Rosół z papryką
Gotujmy.pl
Newsy

Wszyscy myślicie, że rosół to najzdrowsza zupa świata. Bzdura! Ma wiele wad i nie każdy może go jeść

Niektórzy z was będą zszokowani. Właściwości rosołu są przereklamowane. W praktyce nie powinno się go za często jadać.

Uważacie, że rosół to najzdrowsza zupa świata i ma on same plusy? Niestety rozczarujemy was. Wiele właściwości przypisywanych rosołowi to naciąganie prawdy. Faktycznie rosół rozgrzewa i może pomagać w walce z kacem, ale większości z was nie będzie służył.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Skład rosołu

Wywar mięsno-warzywny z dodatkiem warzyw i przypraw. Każdy z was pewnie wie jak zrobić dobry rosół. Na pewno macie swoje sposoby na udoskonalenie tej zupy lub sprawienie, żeby była smaczniejsza, bardziej złocista lub miała bardziej wyraźny smak.

Zastanawialiście się jednak, jaki dokładnie jest skład rosołu? Warzywa i mięso są oczywiście zdrowe, ale przy gotowaniu do bulionu nie przechodzą wcale najcenniejsze składniki w nich zawarte…

W 200 ml porcji rosołu drobiowego (bez makaronu i innych dodatków) znajdziecie:

  • Ok. 80 kcal
  • 3 g białka
  • 6 g tłuszczu
  • 3 g węglowodanów

Oprócz tego w rosole znajdziecie minerały: potas (ok. 200 mg), wapń (10 mg), fosfor (70 mg) i żelazo (0,5 mg). Dodatkowo w rosole jest zazwyczaj sporo sodu, ale jego ilość zależy od tego, jak bardzo posolicie rosół.

Czy rosół jest zdrowy?

Wiemy, że podane wyżej wartości mogą nie odpowiadać jeszcze na pytanie, czy rosół jest zdrowy. Przeanalizujmy je zatem:

  • Rosół zawiera sporo tłuszczu zwierzęcego, który należy ograniczać, szczególnie po 50-tce. Nie wpływa korzystnie na zdrowie serca
  • W rosole znajdziecie stosunkowo mało białka, szczególnie jeśli zjecie sam wywar, bez mięsa i usuniecie z niego szumowiny. To minus rosołu.
  • W rosole są rozpuszczone pewne minerały, ale nie jest ich za dużo. Żeby dostarczyć zdrowy potas znacznie lepiej wypić szklankę soku pomidorowego.
  • Rosół ma mało wapnia i trochę niekorzystnego (w nadmiarze) dla zdrowia kości i nerek fosforu.
  • Rosół to często znaczące źródło soli. Zdecydowanie pewien być ograniczany przez osoby z nadciśnieniem.

Czyli nie powinno się jeść rosołu?

Rosół dobrze rozgrzej podczas przeziębienia lub po zimowym spacerze. Pomaga także na kaca. Poza tym nie ma niestety specjalnie korzystnych właściwości. Nie traktuje się go więc jako czegoś bardzo zdrowego, co warto jadać często. Znacznie zdrowsza jest na przykład zupa jarzynowa, krupnik lub lekka zupa szparagowa.

Zobacz także
Rosołem zajadali się nawet… neandertalczycy! To historia tej kultowej zupy

Rosołem zajadali się nawet… neandertalczycy! To historia tej kultowej zupy

lane kluski

Kluski lane wyszły wyszły zbyt grube? Dzięki jednemu trikowi będą idealnie cieniutkie

Jak poprawić właściwości rosołu

Da się oczywiście poprawić właściwości rosołu. Wykorzystajcie te wskazówki:

  • Jedzcie go z makaronem razowym lub kaszą zamiast pszennego makaronu
  • Dodawajcie do rosołu dużo świeżej pietruszki
  • Jedzcie rosół z warzywami i gotowanym chudym mięsem. Dodawajcie do niego marchewkę, ale też inną włoszczyznę
  • Róbcie na rosole inne zdrowsze zupy: pomidorową, zupy krem lub zupę kalafiorową

Czy te informacje są dla was nowe, czy wiedzieliście, że rosół nie jest wcale tak zdrowy?

Czytaj także:

Taki rosół może być niebezpieczny dla zdrowia. Nie chodzi o ten z kostki
AdobeStock
Newsy
Taki rosół może powodować raka. Nie chodzi o ten z kostki
Jeśli lubicie jadać rosół w ten sposób, lepiej szybko skończcie! Może się to dla was fatalnie skończyć!

