Wszyscy szaleją na punkcie naleśników z tym nadzieniem. Takich smacznych jeszcze nie jedliście
@fitwaffle/TikTok
Newsy

Świat oszalał na punkcie naleśników z tym nadzieniem. Takich smacznych jeszcze nie jedliście

Smaku tych naleśników chyba nic nie pobije. Sekretny składnik sprawia, że rozpływają się w ustach i są tak pyszne, że trudno im się oprzeć.

Puszyste naleśniki ze smacznym nadzieniem to doskonała propozycja na praktycznie każdy posiłek. Pasują na śniadanie, deser, obiad i kolację. Do tego przyrządza się je szybko, a ilość kombinacji jeśli chodzi o nadzienie jest praktycznie nieograniczona. Można zjeść naleśniki z serem, dżemem, owocami, czekoladą czy na słono - na przykład ze szpinakiem czy mięsem.

Jeden z użytkowników TikToka, @fitwaffle zaproponował kolejną wariację na temat naleśników. I tym razem jest to propozycja dla największych łasuchów! TikToker podaje bowiem naleśniki z Kinder czekoladą i Nutellą. Zobaczcie, jak je zrobić. 

Przepis na słodkie naleśniki z Kinder czekoladą

Do przygotowania tych słodziutkich naleśników będziecie potrzebowali składników z poniższej listy:

Składniki:

  • 1 szklanka mąki

  • 1 szklanka mleka

  • pół szklanki wody gazowanej

  • 2 jajka

  • 1 łyżeczka cukru waniliowego 

  • szczypta proszku do pieczenia

  • szczypta soli

  • batoniki czekolady Kinder (ilość zależy od tego, ile naleśników usmażycie)

  • Nutella do polania naleśników

Zobacz także
Zabrakło wam jajek do ciasta lub naleśników? Zastąpicie je tym tanim produktem

Zabrakło wam jajek do ciasta lub naleśników? Zastąpicie je tym niedrogim produktem

Od dziś będziecie tylko robić naleśniki z ziemniaków. Są mięciutkie i rozpływają się w ustach

Zróbcie ciasto na naleśniki z ziemniaków, a ich smak aż wyrwie was z butów. Nieziemsko mięciutkie

Przygotowanie:

  1. Do miski wsypcie przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, wlejcie mleko, wodę gazową, dodajcie jajko, sól i cukier. Wszystko wymieszajcie, najlepiej za pomocą miksera. 

  2. Gdy wszystkie składniki już się połączą, rozgrzejcie na patelni olej i wylejcie niewielką porcję ciasta. Naleśniki nie powinny być zbyt duże.

  3. Po chwili obróćcie naleśnik na drugą stronę. Gdy już się równo upiecze, zdejmijcie go z patelni na talerz.

  4. Od razu po usmażeniu złóżcie naleśnik na pół, a następnie połóżcie na jednym końcu batonik Kinder czekolady i zawińcie naleśnik w rulon. 

  5. Postępujcie tak z resztą naleśników i ułóżcie je obok siebie na talerzu lub w piramidkę, by jeszcze efektowniej się prezentowały.

  6. Na koniec polejcie naleśniki Nutellą. I gotowe!

Ostrzegamy - ten deser jest bardzo słodki! Jeśli nie jesteście przyzwyczajeni do takiej ilości słodyczy w jednym daniu, zalecamy pominąć ostatni krok i nie polewać naleśników dodatkowo Nutellą. Taki deser to doskonały pomysł na przekąskę urodzinową - na pewno nikt nie spodziewa się naleśników z tak pysznym nadzieniem. 

@fitwaffle Kinder crepe rolls #kinder #breakfast #pancakes #tiktokfood #foodtok ♬ orijinal ses - Kreditin Unvani

Źródło: @fitwaffle/TikTok 

Magda Gessler odpowiada na pytania

Wiele osób popełnia ten błąd podczas smażenia naleśników. Też tak robicie?
Adobe Stock
Newsy
Wiele osób popełnia ten błąd podczas smażenia naleśników. Też tak robicie?
Naleśniki się nie udały? Nic nie szkodzi! Następnym razem przygotujcie je w taki sposób, a na pewno wyjdą takie, jak trzeba.

