Wszyscy wyrzucają tę część mandarynek do kosza. Tymczasem to właśnie ona jest najzdrowsza
Pixabay
Newsy

Wszyscy wyrzucają tę część mandarynek do kosza. Tymczasem to właśnie ona jest najzdrowsza

Pozbywacie się tej części mandarynek? To błąd! Zacznijcie ją jeść dla waszego zdrowia.

Mandarynki to jedne z najpopularniejszych cytrusów w Polsce. Najwięcej tych owoców zjadamy w sezonie jesienno-zimowym. Czy wiecie, jaka część mandarynki jest uznawana za najzdrowszą? Możecie się zdziwić. Czy wiecie, że najzdrowszą częścią mandarynki jest biała skórka, czy tzw. albedo?

Magda Gessler odpowiada na pytania

Czym jest albedo?

Albedo to nic innego, jak biała skórka, która pokrywa mandarynki. Znajduje się ona się między miąższem a właściwą skórką. Mimo iż albedo jest gorzkie i niesmaczne, w rzeczywistości to najzdrowsza część tego owocu. Dlaczego?

  • Albedo jest bogatym źródłem pektyn. Pektyny pomagają w lepszym funkcjonowaniu przewodu pokarmowego i kontrolowaniu poziomu cukru we krwi.
  • Pektyny walczą również ze złym cholesterolem LDL we krwi.
  • Albedo przeciwdziała procesowi starzenia wielu komórek. Eksperci porównują to do „liftingu od spodu" skóry. 
  • Zjadanie mandarynek razem z albedo, zapewnia naszemu organizmowi moc witamin, takich jak witamina A, C i P, które mają korzystne działanie na układ odpornościowy.
  • Wysoka zawartość błonnika w tej białej substancji, pomaga również w uzyskaniu uczucia sytości po zjedzeniu cytrusów.
  • Albedo jest bogate w moc przeciwutleniaczy i poprawia krążenie krwi. Badania łączą je z działaniem antyseptycznym i przeciwzapalnym w walce z infekcjami dróg oddechowych.
  • Pektyny w połączeniu z błonnikiem, regulują przemianę materii i korzystnie wpływają na florę bakteryjną jelit.
  • Jedzenie tych owoców z białą skórką, zmniejsza ryzyko wystąpienia raka kolczystokomórkowego skóry.
Zobacz także
Mandarynki

Najsmaczniejsze są właśnie w grudniu. Podpowiadamy, jak wybrać wyjątkowo słodkie i soczyste mandarynki

Kurczak w mandarynkach

Pieczony kurczak z mandarynkami! Dzieciaki wprost oszaleją na jego punkcie!

Dlaczego warto jeść mandarynki?

Mandarynki to wspaniały, smaczny, niskokaloryczny owoc, pełen witamin, składników odżywczych i minerałów, które zapewniają nam zdrowie i dobre samopoczucie.

  • Są pełne kluczowych składników odżywczych. Mandarynki zawierają witaminy A, B i wysoki poziom witaminy C, która doskonale sprawdza się w zapobieganiu infekcjom, usuwaniu wolnych rodników i wspieraniu zdrowia skóry.
  • Witamina C znajdująca się w mandarynkach skutecznie powstrzymuje przeziębienia i wzmacnia funkcjonowanie układu odpornościowego.
  • Pomagają wypłukać toksyny z organizmu. Mandarynki to świetny sposób na wypłukanie toksyn z organizmu i utrzymanie ruchu w układzie pokarmowym, ponieważ są cennym źródłem błonnika. 
  • Owoce te pomagają również obniżyć poziom cholesterolu i utrzymać równowagę cukru we krwi poprzez spowolnienie wchłaniania pokarmu.
  • Mandarynki wzmacniają kości, ponieważ zawierają wapń, fosfor i magnez, które pomagają budować siłę kości, tworzyć nowe kości i zwalczać osteoporozę.

Jedzcie mandarynki razem z białą skórką, aby czerpać moc właściwości odżywczych!

Źródło: healthline.com

Ten owoc obniża ciśnienie i cholesterol oraz pomaga na niestrawność. Polacy rzadko po niego sięgają
Pixabay
Newsy
Ten owoc obniża ciśnienie i cholesterol oraz pomaga na niestrawność. Polacy za rzadko po niego sięgają
Pomelo jest największym przedstawicielem wśród wszystkich owoców cytrusowych. W smaku przypomina grejpfruta i ma więcej witaminy C niż cytryna. Dlaczego jeszcze warto go jeść?

