowane na twardo i podane z dodatkiem soli i majonezu. Na święta można jednak zaszaleć i przyrządzić jajka na wiele smacznych sposobów. Jednym z nich są gotowane jajka faszerowane pieczarkami! Wypróbujcie sami ten przepyszny przepis.
Przepis na jajka faszerowane pieczarkami
Do przygotowania wielkanocnych jajek z pieczarkowym farszem potrzebne wam będą składniki z poniższej listy:
Składniki:
- 350 g pieczarek (12 sztuk)
- 8 jaj (+2 opcjonalnie)
- 1 cebula
- 1 mała czerwona papryka
- 4 łyżki oleju
- 2 łyżki majonezu
- 2 łyżki posiekanego szczypiorku
- Pół łyżeczki pieprzu
- Szczypta soli
Przygotowanie:
- Ugotujcie jajka na twardo. Najlepiej gotować je około 9 minut. W przepisie podajemy 8 jajek, ale dla bezpieczeństwa ugotujcie przynajmniej o dwa więcej – może się zdarzyć, że któreś jajko pęknie albo źle się obierze i nie będzie ładnie wyglądało. Pamiętajcie, by jajka włożyć do zimnej wody i odmierzać czas gotowania od chwili, w której woda zacznie wrzeć.
- Pieczarki umyjcie i oczyśćcie z ziemi.
- Obierzcie cebulę i umyjcie paprykę. Posiekajcie drobno.
- Na patelni rozgrzejcie 4 łyżki oleju i wrzućcie cebulę. Podsmażajcie na średnim ogniu tak, by się zeszkliła. Po chwili dodajcie pokrojoną paprykę.
- Wsypcie do warzyw pół łyżeczki pieprzu ziołowego oraz szczyptę soli. Wymieszajcie. Smażcie na średnim ogniu przez około kwadrans mieszając od czasu do czasu. Gotowy farsz przełóżcie do miski.
- Ugotowane jajka ostudźcie i obierzcie ze skorupek. Przetnijcie na pół wzdłuż każdego jajka.
- Wyjmijcie żółtka i włóżcie do miski z farszem. Dodajcie dwie łyżki majonezu i wymieszajcie.
- Na półmisku połóżcie puste połówki jajek i uzupełnijcie je przygotowanym farszem. Z wierzchu udekorujcie świeżym, posiekanym szczypiorkiem, rzeżuchą, koperkiem lub pietruszką. Smacznego!