Wszyscy myślą, że to połączenie jest trujące. To bzdura, jedzcie tak na zdrowie
Pixabay
Newsy

Wszyscy myślą, że to połączenie jest trujące. To bzdura, jedzcie tak na zdrowie

Na pewno ktoś kiedyś namawiał was do rezygnacji z tego połączenia. To bez sensu!

Produkty spożywcze mogą stawać się przez łączenie ich z innymi produktami zdrowe i bardziej wartościowe, lub tracić dużo na wartości. Niestety, wokół szkodliwości połączeń produktów krąży bardzo wiele mitów. Wiele z nich słyszeliście pewnie podczas spotkań rodzinnych, a może natknęliście się też na nieprawdziwe porady w internecie. Przedstawiamy wam dziś jeden bardzo popularny mit na temat połączenia produktów spożywczych. Jeśli faktycznie stosujecie się do tej zasady, naprawdę dużo tracicie!

Magda Gessler odpowiada na pytania

Mit na temat szkodliwości produktów

Chodzi o połączenie pomidora z ogórkiem. Wiele osób głosi, że przez zawartość askorbinazy, takie połączenie jest szkodliwe. To nieprawda!

Skąd wziął się mit o szkodliwości połączenia ogórka z pomidorem?

Propagatorzy tego mitu opierają się na tym, że świeże ogórki zawierają enzym askorbinazę. To enzym rozkładający kwas askorbinowy, czyli czynną formę witaminy C. Przez to łączenie ogórka (z askorbinazą) z pomidorem (źródłem witaminy C) ma być szkodliwe. Niektórzy idą nawet dalej i mówią, że wytwarzają się tam wtedy toksyny.

Czy można łączyć ogórka z pomidorem?

Świeże surowe ogórki faktycznie zawierają askorbinazę, czyli enzym rozkładający witaminę C. Dzieje się to jednak naprawdę w minimalnym stopniu. Poza tym, pomidory nie są wcale specjalnie znaczącym źródłem witaminy C w diecie. Jeśli chcielibyście stosować się do tej zasady, musielibyście unikać połączenia ogórków z każdym innym warzywem i owocem, bo prawie wszystkie zawierają witaminę C.

Jedzcie ogórki z pomidorami na zdrowie. Łączcie je w:

  • Sałatce greckiej
  • Różnorodnych wiosennych sałatkach
  • Sałatce szopskiej popularnej w Bułgarii
  • Tradycyjnej gruzińskiej sałatce z ogórków, pomidorów i orzechów włoskich
  • Na wiosennych kanapkach
Zobacz także
Popijacie ciasto herbatą? To fatalnie. Takie połączenie szkodzi

Popijacie ciasto herbatą? To fatalnie. Takie połączenie szkodzi

jajko

Trzymacie jajka obok tego warzywa? To fatalny błąd. Takie połączenie bardzo psuje ich smak

Warzywa i owoce bogate w witaminę C

Jeśli boicie się, że nie dostarczacie dostatecznej ilości witaminy C, zacznijcie jeść te produkty. To prawdziwe bomby witaminowe.

  • Czerwona papryka
  • Truskawki
  • Natka pietruszki
  • Kiwi
  • Mandarynki, pomarańcze i inne cytrusy

Na witaminę C znacznie gorzej niż askorbinaza działa temperatura. Jedzcie wiec warzywa i owoce na surowo, codziennie.

Czytaj także:

Czy spożywanie pomidora z ogórkiem jest zdrowe? Jest wiele mitów. Większość była w błędzie
Flickr
Zdrowie
Czy spożywanie pomidora z ogórkiem jest zdrowe? Rozwiewamy mity na ten temat
Niektóre połączenia warzyw i owoców nie mają żadnych wartości odżywczych. Tak przynajmniej głosi pewien popularny pogląd. Czy warto dbać o właściwe połączenia produktów i na przykład wystrzegać się łączenia ogórka z pomidorem?

Ogórek i pomidor. Na pozór dwa, zdrowe, polskie warzywa. Co się stanie, jeśli połączymy je w jednym daniu, śniadaniowych kanapkach, czy w bogatszej wersji mizerii?  Na ten temat krąży wiele legend. Rzekome niepasowanie do siebie pomidora i ogórka to jeden z tych mitów, które są co chwila odświeżane i mają się całkiem dobrze. Niestety, nie ma w nim nawet małej części prawdy. Czy można spożywać pomidora z ogórkiem? Bywa, że mity opierają się na pewnych naukowych zagadnieniach, lecz przedstawionych w dość niefortunny sposób. W rzeczywistości nie istnieje bowiem racjonalny powód, by unikać połączenia pomidora z ogórkiem.  Mit dotyczący łączenia pomidora i ogórka dotyczy rozkładu witaminy C . Ogórek ma w swoim składzie enzym, który ową witaminę rozkłada. Pomidor za to jest bogaty w witaminę C. Nawet jeśli doszłoby do takiej reakcji, musi minąć odpowiednio długa ilość czasu. Dodatkowo nawet jeśli do takiej reakcji dojdzie, nie wytworzą się żadne szkodliwe dla zdrowia i życia substancje. Najgorsze co może nas spotkać, to utrata częściowej zawartości witaminy C w pomidorze. Inna sprawa, że jest to dość mało prawdopodobne, a ewentualne straty z tego tytułu nie przesłonią zalet jedzenia tych warzyw. Nawet razem. Walory zdrowotne pomidora Pomidor  nie góruje wśród warzyw, jeśli chodzi o zawartość witaminy C. Dużo więcej ma jej papryka, pietruszka, czy cebula. Pomidor jest za to warzywem niskokalorycznym. W 100 gramach znajdziemy tylko 22 kcal.  To również bogate źródło potasu, beta-karotenu. Pomidory zawierają też korzystny dla zdrowia likopen. Jest on jednym z przeciwutleniaczy, posiadającym właściwości chroniące przed licznymi chorobami układu krwionośnego, a przede wszystkim przed rakiem. Wokół...

Najlepsze przyprawy do ogórków kiszonych. To one nadają im smaku
Pixabay
Newsy
Co ma więcej witaminy C: ogórek kiszony czy pomidor? Nasze zmysły nas oszukują
Słyszeliście kiedyś, że ogórki kiszone są zdrowe przez wysoką zawartość witaminy C i dobry wpływ na odporność? Okazuje się, że to naprawdę często powielany mit!

Kiszonki traktowane są jako prawdziwy skarb narodowy i źródło wielu korzystnych dla zdrowia substancji . Jest w tym wiele prawdy. Produkty kiszone faktycznie są pełne zdrowych bakterii i związków, które korzystnie oddziałują na organizm. Nie ma jednak w nich prawie witaminy C! Witamina C w ogórkach kiszonych Bardzo wiele osób zapytanych o to, co zdrowego jest w ogórkach kiszonych, bez wahania odpowie, że witamina C. To wcale nie jest prawda! Ogórki kiszone zawierają tylko 3,2 g mg witaminy C w 100 g produktu. To niezwykle mało w porównaniu do innych warzyw i owoców: Pomidor ma 13,7 mg witaminy C Papryka ma aż 128 mg witaminy C Kiwi to 92,7 mg witaminy C w 100 g produktu Przy tych warzywach kiszone ogórki wypadają naprawdę blado. Skąd wziął się ten mit? Dlaczego zatem wszystkim wydaje się, że ogórki kiszone to dobre źródło witaminy C? Pewnie dlatego, że są kwaśne. Najpopularniejszym produktem z witaminą C jest oczywiście cytryna. Często więc wszystkim innym kwaśnym produktom tez przypisuje się wysoką zawartość tej witaminy. Tymczasem kwasowość ogórków kiszonych jest spowodowana kwasem mlekowym, nie kwasem askorbinowym (witaminą C). Powstaje on w naturalnym procesie kiśnięcia. Czy ogórki kiszone wpływają na odporność? Co zatem z wpływem ogórków kiszonych na odporność? Czy to też mit? Okazuje się, że nie. Ogórki kiszone mogą wspierać odporność , ale z zupełnie innego powodu. Są one bogatym źródłem probiotyków , czyli żywych bakterii wspierających pracę jelit. Ogórki kiszone wspomagają trawienie i poprawiają stan jelit, z których pochodzi znaczna część odporności ludzkiego organizmu. Czytaj także: Przepis na babcine ogórki kiszone. Zawsze się udają...

To tanie warzywo ma więcej witaminy C niż cytryna, jabłka, a nawet papryka
Pixabay
Newsy
To tanie warzywo ma więcej witaminy C niż cytryna, jabłka, a nawet papryka
Wiecie jakie jest najlepsze źródło witaminy C? Zdziwicie się! Dodawajcie to warzywo do wszystkich posiłków, a wasze ciało wam podziękuje.

Jest wiele źródeł witaminy C w żywności. Występuje ona przede wszystkim w produktach surowych: świeżych warzywach i owocach. Witaminę C znajdziecie też w przetworach warzywnych i owocowych, ale w mniejszej ilości. Czy wiecie jakie warzywa są najlepszym źródłem witaminy C? Mocno zdziwicie się co jest na szczycie tej listy. Rola witaminy C Witamina C odgrywa w organizmie rolę antyoksydacyjną. Oznacza to, że chroni przed szkodliwym działaniem innych czynników, takich jak na przykład nadmiar promieniowania UV, WWA wydzielających się w spalonej i grillowanej żywności czy wewnętrznie wydzielających się toksyn. Witamina C, jak każda inna „witamina” jest niezbędna do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Zapotrzebowanie na witaminę C Dzienne zapotrzebowanie na witaminę C wynosi ok. 100 mg. Raczej nie ma problemów z dostarczeniem takiej ilości jeśli w diecie znajdują się świeże warzywa i owoce. Niestety, Polacy jedzą ich zdecydowanie za mało. Wiemy w jakich warzywach i owocach znajdziecie jej najwięcej. Oto lista z rankingiem. Ranking warzyw o najwyższej zawartości witaminy C Warzywa mają trochę mniej witaminy C niż owoce, ale dalej jej zawartość w niektórych z nich jest pokaźna. 5. Brukselka – 85 mg 4. Brokuł – 89 mg 3. Jarmuż – 120 mg 2. Czerwona papryka – 127 mg 1. Natka pietruszki – 170 mg Natka pietruszki faktycznie charakteryzuje się ogromną zawartością tej witaminy. To ogólnie prawdziwa bomba witaminowa! Oprócz witaminy C ma jeszcze sporo cennych minerałów: wapnia i żelaza. Dodawajcie pietruszkę do rosołu , posypujcie nią gulasze , kluski, pierogi oraz zawsze dorzucajcie kilka listków na kanapkę. Możecie też robić zdrowe koktajle z pietruszką jako dodatkiem. Zmiksujcie ją z jabłkiem, bananem i pomarańczą, a nawet nie...

Jedzcie tych 5 produktów, aby nie siwieć. Pysznie smakują i opóźniają starzenie włosów
Adobe Stock
Newsy
Jedzcie tych 5 produktów, aby nie siwieć. Pysznie smakują i opóźniają starzenie włosów
Co jeść, żeby opóźnić powstawanie siwizny? Włączcie do swojej diety te smaczne i zdrowe produkty. Zyska na tym nie tylko wasze zdrowie, ale również wasze włosy.

Czy zastanawialiście się kiedyś, skąd właściwie biorą się siwe włosy? Siwienie włosów jest naturalnym etapem starzenia. Można go jednak opóźnić stosując odpowiednią dietę. Przyczyny siwienia włosów Poza czynnikami naturalnymi, istnieje również kilka innych przyczyn, które mogą prowadzić do siwienia naszych włosów. gdy w naszej diecie brakuje witaminy B6, B12, biotyny, witaminy D lub witaminy E, możemy doświadczyć przedwczesnego siwienia włosów może ono również mieć podłoże genetyczne może być wynikiem stresu oksydacyjnego w organizmie siwe włosy są również powszechne w przypadku łysienia plackowatego - autoimmunologicznej choroby skóry, która powoduje wypadanie włosów na skórze głowy, twarzy i innych częściach ciała. Kiedy włosy odrastają, mają tendencję do siwienia wypełnione chemikaliami farby i produkty do włosów, a nawet szampony, mogą przyczyniać się do przedwczesnego siwienia włosów, ponieważ zawierają składniki obniżające poziom melaniny Co jeść, żeby opóźnić siwienie? Jeśli przyczyną siwienia włosów jest genetyka, choroba lub starzenie się, nic nie jest w stanie zatrzymać ani odwrócić tego procesu. Jeśli jednak przyczyną są niedobory żywieniowe, możecie zatrzymać naturalną pigmentację koloru na dłużej, włączając do swojej diety tych pięciu produktów.  Owoce cytrusowe, takie jak mandarynka, mogą zapewnić włosom potężny zastrzyk witaminy C potrzebnej do produkcji kolagenu, który jest niezbędny dla włosów. Są one również dobrym źródłem kwasu foliowego, który także sprzyja utrzymaniu zdrowych i silnych włosów.  Żywność fermentowana, czyli kiszonki. Obecne w kiszonkach probiotyki mają zbawienny wpływ...