Wybieracie jabłka do szarlotki? Podpowiadamy które są najlepsze
Adobe Stock
Newsy

Które jabłka są najlepsze na szarlotkę? Trzeba pamiętać o 1 ważnej zasadzie

Jesień to nie tylko sezon na jabłka. To również dobry czas na siedzenie w ciepłej i pachnącej ciastem kuchni. Zachęcamy was do upieczenia szarlotki. A nawet wielu szarlotek.

Kruchy spód, a na wierzchu kratka z kruchego ciasta lub kruszonka. Jak pieczecie szarlotkę, te dwie warstwy ciasta, zwykle nie przysparzają trudności. Wiadomo, że trzema użyć dużej ilości tłuszczu, ciasto zagniatać bardzo krótko, jedynie do połączenia się składników, a na koniec chłodzić je przez przynajmniej 30 minut w lodówce. Ten etap jest prosty. Ale z czego zrobić farsz, jakich użyć jabłek, żeby szarlotka była soczysta i lekko kwaskowa? Podpowiadamy.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Jakie jabłka są najlepsze na szalotkę?

Wszystko zależy od tego, jaką szarlotką lubicie najbardziej. Zdecydowanie kwaśną? Wtedy sięgajcie po antonówkę lub kwaśną renetę. Nie lubicie gdy wykrzywia wam buzię zbyt kwaśne ciasto, albo swoim wypiekiem częstujecie dzieci? Wtedy możecie użyć słodkich odmian jak lobo, gala czy szampion, zwany także champion. Jeśli jednak nie macie pod ręką słodkich odmian, możecie je po prostu dosłodzić.

Jedna cecha jabłek wybieranych na szarlotkę jest jednak kluczowa: jabłka powinny być soczyste. Dzięki temu jabłeczny farsz będzie wilgotny i nada charakter całemu ciastu.

Zobacz także
 Szybka i pyszna szarlotka. Przepis na błyskawiczny jabłecznik

Szybka i pyszna szarlotka. Przepis na błyskawiczny jabłecznik

Szarlotka królewska to hit rodzinnych spotkań. Przepis na dużą blachę

Szarlotka królewska to hit rodzinnych spotkań. Przepis na dużą blachę

Jak przygotować farsz do szarlotki?

Jabłka do szarlotki także możecie przygotowywać na różne sposoby. Można je zetrzeć na grubej tarce, bezpośrednio na blachę z podpieczonym kruchym spodem.  W ten sposób uzyskacie najbardziej naturalny i zdrowy wypiek.

A możecie też podprażyć pokrojone lub starte jabłka na patelni, na maśle, dodać rodzynki, cynamon, a jeśli trzeba także cukier i dusić na małym ogniu 15-20 minut i dopiero tak przygotowaną masę nałożyć na podpieczony spód.

Odmian jabłek do użycia jest sporo, sposobów ich przygotowania wcale nie mniej. Dlatego proponujemy: przed Wami  długa zima, wypróbujcie różne warianty tego jednego z najpopularniejszych i najbardziej lubianych ciast.

Przy okazji zrobiliśmy dla Was szybki przegląd wyjątkowo pysznych odmian jabłek, które można znaleźć w sadzie. Zatem po kolei:

🍎honeygold - odporne na zimno, lekko kwaskowate, o złocistozielonym kolorze

🍎elstar - żółtawy, kruchy miąższ, silny winno-korzenny zapach

 🍎eliza - kwaskowate, soczyste, lekki aromat

🍎bohemia - mocno soczyste, kruche, bardzo duże owoce

🍎idared - kwaskowate, świetne na soki i ciasta, najlepiej zbierać w połowie października

🍎 szampion - soczyste, słodkie, aromatyczne, bardzo smaczne

🍎 gala - jedne z najsłodszych i najsmaczniejszych, mocno czerwone, pyszne

🍎 lobo - bardzo soczyste, jednolicie wybarwione, kruche

🍎 alwa - nasze ulubione, bardzo kruche i soczyste, o świetnym, orzeźwiającym smaku

Źródło: instagram/crazynauka, polki.pl

Masa z jabłek do szarlotki wyszła zbyt rzadka? Dodajcie to, a będzie jędrna i zwarta
AdobeStock
Newsy
Masa z jabłek do szarlotki wyszła zbyt rzadka? Dodajcie to, a będzie jędrna i zwarta
Lekko kwaskowe, pachnące cynamonem jabłka w szarlotce, to podstawa tego wyśmienitego deseru. By mieć pewność, że wasza masa jabłkowa będzie odpowiednio gęsta i smakowita powinniście dodać do niej jeden składnik. 

