Wszyscy wyrzucają tę część mandarynek do kosza. Tymczasem to właśnie ona jest najzdrowsza
Pixabay
Newsy

Wszyscy wyrzucają tę część mandarynek do kosza. Tymczasem to właśnie ona jest najzdrowsza

Pozbywacie się tej części mandarynek? To błąd! Zacznijcie ją jeść dla waszego zdrowia.

Mandarynki to jedne z najpopularniejszych cytrusów w Polsce. Najwięcej tych owoców zjadamy w sezonie jesienno-zimowym. Czy wiecie, jaka część mandarynki jest uznawana za najzdrowszą? Możecie się zdziwić. Czy wiecie, że najzdrowszą częścią mandarynki jest biała skórka, czy tzw. albedo?

Magda Gessler odpowiada na pytania

Czym jest albedo?

Albedo to nic innego, jak biała skórka, która pokrywa mandarynki. Znajduje się ona się między miąższem a właściwą skórką. Mimo iż albedo jest gorzkie i niesmaczne, w rzeczywistości to najzdrowsza część tego owocu. Dlaczego?

  • Albedo jest bogatym źródłem pektyn. Pektyny pomagają w lepszym funkcjonowaniu przewodu pokarmowego i kontrolowaniu poziomu cukru we krwi.
  • Pektyny walczą również ze złym cholesterolem LDL we krwi.
  • Albedo przeciwdziała procesowi starzenia wielu komórek. Eksperci porównują to do „liftingu od spodu" skóry. 
  • Zjadanie mandarynek razem z albedo, zapewnia naszemu organizmowi moc witamin, takich jak witamina A, C i P, które mają korzystne działanie na układ odpornościowy.
  • Wysoka zawartość błonnika w tej białej substancji, pomaga również w uzyskaniu uczucia sytości po zjedzeniu cytrusów.
  • Albedo jest bogate w moc przeciwutleniaczy i poprawia krążenie krwi. Badania łączą je z działaniem antyseptycznym i przeciwzapalnym w walce z infekcjami dróg oddechowych.
  • Pektyny w połączeniu z błonnikiem, regulują przemianę materii i korzystnie wpływają na florę bakteryjną jelit.
  • Jedzenie tych owoców z białą skórką, zmniejsza ryzyko wystąpienia raka kolczystokomórkowego skóry.
Zobacz także
Mandarynki

Najsmaczniejsze są właśnie w grudniu. Podpowiadamy, jak wybrać wyjątkowo słodkie i soczyste mandarynki

Kurczak w mandarynkach

Pieczony kurczak z mandarynkami! Dzieciaki wprost oszaleją na jego punkcie!

Dlaczego warto jeść mandarynki?

Mandarynki to wspaniały, smaczny, niskokaloryczny owoc, pełen witamin, składników odżywczych i minerałów, które zapewniają nam zdrowie i dobre samopoczucie.

  • Są pełne kluczowych składników odżywczych. Mandarynki zawierają witaminy A, B i wysoki poziom witaminy C, która doskonale sprawdza się w zapobieganiu infekcjom, usuwaniu wolnych rodników i wspieraniu zdrowia skóry.
  • Witamina C znajdująca się w mandarynkach skutecznie powstrzymuje przeziębienia i wzmacnia funkcjonowanie układu odpornościowego.
  • Pomagają wypłukać toksyny z organizmu. Mandarynki to świetny sposób na wypłukanie toksyn z organizmu i utrzymanie ruchu w układzie pokarmowym, ponieważ są cennym źródłem błonnika. 
  • Owoce te pomagają również obniżyć poziom cholesterolu i utrzymać równowagę cukru we krwi poprzez spowolnienie wchłaniania pokarmu.
  • Mandarynki wzmacniają kości, ponieważ zawierają wapń, fosfor i magnez, które pomagają budować siłę kości, tworzyć nowe kości i zwalczać osteoporozę.

Jedzcie mandarynki razem z białą skórką, aby czerpać moc właściwości odżywczych!

Źródło: healthline.com

Jedzcie codziennie 1 pomarańczę. Z organizmem stanie się coś niezwykłego
Flickr
Newsy
Jedzcie codziennie 1 pomarańczę. Z organizmem stanie się coś niezwykłego
Są smaczne, soczyste i bardzo zdrowe. Dlaczego warto jeść każdego dnia jedną pomarańczę?

