Wszyscy Polacy robią to z pieczarkami. Nic dziwnego, że grzyby później gniją i są do niczego
AdobeStock
Newsy

Wszyscy Polacy robią to z pieczarkami. Nic dziwnego, że grzyby później są do niczego

Pieczarki to bardzo smaczne grzyby, które często możemy nabyć w supermarkecie. Niestety, źle przechowywany produkt szybko się psuje. W konsekwencji tracimy nerwy oraz pieniądze. Poniżej zdradzamy kilka trików, dzięki którym pieczarki zachowają świeżość przez długi czas.

Pieczarki to rewelacyjny dodatek do zup, sosów oraz zapiekanek. Usmażone na masełku wspaniale komponują się ze świeżą kromką chleba. Grzyby są nie tylko smaczne, ale także bardzo zdrowe. Skrywają w sobie witaminy z grupy B, C, D i E. Poza tym stanowią cenne źródło błonnika. Jeśli chcecie cieszyć się nimi dłużej, warto wiedzieć jak prawidłowo je przechowywać.

Triki na pieczarki

Oferowane w sklepach pieczarki często zapakowane są w plastikowe opakowanie. Po zakupie grzybów mamy w zwyczaju wstawiać je od razu do lodówki. Niestety, nie jest to najlepsze rozwiązanie. Produkt w takich warunkach jest narażony na szybkie psucie się. W związku z tym, polecamy przełożyć go najpierw do papierowej torebki. Sprawdzi się tutaj również szklany, szczelny pojemnik.

Drugą ważną kwestią jest mycie i obieranie grzybów. Nie robimy tego, jeśli nie planujemy ich od razu użyć. Dzięki temu produkt będzie świeży przez dłuższy czas. Ponadto opakowanie z grzybami najlepiej postawić na najwyższej półce w lodówce, gdzie panują najniższe temperatury.

Pieczarki bez problemu można mrozić. Wystarczy przełożyć je do specjalnego woreczka lub pojemnika, a następnie wstawić do zamrażarki. W takich warunkach mogą one stać nawet 3 miesiące. 

Zobacz także
Robicie tak przy gotowaniu jajek? Ten błąd będzie was drogo kosztował. To notoryczne zachowanie Polaków

Robicie tak przy gotowaniu jajek? Ten błąd będzie was drogo kosztował. To notoryczne zachowanie Polaków

Ekspertka grzmi: "Nie walcie tego tyle". Wytknęła błąd Polaków przy gotowaniu rosołu

Ekspertka grzmi: „Nie walcie tego tyle". Wytknęła duży błąd Polaków przy gotowaniu rosołu

Pieczarki – właściwości zdrowotne

Pieczarki to nie tylko smaczne grzyby, ale również skarbnica wielu cennych substancji. Oprócz witamin, znajdziemy w nich takie sole mineralne jak potas, selen, jod i miedź. Okazuje się, że wykazują one właściwości:

  • przeciwnowotworowe,
  • antybakteryjne,
  • obniżają poziom glukozy we krwi,
  • usprawniają pracę jelit.

Warto podkreślić, że pieczarki są niskokaloryczne – 100 g produktu dostarcza tylko 22 kcal. W związku z tym bez problemu mogą się nimi zajadać wszystkie osoby będące na diecie odchudzającej. Poza tym, te pyszne grzyby stanowią cenne źródło białka i błonnika. 

Pieczarki zazwyczaj poddajemy obróbce termicznej. Jednak bez problemu można je jeść również na surowo. W takim wydaniu świetnie sprawdzą się jako składnik sałatek warzywnych. Plasterki grzybów możecie wykorzystać do przygotowania smacznych kanapek lub pasty do pieczywa.