Polska kuchnia skrywa wiele zapomnianych przepisów, które odeszły wraz z osobami, które przekazywały je kolejnym pokoleniom. Takie przekazywane z matki na córkę, z ojca na syna przepisy są najlepsze - nie znajdziecie ich w żadnej książce kucharskiej. Jednym z takich dań, które zasługują na ponowne odkrycie, jest zarzucajka. 

Skąd pochodzi? Dziś trudno to ustalić. Zarzucajkę gotuje się w Małopolsce, w Bieszczadach i na Mazowszu. Niewykluczone, że można natknąć się na tę zupę w jeszcze innych regionach Polski - w końcu dziś migrujemy po całym kraju o wiele częściej niż jeszcze 100 lat temu.

Zarzucajka lub zarzutka jest prostą zupą, którą gotuje się na bazie kapusty kiszonej, z ziemniakami, zasmażką i okrasą z boczku, kiełbasy albo słoniny, dlatego niektórym  to danie może przypomnieć poczciwy kapuśniak.

Zobacz także:

Niektórzy gotują ją na żeberkach wieprzowych, ale taka skromniejsza wersja z samą słoniną też w zupełności wystarczy. Poznajcie zapomniany przepis na zarzucajkę. 

Przepis na zarzucajkę

Składniki:

  • 0,5 kilograma kapusty kiszonej

  • 2 ziemniaki

  • 2 cebule

  • 2 łyżki mąki

  • 1 łyżka masła

  • 1 łyżka oleju

  • 2 ziarna ziela angielskiego

  • 1 liść laurowy

  • szczypta kminku (w ziarnach)

  • sól

  • pieprz

  • Dodatkowo: kawałek boczku lub kiełbasy

Przygotowanie:

  1. Posiekajcie kapustę. W razie potrzeby (gdy jest za kwaśna), przepłuczcie ją świeżą wodą.

  2. Na patelnię wylejcie jedną łyżkę oleju. Gdy się rozgrzeje, wrzućcie kapustę i podsmażcie. Po chwili dodajcie boczek lub kiełbasę, pokrojoną w drobną kosteczkę. 

  3. Następnie zalejcie wszystko taką ilością wody, by cała kapusta była przykryta. Dodajcie liść laurowy, ziele angielskie i szczyptę kminku. Gotujcie przez około pół godziny. 

  4. Ziemniaki oraz cebulę obierzcie i pokrójcie w kostkę. Posólcie.

  5. Wrzućcie warzywa do osobnego garnka i zalejcie wodą. Dodajcie szczyptę soli i gotujcie, aż ziemniaki zmiękną.

  6. Kiedy będą już miękkie, dodajcie do garnka z warzywami kapustę. Doprawcie pieprzem. Sól ewentualnie dodawajcie cały czas kosztując potrawy - kapusta oraz mięso są już mocno słone. Gotujcie jeszcze kwadrans.

  7. W międzyczasie, na patelni zróbcie zasmażkę. Rozpuśćcie jedną łyżkę masła i wsypcie 2 łyżki mąki. Mieszajcie, aż się zarumieni. Gotową zasmażkę wlejcie do zupy i gotujcie jeszcze 10-15 minut. Smacznego!