śledzie proboszcza przepis
Adobe Stock
Newsy

Każdy z nas uwielbia śledzie. Nie wszyscy jednak mogą je jeść i powinni ich unikać 

Śledzie słusznie kojarzą się ze świętami. Są cenne we właściwości odżywcze, ale nie nadają się dla każdego.

Śledzie to przede wszystkim jedna z ryb, po które często sięgamy. Śledzie są bowiem nie dość, że tanie to i pyszne!

Magda Gessler odpowiada na pytania

Można z nich przyrządzić prawdziwie królewskie przekąski

Przygotowujecie je z pewnością na różne sposoby. Jak się okazuje, cenicie szczególnie te pod pierzynką, po kaszubsku, w oleju czy w occie. Goszczą na stole z powodu różnych okazji. Czy będą tuczące, zależy od dodatków. Sam śledź ma w sobie dużo białka i mało kalorii. 

W 100 g śledzi atlantyckich znajduje się jedynie 160 kalorii. Kaloryczność śledzi wzrasta właśnie przez dodatki, z jakimi postanowicie nie połączyć. Jeśli dbacie o figurę lub liczycie kalorie, warto o tym pamiętać. Będą bardziej kaloryczne, a co za tym idzie – tuczące, jeśli przygotujecie je w śmietanie czy oleju. 

Śledź jest jednym z najlepszych źródeł witaminy D

Jeśli stwierdzono u was jej niedobory, sięgnijcie po śledzie. Ochronią przed osteoporozą i wesprą prawidłowy rozwój kośćca u dzieci. Witamina D może również odgrywać ważną rolę w regulowaniu nastroju i zapobieganiu chorób układu nerwowego, w tym depresji.

Witamina D, co nie mniej ważne, wpływa na działanie układu odpornościowego i chroni przed chorobami. Jest szczególnie ważna w okresie jesienno-zimowym. 

W jakiej postaci powinno się jeść śledzie?

Jedni je uwielbiają, inni nie mogą znieść ich zapachu. Jedno jest pewne, dobrze przyrządzone, smakują wybornie. Do tego królują na wigilijnych stołach. Trzeba jednak pamiętać, że śledź to tłusta ryba. By można je było włączyć do diety, muszą być odpowiednio przyrządzone. 

Usmażenie ich na głębokim oleju stanowczo odpada. Zdecydowanie lepiej ugotować tę rybę na parze. Jeśli natomiast wolicie śledzia w postaci surowej, połączcie go z jogurtem naturalnym zamiast majonezu.

Śledzie zawierają nienasycone kwasy tłuszczowe, dzięki czemu korzystnie wpływają na pracę serca. Nie obciążając ich dodatkowym tłuszczem, działacie na korzyść całego układu krwionośnego.

Najlepsze śledzie to te przygotowane samodzielnie

Najwięcej walorów prozdrowotnych mają śledzie przygotowane samodzielnie. Śledzie, które kupić można w sklepie, zawierają dużo soli, ponadto mogą pojawiać się w nich sztuczne dodatki. Znajdziecie w nich benzoesan sodu i sorbinian potasu. Ponadto glukozę, gumę ksantanowę i duże ilości soli.

To z kolei prosta droga do miażdżycy i nadciśnienia. Jeśli macie pociechy, im także odradza się konsumpcję śledzi. Zbyt dużo soli nie jest wskazane ani dla dzieci, ani dla dorosłych. Najlepiej przed podaniem wymoczyć je w wodzie lub mleku. W ten sposób nadmiar wspomnianej soli zniknie bezpowrotnie. 

 

Nagła ochota na śledzie pojawia się nie tylko w ciąży. Może być objawem pewnej przypadłości
Adobe Stock
Newsy
Nagła ochota na śledzie pojawia się nie tylko w ciąży. Może być objawem pewnej przypadłości
Dopada was często niepohamowana ochota na śledzie? Sprawdźcie, co to może oznaczać.

