Wszyscy sądzą, że ta znana przekąska jest zdrowa. W rzeczywistości jest naszpikowana arszenikiem
Adobe Stock
Newsy

Wszyscy sądzą, że ta znana przekąska jest zdrowa. W rzeczywistości jest naszpikowana arszenikiem

Wielu z was pewnie sięga po nią na diecie - może jednak mieć fatalne skutki dla zdrowia.

Coraz więcej badań wskazuje na to, że żywność dietetyczna, chociaż mniej kaloryczna, może zawierać składniki szkodliwe dla zdrowia. Często produkty typu „light”, pomimo niższej zawartości tłuszczu, mają więcej niezdrowych słodzików lub sztucznych dodatków. Teraz na celowniku Międzynarodowej Agencji Badań nad Rakiem pojawiła się kolejna popularna dietetyczna przekąska.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Czy wafle ryżowe są rakotwórcze?

Naukowcy przeprowadzili badania, które wykazały, że w wielu partiach wafli ryżowych różnych producentów znajduje się wysoka zawartość arszeniku – wyższa, niż ta dopuszczalna. Arszenik w bardzo niewielkich nie jest szkodliwy dla ludzkiego organizmu, jednak w większych staje się sporym zagrożeniem i może przyczyniać się do powstawania nowotworów płuc, wątroby, a nawet skóry.

Zobacz także
ile chleba można zjeść

Ile kromek chleba możecie dziennie zjeść, żeby nie przytyć? Dietetycy wyłożyli karty na stół

Katarzyna Bosacka

Na co dzień dzieli się poradami kuchennymi i dietetycznymi. Teraz zaskoczyła chyba wszystkich

Wysoka zawartość arszeniku jest szczególnie szkodliwa dla dzieci, a także kobiet w ciąży oraz mam karmiących. Osoby te powinny zupełnie wyłączyć wafle ryżowe z diety. 

Wafle ryżowe – kalorie

Chociaż wafle ryżowe (te o dobrym składzie) mogą zastąpić pieczywo np. przy robieniu dietetycznych kanapek, nie są one wcale tak niskokaloryczne. W 100 g mają one niecałe 400 kcal, dlatego ich „dietetyczne” właściwości nie oznaczają, że można je spożywać bez umiaru. Wafle ryżowe są bogate w węglowodany proste, które spożywane w dużych ilościach odkładają się w tkance tłuszczowej. 
Tego typu przekąski z dodatkami w postaci czekolady mogą zawierać już o wiele więcej nie tylko kalorii, ale także tłuszczu i cukru.

Czytaj też:

Dodajecie to rano do jajek? Nic dziwnego, że po chwili chce wam się spać
Pixabay
Newsy
Dodajecie to rano do jajecznicy? Nic dziwnego, że po chwili chce wam się spać
Odpowiednio skomponowane śniadanie ma nas pobudzać i zapewniać energię na cały dzień. Często jednak zamiast produktów o wysokich wartościach odżywczych, sięgamy po prostu po te tłuste…

Jajka nie bez powodu są jednym z częstszych śniadaniowych wyborów na całym świecie. To klasyczny element śniadania irlandzkiego czy brytyjskiego, ale również w Polsce jajka bardzo często trafiają na nasze talerze – zwłaszcza rano. Z czym należy je podać, aby wyciągnąć z nich jak najwięcej korzyści dla zdrowia? Wpływ jajek na zdrowie Jajka to przede wszystkim źródło białka oraz tłuszczu. Chociaż wielu dietetyków przestrzega przed spożywaniem ich w bardzo dużej ilości z racji na cholesterol, zdrowy dorosły może z powodzeniem jeść je nawet kilka razy w tygodniu. Tłuszcze znajdujące się w jajkach są w dużej mierze tłuszczami zdrowymi – to nienasycone kwasy tłuszczowe omega-3 i omega-6. Jeśli potrawy jajeczne nie są smażone na dużej ilości tłuszczu bądź podawane z majonezem, mają bardzo wiele korzystnych właściwości takich jak: wysoka zawartość pełnowartościowego białka bogatego w aminokwasy (to rodzaj białka, którego organizm sam nie umie wyprodukować, dlatego tak ważne jest dostarczenie ich za pomocą diety) wysoka zawartość witamin A, E, D, K i B bogactwo pierwiastków takich jak fosfor, potas, sód, wapnia, żelazo, selen czy magnez zawartość beta-karotenu czy luteiny, które mają korzystny wpływ na wzrok. Z czym nie powinno się podawać jajek? Chociaż jednym z ulubionych połączeń śniadaniowych są jajka z bekonem , absolutnie należy ich unikać – zwłaszcza jeśli często doświadczamy spadków energii i uczucia ospałości. Połączenie wysokiej zawartości białka w jajku z ogromną ilością tłuszczów nasyconych, które znajdują się w boczku to zastrzyk energii – niestety jedynie chwilowy. Jej pokłady bardzo szybko się wyczerpują i pozostawiają po sobie uczucie ciężkości, zmęczenia i senności. Z czego warto więc...

