Galaretka to danie, którego nie może zabraknąć na święta! Podana z cebulką i octem jest po prostu przepyszna i wszyscy będą prosili o dokładkę. Jeśli jeszcze nigdy nie robiliście takiej galaretki albo chcecie przypomnieć sobie przepis, to wypróbujcie recepturę, którą opisujemy w poniższym artykule! Galaretka wychodzi po prostu genialnie!
Galaretka na słono to potrawa przygotowywana na bazie wywaru z mięsa i kości. Dzięki dodaniu żelatyny galaretka jest zwarta i można ją kroić na kawałki. Można do niej dodać mięso i warzywa, a także jajka gotowane na twardo oraz rybę.
Przepis na drobiową galaretkę z warzywami
Przygotowanie galaretki wymaga sporo cierpliwości, ale uwierzcie – naprawdę warto! Jest przepyszna i będzie hitem podczas świątecznych, rodzinnych spotkań, a także na zabawie sylwestrowej!
Zobacz także:
Będziecie potrzebowali tych składników:
- 4 uda z kurczaka
- 3 jaja
- 1 opakowanie groszku konserwowego
- 1 opakowanie kukurydzy konserwowej
- 3-4 marchwie
- Przyprawa ziołowa
- 100 g świeżej natki pietruszki
- 2 łyżki żelatyny
- Sól
- Pieprz
Przygotowanie
- Umyte udka z kurczaka kładziemy w garnku i zalewamy zimną wodą. Dodajemy obraną marchew, zagotowujemy i gotujemy do miękkości.
- Po ugotowaniu oddzielamy mięso od kości, a marchewki kroimy w kostkę.
- Jaja gotujemy na twardo, po czym obieramy i kroimy w plastry.
- Bulion doprawiamy solą, pieprzem i natką pietruszki. Następnie dodajemy do niego żelatynę, postępując zgodnie z instrukcją podaną na opakowaniu i odstawiamy do wystygnięcia.
- Do przygotowanych wcześniej plastikowych kubeczków lub foremek do babeczek wlewamy odrobinę bulionu i natychmiast wstawiamy do zamrażarki na kilka minut. Wyjmujemy i układamy warstwę z groszku i jednego plastra jajka. Znów zalewamy bulionem i odstawiamy do zamrażarki. Później dodajemy drobno posiekane mięso, zalewamy i znów odstawiamy. Wsypujemy kukurydzę, wlewamy bulion i wstawiamy do schłodzenia. Ostatni etap to udekorowanie galaretki plastrami marchwi, zalanie ostatni raz bulionem i odstawienie do lodówki na kilka godzin.
- Po tym czasie delikatnie ściągamy kubeczki i dekorujemy na talerzu wedle uznania. Smacznego!