Mandarynki to jedne z najpopularniejszych cytrusów w Polsce. Najwięcej tych owoców zjadamy w sezonie jesienno-zimowym. Czy wiecie, jaka część mandarynki jest uznawana za najzdrowszą? Możecie się zdziwić. Czy wiecie, że najzdrowszą częścią mandarynki jest biała skórka, czy tzw. albedo?

Czym jest albedo?

Albedo to nic innego, jak biała skórka, która pokrywa mandarynki. Znajduje się ona się między miąższem a właściwą skórką. Mimo iż albedo jest gorzkie i niesmaczne, w rzeczywistości to najzdrowsza część tego owocu. Dlaczego?

  • Albedo jest bogatym źródłem pektyn. Pektyny pomagają w lepszym funkcjonowaniu przewodu pokarmowego i kontrolowaniu poziomu cukru we krwi.
  • Pektyny walczą również ze złym cholesterolem LDL we krwi.
  • Albedo przeciwdziała procesowi starzenia wielu komórek. Eksperci porównują to do „liftingu od spodu" skóry. 
  • Zjadanie mandarynek razem z albedo, zapewnia naszemu organizmowi moc witamin, takich jak witamina A, C i P, które mają korzystne działanie na układ odpornościowy.
  • Wysoka zawartość błonnika w tej białej substancji, pomaga również w uzyskaniu uczucia sytości po zjedzeniu cytrusów.
  • Albedo jest bogate w moc przeciwutleniaczy i poprawia krążenie krwi. Badania łączą je z działaniem antyseptycznym i przeciwzapalnym w walce z infekcjami dróg oddechowych.
  • Pektyny w połączeniu z błonnikiem, regulują przemianę materii i korzystnie wpływają na florę bakteryjną jelit.
  • Jedzenie tych owoców z białą skórką, zmniejsza ryzyko wystąpienia raka kolczystokomórkowego skóry.

Dlaczego warto jeść mandarynki?

Mandarynki to wspaniały, smaczny, niskokaloryczny owoc, pełen witamin, składników odżywczych i minerałów, które zapewniają nam zdrowie i dobre samopoczucie.

  • Są pełne kluczowych składników odżywczych. Mandarynki zawierają witaminy A, B i wysoki poziom witaminy C, która doskonale sprawdza się w zapobieganiu infekcjom, usuwaniu wolnych rodników i wspieraniu zdrowia skóry.
  • Witamina C znajdująca się w mandarynkach skutecznie powstrzymuje przeziębienia i wzmacnia funkcjonowanie układu odpornościowego.
  • Pomagają wypłukać toksyny z organizmu. Mandarynki to świetny sposób na wypłukanie toksyn z organizmu i utrzymanie ruchu w układzie pokarmowym, ponieważ są cennym źródłem błonnika. 
  • Owoce te pomagają również obniżyć poziom cholesterolu i utrzymać równowagę cukru we krwi poprzez spowolnienie wchłaniania pokarmu.
  • Mandarynki wzmacniają kości, ponieważ zawierają wapń, fosfor i magnez, które pomagają budować siłę kości, tworzyć nowe kości i zwalczać osteoporozę.

Jedzcie mandarynki razem z białą skórką, aby czerpać moc właściwości odżywczych!

Zobacz także:

Źródło: healthline.com