Wszyscy myślą, że te orzechy są zdrowe - tymczasem są promieniotwórcze. Czy mogą zaszkodzić?
Pixabay
Newsy

Wszyscy myślą, że te orzechy są zdrowe - tymczasem są promieniotwórcze. Czy mogą zaszkodzić?

Poznajcie prawdę o tych orzechach! Niestety wykryto w nich substancje promieniotwórcze.
Anna Urbańska
maj 06, 2021

Radioaktywność i promieniotwórczość kojarzą się wam tylko z bombami atomowymi, energią nuklearną i katastrofą w Czarnobylu? W takim razie pewnie zdziwicie się, że substancje promieniotwórcze znajdują się w waszym… jedzeniu! Niedawno informowaliśmy o tym, że nadzwyczaj wysokie stężenie pewnego radioaktywnego izotopu pierwiastka znaleziono w miodzie. Tym razem mamy dla was jeszcze inną informację. Pewne orzechy wykazują silniejsze działanie radioaktywne niż inne…

Magda Gessler odpowiada na pytania

Radioaktywne substancje w żywności

Substancje radioaktywne wydają się być czymś zupełnie obcym i nieobecnym w naszym świecie, o ile nie jesteśmy na skażonym terenie. To nieprawda. Radioaktywne izotopy występują naturalnie w naturze. Są w wodzie, glebie, żywności, a nawet… w nas samych!

Niektóre produkty spożywcze mają jednak wyższą zawartość radioaktywnych izotopów niż inne. Domyślacie się które?

Orzechy zawierające radioaktywny pierwiastek

Chodzi o orzechy brazylijskie. Ta mniej popularna odmiana orzechów jest bardzo zdrowa, ale zawiera też stosunkowo dużo substancji promieniotwórczych.

Drzewa, na których rosną orzechy brazylijskie, znajdują się na ziemiach bogatych w te pierwiastki i pochłaniają ich więcej, niż inne rośliny. Korzenie drzew z orzechami brazylijskimi chłoną rad i bar dosłownie jak gąbka. Przez to stężenie tych substancji w orzechach brazylijskich, może wynosić nawet 0,3%. To bardzo dużo jak na żywność!

Radioaktywne izotopy w orzechach brazylijskich

W orzechach znajdziecie:

  • Radioaktywny izotop baru
  • Radioaktywny izotop radu
  • Radioaktywny izotop węgla
  • Radioaktywny izotop potasu

Czy pierwiastki radioaktywne z orzechów brazylijskich szkodzą zdrowiu?

Na szczęście, nie macie się czego obawiać. Nie da się przekroczyć dziennej dawki pierwiastków promieniotwórczych przez konsumpcję orzechów brazylijskich. Musielibyście jeść ich ponad 3 tony dziennie.

Zobacz także

Radioaktywna żywność – inne przykłady

Naukowcy zbadali ilość radioaktywnych izotopów w wielu produktach żywnościowych. Nadzwyczaj wysokie ilości znalazły się między innymi w:

  • Bananach
  • Ziemniakach
  • Marchewce
  • Piwie
  • Fasoli rodzaju lima

Pamiętajcie jednak, że ilość tych pierwiastków w żywności, zależy bardzo od miejsca z którego pochodzą. Możliwe, że w roślinach z Polski zawartości te są mniejsze.

Czytaj także:

Komentarze
Zakaz handlu
Adobe
Newsy GIS ostrzega. Rakotwórczy tlenek etylenu w produkcie, który kupisz w każdym sklepie
Główny Inspektorat Sanitarny informuje o wykryciu bardzo szkodliwego tlenku etylenu. Być może masz ten produkt w domu. Warto sprawdzić!
Aleksandra Jaworska
listopad 26, 2020