Przepis na pizzę na cieście twarogowym podbija Internet. Bez wyrastania, robi się w kilka minut
Pixabay
Newsy
Przepis na pizzę na cieście twarogowym podbija Internet. Bez wyrastania, robi się w kilka minut
Czy da się zrobić pizzę w kilka minut, nie używając przy tym ani grama mąki i drożdży? Poznajcie świetny przepis na pizzę z twarogu, która robi furorę w internecie.

W ostatnim czasie na popularności zyskuje kolejny portal społecznościowy – TikTok. Początkowo jego użytkownicy dzielili się na nim głównie krótkimi filmikami, na których tańczą, jednak dziś znajduje się tam o wiele więcej treści. Forma została zachowana i nadal różne ciekawe porady lub triki publikowane są w formie bardzo krótkich, zaledwie kilkunastosekundowych filmików. Tyle jednak wystarczy nawet do tego, by… opublikować przepis. Zobaczcie, co teraz robi furorę na TikToku! Wyjątkowa pizza z twarogu Użytkowniczka TikToka o nicku pigula_paulina podzieliła się filmikiem, na którym pokazuje, jak w prosty sposób można zrobić bardzo dietetyczną pizzę. Nie zawiera ani grama mąki ani nawet drożdży! Ciasto do tej pizzy składa się tak naprawdę głównie z twarogu, płatków owsianych oraz białek. Składniki wystarczy wymieszać widelcem, rozprowadzić na blasze, podpiec, ułożyć ulubione składniki, piec przez kilka minut i gotowe. Przepis jest banalny, a pizza wygląda bardzo smacznie! Twarogowa pizza na pewno spodoba się wszystkim osobom, które dbają o linię, ponieważ ta wersja pizzy jest bardzo dietetyczna i zawiera mało kalorii. Można ją jeść bez wyrzutów sumienia! Przepis na pizzę twarogową z TikToka Do przygotowania tej wyjątkowej pizzy będziecie potrzebowali składników z poniższej listy: Składniki: 150 g chudego białego sera 70 g białek 50 g sera mozzarella 30 g mąki pszennej Sos pomidorowy Papryka Pieczarki Zioła prowansalskie Szczypta soli Przygotowanie: Wszystkie składniki umieśćcie w dużej misce i rozgniećcie widelcem. Wymieszajcie, aż się połączą. Wyłóżcie blachę papierem do pieczenia i rozprowadźcie „ciasto” na kształt cienkiego placka. Wstawcie do rozgrzanego do 180 stopni...

Jak "odchudzić" tradycyjne polskie potrawy? Nie musicie z nich rezygnować na diecie
AdobeStock
Newsy
Jak „odchudzić" tradycyjne polskie potrawy? Nie musicie z nich rezygnować na diecie
Pierogi i schabowe na diecie? Czemu nie! Wystarczy, że przyrządzicie je nieco inaczej.

