Galaretka to danie, którego nie może zabraknąć na święta! Podana z cebulką i octem jest po prostu przepyszna i wszyscy będą prosili o dokładkę. Jeśli jeszcze nigdy nie robiliście takiej galaretki albo chcecie przypomnieć sobie przepis, to wypróbujcie recepturę, którą opisujemy w poniższym artykule! Galaretka wychodzi po prostu genialnie!

 

Galaretka na słono to potrawa przygotowywana na bazie wywaru z mięsa i kości. Dzięki dodaniu żelatyny galaretka jest zwarta i można ją kroić na kawałki. Można do niej dodać mięso i warzywa, a także jajka gotowane na twardo oraz rybę.

Przepis na drobiową galaretkę z warzywami

Przygotowanie galaretki wymaga sporo cierpliwości, ale uwierzcie – naprawdę warto! Jest przepyszna i będzie hitem podczas świątecznych, rodzinnych spotkań, a także na zabawie sylwestrowej!

Zobacz także:

Będziecie potrzebowali tych składników:

  • 4 uda z kurczaka
  • 3 jaja
  • 1 opakowanie groszku konserwowego
  • 1 opakowanie kukurydzy konserwowej
  • 3-4 marchwie
  • Przyprawa ziołowa
  • 100 g świeżej natki pietruszki
  • 2 łyżki żelatyny
  • Sól
  • Pieprz

Przygotowanie

  1. Umyte udka z kurczaka kładziemy w garnku i zalewamy zimną wodą. Dodajemy obraną marchew, zagotowujemy i gotujemy do miękkości.
  2. Po ugotowaniu oddzielamy mięso od kości, a marchewki kroimy w kostkę.
  3. Jaja gotujemy na twardo, po czym obieramy i kroimy w plastry.
  4. Bulion doprawiamy solą, pieprzem i natką pietruszki. Następnie dodajemy do niego żelatynę, postępując zgodnie z instrukcją podaną na opakowaniu i odstawiamy do wystygnięcia.
  5. Do przygotowanych wcześniej plastikowych kubeczków lub foremek do babeczek wlewamy odrobinę bulionu i natychmiast wstawiamy do zamrażarki na kilka minut. Wyjmujemy i układamy warstwę z groszku i jednego plastra jajka. Znów zalewamy bulionem i odstawiamy do zamrażarki. Później dodajemy drobno posiekane mięso, zalewamy i znów odstawiamy. Wsypujemy kukurydzę, wlewamy bulion i wstawiamy do schłodzenia. Ostatni etap to udekorowanie galaretki plastrami marchwi, zalanie ostatni raz bulionem i odstawienie do lodówki na kilka godzin.
  6. Po tym czasie delikatnie ściągamy kubeczki i dekorujemy na talerzu wedle uznania. Smacznego!