Szarlotka to ciasto, które nigdy się nie przejada. Podana z gorącą herbatą lub kleksem bitej śmietany umila jesienne popołudnia, a także rodzinne przyjęcia. O patentach na kruche ciasto do tego smakołyku pisaliśmy już wielokrotnie, dzisiaj czas na wypełnienie szarlotki, czyli prażone jabłka.  Jakie jabłka najlepiej pasują do szarlotki?  Wybierając jabłka na szarlotkę, pomyślcie jaki końcowy efekt smakowy chcecie uzyskać. Jeżeli lubicie delikatnie i słodkie szarlotki wybierzcie taką odmianę owocu, która nie jest kwaśna. Jeżeli jednak tak jak my stawiacie na kontrasty smakowe i preferujecie zestawienie słodkiego ciasta z wyrazistym nadzieniem, wówczas zdecydujcie się na cierpkie w smaku jabłka.   Według naszej opinii najlepsze na szarlotkę są owoce kwaskowate, mało soczyste, których miąższ szybko nie ciemnieje. Wybierajcie spośród takich gatunków, jak: Szara Reneta, Gloster, Ligol, Antonówka, Papierówka.  Jak zagęścić rzadką masę jabłkową w szarlotce?  Najbardziej znaną metodą zagęszczania musu jabłkowego jest dodanie do niego kilku łyżek mąki ziemniaczanej. Istnieje jednak o wiele bardziej smakowity sposób na uzyskanie zwartej, a jednocześnie miękkiej i elastycznej konsystencji owocowego nadzienia. Wystarczy, że podczas prażenia jabłek dodacie do nich ciepły kisiel. Najlepiej sprawdzi się tu kisiel cytrynowy i pomarańczowy. Ich smaki doskonale komponują się z jabłkami, co więcej nadają im delikatnego aromatu i cytrusowego posmaku.  Jakie przyprawy należy dodać do musu jabłkowego w szarlotce?  Mus jabłkowy powinien być wyrazisty. Jabłka podczas prażenia wytracają swoją kwaskowatość, dlatego dobrze jest dokwasić je odrobiną cytryny i zbalansować smak cukrem. Szarlotka nie może się oczywiście obyć bez dużej szczypty cynamonu, który tworzy z jabłkami...

Które jabłka nadają się na kompot, a które do szarlotki? Pamiętajcie o 1 zasadzie
AdobeStock
Newsy
Które jabłka nadają się na kompot, a które do szarlotki? Pamiętajcie o 1 zasadzie
Nie wyszedł wam dżem z jabłek? To najprawdopodobniej dlatego, że użyliście niewłaściwej odmiany. Sprawdźcie, które są najlepsze do przetworów, a które do jedzenia na surowo.

Każdy doświadczony kucharz wie o tym, że jabłko jabłku nierówne. Od tego, jakiej odmiany jabłek użyjecie zależy smak i powodzenie potraw, które przygotowujecie - ciast, deserów, kompotów i innych przetworów. Czy wiedzieliście, jak należy wybierać jabłka do różnych potraw? Jakie jabłka wybrać do szarlotki i przetworów? Pewnie zdarzyła się wam kiedyś taka sytuacja - naszła was ochota na szarlotkę, więc kupiliście jabłka w sklepie, robiliście ciasto zgodnie z przepisem i… wyszedł zakalec lub jabłka po upieczeniu wyszły po prostu niesmaczne. Bardzo często przyczyna nie tkwi w nieprawidłowym przygotowaniu, lecz w złej odmianie jabłek.  Do przetworów oraz ciast należy wybierać te odmiany jabłek, które są przede wszystkim bardzo kwaśne - dzięki temu ciasta oraz kompoty i dżemy mają intensywny smak. Do tego takie jabłka mają bardziej „suchą” konsystencję, więc puszczają mniej soku. Najlepszą odmianą jabłek do ciast i przetworów jest bezapelacyjnie szara reneta - o chropowatej, matowej skórce. Jabłka te są twarde i bardzo kwaśne. To stara odmiana jabłek, która idealnie nadaje się do przygotowania szarlotki, natomiast jedzona na surowo nie jest zbyt smaczna.  Popularna jest także antonówka - rosyjska odmiana o kremowym miąższu i intensywnym zapachu. Te jabłka nadają się do zjedzenia na surowo, jednak o wiele lepiej smakują po przerobieniu na dżem, mus czy sok.  Jakie jabłka najlepiej smakują na surowo? To tak zwane jabłka deserowe, które można śmiało chrupać między posiłkami. Popularne odmiany jabłek deserowych to m.in.: Makintosz Ligol Gala Rubin Kosztela Malinówka  Jabłka deserowe są zwykle słodkie albo słodko-kwaśne i twarde. O wiele lepiej jest spożywać je na surowo, ponieważ po obróbce...

Surowy spód? Ten prosty trik sprawi, że szarlotka zawsze dopieczona.
Adobe Stock
Newsy
Surowy spód? Ten prosty trik sprawi, że szarlotka będzie zawsze dopieczona
Na straganach pojawiają się już tegoroczne jabłka. Sezon na szarlotkę uważamy więc za rozpoczęty. Podpowiadamy, jak uniknąć typowych błędów przy jej pieczeniu.

