Polska kuchnia skrywa wiele zapomnianych przepisów, które odeszły wraz z osobami, które przekazywały je kolejnym pokoleniom. Takie przekazywane z matki na córkę, z ojca na syna przepisy są najlepsze - nie znajdziecie ich w żadnej książce kucharskiej. Jednym z takich dań, które zasługują na ponowne odkrycie, jest zarzucajka.
Skąd pochodzi? Dziś trudno to ustalić. Zarzucajkę gotuje się w Małopolsce, w Bieszczadach i na Mazowszu. Niewykluczone, że można natknąć się na tę zupę w jeszcze innych regionach Polski - w końcu dziś migrujemy po całym kraju o wiele częściej niż jeszcze 100 lat temu.
Zarzucajka lub zarzutka jest prostą zupą, którą gotuje się na bazie kapusty kiszonej, z ziemniakami, zasmażką i okrasą z boczku, kiełbasy albo słoniny, dlatego niektórym to danie może przypomnieć poczciwy kapuśniak.
Zobacz także:
Niektórzy gotują ją na żeberkach wieprzowych, ale taka skromniejsza wersja z samą słoniną też w zupełności wystarczy. Poznajcie zapomniany przepis na zarzucajkę.
Przepis na zarzucajkę
Składniki:
-
0,5 kilograma kapusty kiszonej
-
2 ziemniaki
-
2 cebule
-
2 łyżki mąki
-
1 łyżka masła
-
1 łyżka oleju
-
2 ziarna ziela angielskiego
-
1 liść laurowy
-
szczypta kminku (w ziarnach)
-
sól
-
pieprz
- Dodatkowo: kawałek boczku lub kiełbasy
Przygotowanie:
-
Posiekajcie kapustę. W razie potrzeby (gdy jest za kwaśna), przepłuczcie ją świeżą wodą.
-
Na patelnię wylejcie jedną łyżkę oleju. Gdy się rozgrzeje, wrzućcie kapustę i podsmażcie. Po chwili dodajcie boczek lub kiełbasę, pokrojoną w drobną kosteczkę.
-
Następnie zalejcie wszystko taką ilością wody, by cała kapusta była przykryta. Dodajcie liść laurowy, ziele angielskie i szczyptę kminku. Gotujcie przez około pół godziny.
-
Ziemniaki oraz cebulę obierzcie i pokrójcie w kostkę. Posólcie.
-
Wrzućcie warzywa do osobnego garnka i zalejcie wodą. Dodajcie szczyptę soli i gotujcie, aż ziemniaki zmiękną.
-
Kiedy będą już miękkie, dodajcie do garnka z warzywami kapustę. Doprawcie pieprzem. Sól ewentualnie dodawajcie cały czas kosztując potrawy - kapusta oraz mięso są już mocno słone. Gotujcie jeszcze kwadrans.
-
W międzyczasie, na patelni zróbcie zasmażkę. Rozpuśćcie jedną łyżkę masła i wsypcie 2 łyżki mąki. Mieszajcie, aż się zarumieni. Gotową zasmażkę wlejcie do zupy i gotujcie jeszcze 10-15 minut. Smacznego!