
Z samego rana, tuż po dostawie, skrzynka z kalafiorami zawsze pięknie prezentuje się w każdym warzywniaku. Pod koniec dnia zwykle jest już pusta z jednym wyjątkiem - walają się w niej liście, które klienci zwykle obrywają.
Prawdopodobnie dlatego, że nie chcą płacić za coś, co teoretycznie zaraz wyrzucą. Ale czy na pewno? Niewiele osób zdaje sobie sprawę z tego, że te liście można jeszcze wykorzystać w kuchni do zrobienia czegoś pysznego.
Czy liście kalafiora można jeść?
Jeżeli należycie do grona osób, które pozbawiają kalafiory liści jeszcze w sklepie, to popełniacie gruby błąd. Tę część jak najbardziej można jeść, a do tego jest bardzo wartościowa. W liściach kalafiora znajduje się m.in. błonnik, witamina C, witamina A, kwas foliowy oraz potas, wapń i selen.
Liście można zapiekać, dusić, smażyć i piec, a także zrobić z nich pyszną zupę krem. Dlatego następnym razem, gdy będziecie w warzywniaku, zapytajcie czy możecie dostać trochę liści z kalafiora lub po prostu kupcie go w całości i więcej nie obrywajcie.
Przepis na zupę z liśćmi kalafiora
Składniki:
-
1 duży kalafior z liśćmi
-
pół szklanki śmietany 18%
-
4 jajka
-
3 łyżki oleju
-
1 łyżeczka tymianku
-
2 ziarna ziela angielskiego
-
kilka ziaren pieprzu
-
pół łyżeczki soli
-
2 gałązki lubczyku
-
1 pęczek pietruszki
Przygotowanie:
-
Obierzcie kalafior z liści. Wypłuczcie je pod bieżącą wodą i posiekajcie na mniejsze kawałki. Sam kalafior podzielcie na różyczki i przełóżcie wraz z liśćmi i łodygą do garnka.
-
Dodajcie pietruszkę, lubczyk, ziele angielskie, sól oraz pieprz. Zalejcie wodą i doprowadźcie do wrzenia.
-
Od momentu, w którym woda zacznie się gotować, zmniejszcie ogień i gotujcie przez około 45 minut, aż wszystkie składniki zmiękną.
-
Pod koniec, w osobnym garnku ugotujcie kilka jajek na twardo.
-
Na suchej patelni uprażcie pestki dyni i słonecznika.
-
Następnie za pomocą blendera ręcznego zmiksujcie zupę na gładki krem. Dodajcie jeszcze śmietankę i ponownie zmiksujcie.
-
Na koniec dodajcie jeszcze tymianek oraz sól i pieprz do smaku.
-
Rozlejcie zupę na talerze. Do każdego z nich dodajcie po jednym jajku na twardo i posypcie prażonymi pestkami dyni oraz słonecznika. Smacznego!