dynia zimowa
Pixabay
Newsy

Wszystko, co należy wiedzieć o zimowych odmianach dyni. Mało kto o tym wiedział

Koniec jesieni nie oznacza, że pora zrezygnować z dyni. Wciąż możecie kupić ją w warzywniakach, tylko teraz występuje ona częściej w odmianach zimowych.

Dynia zimowa nie jest tak popularna, jak klasyczna dynia, ale warto kupić ją w lokalnym warzywniaku. Czym się różnią dynie zimowe od jesiennych dyni? Przede wszystkim tym, że owoce te zazwyczaj potrzebują więcej czasu na to, żeby dojrzeć w porównaniu do ich letnich odpowiedników. Warto również dodać, że zimowe odmiany dyni nie psują się tak szybko, jak tradycyjne, pomarańczowe dynie i mogą być przechowywane nawet przez kilka miesięcy, pod warunkiem, że trzymamy je w chłodnym i suchym miejscu.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Jak rozpoznać dynię zimową?

Dynia zimowa cechuje się rozmaitymi kształtami i kolorami. Do wyboru mamy owalną dynię makaronową, butelkowatą dynię piżmową czy ciemnozieloną dynię szparagową. Każda z nich nieco różni się smakiem i zawartością składników odżywczych.

Zimowe odmiany dyni mają zwykle twardą skórkę i twarde nasiona. Jeśli skórka jest trochę miękka, nie nadaje się już do zbioru. Twarda skorupa tego owocu jest znakiem rozpoznawczym, że jest on gotowy do zerwania z winorośli.

Korzyści zdrowotne zimowej dyni

Zimowe dynie mają mnóstwo walorów zdrowotnych. Przedstawiamy tylko niektóre z nich!

  • dynia zimowa zawiera więcej składników odżywczych niż dynia letnia
  • ten bogaty w skrobię owoc o wysokiej zawartości węglowodanów, może być doskonałym źródłem beta-karotenu (ludzki organizm przekształca beta-karoten w witaminę A, która jest niezbędna dla utrzymania silnego układu odpornościowego i zdrowego wzroku)
  • dynia zimowa zawiera dużą ilość witaminy C, która jest potrzebna do wzmocnienia naszego układu odpornościowego
  • dynia zimowa zawiera sporo błonnika, dzięki czemu po jej zjedzeniu czujemy sytość
  • dynia zimowa jest również pełna potasu, który może pomóc w obniżeniu ciśnienia krwi

Jak przygotować zimową dynię?

Istnieje mnóstwo przepisów na przygotowanie zimowej dyni. Możemy zrobić z niej puree, placki, ciasto lub ją upiec. Nie brakuje też osób, które przygotowują z niej zupę, makaron lub dodają ją do risotto.

Bez względu na to, w jaki sposób zdecydujesz się przyrządzić dynię, najlepiej jest ugotować ją  na parze. Zanim to zrobisz, najpierw musisz ją obrać, usunąć z niej nasiona i pokroić w kostkę. Gotowanie na parze zajmie ci tylko około siedmiu minut. To wystarczy, by dynia doszła. Później wystarczy ją tylko przyprawić i cieszyć się jej wspaniałym smakiem.

Przepis na spaghetti z dyni makaronowej z pieczarkami

Składniki:

  • 1 dynia makaronowa
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 łyżki oleju
  • 30 dag pieczarek
  • kilka łyżek startego sera cheddar
  • gruby szczypior z dymki
  • sól i pieprz do smaku

Sposób przygotowania:

Dynię zalej w całości wodą i gotuj przez około 40 minut. Po upływie tego czasu wyjmij ją z garnka i ostudź. Następnie przekrój dynię wzdłuż na pół, usuń z niej gniazda nasienne z pestkami i wyskrob miąższ przy użyciu widelca.

Umyj i osusz pieczarki, a następnie pokrój je w plasterki. Cebulę i czosnek obierz, pokrój w kosteczkę i usmaż na rozgrzanym oleju. Następnie dodaj pieczarki i smaż do odparowania sosu.

Teraz możesz dodać połowę miąższu dyni, wymieszać i smażyć razem, aż się zagrzeje. Danie dopraw do smaku solą i pieprzem. Całość posyp startym cheddarem i posiekanym szczypiorkiem.

Źródło: Gotujmy.pl

Co zrobić z przegotowaną dynią? Nie wyrzucajcie jej. Zrobicie z niej cos pysznego
AdobeStock
Newsy
Co zrobić z rozgotowaną dynią? Nie wyrzucajcie jej. Zrobicie z niej coś pysznego
Rozgotowaliście dynię i myślicie, że nadaje się ona już tylko do wyrzucenia? Błąd. Nie wyrzucajcie jej, bo możecie z niej zrobić pyszny dodatek do obiadu.