Pomelo to największy owoc spośród wszystkich cytrusów. Podobnie jak inne owoce cytrusowe, owoce pomelo zawierają wysoką zawartość witaminy C. Owoc ten nie tylko wspaniale smakuje, ale też jest może być śmiało stosowany w leczeniu gorączki, kaszlu i problemów żołądkowo-jelitowych. Dlaczego warto włączyć do swojej diety pomelo? Właściwości zdrowotne pomelo Pomelo to owoc, którego kolor może być żółty lub lekko zielony. Miąższ pomelo jest słodki, ale może też być słodko-kwaśny z lekką nutą goryczy. Dojrzałe pomelo mierzy około 15 do 25 centymetrów w średnicy i zwykle waży około 1 do 2 kilogramów. Dlaczego warto go jeść? Silny układ odpornościowy. Czy wiecie, że owoc pomelo zawiera aż 600% dziennego zapotrzebowania na witaminę C? Witamina C jest kluczem dla utrzymania silnego układu odpornościowego. Poprawia stan układu pokarmowego. Pomelo dostarcza aż 25% dziennego zapotrzebowania na błonnik, który wspomaga prawidłowe trawienie oraz zapobiega powstawaniu biegunek i zaparć, utrzymując prawidłową pracę układu pokarmowego. Zmniejsza ciśnienie krwi. Owoc pomelo zawiera mnóstwo witamin i minerałów, w tym potas i miedź. Potas pomaga regulować równowagę płynów i ciśnienie krwi w organizmie a jedno pomelo dostarcza aż 37% dziennego zapotrzebowania na ten składnik. Potas rozszerza również naczynia krwionośne oraz wspomaga krążenie krwi i dotlenienie narządów. Regularne jedzenie pomelo zmniejsza ryzyko zawału serca, miażdżycy i udaru mózgu. Zapobiega przerzutom nowotworowym. Pomelo zawiera przeciwutleniacz o nazwie naringenina, który pomaga zabijać komórki raka prostaty i trzustki, spowalniając rozprzestrzenianie się raka. Zmniejsza skurcze. Pomelo jest bogate w potas, który...

Jedzcie codziennie 1 pomarańczę. Z organizmem stanie się coś niezwykłego
Flickr
Newsy
Jedzcie codziennie 1 pomarańczę. Z organizmem stanie się coś niezwykłego
Są smaczne, soczyste i bardzo zdrowe. Dlaczego warto jeść każdego dnia jedną pomarańczę?

Pomarańcze to jedne z najsmaczniejszych i zarazem najzdrowszych owoców. Poprawiają odporność, sprzyjają utrzymaniu zdrowszego serca a nawet poprawiają stan naszej skóry. Dlaczego warto codziennie jeść jedną pomarańczę? Korzyści zdrowotne pomarańczy Słodkie i soczyste pomarańcze posiadają moc korzystnych właściwości. Warto jeść je regularnie w sezonie, czyli w miesiącach zimowych, by wyzyskać wszystkie ich plusy. Oto tylko niektóre z nich: Chronią przed chorobami układu krążenia. Zawarty w pomarańczach przeciwutleniacz o nazwie hesperdyna, obniża poziom cholesterolu i ciśnienie krwi, co pomaga w utrzymaniu zdrowego serca i naczyń krwionośnych. Z kolei, błonnik pokarmowy i pektyny, spowalniają wchłanianie tłuszczów przez organizm, obniżając poziom cholesterolu. Magnez, minerał znajdujący się w tych owocach, pomaga w utrzymaniu giętkości naczyń krwionośnych, co z kolei utrzymuje ciśnienie krwi na optymalnym poziomie. Lepszy układ odpornościowy. Czy wiecie, że jedna pomarańcza zapewnia 100% dziennego zalecanego zapotrzebowania na witaminę C? Witamina ta jest kluczowym składnikiem biorącym udział w produkcji białych krwinek. Białe krwinki są integralną częścią obrony organizmu przed infekcjami bakteryjnymi, grzybiczymi, pasożytniczymi i wirusowymi. Pomagają utrzymać zdrowy mózg. Pomarańcze są dobrym źródłem kwasu foliowego (witaminy B9). Jest to kluczowy składnik rozwoju neuroprzekaźników. Niski poziom neuroprzekaźników prowadzi do lęku, depresji i innych zaburzeń nastroju. Z kolei przeciwutleniacze flawonoidowe obecne w pomarańczach, wzmacniają sygnały w hipokampie, części mózgu związanej z pamięcią i uczeniem się. Zmniejszają ryzyko raka przewodu pokarmowego (raka jamy ustnej, żołądka i okrężnicy). Z uwagi na...