Pomarańcze to jedne z najsmaczniejszych i zarazem najzdrowszych owoców. Poprawiają odporność, sprzyjają utrzymaniu zdrowszego serca a nawet poprawiają stan naszej skóry. Dlaczego warto codziennie jeść jedną pomarańczę? Korzyści zdrowotne pomarańczy Słodkie i soczyste pomarańcze posiadają moc korzystnych właściwości. Warto jeść je regularnie w sezonie, czyli w miesiącach zimowych, by wyzyskać wszystkie ich plusy. Oto tylko niektóre z nich: Chronią przed chorobami układu krążenia. Zawarty w pomarańczach przeciwutleniacz o nazwie hesperdyna, obniża poziom cholesterolu i ciśnienie krwi, co pomaga w utrzymaniu zdrowego serca i naczyń krwionośnych. Z kolei, błonnik pokarmowy i pektyny, spowalniają wchłanianie tłuszczów przez organizm, obniżając poziom cholesterolu. Magnez, minerał znajdujący się w tych owocach, pomaga w utrzymaniu giętkości naczyń krwionośnych, co z kolei utrzymuje ciśnienie krwi na optymalnym poziomie. Lepszy układ odpornościowy. Czy wiecie, że jedna pomarańcza zapewnia 100% dziennego zalecanego zapotrzebowania na witaminę C? Witamina ta jest kluczowym składnikiem biorącym udział w produkcji białych krwinek. Białe krwinki są integralną częścią obrony organizmu przed infekcjami bakteryjnymi, grzybiczymi, pasożytniczymi i wirusowymi. Pomagają utrzymać zdrowy mózg. Pomarańcze są dobrym źródłem kwasu foliowego (witaminy B9). Jest to kluczowy składnik rozwoju neuroprzekaźników. Niski poziom neuroprzekaźników prowadzi do lęku, depresji i innych zaburzeń nastroju. Z kolei przeciwutleniacze flawonoidowe obecne w pomarańczach, wzmacniają sygnały w hipokampie, części mózgu związanej z pamięcią i uczeniem się. Zmniejszają ryzyko raka przewodu pokarmowego (raka jamy ustnej, żołądka i okrężnicy). Z uwagi na...

AdobeStock
Newsy
Suszone jabłka są zdrowsze od surowych. Pomogą na zbyt dużym cholesterolem i wpłyną na trawienie
Suszone jabłka to łatwy i wygodny sposób na zapewnienie swojemu organizmowi zalecanego dziennego spożycia owoców w zimowym okresie. Czy wiecie, że są one nie tylko smaczne, ale też bardzo zdrowe?

Czy wiedzieliście, że suszone jabłka zawierają więcej wartości odżywczych niż zwykłe, surowe owoce? Dlaczego jeszcze warto je jeść? Czym są suszone jabłka? Jabłka znane są ze swoich licznych właściwości zdrowotnych. Ale czy zastanawialiście się kiedyś, co się stanie, jeśli usuniemy z nich całą zawartość wody? Czy nasze jabłka nadal będą zdrowe i pełne wartości? Tak. Co więcej – będą one nawet zdrowsze od tych surowych. Suszone jabłka to jabłka, z których usunięto wodę. Takie jabłka są często produkowane komercyjnie, ale możecie też zrobić własną, domową ich wersję, która jest o wiele zdrowsza od tych sklepowych, do których bardzo często dodaje się cukier i różne konserwanty. Na czym dokładnie polega suszenie jabłek? Suszenie jabłek to proces, podczas którego z jabłek usuwa się całą wodę. Jest to jeden z najstarszych i najprostszych sposobów konserwacji owoców. Suszenie jabłek może odbywać się: na słońcu  w specjalnej suszarce do owoców w piekarniku Korzyści zdrowotne wynikające ze spożywania suszonych jabłek Wiele osób błędnie uważa, że suszone owoce nie są tak zdrowe, jak świeże. To nieprawda. Suszone owoce, oferują wiele korzyści zdrowotnych. Pod pewnymi względami są one nawet zdrowsze od tych surowych. Suszone jabłka skutecznie zapobiegają zaparciom i zapewniają nam sytość. Jedną z największych zalet suszonych jabłek jest to, że zawierają one dużą ilość rozpuszczalnego i nierozpuszczalnego błonnika. Pół szklanki suszonych jabłek zapewnia naszemu organizmowi około 3-4 gramów błonnika pokarmowego, co wystarczy na pokrycie 13-20% dziennego zapotrzebowania na błonnik. Błonnik jest niezwykle ważny, ponieważ: zapewnia nam uczucie sytości zapobiega skokom poziomu...

Mandarynki
Pexels/S. Hermann & F. Richter
Newsy
Najsmaczniejsze są właśnie w grudniu. Podpowiadamy, jak wybrać wyjątkowo słodkie i soczyste mandarynki
Mandarynki kryją w swoim składzie wiele właściwości leczniczych. Grudniowe początki zimy to najlepszy czas, żebyście mogli się delektować ich cytrusowym, orzeźwiającym smakiem. Czemu tak jest?

