Na wielkanocnym stole nie może oczywiście zabraknąć jajek! Na co dzień większość z was jada pewnie jajka w najprostszej formie, czyli po prostu ugotowane na twardo i podane z dodatkiem soli i majonezu. Na święta można jednak zaszaleć i przyrządzić jajka na wiele smacznych sposobów. Jednym z nich są gotowane jajka faszerowane pieczarkami! Wypróbujcie sami ten przepyszny przepis.

Przepis na jajka faszerowane pieczarkami

Do przygotowania wielkanocnych jajek z pieczarkowym farszem potrzebne wam będą składniki z poniższej listy:

Składniki:

  • 350 g pieczarek (12 sztuk)
  • 8 jaj (+2 opcjonalnie)
  • 1 cebula
  • 1 mała czerwona papryka
  • 4 łyżki oleju
  • 2 łyżki majonezu
  • 2 łyżki posiekanego szczypiorku
  • Pół łyżeczki pieprzu
  • Szczypta soli

Przygotowanie:

  1. Ugotujcie jajka na twardo. Najlepiej gotować je około 9 minut. W przepisie podajemy 8 jajek, ale dla bezpieczeństwa ugotujcie przynajmniej o dwa więcej – może się zdarzyć, że któreś jajko pęknie albo źle się obierze i nie będzie ładnie wyglądało. Pamiętajcie, by jajka włożyć do zimnej wody i odmierzać czas gotowania od chwili, w której woda zacznie wrzeć.
  2. Pieczarki umyjcie i oczyśćcie z ziemi.
  3. Obierzcie cebulę i umyjcie paprykę. Posiekajcie drobno.
  4. Na patelni rozgrzejcie 4 łyżki oleju i wrzućcie cebulę. Podsmażajcie na średnim ogniu tak, by się zeszkliła. Po chwili dodajcie pokrojoną paprykę.
  5. Wsypcie do warzyw pół łyżeczki pieprzu ziołowego oraz szczyptę soli. Wymieszajcie. Smażcie na średnim ogniu przez około kwadrans mieszając od czasu do czasu. Gotowy farsz przełóżcie do miski.
  6. Ugotowane jajka ostudźcie i obierzcie ze skorupek. Przetnijcie na pół wzdłuż każdego jajka.
  7. Wyjmijcie żółtka i włóżcie do miski z farszem. Dodajcie dwie łyżki majonezu i wymieszajcie.
  8. Na półmisku połóżcie puste połówki jajek i uzupełnijcie je przygotowanym farszem. Z wierzchu udekorujcie świeżym, posiekanym szczypiorkiem, rzeżuchą, koperkiem lub pietruszką. Smacznego!