Wybieracie jabłka do szarlotki? Podpowiadamy które są najlepsze
Adobe Stock
Newsy

Które jabłka są najlepsze na szarlotkę? Trzeba pamiętać o 1 ważnej zasadzie

Jesień to nie tylko sezon na jabłka. To również dobry czas na siedzenie w ciepłej i pachnącej ciastem kuchni. Zachęcamy was do upieczenia szarlotki. A nawet wielu szarlotek.

Kruchy spód, a na wierzchu kratka z kruchego ciasta lub kruszonka. Jak pieczecie szarlotkę, te dwie warstwy ciasta, zwykle nie przysparzają trudności. Wiadomo, że trzema użyć dużej ilości tłuszczu, ciasto zagniatać bardzo krótko, jedynie do połączenia się składników, a na koniec chłodzić je przez przynajmniej 30 minut w lodówce. Ten etap jest prosty. Ale z czego zrobić farsz, jakich użyć jabłek, żeby szarlotka była soczysta i lekko kwaskowa? Podpowiadamy.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Jakie jabłka są najlepsze na szalotkę?

Wszystko zależy od tego, jaką szarlotką lubicie najbardziej. Zdecydowanie kwaśną? Wtedy sięgajcie po antonówkę lub kwaśną renetę. Nie lubicie gdy wykrzywia wam buzię zbyt kwaśne ciasto, albo swoim wypiekiem częstujecie dzieci? Wtedy możecie użyć słodkich odmian jak lobo, gala czy szampion, zwany także champion. Jeśli jednak nie macie pod ręką słodkich odmian, możecie je po prostu dosłodzić.

Jedna cecha jabłek wybieranych na szarlotkę jest jednak kluczowa: jabłka powinny być soczyste. Dzięki temu jabłeczny farsz będzie wilgotny i nada charakter całemu ciastu.

Zobacz także
 Szybka i pyszna szarlotka. Przepis na błyskawiczny jabłecznik

Szybka i pyszna szarlotka. Przepis na błyskawiczny jabłecznik

Szarlotka królewska to hit rodzinnych spotkań. Przepis na dużą blachę

Szarlotka królewska to hit rodzinnych spotkań. Przepis na dużą blachę

Jak przygotować farsz do szarlotki?

Jabłka do szarlotki także możecie przygotowywać na różne sposoby. Można je zetrzeć na grubej tarce, bezpośrednio na blachę z podpieczonym kruchym spodem.  W ten sposób uzyskacie najbardziej naturalny i zdrowy wypiek.

A możecie też podprażyć pokrojone lub starte jabłka na patelni, na maśle, dodać rodzynki, cynamon, a jeśli trzeba także cukier i dusić na małym ogniu 15-20 minut i dopiero tak przygotowaną masę nałożyć na podpieczony spód.

Odmian jabłek do użycia jest sporo, sposobów ich przygotowania wcale nie mniej. Dlatego proponujemy: przed Wami  długa zima, wypróbujcie różne warianty tego jednego z najpopularniejszych i najbardziej lubianych ciast.

Przy okazji zrobiliśmy dla Was szybki przegląd wyjątkowo pysznych odmian jabłek, które można znaleźć w sadzie. Zatem po kolei:

🍎honeygold - odporne na zimno, lekko kwaskowate, o złocistozielonym kolorze

🍎elstar - żółtawy, kruchy miąższ, silny winno-korzenny zapach

 🍎eliza - kwaskowate, soczyste, lekki aromat

🍎bohemia - mocno soczyste, kruche, bardzo duże owoce

🍎idared - kwaskowate, świetne na soki i ciasta, najlepiej zbierać w połowie października

🍎 szampion - soczyste, słodkie, aromatyczne, bardzo smaczne

🍎 gala - jedne z najsłodszych i najsmaczniejszych, mocno czerwone, pyszne

🍎 lobo - bardzo soczyste, jednolicie wybarwione, kruche

🍎 alwa - nasze ulubione, bardzo kruche i soczyste, o świetnym, orzeźwiającym smaku

Źródło: instagram/crazynauka, polki.pl

Surowy spód? Ten prosty trik sprawi, że szarlotka zawsze dopieczona.
Adobe Stock
Newsy
Surowy spód? Ten prosty trik sprawi, że szarlotka będzie zawsze dopieczona
Na straganach pojawiają się już tegoroczne jabłka. Sezon na szarlotkę uważamy więc za rozpoczęty. Podpowiadamy, jak uniknąć typowych błędów przy jej pieczeniu.