Stosowanie tlenku etylenu jako substancji w żywności jest zakazane na terenie całej Unii Europejskiej. GIS podał informacje o niektórych partiach sezamu, których należy się bezwzględnie wystrzegać. Sprawcy raka Badania pokazują, że ponad 700 000 zgonów rocznie na całym świecie następuje w wyniku nowotworów zawodowych. Różne substancje mogą niestety powodować raka. Dobrą wiadomością jest to, że raka wywołanego czynnikami rakotwórczymi w miejscu pracy można uniknąć. W ostatnich dziesięcioleciach przepisy bezpieczeństwa i wartości graniczne dla substancji rakotwórczych w miejscu pracy stały się coraz bardziej rygorystyczne. I dobrze! Odpowiednie rozwiązania w zakresie ochrony mogą pomóc w jego pokonaniu - nawet w sposób efektywny ekonomicznie. Substancje, które do raka przyczyniają się w sposób bezpośredni to m.in. benzen, tlenek etylenu, 1,3-butadien, akrylonitryl. Pomimo postępu technicznego, stosowanie niektórych rodzajów substancji rakotwórczych jest niezbędne w produkcji niektórych wyrobów. Niebezpieczny dla zdrowia Najnowsze odkrycia inspekcji sanitarnej dotyczą tlenku etylenu. G IS wykrył go w niektórych partiach sezamu, który tym samym postanowił wycofać z dalszego obrotu. Ostrzeżenie dotyczy wybranych produktów: Sezam biały łuskany bio 1 kg - Bio Planet, Sezam biały łuskany bio 500 g - Bio Planet, Sezam biały łuskany bio 250 g - Bio Planet, Sezam biały łuskany bio 250 g - Eko Alfabet, Ich 9-cio cyfrowe numery partii rozpoczynają się od cyfr "173” i są skonstruowane w następujący sposób: 173-xxxxxx.  Producentem jest Bio Planet S.A. Spółka poinformowała swoich odbiorców o nieprawidłowościach dotyczących feralnych partii.    

Przeczytaj
Ryby
Flickr/magro_kr
Zdrowie Tych ryb nie kupuj na święta Bożego Narodzenia. Są szkodliwe
Myślisz, że wszystkie ryby są zdrowe? Jesteś w błędzie. 5 gatunków najlepiej omijać szerokim łukiem.
Aleksandra Jaworska
listopad 27, 2020

Jeśli należycie do sympatyków ryb, musicie wiedzieć, że nie wszystkie z nich służą naszemu zdrowiu.  Apel lekarzy Zwiększone spożycie mięsa wiąże się z zaleceniami ze strony lekarzy i dietetyków. Jednym głosem, od lat, proszą o rezygnację z czerwonego mięsa na rzecz ryb. Są pyszne i niskokaloryczne. Łatwo się do nich przekonać. Są bogate w witaminę A oraz E i kwasy omega. Możemy zaleźć w ich składzie fosfor, magnez, żelazo, cynk itd. Czy aby na pewno we wszystkich? Zanieczyszczenia mórz i oceanów wpływają w bezpośredni sposób na jakość ryb. Czyli hodowlane? Niekoniecznie. Nie każda bowiem ryba hodowana jest etycznie. Nie wszystkie są odpowiednio karmione. Lista szkodliwych ryb Zanim sięgniemy po rybę w sklepie, warto zapoznać się z listą tych, które powinny pójść w odstawkę w pierwszej kolejności.  Panga Jakiś czas temu święciła tryumfy na polskich stołach. Miała być pyszna. Była niezdrowa i tania. Cena była jej jedynym atutem. To słodkowodna ryba występująca w mocno zanieczyszczonej rzece – Mekongu. W Polsce sprzedawana głównie z hodowli, które nie napawają konsumenckim optymizmem. Wietnamskie hodowle są brudne i przerybione. Ryby nie mogą w nich naturalnie rosnąć. Oszukany wzrost jest zasługą faszerowania ich antybiotykami i hormonami.  Mięso pangi ma minimalne wartości odżywcze. W celu zwiększenia objętości jest także zazwyczaj nastrzykiwane wodą.  Łosoś hodowlany Niektórzy nadal uważają go za rybę najsmaczniejszą i najzdrowszą. Nie tak dawno polecano go dosłownie wszystkim, młodszym, starym, kobietom w ciąży. Szybko stał się rybą modną. Norwescy lekarze dziś nie są już tacy pewni. Lawinowo odradzają spożywanie łososia hodowlanego. Głównie z...