Rosół to jedno z ulubionych dań wszystkich Polaków. Chętnie jadacie go pewnie z makaronem na niedzielny lub sobotni obiad. Rosół jest ogólnie ceniony za swoje właściwości zdrowotne. Podaje się go przecież przy przeziębieniach, albo leczy nim infekcje. Okazuje się jednak, że jeden drobny szczegół, może uczynić rosół wręcz szkodliwym dla zdrowia! Dlaczego rosół może być niebezpieczny dla zdrowia? Chodzi przede wszystkim o jedzenie zbyt gorącego rosołu. Jeśli uwielbiacie gorący, parujący rosół, który jeszcze przed chwilą dosłownie wrzał w garnku, nie mamy dla was dobrych informacji. Jedzenie gorących potraw oraz picie gorących napojów, jest skorelowane ze zwiększonym ryzykiem raka przełyku. To udowodnione przez naukowców! Okazuje się, że osoby, które uwielbiają picie gorącej kawy, bardzo ciepłej herbaty i gorących zup, mają znacznie wyższe ryzyko rozwoju nowotworu przełyku. Lepiej poczekać chwilę i zjeść rosół lub inną zupę, gdy lekko ostygną. Właściwość ta jest szczególnie zauważalna przy rosole. Przez warstwę tłuszczu na wierzchu zupy, trzyma on ciepło, wolniej stygnie i dłużej jest gorący. To z jednej strony pożądana właściwość, ale z drugiej może powodować, że będziecie sięgać po zbyt gorący rosół i szkodzić swojemu zdrowiu. Nie oznacza to, że musicie jeść jednak zimny rosół! Naukowcy mówią o granicy 60 stopni. Nie powinno się ogólnie jadać pokarmów cieplejszych niż 60 stopni Celsjusza. Pamiętajcie o tym sięgając po ciepłą zupę. Jak zrobić zdrowy rosół? Wiele osób twierdzi, że rosół to jeden z najzdrowszych pokarmów. Nie do końca tak jednak jest. Rosół faktycznie jest przydatny przy walce z przeziębieniem, gdy trzeba ogrzewać organizm, ale dla większości...

rosół
AdobeStock
Newsy
Jak pozbyć się oczek z rosołu? Dzięki temu wasza zupa będzie idealnie klarowna
Rosół to kochana przez wszystkich Polaków zupa. Smaczna, pożywna, a przede wszystkim rozgrzewająca. Jak łatwo sprawić, by była do tego piękna i przejrzysta?

Niedziela, leniwe godziny w okolicach południa. W większości domów nad Wisłą unosi się aromatyczny zapach rosołu. Każda pani domu ma swoją własną recepturę gotowania tej zupy. Jedne używają różnych rodzajów mięs, inne gotują skromny wywar na podudziu, żeberku czy nawet na kościach z małą ilością mięsa. Jak pozbyć się oczek z rosołu? Nasz przepyszny wywar podawany z makaronem ( najlepiej jajecznym i domowym ) ma właściwości rozgrzewające. Stąd często podaje się go osobom chorym. Rosół to także lekkie danie w sam raz dla osób walczących ze zbędnymi kilogramami . Co zrobić więc, by w naszej zupie pływało nieco mniej tłustych oczek? Jest na to kilka trików. Wśród nich takie, które pewnie nigdy nie przyszłyby wam do głowy. Kostki lodu zawinięte w ścierkę na oczka w rosole Wystarczy zawinąć lód w materiał i zanurzyć go w rosole. Rosołowe oczka z tłuszczu zaczną przyczepiać się do chłodnego materiału. Uważajcie tylko, by nie rozpuścić w zupie za dużo lodu i nie rozrzedzić wywaru. Białko jajka na oczka w rosole Należy rozbić jajo, oddzielić białko od żółtka i wlać do gotującej się zupy. Jajo wchłonie sporo niechcianego tłuszczu, a po ścięciu będzie łatwe do „wyłowienia” z rosołu. Zdejmowanie tłuszczu z zimnej zupy Ten sposób jest prosty, ale działa tylko po wystygnięciu naszego rosołu. „Oczka” wypłyną na wierzch dopiero, gdy rosół będzie zimny – wtedy usuniecie je bez problemu. Ręczniki papierowe na oczka w rosole To dość kontrowersyjna metoda, ale może zadziałać. Na chwilę wkładamy na powierzchnie gotującej się zupy papierowy ręcznik, który „zbierze” nieco tłuszczu – uważajmy by nie przesadzić z zanurzaniem papieru w zupie. Niektóre gospodynie mają swoje...

Zimna woda do rosołu
Newsy
Dlaczego do rosołu powinno się dodać szklankę zimnej wody? Nie uwierzycie w to, co zobaczycie
Udoskonalcie metodę przygotowania rosołu dzięki temu trikowi!