„Szarlotka czy jabłecznik” to nieśmiertelne pytanie, tak samo nurtujące jak „żurek czy barszcz biały” oraz „kaszanka czy krupniok”. Oczywiście, w każdej z podanych par są bardzo konkretne różnice i znawcy wypieków, zup czy domowej garmażerii byliby oburzeni, gdybyśmy próbowali te różnice bagatelizować. Jednak w przypadku szarlotki i jabłecznika ustalmy jedno, nie wnikając w różnice pomiędzy nimi: w jednym i drugim przypadku mamy kruchy spód, który chcemy upiec idealnie. Jak to zrobić? Jak upiec idealny spód szarlotki? Na dobry, kruchy spód nie tylko trzeba zrobić bezbłędne ciasto, ale także trzeba je umiejętnie upiec. Jeśli na blaszkę wyłożoną surowym, kruchym ciastem nałożycie wilgotny, jabłkowy farsz, prawie zawsze wyjmiecie z piekarnika ciasto, które co prawda będzie pięknie przyrumienione z wierzchu, ale surowe od spodu. Jak uniknąć tego błędu i mieć pewność że spód szarlotki nie tylko będzie doskonale upieczony, ale też przyjemnie kruchy, czyli dokładnie taki jaki powinien być? Podpiekanie spodu szarlotki Przygotowanym kruchym ciastem wyklejamy natłuszczoną blaszkę, po czym zanim wyłożymy spód jabłka mi , musimy go osobno podpiec. Dzięki temu, że jabłeczny farsz wyłożycie na upieczony spód, nigdy nie zdarzy wam się wypadek z surowym od spodu wypiekiem. Jak uchronić spód przed wybrzuszeniem? Jednak jeśli włożycie do nagrzanego piekarnika kruchy spód, który nie jest niczym przykryty i obciążony, to bardzo szybko przekonacie się, że ciasto wcale nie zapieka się płasko tylko pęcznieje, wybrzusza się, unosi i nadyma. Po wyjęciu tak upieczonego spodu ciężko będzie na niego nałożyć farsz. Dlatego po pierwsze, ciasto przed włożeniem do pieca dobrze jest nakłuć widelcem, żeby powietrze...

Szarlotka bez pieczenia
Gotujmy.pl/wanilioweimprowizacj
Newsy
Szarlotka, która nie wymaga pieczenia? Gwarantujemy, że pokochacie to proste i przepyszne ciasto
Koniecznie wypróbujcie przepis na ten przepyszny i prosty deser! Wszyscy będą zachwyceni.

Ciężko znaleźć kogoś, kto odmówiłby pysznej domowej szarlotki. Ten deser ma naprawdę wielu miłośników. Warto poznać awaryjny przepis na szarlotkę, która nie wymaga pieczenia. Zrobicie ją w mig! Szalotka to ukochane ciasto Polaków, ale też innych narodów. Tradycyjna szarlotka powstaje z wykorzystaniem jabłek z dodatkiem cynamonu, jest pieczona i bardzo często podawana na ciepło. Chętnie jadacie ją może z lodami waniliowymi. Podanie tego deseru w tradycyjnej wersji, wymaga pieczenia. Jeśli macie ochotę na lżejszą wersję szarlotki, którą zrobicie bez włączania piekarnika, koniecznie wypróbujcie ten przepis! Przepis na szarlotkę bez pieczenia Szarlotkę przygotujecie na gotowych biszkoptach, które będą stanowiły podstawę ciasta. Pozostała część ciasta składa się z jabłek wymieszanych z galaretką i kremowej mlecznej masy. Ciasto udekorujecie tartą czekoladą, która nada mu jeszcze bardziej odświętnego charakteru. Składniki na szarlotkę bez pieczenia Paczka okrągłych biszkoptów Ok. 2,5 szklanki musu z prażonych jabłek lub jabłka z cynamonem, by zrobić domowy mus Galaretka cytrynowa Galaretka o smaku egzotycznych owoców Opakowanie śnieżki  Pół szklanki ziemnego mleka Pół tabliczki czekolady mlecznej lub gorzkiej Przygotowanie szarlotki bez pieczenia Przygotujcie okrągłą tortownicę o średnicy ok. 20 cm. Wyłóżcie tortownicę papierem do pieczenia. Na dnie tortownicy wyłóżcie warstwę biszkoptów. Mus z jabłek przełóżcie do garnka, podgrzewajcie by był gorący. Jeśli korzystacie ze świeżych jabłek, pokrójcie je w kostki, dodajcie odrobinę wody i gotujcie z cynamonem, aż uzyskacie konsystencję musu. Jabłka możecie dosłodzić do smaku, jeśli korzystacie z kwaśniej odmiany. Gdy jabłka...

Szarlotka
Gotujmy.pl/Zbysiowa
Triki kulinarne
Zdradzamy przepis na wyborną szarlotkę. Dzięki dwóm trikom, stworzycie prawdziwy, kulinarny rarytas
Trudno nie znać szarlotki. Sam sposób jej podania to jednak kwestia indywidualna. Jedno jest pewne, szarlotka z dobrego przepisu nie znudzi się wam nigdy!

