śledzie proboszcza przepis
Adobe Stock
Newsy

Każdy z nas uwielbia śledzie. Nie wszyscy jednak mogą je jeść i powinni ich unikać 

Śledzie słusznie kojarzą się ze świętami. Są cenne we właściwości odżywcze, ale nie nadają się dla każdego.
Aleksandra Jaworska
grudzień 23, 2020

Śledzie to przede wszystkim jedna z ryb, po które często sięgamy. Śledzie są bowiem nie dość, że tanie to i pyszne!

Magda Gessler odpowiada na pytania

Można z nich przyrządzić prawdziwie królewskie przekąski

Przygotowujecie je z pewnością na różne sposoby. Jak się okazuje, cenicie szczególnie te pod pierzynką, po kaszubsku, w oleju czy w occie. Goszczą na stole z powodu różnych okazji. Czy będą tuczące, zależy od dodatków. Sam śledź ma w sobie dużo białka i mało kalorii. 

W 100 g śledzi atlantyckich znajduje się jedynie 160 kalorii. Kaloryczność śledzi wzrasta właśnie przez dodatki, z jakimi postanowicie nie połączyć. Jeśli dbacie o figurę lub liczycie kalorie, warto o tym pamiętać. Będą bardziej kaloryczne, a co za tym idzie – tuczące, jeśli przygotujecie je w śmietanie czy oleju. 

Śledź jest jednym z najlepszych źródeł witaminy D

Jeśli stwierdzono u was jej niedobory, sięgnijcie po śledzie. Ochronią przed osteoporozą i wesprą prawidłowy rozwój kośćca u dzieci. Witamina D może również odgrywać ważną rolę w regulowaniu nastroju i zapobieganiu chorób układu nerwowego, w tym depresji.

Witamina D, co nie mniej ważne, wpływa na działanie układu odpornościowego i chroni przed chorobami. Jest szczególnie ważna w okresie jesienno-zimowym. 

W jakiej postaci powinno się jeść śledzie?

Jedni je uwielbiają, inni nie mogą znieść ich zapachu. Jedno jest pewne, dobrze przyrządzone, smakują wybornie. Do tego królują na wigilijnych stołach. Trzeba jednak pamiętać, że śledź to tłusta ryba. By można je było włączyć do diety, muszą być odpowiednio przyrządzone. 

Usmażenie ich na głębokim oleju stanowczo odpada. Zdecydowanie lepiej ugotować tę rybę na parze. Jeśli natomiast wolicie śledzia w postaci surowej, połączcie go z jogurtem naturalnym zamiast majonezu.

Śledzie zawierają nienasycone kwasy tłuszczowe, dzięki czemu korzystnie wpływają na pracę serca. Nie obciążając ich dodatkowym tłuszczem, działacie na korzyść całego układu krwionośnego.

Najlepsze śledzie to te przygotowane samodzielnie

Najwięcej walorów prozdrowotnych mają śledzie przygotowane samodzielnie. Śledzie, które kupić można w sklepie, zawierają dużo soli, ponadto mogą pojawiać się w nich sztuczne dodatki. Znajdziecie w nich benzoesan sodu i sorbinian potasu. Ponadto glukozę, gumę ksantanowę i duże ilości soli.

To z kolei prosta droga do miażdżycy i nadciśnienia. Jeśli macie pociechy, im także odradza się konsumpcję śledzi. Zbyt dużo soli nie jest wskazane ani dla dzieci, ani dla dorosłych. Najlepiej przed podaniem wymoczyć je w wodzie lub mleku. W ten sposób nadmiar wspomnianej soli zniknie bezpowrotnie. 

 

Komentarze
śledzie w słoiku
gotujmy.pl/renia_kawa
Newsy Najlepszy przepis na śledzie w słoiku. Arcydzieło w smaku. Prawdziwy rarytas dzięki 1 składnikowi
Śledzie to pyszna i zdrowa przekąska. Zdradzamy przepis na prosty do zrobienia słoik pełen niesamowitych smaków.
Magdalena Kieblesz
grudzień 08, 2020