Rosół to zupa, którą znajdziecie na stołach w prawie każdym polskim domu co najmniej raz w tygodniu. Każdy zna jakiś sposób na przygotowanie rosołu. Receptury są przekazywane często z pokolenia na pokolenie. Bardzo prawdopodobne, że przygotowujecie rosół jak wasze mamy lub babcie. Czy wszyscy robicie to jednak tak samo? Każdą recepturę da się udoskonalić. Dobrze wymieniać się doświadczeniami kulinarnymi i trikami, które działają na poprawę smaku i wyglądu dania! Jeśli chodzi o rosół, takich sekretnych trików i metod na poprawienie jego smaku, zapachu, wyglądu, jest naprawdę dużo! Przygotowaliśmy dla was kolejną nowinkę na temat gotowania rosołu. Niektórzy nie wyobrażają sobie gotowania tej zupy bez… dodawania do niej szklanki zimnej wody! Sprawdźcie, dlaczego warto to robić. Jak zrobić pyszny rosół? Na sukces dobrego rosołu składa się wiele elementów. Rosół to jednak przede wszystkim bulion warzywno-mięsny. Żaden rosół nie będzie udany, jeśli nie przygotujecie go na dobrej jakości warzywach i mięsie. W pysznym rosole muszą znaleźć się: Marchewka Seler Pietruszka Por Mięso dobrej jakości, koniecznie wraz z kościami: drób, wołowina lub inny rodzaj mięsa (na przykład baranina) Jak uzyskać rosół o głębokim smaku? Smak rosołu wydobywany jest powoli, stopniowo uwalnia się z warzyw i mięsa, przenikając do bulionu. Dlatego długo gotowany rosół jest tak dobry i aromatyczny. Warzywa i mięso to baza, ale prawdziwy smak nadają dopiero dodatki do rosołu. Nie bez znaczenia są przyprawy, których użyjecie. By wydobyć głębię smaku z rosołu, dodajcie do niego też: Paloną cebulę Liście laurowe Ziele angielskie tłuczone w moździerzu Czarny pieprz w ziarenkach Liść kapusty Lubczyk Świeżą...

Rosół
Flickr/fotoport
Newsy
Gigantyczny błąd podczas gotowania rosołu. Całość psuje jeden niepotrzebny składnik
Gigantyczny błąd podczas gotowania rosołu. Całość psuje jeden niepotrzebny składnik

Upodobanie do rosołu jest dosyć powszechne. Zresztą nie ma co się dziwić. To właśnie on stawia na nogi, uzupełnia kalorie i pomaga przejść bez szwanku przez pierwsze objawy przeziębienia. Udowodniono, że rosół wspomaga w walce z chorobą Zupa na bazie wywaru z warzyw i mięsa, potrafi zdziałać cuda. Szczególnie, jeśli chcecie się uporać z infekcją, o którą w sezonie jesienno-zimowym nie trudno. Wystarczy dłuższy spacer, przemoknięcie albo wyskoczenie do osiedlowego sklepu bez czapki.  Przeziębienie osłabia układ immunologiczny. Przez infekcję górnych dróg oddechowych możemy czuć się ospali i nadwrażliwi. Jeżeli zauważycie u siebie pierwsze objawy choroby, nie ma na co czekać. Poproście mamę lub partnera o rosół. Postawi was na nogi szybciej niż apteczne specyfiki! Zasady gotowania rosołu Głównym wyznacznikiem dobrego wywaru jest dobór składników. Jedna rzecz jest nawet ważniejsza. Chodzi o czas gotowania zupy. Rosół nie lubi pośpiechu. Powinien pyrkać na ogniu dobrych kilka godzin. Taki czas pozwoli wydobyć z niego aromat i sprawi, że nie zapomnicie jego smaku. Często popełnianym przez początkujących kucharzy błędem jest też dolewanie do rosołu podczas gotowania zimnej wody. To karygodny błąd kulinarny, który zmieni smak waszej zupy i w bezpośredni sposób wpłynie na jego konsystencję.  Jeśli gotujecie rosół, nie używajcie piersi z kurczaka Jeszcze jedna rzecz może zepsuć wasz domowy rosół. Chodzi o dodanie do zupy piersi z kurczaka. Mięso bez kości nie da smaku, którego oczekujemy po rosole. Mięso, którego używacie do zupy powinno być z kością i najlepiej mieć odrobinę tłuszczyku.  Koniecznie zacznij gotowanie od zimnej wody Każda gospodyni powie wam to samo. Gotowanie rosołu zaczynamy od...