Właśnie ruszył sezon na dynie . Czy wiecie, że warzywo to występuje aż w 80 różnych odmianach? Jeśli planujecie kupić dynię, zwróćcie uwagę na to, żeby była to dynia jadalna. Dynie ozdobne, które kuszą nas swoim kolorem i kształtem, są trujące i nie powinno się ich jeść. Co można zrobić z dyni? Dynia świetnie się sprawdza jako składnik wielu tradycyjnych dań. Możemy zetrzeć ją na tarce i zrobić z niej  placki a'la te ziemniaczane , pokroić w kostkę, ugotować i zblendować na pyszną i rozgrzewającą zupę krem , upiec ją w plastrach lub zamarynować w słoiku . Co, jeśli dynia rozgotowała nam się podczas gotowania? Czy można ją jeszcze jakoś uratować? Tak. Nie wyrzucajcie jej, bo możecie z niej zrobić przepyszne puree. Jak zrobić puree z dyni? Do przygotowania pysznego puree z dyni, będziecie potrzebować tylko dwóch składników. Składniki: mała dynia lub pół dużej ulubione przyprawy Przygotowanie: Ponieważ dynia ma bardzo twardą skórkę, obieramy ją dopiero po ugotowaniu. Dynię dzielimy na pół, wyjmujemy miąższ z pestkami i kroimy na mniejsze kawałki. Gotujemy na parze. Kiedy dynia trochę przestygnie, odkrawamy z niej skórkę. Odciskamy nadmiar wody i blendujemy. Doprawiamy puree wedle uznania. Dlaczego warto jeść dynie? Dynia nie tylko wspaniale smakuje, ale też ma wiele składników odżywczych, takich, jak błonnik, witaminy, minerały i przeciwutleniacze. Znajdziemy w niej m.in. cynk, wapń, magnez, potas, selen, witaminy C, A, E, niacynę i kwas foliowy. Równie bogaty jest jej miąższ, który zawiera duże ilości białka i błonnika oraz niewielkie ilości węglowodanów. Dynia nie zawiera tłuszczów, dzięki czemu potrawy z dyni są niskokaloryczne. Jak...

Nigdy nie jedzcie w ten sposób dyni. To antyjedzenie!
AdobeStock
Newsy
Nigdy nie jedzcie w ten sposób dyni. To szkodliwe dla zdrowia!
Ostrzegamy jak nie jeść dyni. Ten sposób może wam bardzo zaszkodzić.

Jesień i zima to czas, gdy w naszych kuchniach zaczyna królować dynia. Niezwykłe jest to, że uprawianych odmian dyni jest prawie 80. Makaronowa, piżmowa, muszkatołowa, hokkaido czy masłowa, to tylko niektóre dynie dostępne w naszych sklepach. Dynie mają piękne, różnorodne kształty i kolory. Od kilku lat można też kupić u nas miniaturowe odmiany, o jeszcze bardziej wymyślnych kształtach - to dynie ozdobne. Nie wszystkie dynie są tak samo wartościowe, nie wszystkie są jadalne. Wyjaśniamy, co warto wiedzieć o dyni, żeby bez zmartwień cieszyć się jej smakiem. Których dyń nie jeść i dlaczego? Przede wszystkim należy zrobić rozróżnienie na dynie jadalne i ozdobne. Ważną informacją jest to, że dynie ozdobne, cieszące oczy różnorodnością kolorów i kształtów, są trujące. Nie należy ich jeść. Można ich używać wyłącznie do ozdoby domu. Charakteryzują się tym, że prawie nie mają miąższu (można rozkroić i sprawdzić), a po nadgryzieniu zauważymy, że są gorzkie w smaku. Dynie ozdobne są też z reguły dużo mniejsze od jadalnych. Jeśli nie chcecie się pomylić, sprawdzajcie opisy na półkach w sklepie. Gdy już zaopatrzycie się w dynię jadalną, musicie pamiętać jeszcze o tym, jak ją jeść. Podajemy prostą informacje do zapamiętania: surowa dynia jadalna jest trująca, więc lepiej najpierw ją ugotujcie! ugotowana dynia jadalna jest nie tylko smaczna, ale i wartościowa i bez zastanowienia możecie ją jeść. Surowa dynia zawiera w sobie tzw. substancje antyodżywcze. Występują one także w surowych bakłażanach i cukiniach. Jeśli chcecie się cieszyć się smakiem i wartościami dyni pamiętajcie, że przede wszystkim musicie ją ugotować. Alternatywna metoda obróbki cieplnej dyni, to oczywiście smażenie i pieczenie...

Nalewka z dyni rozgrzewa, podnosi odporność i reguluje ciśnienie. Zrobicie ją z 2 prostych składników
AdobeStock
Newsy
Nalewka z dyni rozgrzewa, podnosi odporność i reguluje ciśnienie. Zrobicie ją z kilku prostych składników
Przygotujcie w domu własną nalewkę z dyni i pijcie ją regularnie, aby wspomóc swoje zdrowie. To prostsze niż myślicie.