Pijcie codziennie ten sok. Nie tylko odchudza, ale też zbija cholesterol i wspomaga walkę z cukrzycą
Flickr
Newsy
Pijcie codziennie ten sok. Nie tylko odchudza, ale też zbija cholesterol i wspomaga walkę z cukrzycą
Sok z tego owocu to prawdziwa bomba dla zdrowia. Pijcie go regularnie a nie pożałujecie.

Owoce cytrusowe znane są z wysokiej zawartości witaminy C i właściwości wzmacniających odporność. Lekarze i dietetycy regularnie zachęcają nas do sięgania po cytryny, pomarańcze czy mandarynki. Zbyt mało uwagi poświęca się jednak limonce. Czy wiecie, że sok z tego owocu wspiera odchudzanie, zmniejsza cholesterol i pomaga w walce z cukrzycą? Czym limonka różni się od cytryny? Limonka to owoc cytrusowy z rodziny rutowatych, który jest powszechnie uprawiany w regionach tropikalnych i subtropikalnych. Najczęściej możemy ją znaleźć w daniach kuchni meksykańskiej i azjatyckiej. Zwykle jest dodawana do różnych sałatek, dressingów, zup, ciast, sorbetów i koktajli. W smaku limonka jest kwaśniejsza od cytryny i trochę mniej soczysta. Zielona limonka jest także zwykle znacznie mniejsza niż cytryna. Zarówno owoc, jak i jego skórka oraz sok, zawierają mnóstwo cennych składników odżywczych. Dlaczego warto pić sok z limonki? Poza wspomnianą wcześniej witaminą C, limonka zawiera także wiele innych ważnych składników odżywczych, takich jak: witamina A, witamina E, witamina K, wapń, kwas foliowy, magnez, potas, cholina, fosfor i betaina. Jakie korzyści niesie dla naszego zdrowia picie soku z tego owocu? Ułatwia gojenie wrzodów i ran. Limonki zawierają flawonoidy, które hamują rozwój drobnoustrojów i wraz z potasem ułatwiają gojenie wrzodów i ran. Wspiera zdrowie oczu. Właściwości przeciwutleniające i antybakteryjne limonek, niosą wiele korzyści dla oczu. Właściwości przeciwutleniające witaminy C chronią nasz wzrok przed starzeniem się i zwyrodnieniem plamki żółtej, a flawonoidy zapobiegają infekcjom. Łagodzi ból i stany zapalne. Limonka ma również właściwości przeciwzapalne, które mogą pomóc...

Wbijcie igłę w skórkę banana. Genialny trik, który znają tylko nieliczni
Pixabay
Newsy
Wbijcie igłę w skórkę banana. Genialny trik, który znają tylko nieliczni
Banan i igła to połączenie dość nietypowe. Wiecie w jakim celu należy wbić igłę w banana? Ta sztuczka może zaoszczędzić wam trochę czasu.

Jak obrać banana? To chyba wie każdy. Najprostszym i najskuteczniejszym sposobem obrania banana jest użycie chwytu na jednym końcu owocu i ściągnięcie z niego skóry. Możecie też uszczypnąć paznokciami końcówkę banana, aby rozerwać jego skórę. Niektórzy łamią banana na pół a następnie używając obu rąk, obierają go ze skóry. Ale czy słyszeliście kiedyś o tym triku z igłą? Dzięki niemu nie tylko obierzecie banana, ale też sprawicie, że będzie on pokrojony na kawałki i gotowy do zjedzenia czy do dodania np. do owsianki.  Weźcie banana i wbijcie igłę w jego skórkę (igła powinna przebić owoc do końca i zatrzymać przed skórką po drugiej stronie). Poruszajcie igłą do góry i na dół. Wbijcie kawałek dalej i powtórzcie czynność (kontynuujcie to na całej długości banana). Gdy zdejmiecie z banana skórkę, otrzymacie idealnie pokrojony na kawałki owoc.   Właściwości zdrowotne bananów Są smaczne, pożywne i mają wiele właściwości zdrowotnych. Banany to nie tylko doskonale źródło potasu, ale też skarbnica wszystkich najważniejszych witamin - A, C, E, K, a także błonnika oraz składników mineralnych - magnezu, fosforu i wapnia. Dlaczego warto włączyć je do swojej diety? Oto plusy jedzenia bananów: Przyspieszają regenerację mięśni. Z uwagi na to, że banany są doskonałym źródłem potasu, który jest elektrolitem, owoce te pomagają regenerować mięśnie po treningu. Poprawiają nastrój. Banan zawiera 6% dziennej wartości witaminy B9 (znanej również jako kwas foliowy), składnika odżywczego, który może zwalczać depresję poprzez zwiększenie substratu, który ma właściwości przeciwdepresyjne. Owoc ten w zasadzie pomaga serotoninie...