Lubicie jeść śledzie? Ryba ta nie tylko wspaniale smakuje, ale też niesie wiele korzyści dla zdrowia. Dlaczego warto ją jeść? Dlaczego warto jeść śledzie? Śledzie są tłustą rybą. To doskonałe źródło witamin rozpuszczalnych w tłuszczach, takich jak witamina A, witamina D i, co ważniejsze, długołańcuchowe kwasy tłuszczowe omega-3. Oto dlaczego warto włączyć je do swojej diety: śledź zawiera tylko 158 kalorii w 100 g śledź i jego przetworzone produkty, zawierają korzystne dla zdrowia niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe, białko, minerały i witaminy, które poprawiają zdrowie i samopoczucie białko tej ryby jest lekkostrawne i zawiera wszystkie niezbędne aminokwasy  śledzie zawierają duże ilości kwasów tłuszczowych omega-3, takich jak kwas eikozapentaenowy (EPA) i kwas dokozaheksaenowy (DHA), które odgrywają ważną rolę w rozwoju układu nerwowego, zwłaszcza u niemowląt i dzieci jedzenie śledzi zmniejsza ryzyko powtórnego ataku serca oraz udaru śledzie zawierają witaminę A i kwasy omega-3, które są niezbędne dla utrzymania zdrowej błony śluzowej i skóry oraz ostrości wzroku 100 g śledzia zawiera około 42% dziennego zalecanego spożycia witaminy D, która zapewnia ochronę przed nowotworami ryba ta ma niską zawartość rtęci śledzie są podstawowym źródłem ważnych minerałów, w tym wapnia, fosforu i magnezu zawierają duże ilości pierwiastków śladowych, takich jak selen i jod Co oznacza nagła ochota na śledzie? Wszyscy miewamy od czasu do czasu zachcianki. Jedni nie mogą się powstrzymać przed zjedzeniem czekolady, drudzy biegną do sklepu po paczkę chipsów. A co z nagłą ochotą na śledzie? Śledzie czy kiszone ogórki, to popularna zachcianka żywieniowa kobiet w ciąży. A co,...

magda gessler śledzie
Adobe Stock/ONS.pl
Newsy
Magda Gessler apeluje, by nigdy nie kupować takich śledzi. Mogą zawierać pasożyty
Śledzie pojawiają się na polskich stołach zarówno na co dzień, jak i od święta. Idealnie sprawdzają się jako przekąska podczas wielu uroczystości. Magda Gessler apeluje, aby podczas zakupów zwracać szczególną uwagę na jedną rzecz. Okazuje się, że taki śledź może być niebezpieczny dla zdrowia!

Płaty śledziowe solone w wiaderkach to najpowszechniejsza forma produktu, w jaki zaopatrują się Polacy. Jest nie tyle wygodniejsza do przechowywania, ile tańsza. Śledzie kupowane luzem są znacznie droższe od paczkowanych. Okazuje się, że te z wiaderka mogą w nieprzyjemny sposób wpłynąć na zdrowie. Apel Magdy Gessler: nie kupujcie takich śledzi Magda Gessler to niekwestionowany autorytet w kręgu kulinarnym. Restauratorka zaapelowała jakiś czas temu do Polaków, aby nie kupowali śledzi w wiaderkach w marketach, a możliwe u sprawdzonych sprzedawców. Najlepsze śledzie to te po wcześniejszej obróbce termicznej w solance z dodatkiem ikry. Takie można dostać tylko u lokalnych sprzedawców. Niestety, ryby w wiaderkach mogą zawierać różnego rodzaju patogeny, które w negatywny sposób mogą wpłynąć na nasze zdrowie. Śledzie w ogóle łatwo się psują. To dlatego, że zawierają dużo wody, nawet do 85 proc.! Konserwowanie ich solą zaraz po złowieniu, zapobiega rozwojowi drobnoustrojów chorobowych i tych odpowiedzialnych za gnicie. Śledzie sprzedawane w wiaderkach i na tackach mogą być konserwowane w solance o niższym stężeniu, a przez to mają krótszy okres przydatności do spożycia od tych solonych w beczkach. Pasożyty w śledziach W śledziach znajdują się różne pasożyty, z których dla człowieka najbardziej szkodliwe są nicienie Anisakis - tzw. robaki śledziowe.  Larwy tych nicieni występują we wszystkich gatunkach śledzi. Od razu po połowie śledzie są patroszone, by pozbawić je wnętrzności, w których bytują larwy Anisakis. U ludzi te nicienie wywołują anisakidozę - „chorobę wielorybów i ludzi". Jej objawy przypominają zatrucie pokarmowe, może też towarzyszyć jej wysypka skórna. Czy to oznacza, ze lepiej w ogóle nie...

śledzie w słoiku
gotujmy.pl/renia_kawa
Newsy
Najlepszy przepis na śledzie w słoiku. Arcydzieło w smaku. Prawdziwy rarytas dzięki 1 składnikowi
Śledzie to pyszna i zdrowa przekąska. Zdradzamy przepis na prosty do zrobienia słoik pełen niesamowitych smaków.