Gorące i mięciutkie naleśniki z dżemem lub serem są prostym i szybkim daniem, które zawsze się sprawdza. W końcu znacie kogoś, kto by nie lubił naleśników? Przepis na naleśniki jest banalny, choć niektórym ich przygotowanie sprawia nieco trudności i nie zawsze się udają. Sprawdźcie, co zrobić by naleśniki były takie, jak trzeba! Dlaczego naleśniki nie wychodzą? Wydawałoby się, że naleśniki są równie prostym daniem co jajecznica. Nie do końca! Teoretycznie przygotowanie ciasta i usmażenie naleśników jest bardzo łatwe, ale już niewielkie zachwianie proporcji przy dodawaniu składników sprawi, że danie nie wyjdzie idealnie. Oto najczęstsze błędy przy smażeniu naleśników: Za dużo lub za mało mąki Często już na etapie robienia ciasta coś idzie nie tak. Należy pamiętać o tym, że w przypadku naleśników koniecznie powinno się trzymać proporcji podanych w przepisie. Jeśli użyjecie za mało mąki, to ciasto będzie się rozpadało na patelni. Z kolei gdy wsypiecie jej za dużo, wyjdą wam bardzo grube i twarde placki przypominające bardziej spód od pizzy... Pośpiech Naleśniki bardzo nie lubią pośpiechu! Pewnie niewiele osób wie, że ciasto na naleśniki po przygotowaniu powinno odpocząć przynajmniej pół godziny. W tym czasie mąka nieco napęcznieje dzięki działaniu glutenu zawartego w pszenicy, a naleśniki wyjdą niezwykle aksamitne. Spróbujcie, to naprawdę działa! Przepis na idealne naleśniki Do zrobienia klasycznych naleśników, potrzebne wam będą składniki z poniższej listy: Składniki: 2 szklanki mąki 1,5 szklanki mleka 1,5 szklanki wody gazowanej 2-3 jajka Szczypta soli Przygotowanie: Do miski wsypcie mąkę, wlejcie po 1,5 szklanki mleka i wody gazowanej, wbijcie jajka (im więcej jajek, tym ciasto będzie bardziej chrupiące) i wsypcie szczyptę soli oraz proszku do pieczenia....

Ciasto na naleśniki
gotujmy.pl/Alex_M
Newsy
Jaką wodę dodajecie do naleśników? Zwykłą czy gazowaną? 1 decyzja, a wyjdą nieziemsko puszyste
Aby zrobić idealne naleśniki trzeba znać kilka sztuczek. W tym artykule zdradzimy wam jedną z nich!

Naleśniki są pyszne zarówno na słodko jak i na słono. Z ich smakiem można eksperymentować do woli. Jedni lubią jeść je z białym serem, rodzynkami i dżemem.  Drudzy z kurczakiem, szpinakiem oraz fetą. Plusem naleśników jest także to, że do ich zrobienia nie potrzeba wielu składników oraz dużo czasu. Podstawą jest jednak umiejętność zrobienia doskonałego ciasta. Dlatego dziś zdradzamy wam jedną z tajemnych receptur na puszyste ciasto naleśnikowe, którą każdy wielbiciel naleśników powinien znać.   Jak zrobić idealne naleśniki? Aby nasze naleśniki wyszły delikatne, musimy wybrać do nich odpowiednią mąkę. Pyszne ciasto wychodzi m.in. z mąki ryżowej, orkiszowej, kukurydzianej i pszennej. Najlepsza będzie ta niższego typu np. 450. Warto też wybraną mąkę, przesiać wcześniej przez sitko. Tłuste krowie mleko najlepiej sprawdza się w przygotowaniu naleśników. Wpływa na ich zapach i smak. Jeśli jednak nie przepadamy za takim mlekiem, idealnie sprawdzi się również migdałowe czy sojowe. Kolejnym niezbędnym składnikiem są jajka. Najlepiej oddzielić je od żółtka i białka ubić na sztywno z solą. Ten zabieg sprawi, że naleśniki będą wyjątkowo pulchne. Ważnym składnikiem ciasta jest również woda. Można dodać wodę z kranu lub mineralną, ale żeby naleśniki wyszły lekkie i puszyste jak nigdy przedtem, warto do ciasta dolać wodę gazowaną! Pamiętajcie, by po zmiksowaniu wszystkich składników odstawić ciasto na około pół godziny, by odpoczęło. Dzięki temu ciasto będzie aksamitnie gładkie. Do smażenia naleśników najlepiej jest użyć patelni teflonowej. Wtedy nie musimy dodawać żadnego tłuszczu. Jeśli jednak nie mamy takiej patelni w swojej kuchni, przed smażeniem patelnię warto natłuścić olejem, aby zapobiec przywieraniu ciasta.   Sprawdzony przepis na naleśniki Składniki:  1...

Zamiast jeść to z makaronem, zawińcie w naleśniki i usmażcie na patelni. Wasze kubki smakowe oszaleją
AdobeStock
Newsy
Zamiast jeść to z makaronem, zawińcie w naleśniki i usmażcie na patelni. Wasze kubki smakowe oszaleją
Jeżeli skończyły się wam już pomysły na obiady, spieszymy z pomocą. Mamy przepis na coś pysznego - składnik, który zwykle wykorzystujecie do prostych dań z makaronu, tym razem przyda się wam jako pyszny farsz do naleśników.