Typowe polskie potrawy, które pojawiają się na stołach w większości domów, są bardzo smaczne, choć niestety większość z nich nie nadaje się dla osób na diecie! Panierowane kotlety schabowe smażone w głębokim tłuszczu, kluski w gęstym sosie czy pierogi mają mnóstwo kalorii, a jedzone regularnie mogą się przyczynić do wzrostu wagi. Czy to oznacza, że osoby na diecie odchudzającej muszą całkowicie zrezygnować z ulubionych, polskich potraw? Niekoniecznie! Dietetyczne wersje polskich dań Przejście na dietę nie musi wcale oznaczać katowania się wymyślnymi daniami. Jeśli lubicie polskie jedzenie, to na diecie nadal możecie je jeść – ważne, by robić to z głową, a w trakcie przygotowania nieco zmienić niektóre składniki, by obniżyć kaloryczność posiłku! Sprawdźcie sami, jak możecie zmodyfikować ulubione przepisy: Kotlety schabowe – zarówno rodzaj mięsa, jak i sposób jego przygotowania sprawiają, że kotlety schabowe z ziemniakami to jedna z bardziej kalorycznych potraw w polskiej kuchni. Ale przecież schab można jeść nawet na diecie! Wystarczy, że zamiast panierki użyjecie ziół, a ziemniaki zastąpicie na przykład kalafiorem. Dobrze też jest wybierać jak najchudsze części schabu. Pierogi – składają się głównie z ciasta, a dodatek okrasy lub podsmażanie ich na oleju sprawiają, że są jeszcze bardziej tuczące! Zamiast tego, warto zrobić pierogi z ciasta drożdżowego z lekkim farszem ze szpinaku lub kapusty i grzybów, a następnie zapiec je w piekarniku. Palce lizać! Zabielane zupy – wydawałoby się, że zupy są bardzo dietetyczne i nie trzeba ich „odchudzać”. Nic bardziej mylnego! Zupy gotowane na mięsnym bulionie, z dodatkiem śmietany, sporej ilości makaronu i do tego zagęszczane mąką dostarczają organizmowi sporo kalorii. Zupa będzie bardziej...

Bakalie, orzechy
Adobe Stock
Newsy
Jedzcie je co najmniej 2 razy w tygodniu. Niesamowite, co się stanie z waszym ciałem 
Po niektóre produkty warto sięgać nie tylko od święta. Mamy na myśli coś popularnego, smacznego i zdrowego, czym można się delektować na wszelkiego rodzaju dietach.

Sposoby odżywiania, od keto po wegańskie, mają zazwyczaj określoną ilość wykluczeń pokarmowych. Jest jednak coś, co łączy wszystkie diety świata. To zdrowy i bardzo popularny produkt. Możecie włączyć go do codziennych nawyków żywieniowych. Pomimo wysokiej zawartości tłuszczu, orzechy to zdrowy wybór Orzechy mają wiele właściwości korzystnych dla zdrowia. Wysoka zawartość witamin z grupy B i witaminy E, wpływa na pracę mózgu i kondycję skóry. Ze względu na dużą ilość białka, orzechy są bardzo ważnym elementem w diecie wegetarian.  Orzechy dostarczają cennych nienasyconych kwasów tłuszczowych, białka, błonnika oraz składników mineralnych. Znajdziecie w nich fosfor, magnez, żelazo, wapń, potas, cynk i sód. Jedzenie orzechów wzmacnia układ nerwowy i krążenia, zmniejsza ryzyko cukrzycy typu 2. Korzyści zdrowotne wynikające z jedzenia orzechów Orzechy to jądra nasion, które są szeroko stosowane w kuchni lub spożywane jako przekąska. Są bogate w tłuszcz i kalorie. Zawierają twardą powłokę zewnętrzną, której zwykle trzeba się pozbyć, by dotrzeć do wnętrza orzecha. Na szczęście, w sklepach można kupić większość orzechów już łuskanych i gotowych do jedzenia. Niektóre z najczęściej spożywanych orzechów: Migdały Pistacje Orzechy brazylijskie Orzechy nerkowca Orzechy laskowe Orzechy makadamia Orzeszki piniowe Orzechy włoskie Orzechy są bardzo pożywne. Na przykład - tylko jedna garść orzechów brazylijskich, zapewnia ponad 100% dziennego spożycia referencyjnego  dla selenu. Orzechy są ponadto doskonałym jedzeniem na diecie niskowęglowodanowej.  Bogactwo składników mineralnych zawarte w orzechach...