Uważacie, że rosół to najzdrowsza zupa świata i ma on same plusy? Niestety rozczarujemy was. Wiele właściwości przypisywanych rosołowi to naciąganie prawdy. Faktycznie rosół rozgrzewa i może pomagać w walce z kacem, ale większości z was nie będzie służył.

Skład rosołu

Wywar mięsno-warzywny z dodatkiem warzyw i przypraw. Każdy z was pewnie wie jak zrobić dobry rosół. Na pewno macie swoje sposoby na udoskonalenie tej zupy lub sprawienie, żeby była smaczniejsza, bardziej złocista lub miała bardziej wyraźny smak.

Zastanawialiście się jednak, jaki dokładnie jest skład rosołu? Warzywa i mięso są oczywiście zdrowe, ale przy gotowaniu do bulionu nie przechodzą wcale najcenniejsze składniki w nich zawarte…

W 200 ml porcji rosołu drobiowego (bez makaronu i innych dodatków) znajdziecie:

Zobacz także:

  • Ok. 80 kcal
  • 3 g białka
  • 6 g tłuszczu
  • 3 g węglowodanów

Oprócz tego w rosole znajdziecie minerały: potas (ok. 200 mg), wapń (10 mg), fosfor (70 mg) i żelazo (0,5 mg). Dodatkowo w rosole jest zazwyczaj sporo sodu, ale jego ilość zależy od tego, jak bardzo posolicie rosół.

Czy rosół jest zdrowy?

Wiemy, że podane wyżej wartości mogą nie odpowiadać jeszcze na pytanie, czy rosół jest zdrowy. Przeanalizujmy je zatem:

  • Rosół zawiera sporo tłuszczu zwierzęcego, który należy ograniczać, szczególnie po 50-tce. Nie wpływa korzystnie na zdrowie serca
  • W rosole znajdziecie stosunkowo mało białka, szczególnie jeśli zjecie sam wywar, bez mięsa i usuniecie z niego szumowiny. To minus rosołu.
  • W rosole są rozpuszczone pewne minerały, ale nie jest ich za dużo. Żeby dostarczyć zdrowy potas znacznie lepiej wypić szklankę soku pomidorowego.
  • Rosół ma mało wapnia i trochę niekorzystnego (w nadmiarze) dla zdrowia kości i nerek fosforu.
  • Rosół to często znaczące źródło soli. Zdecydowanie pewien być ograniczany przez osoby z nadciśnieniem.

Czyli nie powinno się jeść rosołu?

Rosół dobrze rozgrzej podczas przeziębienia lub po zimowym spacerze. Pomaga także na kaca. Poza tym nie ma niestety specjalnie korzystnych właściwości. Nie traktuje się go więc jako czegoś bardzo zdrowego, co warto jadać często. Znacznie zdrowsza jest na przykład zupa jarzynowa, krupnik lub lekka zupa szparagowa.

Jak poprawić właściwości rosołu

Da się oczywiście poprawić właściwości rosołu. Wykorzystajcie te wskazówki:

  • Jedzcie go z makaronem razowym lub kaszą zamiast pszennego makaronu
  • Dodawajcie do rosołu dużo świeżej pietruszki
  • Jedzcie rosół z warzywami i gotowanym chudym mięsem. Dodawajcie do niego marchewkę, ale też inną włoszczyznę
  • Róbcie na rosole inne zdrowsze zupy: pomidorową, zupy krem lub zupę kalafiorową

Czy te informacje są dla was nowe, czy wiedzieliście, że rosół nie jest wcale tak zdrowy?

Czytaj także: