Produkty spożywcze mogą stawać się przez łączenie ich z innymi produktami zdrowe i bardziej wartościowe, lub tracić dużo na wartości. Niestety, wokół szkodliwości połączeń produktów krąży bardzo wiele mitów. Wiele z nich słyszeliście pewnie podczas spotkań rodzinnych, a może natknęliście się też na nieprawdziwe porady w internecie. Przedstawiamy wam dziś jeden bardzo popularny mit na temat połączenia produktów spożywczych. Jeśli faktycznie stosujecie się do tej zasady, naprawdę dużo tracicie!

Mit na temat szkodliwości produktów

Chodzi o połączenie pomidora z ogórkiem. Wiele osób głosi, że przez zawartość askorbinazy, takie połączenie jest szkodliwe. To nieprawda!

Skąd wziął się mit o szkodliwości połączenia ogórka z pomidorem?

Propagatorzy tego mitu opierają się na tym, że świeże ogórki zawierają enzym askorbinazę. To enzym rozkładający kwas askorbinowy, czyli czynną formę witaminy C. Przez to łączenie ogórka (z askorbinazą) z pomidorem (źródłem witaminy C) ma być szkodliwe. Niektórzy idą nawet dalej i mówią, że wytwarzają się tam wtedy toksyny.

Czy można łączyć ogórka z pomidorem?

Świeże surowe ogórki faktycznie zawierają askorbinazę, czyli enzym rozkładający witaminę C. Dzieje się to jednak naprawdę w minimalnym stopniu. Poza tym, pomidory nie są wcale specjalnie znaczącym źródłem witaminy C w diecie. Jeśli chcielibyście stosować się do tej zasady, musielibyście unikać połączenia ogórków z każdym innym warzywem i owocem, bo prawie wszystkie zawierają witaminę C.

Zobacz także:

Jedzcie ogórki z pomidorami na zdrowie. Łączcie je w:

  • Sałatce greckiej
  • Różnorodnych wiosennych sałatkach
  • Sałatce szopskiej popularnej w Bułgarii
  • Tradycyjnej gruzińskiej sałatce z ogórków, pomidorów i orzechów włoskich
  • Na wiosennych kanapkach

Warzywa i owoce bogate w witaminę C

Jeśli boicie się, że nie dostarczacie dostatecznej ilości witaminy C, zacznijcie jeść te produkty. To prawdziwe bomby witaminowe.

  • Czerwona papryka
  • Truskawki
  • Natka pietruszki
  • Kiwi
  • Mandarynki, pomarańcze i inne cytrusy

Na witaminę C znacznie gorzej niż askorbinaza działa temperatura. Jedzcie wiec warzywa i owoce na surowo, codziennie.

Czytaj także: