Wszyscy nimi gardzą i zostawiają w sklepie. A ja zbieram i mam zupę za pół darmo
Getty Images
Newsy

Wszyscy nimi gardzą i zostawiają w sklepie. A ja zbieram i mam zupę za pół darmo

Każdego dnia w sklepach marnują się ogromne ilości jedzenia. Dotyczy to też produktów na dziale z warzywami i owocami. Wielu klientów pozostawia w koszach coś, co z powodzeniem nada się do zrobienia różnych pysznych rzeczy. Niektóre osoby odwiedzające sklepy nawet nie mają o tym pojęcia.

Z samego rana, tuż po dostawie, skrzynka z kalafiorami zawsze pięknie prezentuje się w każdym warzywniaku. Pod koniec dnia zwykle jest już pusta z jednym wyjątkiem - walają się w niej liście, które klienci zwykle obrywają.

Prawdopodobnie dlatego, że nie chcą płacić za coś, co teoretycznie zaraz wyrzucą. Ale czy na pewno? Niewiele osób zdaje sobie sprawę z tego, że te liście można jeszcze wykorzystać w kuchni do zrobienia czegoś pysznego. 

Czy liście kalafiora można jeść?

Jeżeli należycie do grona osób, które pozbawiają kalafiory liści jeszcze w sklepie, to popełniacie gruby błąd. Tę część jak najbardziej można jeść, a do tego jest bardzo wartościowa. W liściach kalafiora znajduje się m.in. błonnik, witamina C, witamina A, kwas foliowy oraz potas, wapń i selen.

Liście można zapiekać, dusić, smażyć i piec, a także zrobić z nich pyszną zupę krem. Dlatego następnym razem, gdy będziecie w warzywniaku, zapytajcie czy możecie dostać trochę liści z kalafiora lub po prostu kupcie go w całości i więcej nie obrywajcie. 

Zobacz także
Zamiast wyrzucać te skórki do śmieci, pokrójcie je i zagotujcie. Nigdy byście na to nie wpadli

Zamiast wyrzucać te skórki do śmieci, pokrójcie je i zagotujcie. Nigdy byście na to nie wpadli

Wielu je lekceważy, a szkoda. Są bogate w żelazo, tanie, a do tego w pasie wam od nich nie przybędzie

Wielu je lekceważy, a szkoda. Są bogate w żelazo, tanie, a do tego w pasie wam od nich nie przybędzie

Przepis na zupę z liśćmi kalafiora

Składniki:

  • 1 duży kalafior z liśćmi

  • pół szklanki śmietany 18%

  • 4 jajka

  • 3 łyżki oleju

  • 1 łyżeczka tymianku

  • 2 ziarna ziela angielskiego

  • kilka ziaren pieprzu

  • pół łyżeczki soli

  • 2 gałązki lubczyku

  • 1 pęczek pietruszki 

Przygotowanie:

  1. Obierzcie kalafior z liści. Wypłuczcie je pod bieżącą wodą i posiekajcie na mniejsze kawałki. Sam kalafior podzielcie na różyczki i przełóżcie wraz z liśćmi i łodygą do garnka. 

  2. Dodajcie pietruszkę, lubczyk, ziele angielskie, sól oraz pieprz. Zalejcie wodą i doprowadźcie do wrzenia.

  3. Od momentu, w którym woda zacznie się gotować, zmniejszcie ogień i gotujcie przez około 45 minut, aż wszystkie składniki zmiękną.

  4. Pod koniec, w osobnym garnku ugotujcie kilka jajek na twardo. 

  5. Na suchej patelni uprażcie pestki dyni i słonecznika. 

  6. Następnie za pomocą blendera ręcznego zmiksujcie zupę na gładki krem. Dodajcie jeszcze śmietankę i ponownie zmiksujcie. 

  7. Na koniec dodajcie jeszcze tymianek oraz sól i pieprz do smaku. 

  8. Rozlejcie zupę na talerze. Do każdego z nich dodajcie po jednym jajku na twardo i posypcie prażonymi pestkami dyni oraz słonecznika. Smacznego!