śledzie w oleju z cebulką
gotujmy.pl/IKa
Newsy

Wszystko robiliście zgodnie z recepturą, a śledzie z cebulą wyszły gorzkie? Ratunkiem jest 1 przyprawa

Śledzi nie może zabraknąć wśród 12 wigilijnych potraw w żadnym domu. Na słodko z przyprawami korzennymi, z buraczkami, a może po prostu z cebulką? Wybór jest ogromny.
Hubert Rój
grudzień 20, 2020

Czasem najprostsze wybory to te najlepsze. Wydaje się, że w sztuce gotowania jest podobnie.
Żaden przepis nie dorówna smakiem klasycznemu śledziowi z cebulą w oleju.

Może wynika to stąd, że jesteśmy po prostu do tego smaku przyzwyczajeni. A może dlatego, że nie lubimy w kuchni zbyt wielkiej ekstrawagancji.

Powody nie są aż tak ważne. Ważne jest to, że czasem aż szkoda dobrego, świeżego fileta ze śledzia marynować, doprawiać czy obkładać wieloma składnikami.

Kasia gotuje z Polki.pl - Ciasto marchewkowe z orzechowym kremem

Trzy składniki, moc smaku

Sekretem smacznego smaku klasycznego śledzia z cebulą w oleju jest oczywiście jego odpowiednie wymoczenie.

Eksperci twierdzą, że w razie potrzeby śledzia należy moczyć nawet przez 3 godziny. W tym czasie zaleca się trzykrotnie zmieniać zimną wodę.
Śledź będzie odpowiednio wymoczony, gdy woda po moczeniu stanie się klarowna.

Drugą sprawą jest olej. Nasze podniebienia przyzwyczajone są do smaku tradycyjnego, rafinowanego oleju rzepakowego. Śledź z nierafinowanym olejem tłoczonym na zimno albo z oliwą też będzie fantastyczny.

Trzeci ze składników to cebula. Tutaj wydaje się, że nie mamy zbyt wielkiego pola manewru. Pozostaje zdecydować, czy wybierzemy zwykłą białą cebulę, czy cebulę czerwoną.

Cebulowy trik

Cebula biała lepiej będzie prezentowała się na talerzu. Czerwona jest za to nieco łagodniejsza w smaku.

Czasami jednak z cebulą wynika jeden niespodziewany problem. W połączeniu z olejem i ze śledziami staje się trochę gorzka. Jak sobie z tym poradzić?

Tutaj ratunkiem będzie jeden prosty składnik. A właściwie to jeden zabieg dokonany na naszej cebuli przed połączeniem jej z rybą.

Chodzi o zasolenie pokrojonego w piórka warzywa. Jeszcze tego nie próbowaliście? Wystarczy odstawić osoloną cebulę na ok. 20 min, następnie porządnie ją przepłukać i odsączyć.
Po gorzkim smaku nie będzie ani śladu!

 

 

Komentarze
moczenie śledzi
Wikipedia Commons
Newsy W czym namoczyć śledzie, by szybko pozbyć się z nich soli? Jest 1 mistrzowski trik
Święta bez śledzi nie mogą się udać. Dobrze wymoczone śledzie to podstawa podczas wigilijnych przygotowań.
Hubert Rój
grudzień 18, 2020

Śledzie to ryby, które możemy przyrządzić na niezliczoną ilość sposobów. Króluje tradycyjny śledź w śmietanie, lubiane są także różne kombinacje z tą rybą w oleju. Inni wolą bardziej odważne kulinarne kompozycje ze śledzia i buraczków albo zimową, korzenną wersję śledzia z dodatkiem cynamonu i rodzynek. Każdy z nas ma inne preferencje, dlatego nie będziemy podejmowali się oceny, która z tych wersji jest najsmaczniejsza. W czym? Wszystkie łączy jednak jedna rzecz. Przygotowanie śledzi nie obędzie się bez ich wcześniejszego wymoczenia. Solidna „kąpiel” w wodzie pozwoli pozbyć się nieznośnie słonego smaku ryby. Oprócz tego, że nasz śledź stanie się już łagodniejszy, to dodatkowo dzięki moczeniu pozbędziemy się charakterystycznego , rybnego, nieprzyjemnego dla niektórych osób posmaku. W czym moczyć śledzie? Wydawałoby się, że takie pytanie nie jest na miejscu. Przecież nawet przedszkolak najprawdopodobniej udzieliłby poprawnej odpowiedzi. Tak, zgadza się, oczywiście – w  wodzie! Ale tak postawione pytanie wcale nie musi być pozbawione sensu. Sposobem na „ciekawsze” podejście do tematu moczenia wody jest mleko albo maślanka. Kiedy namoczymy nasze filety śledziowe w tego typu nabiale, możemy być pewni jednego – ryba stanie się niezwykle delikatna i krucha. O wiele bardziej, niż po tradycyjnym moczeniu w wodzie. Tego typu moczenie warto wypróbować zwłaszcza przed przygotowaniem śledzi w śmietanie. Mleczny aromat śledzi nie będzie „kłócił” się ze smakiem tłustej śmietany. Jak i ile? Wróćmy jeszcze na chwilę do moczenia śledzi w wodzie. Jaki powinien być idealny czas moczenia śledzi?  Tego nie można oszacować z zegarmistrzowską dokładnością i precyzją – śledź śledziowi nie...