Nie od dziś wiadomo, że śledzie są bardzo zdrowe, ponieważ zawierają dużo nienasyconych kwasów tłuszczowych omega-3. Ryby te są bogate również w białka, cenne składniki mineralne, witaminy z grupy B a także A, E oraz D3. Ponadto, śledź jest najmniej zanieczyszczony metalami ciężkimi wśród ryb. Osoby borykające się z chorobami układu krążenia powinny jeść je regularnie, ponieważ działają przeciwmiażdżycowo. Tłuszcze tej ryby obniżają także ciśnienie oraz poziom złego cholesterolu. Mamy nadzieję, że przekonaliśmy was do włączenia smacznego śledzia do swojej diety. Najlepsza potrawa na wigilijny stół  Na święta Bożego Narodzenia nie może zabraknąć delikatnego mięsa śledzia. Jest masa przepisów na jego przyrządzenie. Dlatego dziś przypominamy jeden z nich. Prawdziwy rarytas, czyli aromatyczny, pełen smaku śledź w słoiku. Polecamy zrobienie większej ilości. Są tak pyszne, że ciężko im się oprzeć. W tej recepturze, dzięki marynowanym gąskom, całość będzie smakować po prostu wyśmienicie.  Składniki na śledzie w słoiku w oleju z ogórkami i grzybkami 3 płaty śledzia solonego 5 ogórków konserwowych 4 cebule Kilka sztuk marynowanych gąsek Szczypta soli Szczypta majeranku 40-50 ml oleju roślinnego Słoik 700 ml Sposób przygotowania: Zaczynamy od cebuli. Kroimy ją w kostkę i posypujemy szczyptą soli, aby zmiękła. Następnie kroimy w kostkę ogórki i gąski marynowane. Gdy cebula po kilku chwilach wypuści soki, wyciskamy ją i przekładamy do miski. Dodajemy tam pokrojone ogórki i gąski. Wlewamy 40-50 ml oleju roślinnego i posypujemy szczyptą majeranku. Następnie dodajemy śledzie i delikatnie mieszamy.   Po chwili wszystko przekładamy do słoika. Na wierzch wlewamy trochę oleju i odstawiamy do...

Przeczytaj
jak dlugo mozna trzymac sledzie w lodowce
Di bloguje / Gotujmy.pl
Newsy Ile dni możemy przechowywać śledzie ze świąt w lodówce? Będziecie zaskoczeni
Przyrządzacie domowe śledzie na Wigilię? Sprawdźcie, jak długo można je jeść po przygotowaniu.
Katarzyna Wyborska
grudzień 22, 2020

Śledź to obok karpia najczęściej kupowana ryba w sezonie świątecznym. W polskiej tradycji na Wigilii koniecznie muszą się znaleźć ryby przygotowywane na różne sposoby i najczęściej są to właśnie śledzie. Przyrządza się je zwykle na zimno w różnych marynatach, które stanowią świetną zakąskę między głównymi posiłkami. Na Boże Narodzenie na pewno przygotujecie dużo śledzi, jednak gdy święta już się skończą, to pojawia się nowy problem – co zrobić z nadmiarem jedzenia?   Na szczęście śledzie można trzymać w lodówce dość długo, jednak wszystko zależy od tego, jak zostały przyrządzone. Poniżej przygotowaliśmy dla was małą ściągawkę, dzięki której dowiedziecie się jak przechowywać świąteczne śledzie. Jak długo można przechowywać śledzie w śmietanie? To chyba jeden ze smaczniejszych sposobów przyrządzenia śledzia. Niestety, przez użycie śmietany jego termin przydatności do spożycia jest stosunkowo krótki. Podstawą tego, by tak zrobione śledzie przetrwały w lodówce jak najdłużej jest: Świeża i dobrej jakości śmietana Bardzo szczelny słoik – absolutnie nie trzymamy śledzi w plastikowych pojemnikach! Śledzie w śmietanie, o ile przyrządzone z użyciem dobrej śmietany i zamknięte w słoiku, powinny być bezpieczne do spożycia około tydzień od przygotowania. Trzeba je oczywiście trzymać w lodówce. Jak długo mogą stać w lodówce śledzie w oleju? Śledź w oleju z dodatkiem cebulki – palce lizać! Można go łatwo przyrządzić w domu, a do tego wytrzyma w lodówce dość długo. Znów, podobnie jak w przypadku opisywanym wyżej, termin przydatności do spożycia będzie zależał od kilku czynników: Jeżeli kupiliście płaty śledziowe, to zrobione w oleju i zamknięte w szczelnym słoiku powinny być...

