Dynia zimowa nie jest tak popularna, jak klasyczna dynia, ale warto kupić ją w lokalnym warzywniaku. Czym się różnią dynie zimowe od jesiennych dyni? Przede wszystkim tym, że owoce te zazwyczaj potrzebują więcej czasu na to, żeby dojrzeć w porównaniu do ich letnich odpowiedników. Warto również dodać, że zimowe odmiany dyni nie psują się tak szybko, jak tradycyjne, pomarańczowe dynie i mogą być przechowywane nawet przez kilka miesięcy, pod warunkiem, że trzymamy je w chłodnym i suchym miejscu.
Jak rozpoznać dynię zimową?
Dynia zimowa cechuje się rozmaitymi kształtami i kolorami. Do wyboru mamy owalną dynię makaronową, butelkowatą dynię piżmową czy ciemnozieloną dynię szparagową. Każda z nich nieco różni się smakiem i zawartością składników odżywczych.
Zimowe odmiany dyni mają zwykle twardą skórkę i twarde nasiona. Jeśli skórka jest trochę miękka, nie nadaje się już do zbioru. Twarda skorupa tego owocu jest znakiem rozpoznawczym, że jest on gotowy do zerwania z winorośli.
Korzyści zdrowotne zimowej dyni
Zimowe dynie mają mnóstwo walorów zdrowotnych. Przedstawiamy tylko niektóre z nich!
Zobacz także:
- dynia zimowa zawiera więcej składników odżywczych niż dynia letnia
- ten bogaty w skrobię owoc o wysokiej zawartości węglowodanów, może być doskonałym źródłem beta-karotenu (ludzki organizm przekształca beta-karoten w witaminę A, która jest niezbędna dla utrzymania silnego układu odpornościowego i zdrowego wzroku)
- dynia zimowa zawiera dużą ilość witaminy C, która jest potrzebna do wzmocnienia naszego układu odpornościowego
- dynia zimowa zawiera sporo błonnika, dzięki czemu po jej zjedzeniu czujemy sytość
- dynia zimowa jest również pełna potasu, który może pomóc w obniżeniu ciśnienia krwi
Jak przygotować zimową dynię?
Istnieje mnóstwo przepisów na przygotowanie zimowej dyni. Możemy zrobić z niej puree, placki, ciasto lub ją upiec. Nie brakuje też osób, które przygotowują z niej zupę, makaron lub dodają ją do risotto.
Bez względu na to, w jaki sposób zdecydujesz się przyrządzić dynię, najlepiej jest ugotować ją na parze. Zanim to zrobisz, najpierw musisz ją obrać, usunąć z niej nasiona i pokroić w kostkę. Gotowanie na parze zajmie ci tylko około siedmiu minut. To wystarczy, by dynia doszła. Później wystarczy ją tylko przyprawić i cieszyć się jej wspaniałym smakiem.
Przepis na spaghetti z dyni makaronowej z pieczarkami
Składniki:
- 1 dynia makaronowa
- 1 cebula
- 1 ząbek czosnku
- 2 łyżki oleju
- 30 dag pieczarek
- kilka łyżek startego sera cheddar
- gruby szczypior z dymki
- sól i pieprz do smaku
Sposób przygotowania:
Dynię zalej w całości wodą i gotuj przez około 40 minut. Po upływie tego czasu wyjmij ją z garnka i ostudź. Następnie przekrój dynię wzdłuż na pół, usuń z niej gniazda nasienne z pestkami i wyskrob miąższ przy użyciu widelca.
Umyj i osusz pieczarki, a następnie pokrój je w plasterki. Cebulę i czosnek obierz, pokrój w kosteczkę i usmaż na rozgrzanym oleju. Następnie dodaj pieczarki i smaż do odparowania sosu.
Teraz możesz dodać połowę miąższu dyni, wymieszać i smażyć razem, aż się zagrzeje. Danie dopraw do smaku solą i pieprzem. Całość posyp startym cheddarem i posiekanym szczypiorkiem.
Źródło: Gotujmy.pl