„Szarlotka czy jabłecznik” to nieśmiertelne pytanie, tak samo nurtujące jak „żurek czy barszcz biały” oraz „kaszanka czy krupniok”. Oczywiście, w każdej z podanych par są bardzo konkretne różnice i znawcy wypieków, zup czy domowej garmażerii byliby oburzeni, gdybyśmy próbowali te różnice bagatelizować. Jednak w przypadku szarlotki i jabłecznika ustalmy jedno, nie wnikając w różnice pomiędzy nimi: w jednym i drugim przypadku mamy kruchy spód, który chcemy upiec idealnie. Jak to zrobić? Jak upiec idealny spód szarlotki? Na dobry, kruchy spód nie tylko trzeba zrobić bezbłędne ciasto, ale także trzeba je umiejętnie upiec. Jeśli na blaszkę wyłożoną surowym, kruchym ciastem nałożycie wilgotny, jabłkowy farsz, prawie zawsze wyjmiecie z piekarnika ciasto, które co prawda będzie pięknie przyrumienione z wierzchu, ale surowe od spodu. Jak uniknąć tego błędu i mieć pewność że spód szarlotki nie tylko będzie doskonale upieczony, ale też przyjemnie kruchy, czyli dokładnie taki jaki powinien być? Podpiekanie spodu szarlotki Przygotowanym kruchym ciastem wyklejamy natłuszczoną blaszkę, po czym zanim wyłożymy spód jabłka mi , musimy go osobno podpiec. Dzięki temu, że jabłeczny farsz wyłożycie na upieczony spód, nigdy nie zdarzy wam się wypadek z surowym od spodu wypiekiem. Jak uchronić spód przed wybrzuszeniem? Jednak jeśli włożycie do nagrzanego piekarnika kruchy spód, który nie jest niczym przykryty i obciążony, to bardzo szybko przekonacie się, że ciasto wcale nie zapieka się płasko tylko pęcznieje, wybrzusza się, unosi i nadyma. Po wyjęciu tak upieczonego spodu ciężko będzie na niego nałożyć farsz. Dlatego po pierwsze, ciasto przed włożeniem do pieca dobrze jest nakłuć widelcem, żeby powietrze...

Szarlotka bez pieczenia
Gotujmy.pl/wanilioweimprowizacj
Newsy
Szarlotka, która nie wymaga pieczenia? Gwarantujemy, że pokochacie to proste i przepyszne ciasto
Koniecznie wypróbujcie przepis na ten przepyszny i prosty deser! Wszyscy będą zachwyceni.

Ciężko znaleźć kogoś, kto odmówiłby pysznej domowej szarlotki. Ten deser ma naprawdę wielu miłośników. Warto poznać awaryjny przepis na szarlotkę, która nie wymaga pieczenia. Zrobicie ją w mig! Szalotka to ukochane ciasto Polaków, ale też innych narodów. Tradycyjna szarlotka powstaje z wykorzystaniem jabłek z dodatkiem cynamonu, jest pieczona i bardzo często podawana na ciepło. Chętnie jadacie ją może z lodami waniliowymi. Podanie tego deseru w tradycyjnej wersji, wymaga pieczenia. Jeśli macie ochotę na lżejszą wersję szarlotki, którą zrobicie bez włączania piekarnika, koniecznie wypróbujcie ten przepis! Przepis na szarlotkę bez pieczenia Szarlotkę przygotujecie na gotowych biszkoptach, które będą stanowiły podstawę ciasta. Pozostała część ciasta składa się z jabłek wymieszanych z galaretką i kremowej mlecznej masy. Ciasto udekorujecie tartą czekoladą, która nada mu jeszcze bardziej odświętnego charakteru. Składniki na szarlotkę bez pieczenia Paczka okrągłych biszkoptów Ok. 2,5 szklanki musu z prażonych jabłek lub jabłka z cynamonem, by zrobić domowy mus Galaretka cytrynowa Galaretka o smaku egzotycznych owoców Opakowanie śnieżki  Pół szklanki ziemnego mleka Pół tabliczki czekolady mlecznej lub gorzkiej Przygotowanie szarlotki bez pieczenia Przygotujcie okrągłą tortownicę o średnicy ok. 20 cm. Wyłóżcie tortownicę papierem do pieczenia. Na dnie tortownicy wyłóżcie warstwę biszkoptów. Mus z jabłek przełóżcie do garnka, podgrzewajcie by był gorący. Jeśli korzystacie ze świeżych jabłek, pokrójcie je w kostki, dodajcie odrobinę wody i gotujcie z cynamonem, aż uzyskacie konsystencję musu. Jabłka możecie dosłodzić do smaku, jeśli korzystacie z kwaśniej odmiany. Gdy jabłka...