Nie od dziś wiadomo, że śledzie są bardzo zdrowe, ponieważ zawierają dużo nienasyconych kwasów tłuszczowych omega-3. Ryby te są bogate również w białka, cenne składniki mineralne, witaminy z grupy B a także A, E oraz D3. Ponadto, śledź jest najmniej zanieczyszczony metalami ciężkimi wśród ryb. Osoby borykające się z chorobami układu krążenia powinny jeść je regularnie, ponieważ działają przeciwmiażdżycowo. Tłuszcze tej ryby obniżają także ciśnienie oraz poziom złego cholesterolu. Mamy nadzieję, że przekonaliśmy was do włączenia smacznego śledzia do swojej diety. Najlepsza potrawa na wigilijny stół  Na święta Bożego Narodzenia nie może zabraknąć delikatnego mięsa śledzia. Jest masa przepisów na jego przyrządzenie. Dlatego dziś przypominamy jeden z nich. Prawdziwy rarytas, czyli aromatyczny, pełen smaku śledź w słoiku. Polecamy zrobienie większej ilości. Są tak pyszne, że ciężko im się oprzeć. W tej recepturze, dzięki marynowanym gąskom, całość będzie smakować po prostu wyśmienicie.  Składniki na śledzie w słoiku w oleju z ogórkami i grzybkami 3 płaty śledzia solonego 5 ogórków konserwowych 4 cebule Kilka sztuk marynowanych gąsek Szczypta soli Szczypta majeranku 40-50 ml oleju roślinnego Słoik 700 ml Sposób przygotowania: Zaczynamy od cebuli. Kroimy ją w kostkę i posypujemy szczyptą soli, aby zmiękła. Następnie kroimy w kostkę ogórki i gąski marynowane. Gdy cebula po kilku chwilach wypuści soki, wyciskamy ją i przekładamy do miski. Dodajemy tam pokrojone ogórki i gąski. Wlewamy 40-50 ml oleju roślinnego i posypujemy szczyptą majeranku. Następnie dodajemy śledzie i delikatnie mieszamy.   Po chwili wszystko przekładamy do słoika. Na wierzch wlewamy trochę oleju i odstawiamy do...

jakie śledzie do oleju
AdobeStock
Newsy
Jaki rodzaj śledzi będzie najlepszy z olejem i cebulą? Wybierzcie te, a zachwycą smakiem wszystkich
Będziecie przygotowywali śledzie w oleju z cebulką? Sprawdźcie, który rodzaj śledzi dostępnych w sklepach nadaje się do tego najlepiej.

Marynowane śledzie to klasyka polskiej kuchni. Dawniej w naszym kraju często jadano różne ryby, jednak śledź do dziś pozostaje jedną z najpopularniejszych. Co ciekawe, raczej rzadko przyrządza się go na ciepło – najczęściej można spotkać śledzie w marynacie, choć i te smażone są bardzo smaczne. Czy wiecie, jaki rodzaj śledzi nadaje się najlepiej do marynowania w oleju z dodatkiem cebulki? Jakie rodzaje śledzi można kupić w sklepie? Ponieważ wybór ryb w supermarketach jest ograniczony, po śledzie najlepiej wybrać się do profesjonalnego sklepu rybnego. Tam dużo łatwiej o mniej popularne gatunki ryb, a nawet, jeśli dana ryba nie jest aktualnie w sprzedaży, zawsze możecie ją zamówić u sprzedawcy. Poniżej zebraliśmy dla was informacje o tym, jakie rodzaje śledzi są dostępne w sklepach w Polsce: Śledź solony To ryby już wypatroszone i pozbawione głowy, które konserwuje się w soli. Zawierają mniej konserwantów i są podobno lepsze w smaku niż popularne matjasy, jednak przyrządzenie ich wymaga sporo roboty! Solone śledzie trzeba wcześniej moczyć, usunąć skórę i kręgosłup. Śledź surowy Jego niska popularność wynika z dwóch rzeczy. Po pierwsze, dobre i świeże śledzie tak naprawdę zdobędziecie tylko nad morzem. Im więcej czasu mija od połowu, tym ryba jest gorszej jakości. A po drugie, śledzie są bardzo ościste i nawet smażenie niewiele na to pomaga. Matiasy (matjasy) Filety śledziowe pozbawione skóry, konserwowane w solance o mniejszej ilości soli niż w przypadku śledzi solonych. To najczęściej spotykane śledzie w sklepach. Można je kupić na wagę albo paczkowane na tackach. W przypadku ryb pakowanych warto zwrócić uwagę na etykietę podaną na opakowaniu, ponieważ część producentów poza solą dodaje do matiasów ocet! Śledź wędzony Ryby podzielone...