Dynia zimowa nie jest tak popularna, jak klasyczna dynia, ale warto kupić ją w lokalnym warzywniaku. Czym się różnią dynie zimowe od jesiennych dyni? Przede wszystkim tym, że owoce te zazwyczaj potrzebują więcej czasu na to, żeby dojrzeć w porównaniu do ich letnich odpowiedników. Warto również dodać, że zimowe odmiany dyni nie psują się tak szybko, jak tradycyjne, pomarańczowe dynie i mogą być przechowywane nawet przez kilka miesięcy, pod warunkiem, że trzymamy je w chłodnym i suchym miejscu.

Jak rozpoznać dynię zimową?

Dynia zimowa cechuje się rozmaitymi kształtami i kolorami. Do wyboru mamy owalną dynię makaronową, butelkowatą dynię piżmową czy ciemnozieloną dynię szparagową. Każda z nich nieco różni się smakiem i zawartością składników odżywczych.

Zimowe odmiany dyni mają zwykle twardą skórkę i twarde nasiona. Jeśli skórka jest trochę miękka, nie nadaje się już do zbioru. Twarda skorupa tego owocu jest znakiem rozpoznawczym, że jest on gotowy do zerwania z winorośli.

Korzyści zdrowotne zimowej dyni

Zimowe dynie mają mnóstwo walorów zdrowotnych. Przedstawiamy tylko niektóre z nich!

Zobacz także:

  • dynia zimowa zawiera więcej składników odżywczych niż dynia letnia
  • ten bogaty w skrobię owoc o wysokiej zawartości węglowodanów, może być doskonałym źródłem beta-karotenu (ludzki organizm przekształca beta-karoten w witaminę A, która jest niezbędna dla utrzymania silnego układu odpornościowego i zdrowego wzroku)
  • dynia zimowa zawiera dużą ilość witaminy C, która jest potrzebna do wzmocnienia naszego układu odpornościowego
  • dynia zimowa zawiera sporo błonnika, dzięki czemu po jej zjedzeniu czujemy sytość
  • dynia zimowa jest również pełna potasu, który może pomóc w obniżeniu ciśnienia krwi

Jak przygotować zimową dynię?

Istnieje mnóstwo przepisów na przygotowanie zimowej dyni. Możemy zrobić z niej puree, placki, ciasto lub ją upiec. Nie brakuje też osób, które przygotowują z niej zupę, makaron lub dodają ją do risotto.

Bez względu na to, w jaki sposób zdecydujesz się przyrządzić dynię, najlepiej jest ugotować ją  na parze. Zanim to zrobisz, najpierw musisz ją obrać, usunąć z niej nasiona i pokroić w kostkę. Gotowanie na parze zajmie ci tylko około siedmiu minut. To wystarczy, by dynia doszła. Później wystarczy ją tylko przyprawić i cieszyć się jej wspaniałym smakiem.

Przepis na spaghetti z dyni makaronowej z pieczarkami

Składniki:

  • 1 dynia makaronowa
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 łyżki oleju
  • 30 dag pieczarek
  • kilka łyżek startego sera cheddar
  • gruby szczypior z dymki
  • sól i pieprz do smaku

Sposób przygotowania:

Dynię zalej w całości wodą i gotuj przez około 40 minut. Po upływie tego czasu wyjmij ją z garnka i ostudź. Następnie przekrój dynię wzdłuż na pół, usuń z niej gniazda nasienne z pestkami i wyskrob miąższ przy użyciu widelca.

Umyj i osusz pieczarki, a następnie pokrój je w plasterki. Cebulę i czosnek obierz, pokrój w kosteczkę i usmaż na rozgrzanym oleju. Następnie dodaj pieczarki i smaż do odparowania sosu.

Teraz możesz dodać połowę miąższu dyni, wymieszać i smażyć razem, aż się zagrzeje. Danie dopraw do smaku solą i pieprzem. Całość posyp startym cheddarem i posiekanym szczypiorkiem.

Źródło: Gotujmy.pl