Przeczytaj
Koreczki śledziowe
gotujmy.pl/gosiapiotrek23
Newsy Zawińcie w to śledzika, a wyjdzie wam idealna zakąska na święta. Gwarancja perfekcyjnego smaku
Brakuje wam już pomysłów na świątecznego śledzia? Pora, by postawić na prostotę. Śledź i śliwka to doskonała para.
Hubert Rój
grudzień 18, 2020

Wigilijny stół często wręcz ugina się od ciężkich, tłustych sałatek śledziowych. Śledź w śmietanie, śledź w oleju – tak prezentują się świąteczne standardy. Czasami nachodzi nas ochota na zmiany. Także w kwestii śledzi. Zamiast ładować do półmiska wiele przeróżnych dodatków, polecamy wam wypróbować śledzia w towarzystwie śliwki. Takie proste połączenie tych dwóch wyśmienitych produktów to gwarancja sukcesu. Słony śledź świetnie będzie komponował się ze słodyczą suszonej śliwki. Jakich śliwek użyć do tego rodzaju świątecznej przekąski? Idealne będą oczywiście własne, suszone i wędzone polskie śliwki. Jeśli jednak takimi nie dysponujemy, bez problemu możemy wybrać śliwki kalifornijskie. Jeżeli chcemy przygotować idealnie smaczną przekąskę, musimy dysponować doskonałej jakości śledziem. Jego smak będzie w tym przypadku mocno wyczuwalny, nie uda się go ukryć jak to ma nieraz miejsce wtedy, gdy przygotowujemy śledzia choćby w przyprawach korzennych. Dlatego też ideałem byłoby użycie matiasów. O te jednak może być trudno. Sklepy sprzedają bowiem dorosłe śledzie często właśnie jako matiasy. Problem w tym, że sprzedawane ryby nie mają nic wspólnego z tym młodym mięsem samca śledzia. Ale to nic straconego. Zwykłe śledzie także mogą świetnie sprawdzić się w połączeniu ze śliwką. Warunkiem będzie odpowiednie ich wymoczenie w wodzie. Warto moczyć je ok. 2 godziny i dwukrotnie zmieniać wodę. W prostych, dwuskładnikowych daniach niezwykle ważny jest także sposób podania. Postarajmy się więc elegancko zawinąć śliwki w śledziu i przyozdobić je np. cieniutkim paseczkiem z marchewki. Śledzik zawijany w śliwce Składniki: Kilka płatów fileta śledziowego Ok. pół szklanki suszonych i wędzonych śliwek 3 łyżki oleju...

Przeczytaj
Okrasa śledzie przepis
IG/Adobe Stock
Newsy Jak przygotować idealną marynatę do śledzia? Karol Okrasa zdradził swój największy sekret
Karol Okrasa, znany przede wszystkim z programu „Okrasa łamie przepisy”, zdradził sekret idealnej marynaty do wigilijnego śledzia. Kto by się spodziewał, że jednym ze składników są... goździki! Koniecznie przetestujcie ten przepis.
Weronika Kępa
grudzień 18, 2020

Śledzie to źródło nieskończonych kulinarnych inspiracji. Pomysłów na ich przyrządzenie jest naprawdę bez liku. Choć ryba ta głównie kojarzy się ze świętami, z powodzeniem można ją przecież jadać również na co dzień, nie tylko z dodatkiem oleju lub śmietany.  Znany kucharz, Karol Okrasa, proponuje spróbować ich w wersji po mazursku – z goździkami. Przyrządzona według jego przepisu marynata, z pewnością skradnie serce niejednego smakosza. Przepis na śledzie po mazursku według Karola Okrasy Będziecie potrzebować 10 filetów śledziowych 2 cebule 250 ml octu spirytusowego 750 ml wody 50 gramów mąki pszennej 4 łyżki cukru Olej do smażenia Przypraw: szczypta soli, 4 ziarenka ziela angielskiego, 4 liście laurowe, 1 goździk Przygotowanie W rondelku umieśćcie wodę, ocet, cukier oraz przyprawy i zagotujcie.  Cebulę obierzcie, pokrójcie w grube krążki i dodajcie do składników umieszczonych w rondelku. Całość gotujcie przez ok. 5 minut, a następnie odstawcie do ostygnięcia. Śledzie dokładnie opukajcie pod bieżącą wodą i oczyśćcie z ości. Rybę natrzyjcie solą oraz pieprzem. Na płaskim talerzu umieśćcie mąkę pszenną, a następnie obtoczcie w niej filety. Na patelni rozgrzejcie olej i dodajcie obtoczone w mące filety. Smażcie z obu stron na złoty kolor, a następnie odsączcie przy pomocy ręcznika papierowego. Tak przygotowane śledzie umieśćcie w pozycji pionowej w czystym, najlepiej wyparzonym słoiku. Całość zajecie marynatą na bazie wody oraz octu i szczelnie zamknijcie. Koniecznie pamiętajcie, by w słoiku znalazły się również cebula i inne składniki z jej przygotowania. Śledzie po mazursku umieśćcie w lodówce. Po 3 dniach będą gotowe do jedzenia, jednak najlepszy smak i aromat zyskają po tygodniu....

Przeczytaj