Przeczytaj
pasożyty w śledziach
Adobe Stock
Newsy Ostrzegamy. Tych śledzi nie kupujcie na święta. Mogą w nich być pasożyty
Okazuje się, że śledź, bez którego Polacy nie wyobrażają sobie wigilijnej kolacji, może być szkodliwy dla zdrowia. Bowiem wiele jego odmian z natury zawiera pasożyty zwane nicieniami. Ich spożycie może prowadzić do groźnych chorób, w tym glistnicy.
Weronika Kępa
grudzień 15, 2020

We wszystkich poławianych gatunkach śledzi występuje wiele pasożytów, zarówno tych szkodliwych dla organizmu człowieka, jak i tych nieszkodliwych. Do pierwszej grupy zalicza się między innymi nicienie . Ich odmiana, Anisakis , jest naprawdę groźna. Bowiem wywołuje anisakidozę. Objawy anisakidozy Anisakidoza to choroba atakująca głównie żołądek i jelita. Jej pierwsze objawy mogą wystąpić nawet kilka godzin po spożyciu larw nicieni. Do najczęściej wymienianych dolegliwości należy ostry ból brzucha, wymioty, nudności , ale również wysypka skórna oraz pokrzywka.  Wywołana spożyciem niewłaściwie przygotowanych śledzi choroba powoduje stany zapalne, które mogą stanowić przyczynę martwicy ścian układu pokarmowego. I choć z czasem dolegliwości powinny ustąpić, zdarza się, że pasożyta trzeba usuwać chirurgicznie. Magda Gessler krytykuje polskie śledzie Prawidłowo obrobiony i co najważniejsze bezpieczny dla zdrowia śledź powinien być umieszczony w beczce, dobrze zasolony, z dodatkiem ikry lub mleka. Tak przygotowane śledzie to rzadkość w polskich sklepach. Nawet jeśli je spotkacie z pewnością wybierzecie te z wiaderka. Bowiem na każdym kilogramie możecie w ten sposób oszczędzić ok. 7 złotych. „Każdy czeka na tego idealnego śledzia, a ostatnio są same porażki, ponieważ śledzie, które kupujemy, zazwyczaj są z kubełka, gdzie jest woda lekko osolona, a śledź jest prawie że surową rybą. Już nie mówię o ilości tasiemca lub jaj tasiemca, która się znajduję w tychże śledziach, bo jest to ogromne zagrożenie dla naszego zdrowia” – stwierdza znana restauratorka, Magda Gessler, w jednym ze swoich filmików na Instagramie. Jak uratować śledzie z pudełka? Jeśli jednak jest już za późno i w waszych domach pojawiły się śledzie z...

Przeczytaj
moczenie śledzi
Wikipedia Commons
Newsy W czym namoczyć śledzie, by szybko pozbyć się z nich soli? Jest 1 mistrzowski trik
Śledzie często goszczą na polskich stołach podczas różnych spotkań i uroczystości. Sprawdźcie, w jaki sposób można szybko pozbyć się soli ze śledzi.
Hubert Rój
grudzień 18, 2020

Śledzie to ryby, które możemy przyrządzić na niezliczoną ilość sposobów. Króluje tradycyjny śledź w śmietanie, lubiane są także różne kombinacje z tą rybą w oleju. Inni wolą bardziej odważne kulinarne kompozycje ze śledzia i buraczków albo zimową, korzenną wersję śledzia z dodatkiem cynamonu i rodzynek. Każdy z nas ma inne preferencje, dlatego nie będziemy podejmowali się oceny, która z tych wersji jest najsmaczniejsza. W czym? Wszystkie łączy jednak jedna rzecz. Przygotowanie śledzi nie obędzie się bez ich wcześniejszego wymoczenia. Solidna „kąpiel” w wodzie pozwoli pozbyć się nieznośnie słonego smaku ryby. Oprócz tego, że nasz śledź stanie się już łagodniejszy, to dodatkowo dzięki moczeniu pozbędziemy się charakterystycznego , rybnego, nieprzyjemnego dla niektórych osób posmaku. W czym moczyć śledzie? Wydawałoby się, że takie pytanie nie jest na miejscu. Przecież nawet przedszkolak najprawdopodobniej udzieliłby poprawnej odpowiedzi. Tak, zgadza się, oczywiście – w  wodzie! Ale tak postawione pytanie wcale nie musi być pozbawione sensu. Sposobem na „ciekawsze” podejście do tematu moczenia wody jest mleko albo maślanka. Kiedy namoczymy nasze filety śledziowe w tego typu nabiale, możemy być pewni jednego – ryba stanie się niezwykle delikatna i krucha. O wiele bardziej, niż po tradycyjnym moczeniu w wodzie. Tego typu moczenie warto wypróbować zwłaszcza przed przygotowaniem śledzi w śmietanie. Mleczny aromat śledzi nie będzie „kłócił” się ze smakiem tłustej śmietany. Jak i ile? Wróćmy jeszcze na chwilę do moczenia śledzi w wodzie. Jaki powinien być idealny czas moczenia śledzi?  Tego nie można oszacować z zegarmistrzowską dokładnością i precyzją – śledź śledziowi nie...

Przeczytaj