
Pieczarki to rewelacyjny dodatek do zup, sosów oraz zapiekanek. Usmażone na masełku wspaniale komponują się ze świeżą kromką chleba. Grzyby są nie tylko smaczne, ale także bardzo zdrowe. Skrywają w sobie witaminy z grupy B, C, D i E. Poza tym stanowią cenne źródło błonnika. Jeśli chcecie cieszyć się nimi dłużej, warto wiedzieć jak prawidłowo je przechowywać.
Triki na pieczarki
Oferowane w sklepach pieczarki często zapakowane są w plastikowe opakowanie. Po zakupie grzybów mamy w zwyczaju wstawiać je od razu do lodówki. Niestety, nie jest to najlepsze rozwiązanie. Produkt w takich warunkach jest narażony na szybkie psucie się. W związku z tym, polecamy przełożyć go najpierw do papierowej torebki. Sprawdzi się tutaj również szklany, szczelny pojemnik.
Drugą ważną kwestią jest mycie i obieranie grzybów. Nie robimy tego, jeśli nie planujemy ich od razu użyć. Dzięki temu produkt będzie świeży przez dłuższy czas. Ponadto opakowanie z grzybami najlepiej postawić na najwyższej półce w lodówce, gdzie panują najniższe temperatury.
Pieczarki bez problemu można mrozić. Wystarczy przełożyć je do specjalnego woreczka lub pojemnika, a następnie wstawić do zamrażarki. W takich warunkach mogą one stać nawet 3 miesiące.
Pieczarki – właściwości zdrowotne
Pieczarki to nie tylko smaczne grzyby, ale również skarbnica wielu cennych substancji. Oprócz witamin, znajdziemy w nich takie sole mineralne jak potas, selen, jod i miedź. Okazuje się, że wykazują one właściwości:
- przeciwnowotworowe,
- antybakteryjne,
- obniżają poziom glukozy we krwi,
- usprawniają pracę jelit.
Warto podkreślić, że pieczarki są niskokaloryczne – 100 g produktu dostarcza tylko 22 kcal. W związku z tym bez problemu mogą się nimi zajadać wszystkie osoby będące na diecie odchudzającej. Poza tym, te pyszne grzyby stanowią cenne źródło białka i błonnika.
Pieczarki zazwyczaj poddajemy obróbce termicznej. Jednak bez problemu można je jeść również na surowo. W takim wydaniu świetnie sprawdzą się jako składnik sałatek warzywnych. Plasterki grzybów możecie wykorzystać do przygotowania smacznych kanapek lub pasty do pieczywa.