Produkty spożywcze mogą stawać się przez łączenie ich z innymi produktami zdrowe i bardziej wartościowe, lub tracić dużo na wartości. Niestety, wokół szkodliwości połączeń produktów krąży bardzo wiele mitów. Wiele z nich słyszeliście pewnie podczas spotkań rodzinnych, a może natknęliście się też na nieprawdziwe porady w internecie. Przedstawiamy wam dziś jeden bardzo popularny mit na temat połączenia produktów spożywczych. Jeśli faktycznie stosujecie się do tej zasady, naprawdę dużo tracicie!
Mit na temat szkodliwości produktów
Chodzi o połączenie pomidora z ogórkiem. Wiele osób głosi, że przez zawartość askorbinazy, takie połączenie jest szkodliwe. To nieprawda!
Skąd wziął się mit o szkodliwości połączenia ogórka z pomidorem?
Propagatorzy tego mitu opierają się na tym, że świeże ogórki zawierają enzym askorbinazę. To enzym rozkładający kwas askorbinowy, czyli czynną formę witaminy C. Przez to łączenie ogórka (z askorbinazą) z pomidorem (źródłem witaminy C) ma być szkodliwe. Niektórzy idą nawet dalej i mówią, że wytwarzają się tam wtedy toksyny.
Czy można łączyć ogórka z pomidorem?
Świeże surowe ogórki faktycznie zawierają askorbinazę, czyli enzym rozkładający witaminę C. Dzieje się to jednak naprawdę w minimalnym stopniu. Poza tym, pomidory nie są wcale specjalnie znaczącym źródłem witaminy C w diecie. Jeśli chcielibyście stosować się do tej zasady, musielibyście unikać połączenia ogórków z każdym innym warzywem i owocem, bo prawie wszystkie zawierają witaminę C.
Zobacz także:
Jedzcie ogórki z pomidorami na zdrowie. Łączcie je w:
- Sałatce greckiej
- Różnorodnych wiosennych sałatkach
- Sałatce szopskiej popularnej w Bułgarii
- Tradycyjnej gruzińskiej sałatce z ogórków, pomidorów i orzechów włoskich
- Na wiosennych kanapkach
Warzywa i owoce bogate w witaminę C
Jeśli boicie się, że nie dostarczacie dostatecznej ilości witaminy C, zacznijcie jeść te produkty. To prawdziwe bomby witaminowe.
- Czerwona papryka
- Truskawki
- Natka pietruszki
- Kiwi
- Mandarynki, pomarańcze i inne cytrusy
Na witaminę C znacznie gorzej niż askorbinaza działa temperatura. Jedzcie wiec warzywa i owoce na surowo, codziennie.
Czytaj także:
- Ta witamina zmniejsza ryzyko zachorowania na raka! Znajdziesz ją m.in. w tłustych rybach i jajkach
- Nawet niewielki niedobór tej witaminy grozi depresją. Wiemy, jak temu zaradzić. Zacznijcie jeść tę rzecz
- Czy witamina występująca w brukselce, pietruszce czy papryce może chronić przed zakażeniem COVID-19? Specjalista nie ma wątpliwości