Mandarynka jest małym drzewem cytrusowym z owocami przypominającymi pomarańcze. Pieszczotliwie nazywa się ją młodszą siostrą pomarańczy. Jest jednak od nich mniejsza i znacznie słodsza. Delikatna jak mandarynka Dojrzała mandarynka jest jędrna i może mieć lekko kwaśny smak. Ma dość cienką skórkę i łatwo ulega uszkodzeniu. Mandarynka jako drzewo nie przepada za zimnem. Chłodna temperatura może ją mocno uszkodzić. Z tego powodu jest uprawiana w obszarach tropikalnych i subtropikalnych. Badania genetyczne owocu udowadniają, że była jednym z pierwotnych gatunków cytrusowych. Jest przodkiem wielu hybrydowych odmian cytrusowych. Na jej bazie powstały popularne pomelo czy grejpfruty, wiele cytryn i przydatna do drinków limonka. Zawartość witaminy C Mandarynka różni się od swoich bliskich owocowych krewnych zawartością witamin i innych składników odżywczych. Te małe owoce podobnie jak grejpfruty czy cytryny są skarbnicą witaminy C, lecz tylko one zawierają nobiletynę - flawonoid, który pomaga zwalczać otyłość i zapobiegać cukrzycy typu 2. Mandarynki są najbardziej potrzebne organizmowi na przełomie grudnia i stycznia, kiedy to temperatura powietrza spada poniżej zera.  Dzięki dużym ilości witaminy C i A - naturalnym przeciwutleniaczom - wspomagają układ odpornościowy. Te pomarańczowe cytrusy hamują tez działanie wolnych rodników odpowiedzialnych za proces starzenia, a także poprawiają kondycję skóry oraz chronią przed chorobami oczu. Z badań przeprowadzonych przez współczesnych naukowców wynika, że te niepozorne owoce pomagają także zwalczać otyłość. Dodatek do sałatki owocowej Przed kupnem mandarynek warto zapoznać się z kilkoma wskazówkami. Ich intensywny zapach przywodzi na myśl święta Bożego Narodzenia. Bywają pełne słodyczy,...

Doskonały do deserów i ciasta. Jak zrobić agrest w słoiku na zimę?
AdobeStock
Newsy
Doskonały do deserów i ciasta. Jak zrobić agrest w słoiku na zimę?
Kupiliście agrest, ale nie przekonuje was jego cierpki i kwaskowaty smak? Zamknijcie go w słoiku w formie dżemu lub w całości z dodatkiem cukru. Zimą przyda wam się jako dodatek do przepysznych ciast.

Sezon na agrest rozpoczyna się na przełomie maja i czerwca i trwa zaledwie kilka tygodni. Jeśli kupiliście agrest i nie wiecie, jak go przygotować, zamknijcie go w słoiku, a zimą będziecie mogli wykorzystać go do deserów i ciast . Jak zrobić agrest w słoiku na zimę? Agrest jest bardzo zdrowy, ale nie wszyscy lubią jego cierpki i kwaskowaty smak. Jeśli macie do dyspozycji większą ilość agrestu, zróbcie z niego dżem , nalewkę lub zamknijcie go w słoiku w zalewie z cukru. Taki agrest świetnie będzie się nadawał do różnych deserów i ciast. Jak go przygotować? Składniki: 2 kg agrestu cukier wrząca woda Przygotowanie: Agrest myjemy i osuszamy. Pozbawiamy owoce szypułek a następnie przekładamy je do słoików. Agrest wkładamy tak, aby później w słoiku zmieścił się cukier. Do każdego słoika wsypujemy po 4 łyżki cukru. Wlewamy wrzącą wodę tak, aby przykryła owoce, ale żeby pozostało trochę wolnego miejsca. Słoiki zakręcamy i poddajemy 10-minutowej pasteryzacji. Dlaczego warto jeść agrest? Agrest skrywa w sobie wiele witamin i minerałów. Jest też niskokaloryczny, nie zawiera tłuszczu i cholesterolu oraz jest dobrym źródłem wielu niezbędnych składników odżywczych. Znajdziemy w nim witaminę C, witaminę A, mangan i błonnik pokarmowy. Jedna filiżanka świeżego, surowego agrestu zawiera 42 miligramy witaminy C. Ta ilość dostarcza 55 procent zalecanego dziennego spożycia witaminy C dla dorosłej kobiety i 46 procent dla mężczyzny. Witamina C jest przeciwutleniaczem, który może zapobiegać uszkodzeniu DNA i tkanek komórkowych przez wolne rodniki. Bierze także udział w syntezie kolagenu oraz sprzyja utrzymaniu mocnych zębów i kości. Dieta zawierająca dużo witaminy C może obniżyć ryzyko...