Szarlotka kojarzy się z jesienią i zapachem kuchni babci. Trzeba się porządnie natrudzić, by ją zepsuć. Ten pyszny i popularny deser można też urozmaicać. W jaki sposób? Szarlotka oryginalnie pochodzi z Francji. Powszechnie znana jako wyrób cukierniczy, którego autorstwo przypisuje się Marie-Antoine'owi Carême'owi. Deser to smakowite połączenie półkruchego lub kruchego ciasta i owoców.  Nadzienie nie tylko jabłkowe Do szarlotki używa się głównie różnych odmian jabłek. To najprostsza wersja deseru. Zamiast jabłek, równie dobrze, sprawdzą się gruszki, brzoskwinie, morele, czy śliwki. Wersją ponadprogramową szarlotki może też być połączenie ciasta z przyprawami korzennymi lub zmiana spodu na biszkopty. Składniki na pyszną szarlotkę: 3 szklanki mąki pszennej 4 jajka 25 dag margaryny 1/2 szklanki cukru 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 kg jabłek już obranych 1/2 szklanki cukru 1 kisiel pomarańczowy lub cytrynowy Szarlotka w kilku etapach Margarynę mieszamy z cukrem. Dodajemy żółtka jajek, przesianą mąkę połączoną z proszkiem do pieczenia i szybko zagniatamy ciasto. Kiedy całość stanowi jedną, zbitą masę, dzielimy ją na dwie części i jedną wkładamy do lodówki, a drugą do zamrażalnika. Następnie obieramy jabłka. Po obraniu powinny ważyć około 1 kilograma. Trzemy wszystkie na tarce z grubymi oczkami. Dodajemy do nich cukier i suchy kisiel. Powstały miks dłuższą chwilę mieszamy. Białka jajek ubijamy na sztywno i łączymy delikatnie z jabłkami. Formę do pieczenia smarujemy tłuszczem i wykładamy na nią schłodzone ciasto. Na wierzch ląduje masa z jabłek i białek. Na koniec jabłka przykrywamy startym na tarce zamrożonym wcześniej...

cenne właściwości jabłek
Adobe Stock
Newsy
Jedzcie codziennie ten polski owoc, a obniżycie cholesterol i uchronicie się przed poważną chorobą
Jabłko to owoc, który z pewnością często ląduje w waszych sklepowych koszykach, ale czy jecie go wystarczająco często? Jeśli nie koniecznie to zmieńcie. Jego regularne spożywanie ma kluczowe znaczenie dla waszego zdrowia.

Jabłka to owoce całoroczne, kupicie je zarówno latem, jak i zimą. Ich spożywanie odgrywa kluczową rolę w organizmie. W ten sposób powstało nawet powiedzenie – jabłko z wieczora i nie ma doktora. Większość z was zapewne nie zdaje sobie sprawy z tego, jak wiele prawdy jest w tym zdaniu. Zaraz wam to uświadomimy. Mnogość rodzajów jabłek Na świecie istnieje ok. 10 tysięcy rodzajów jabłek. Różnią się one od siebie kolorem, kształtem, miękkością i przede wszystkim smakiem.  Niemożliwością jest znanie i spożywanie ich wszystkich. Dlatego też w Polsce wyróżnia się kilka najbardziej popularnych odmian tego owocu. Należą do nich m.in. gala, ligol, papierówka, antonówka, kosztela, gloster oraz szampion.  Większość osób nieprawidłowo spożywa jabłka Jabłka to niesamowicie zdrowe owoce. Niewielu jednak wie, że najcenniejsza w nich jest skórka i gniazdo nasienne. Wiele osób nieświadomie wyrzuca je do kosza, podczas gdy to właśnie one mogą uchronić człowieka przed poważnymi chorobami.  I o ile zjedzenie pestek może być dla wielu problematyczne, o tyle spożywanie skórki nie powinno nikogo dziwić. Oczywiście po dokładnym umyciu. Cenne właściwości lecznicze jabłek Jabłka przede wszystkim doskonale wspierają ogólną odporność organizmu – dzięki nim rzadziej chorujemy i jesteśmy mniej podatni na wszelkiego rodzaju infekcje. Dlatego warto je spożywać szczególnie w okresie jesienno-zimowym. Ten niepozorny owoc zawiera w mnóstwo cennych wartości odżywczych, przede wszystkim witaminę C, zasadowe sole mineralne, potas oraz żelazo. Jego regularne spożywanie wykazuje silne działanie odkwaszające, poprawia pracę wątroby, zmniejsza poziom „złego” cholesterolu, wzmacnia mięśnie, serce, a także układ nerwowy. Nie można...