Dynia jest uznawana za prawdziwy symbol jesieni. Zwykle przygotowujemy z niej pyszną zupę krem, pieczemy ją z piekarniku lub robimy z niej smakowite placki oraz ciasta. Poza swoim wspaniałym, słodkim smakiem, dynia oferuje również szereg korzyści zdrowotnych. Przygotujcie z niej nalewkę, aby w pełni wykorzystać wszystkie jej walory. Korzyści zdrowotne dyni Dynia (oraz jej pestki) posiada szereg korzystnych właściwości. Oto tylko niektóre z nich. Jedzenie dyni zwiększa uczucie sytości i pomaga dłużej czuć się sytym, spowalniając trawienie i regulując poziom cukru we krwi. Pestki dyni zawierają do 1,7 g błonnika, a puree z dyni do 3 g błonnika na filiżankę. Badania pokazują, że zwiększone spożycie błonnika może pomóc w ochronie przed chorobami serca. Dynia jest bogata w trytofan, aminokwas, który przekształca się w serotoninę, która jest neuroprzekaźnikiem „dobrego samopoczucia”. Jedzenie dyni pomoże wam się uspokoić, odprężyć i zasnąć. Dynia jest bogata w cynk, dzięki czemu może zmniejszać ryzyko zachorowania na raka prostaty. Szczególnie pestki dyni powinny znaleźć się w diecie każdego mężczyzny. Pestki dyni dostarczają około 30% dziennego zalecanego zapotrzebowania na magnez. Pół szklanki dyni  zawiera 953 mg witaminy A i tylko 42 kalorie. Beta-karoten to prowitamina, którą organizm przekształca w witaminę A, która jest silnym przeciwutleniaczem, powiązanym z jej zdolnością do zwalczania raka. Beta-karoten odgrywa rolę w ochronie komórek, wzmacnianiu układu odpornościowego i pomaganiu w utrzymaniu zdrowego układu rozrodczego. Czy wiecie, że dynia zawiera więcej potasu niż banany? Niedobór potasu może prowadzić do zmęczenia i osłabienia mięśni. Włączcie do diety dynię, aby zapobiec tym objawom. Jak zrobić nalewkę z dyni?...

Magda Gessler zdradziła przepis na zupę z dyni. Dodaje do niej bardzo nietypowy składnik
ONS/AdobeStock
Newsy
Magda Gessler zdradziła przepis na zupę z dyni. Dodaje do niej bardzo nietypowy składnik
Szukacie ciekawego przepisu na zupę z dyni? Magda Gessler ma dla was coś specjalnego.

Jesień to czas, gdy w naszych domach pojawiają się potrawy z dyni . Ten sezonowy przysmak można wykorzystać na wiele różnych sposobów. Jednym z nich jest sycąca i aromatyczna zupa z dyni. Jak ją przygotowuje Magda Gessler ? Zupa z dyni z przepisu Magdy Gessler Magda Gessler to bez wątpienia autorytet, jeżeli chodzi o tematy kulinarne. Słynna restauratorka, autorka książek o gotowaniu i jurorka kulinarnych show, zna się na tym fachu, jak mało kto. Właśnie trwa sezon na dynie. To smaczne i zdrowe warzywo zawiera sporą ilość beta-karotenu a także witaminy C, witaminy E, żelaza i kwasu foliowego, które wzmacniają nasz układ odpornościowy. Dynia jest też niskokaloryczna i lekkostrawna. Ma zaledwie około 30 kcal w 100 g miąższu. Ponadto, dynie zawierają karotenoidy, które działają jako przeciwutleniacze. Związki te wiążą się z niższym ryzykiem zachorowania na raka żołądka, gardła, trzustki i piersi. Dynia jest również dobrym źródłem potasu, błonnika i przeciwutleniaczy, które mają korzystny wpływ na zdrowie serca a także luteinę i zeaksantynę, które pomagają zachować mocną i zdrową skórę. Jeżeli chcecie w pełni wykorzystać walory zdrowotne dyni i cieszyć się jej wspaniałym smakiem, przygotujcie z niej zupę z przepisu Magdy Gessler. Słynna restauratorka zawsze gotuje ją na bulionie drobiowym i dodaje do niej bardzo nietypowy składnik a mianowicie ser gruyer lub radamer. Przepis na zupę dyniową od Magdy Gessler Składniki: 1 duża dynia bagietka pół litra śmietany kremówki pół kilo sera gruyer lub radamer litr bulionu z kurczaka sól pieprz cayenne gałka muszkatołowa Przygotowanie: Dynię myjemy i oczyszczamy z pestek i włókien. Miąższ wydrążamy i koimy dynię w kwadraty. Bagietkę...