Przeczytaj
koszyk z zakupami
unsplash.com/@ibilyk
Newsy W tym sklepie tylko do soboty kupisz wszystko w MEGA NISKICH cenach 
Lidl startuje z weekendowymi promocjami. Znajdziesz na nich między innymi przysmaki na andrzejkową imprezę i świąteczne wielopaki. Większość produktów została przeceniona aż o 50 proc.!
Weronika Kępa
listopad 27, 2020

Święta tuż tuż, a ty nie zrobiłaś jeszcze zapasów? Kupowanie na ostatnią chwilę to nie jest dobry pomysł. Nie musisz przecież przepłacać. W wiele produktów możesz zaopatrzyć się dużo wcześniej. Należą do nich między innymi orzechy i bakalie. Teraz znajdziesz je w Lidlu w okazyjnych wielopakach! Mega promocje na orzechy i bakalie Orzechy to nie tylko idealny dodatek do ciast i dań, ale również znakomity zamiennik paluszków czy czipsów. Produkt ten z powodzeniem można postawić na wigilijnym stole i przegryzać bez wyrzutów sumienia. Teraz Lidl zachęca do ich zakupu, dzięki promocji na wielopaki. I tak drugie opakowanie zarówno orzechów włoskich, pekan, brazylijskich, nerkowca, ale również migdałów kupisz aż… 50 proc. taniej! Sprawa wygląda podobnie w przypadku bakali. Tylko do soboty przy zakupie dwóch opakowań suszonych moreli lub żurawiny za każde zapłacisz tylko 5,79zł. Mega rabat objął również przepyszne suszone daktyle. Przy zakupie dwóch opakowań za każde zapłacisz jedyne 6,59. Na tym jednak nie koniec produktów z długim terminem przydatności. Mega promocjami zostały również objęte między innymi pomidory suszone w zalewie. Przy zakupie dwóch słoików z tą smakowitą zawartością, za każdy zapłacisz tylko 4,49. Sięgając po korniszony także weź dwa opakowania. Wtedy za każde zapłacisz tylko 2,99. Mięso w Lidlu się opłaca W promocyjnej ofercie Lidla nie mogło również zabraknąć mięsa. W tym dziale przeceniono ponad 20 produktów! Wśród nich znalazły się między innymi polędwiczki z kurczaka. Za kilogram tego przysmaku zapłacisz tylko 13,59.  Na tym jednak nie koniec rabatów na mięso drobiowe. W Lidlu oszczędzisz również na nogach z kurczaka (7,99/kg),...

Przeczytaj
konserwy czy są zdrowe
AdobeStock
Zdrowie Jedzenie z puszki nie warte trzech groszy! Trucie na własne życzenie! Głównym winowajcą jest...
Jeżeli chętnie korzystasz w kuchni z konserw, to koniecznie przeczytaj ten artykuł! Możesz tym uratować własne zdrowie i swoich bliskich.
Katarzyna Wyborska
listopad 10, 2020

Każda gospodyni używa konserw. Przydają się do sałatek i obiadów, nie wymagają żadnego przygotowania, a zamknięte mogą bardzo długo stać na półce. Jednak zakonserwowana w puszce żywność nie jest taka zdrowa, jak nam się wydaje! Trucizna z puszki Puszki szkodzą – dosłownie. Metalowe opakowania zawierają toksyczną substancję bisfenol. Co ciekawe, nikt temu nie przeczy. Po prostu uważa się, że ilość bisfenolu zawartego w puszkach i przechodzącego do żywności nie jest trująca dla ludzi. Jednak niektórzy mają co do tego wątpliwości i prowadzi się badania które dowodzą, że związek ten wpływa na układ hormonalny ludzi. Może prowadzić do takich chorób jak otyłość, bezpłodność, a nawet powodować nowotwory. Szkodzi też kobietom w ciąży i dzieciom. Niektóre kraje wprowadzają nawet powoli zakazy stosowania bisfenolu w produkcji opakowań! Groźne substancje konserwujące Powyższe zdanie może trochę dziwić. W końcu czymże jest konserwa? Przecież to właśnie zakonserwowane jedzenie, dzięki czemu jest zdatne do spożycia nawet kilka lat po zamknięciu w puszce. Jednak konserwant konserwantowi nierówny! Koniecznie sprawdzajmy etykiety na opakowaniach. Unikajmy najtańszych produktów konserwowych, ponieważ zawierają one niebezpiecznie dla naszego zdrowia konserwanty. Mogą one wywoływać alergie pokarmowe, w tym astmę alergiczną u dzieci. Zwracajmy uwagę na podaną ilość soli, ponieważ ta w nadmiarze jest szkodliwa.   Źródło: hellozdrowie.pl

Przeczytaj