Macie ochotę na naleśniki inaczej? Jeżeli znudziły się wam te z dżemem, serem lub ze szpinakiem, polecamy wam naleśniki w wersji mięsnej. Farsz z mięsa mielonego, papryki i aromatycznych przypraw wychodzi pyszny, a dodany do naleśników sprawi, że stworzycie smaczny i bardzo sycący obiad. W dodatku jest banalnie prosty w przygotowaniu - zobaczcie, jak to zrobić.  Farsz z mięsa mielonego do naleśników Warto pamiętać, że mięso mielone, choć tak doskonale pasuje do kotletów, gołąbków czy spaghetti, ma wiele innych zastosowań. Można z niego wykonać genialny farsz do pierogów czy naleśników - tę drugą opcję wybiera mniej osób, a szkoda. Ciasto naleśnikowe świetnie komponuje się z mięsem i warzywami, tworząc pyszne danie, które posmakuje każdemu. A jeżeli nie chcecie dodawać papryki i pomidorów, możecie zrobić farsz jedynie z mięsem mielonym i cebulą - też wyjdzie smacznie.  Przepis na naleśniki z mięsem mielonym Składniki: 2 szklanki mleka 1 szklanka mąki 3 jajka 4 łyżki oleju 2 szczypty soli Farsz: pół kilograma mięsa mielonego pół zielonej papryki pół czerwonej papryki pół żółtej papryki 2 pomidory 1 cebula 2 ząbki czosnku 50 g tartego parmezanu 1 łyżeczka słodkiej papryki 1 łyżeczka ziół prowansalskich  szczypta pieprzu  Przygotowanie: Zacznijcie od przygotowania ciasta na naleśniki. Do miski wsypcie przesypaną wcześniej mąkę, dodajcie jajka oraz mleko i szczyptę soli. Wymieszajcie wszystko mikserem. Gdyby ciasto było zbyt rzadkie, dodajcie do niego nieco mąki. Jeśli za gęste - wlejcie mleko.  Po przygotowaniu odłóżcie miskę z ciastem na kwadrans. Umyjcie papryki i pokrójcie je w...

Pyszne naleśniki bez mąki i jajek? Te 2 składniki sprawią, że nie będą gładkie i zwarte
Flickr
Newsy
Pyszne naleśniki bez mąki i jajek? Te 2 składniki sprawią, że będą zwarte, sycące i zdrowsze od zwykłych
Ten przepis to świetny pomysł dla osób poszukujących nowych, smakowitych rozwiązań kulinarnych. Naleśniki bez mleka, mąki pszennej i jajek brzmią niewiarygodnie, jednak są pyszne i sycące. Sprawdźcie to cudo. 

Naleśniki to świetne rozwiązanie na śniadanie, podwieczorek, obiad, a także deser. Nadzienia do naleśników można przygotowywać i dobierać wedle upodobań, jednak skład samych placków pozostaje praktycznie bez zmian. Do mąki i jajek, dodaje się wodę lub mleko, czasem wzbogacając je o masło lub śmietankę. Tym razem jest jednak inaczej.  Jak zrobić naleśniki ze zmielonych płatków owsianych? Ten wariant zachwyci z pewnością wszystkich kulinarnych odkrywców o otwartych umysłach. Delikatne w smaku, zwarte, gładkie i rumiane. Ich podstawą są płatki owsiane i woda. Takie połączenie przypadnie w szczególności do gustu osobom, które unikają jedzenia produktów z dodatkiem mąki pszennej, jak również tym, którzy pozostają na diecie wegańskiej, ponieważ nie ma tu składników pochodzenia zwierzęcego, takich jak masło, jajka czy mleko krowie.  Przepis na naleśniki z płatków owsianych  Składniki:  1 szklanka płatków owsianych  1 szklanka wody  Opcjonalnie szczypta soli  Tłuszcz do smażenia Sposób przygotowania:  Zmielcie płatki owsiane za pomocą blendera lub młynka. Możecie zmielić je na mąkę lub nieco grubiej, jeżeli chcecie uzyskać interesująca teksturę. Kolejną opcją jest użycie gotowej już mąki owsianej. Do zmielonych płatków dodajcie wodę i połączcie te dwa składniki za pomocą blendera lub łyżki. Jeżeli lubicie, możecie odrobinę posolić masę.  Na natłuszczoną patelnię wylewajcie ciasto partiami. Smażcie, aż zetnie się od spodu i delikatnie zarumieni. Następnie obróćcie i smażcie z drugiej strony, aż uzyskacie podobny efekt.  Przełóżcie na talerz i trzymajcie pod przykryciem 10 minut. Po tym czasie podawajcie z ulubionym nadzieniem. Smacznego!  Z czym podawać naleśniki z płatków owsianych?  Te naleśniki pasują...