Wszyscy myślą, że te orzechy są zdrowe - tymczasem są promieniotwórcze. Czy mogą zaszkodzić?
Pixabay
Newsy

Wszyscy myślą, że te orzechy są zdrowe - tymczasem są promieniotwórcze. Czy mogą zaszkodzić?

Poznajcie prawdę o tych orzechach! Niestety wykryto w nich substancje promieniotwórcze.

Radioaktywność i promieniotwórczość kojarzą się wam tylko z bombami atomowymi, energią nuklearną i katastrofą w Czarnobylu? W takim razie pewnie zdziwicie się, że substancje promieniotwórcze znajdują się w waszym… jedzeniu! Niedawno informowaliśmy o tym, że nadzwyczaj wysokie stężenie pewnego radioaktywnego izotopu pierwiastka znaleziono w miodzie. Tym razem mamy dla was jeszcze inną informację. Pewne orzechy wykazują silniejsze działanie radioaktywne niż inne…

Magda Gessler odpowiada na pytania

Radioaktywne substancje w żywności

Substancje radioaktywne wydają się być czymś zupełnie obcym i nieobecnym w naszym świecie, o ile nie jesteśmy na skażonym terenie. To nieprawda. Radioaktywne izotopy występują naturalnie w naturze. Są w wodzie, glebie, żywności, a nawet… w nas samych!

Niektóre produkty spożywcze mają jednak wyższą zawartość radioaktywnych izotopów niż inne. Domyślacie się które?

Orzechy zawierające radioaktywny pierwiastek

Chodzi o orzechy brazylijskie. Ta mniej popularna odmiana orzechów jest bardzo zdrowa, ale zawiera też stosunkowo dużo substancji promieniotwórczych.

Drzewa, na których rosną orzechy brazylijskie, znajdują się na ziemiach bogatych w te pierwiastki i pochłaniają ich więcej, niż inne rośliny. Korzenie drzew z orzechami brazylijskimi chłoną rad i bar dosłownie jak gąbka. Przez to stężenie tych substancji w orzechach brazylijskich, może wynosić nawet 0,3%. To bardzo dużo jak na żywność!

Radioaktywne izotopy w orzechach brazylijskich

W orzechach znajdziecie:

  • Radioaktywny izotop baru
  • Radioaktywny izotop radu
  • Radioaktywny izotop węgla
  • Radioaktywny izotop potasu

Czy pierwiastki radioaktywne z orzechów brazylijskich szkodzą zdrowiu?

Na szczęście, nie macie się czego obawiać. Nie da się przekroczyć dziennej dawki pierwiastków promieniotwórczych przez konsumpcję orzechów brazylijskich. Musielibyście jeść ich ponad 3 tony dziennie.

Zobacz także
Takiej wody nigdy nie pijcie! To trucizna dla waszego organizmu

Pijecie wodę butelkowaną? Zastanówcie się dwa razy, czy nie lepsza będzie kranówka

śniadanie

Jecie to na śniadanie? To pyszna trucizna. Po podgrzaniu może być rakotwórcza

Radioaktywna żywność – inne przykłady

Naukowcy zbadali ilość radioaktywnych izotopów w wielu produktach żywnościowych. Nadzwyczaj wysokie ilości znalazły się między innymi w:

  • Bananach
  • Ziemniakach
  • Marchewce
  • Piwie
  • Fasoli rodzaju lima

Pamiętajcie jednak, że ilość tych pierwiastków w żywności, zależy bardzo od miejsca z którego pochodzą. Możliwe, że w roślinach z Polski zawartości te są mniejsze.

Czytaj także:

Bakalie, orzechy
Adobe Stock
Newsy
Jedzcie je co najmniej 2 razy w tygodniu. Niesamowite, co się stanie z waszym ciałem 
Po niektóre produkty warto sięgać nie tylko od święta. Mamy na myśli coś popularnego, smacznego i zdrowego, czym można się delektować na wszelkiego rodzaju dietach.

Sposoby odżywiania, od keto po wegańskie, mają zazwyczaj określoną ilość wykluczeń pokarmowych. Jest jednak coś, co łączy wszystkie diety świata. To zdrowy i bardzo popularny produkt. Możecie włączyć go do codziennych nawyków żywieniowych. Pomimo wysokiej zawartości tłuszczu, orzechy to zdrowy wybór Orzechy mają wiele właściwości korzystnych dla zdrowia. Wysoka zawartość witamin z grupy B i witaminy E, wpływa na pracę mózgu i kondycję skóry. Ze względu na dużą ilość białka, orzechy są bardzo ważnym elementem w diecie wegetarian.  Orzechy dostarczają cennych nienasyconych kwasów tłuszczowych, białka, błonnika oraz składników mineralnych. Znajdziecie w nich fosfor, magnez, żelazo, wapń, potas, cynk i sód. Jedzenie orzechów wzmacnia układ nerwowy i krążenia, zmniejsza ryzyko cukrzycy typu 2. Korzyści zdrowotne wynikające z jedzenia orzechów Orzechy to jądra nasion, które są szeroko stosowane w kuchni lub spożywane jako przekąska. Są bogate w tłuszcz i kalorie. Zawierają twardą powłokę zewnętrzną, której zwykle trzeba się pozbyć, by dotrzeć do wnętrza orzecha. Na szczęście, w sklepach można kupić większość orzechów już łuskanych i gotowych do jedzenia. Niektóre z najczęściej spożywanych orzechów: Migdały Pistacje Orzechy brazylijskie Orzechy nerkowca Orzechy laskowe Orzechy makadamia Orzeszki piniowe Orzechy włoskie Orzechy są bardzo pożywne. Na przykład - tylko jedna garść orzechów brazylijskich, zapewnia ponad 100% dziennego spożycia referencyjnego  dla selenu. Orzechy są ponadto doskonałym jedzeniem na diecie niskowęglowodanowej.  Bogactwo składników mineralnych zawarte w orzechach...

Zapobiega nowotworom i wspomaga trawienie. To ostatni dzwonek na przygotowanie tej nalewki
AdobeStock
Newsy
Zapobiega nowotworom i wspomaga trawienie. To ostatni dzwonek na przygotowanie tej nalewki
Warto zebrać orzechy włoskie już teraz, zanim dojrzeją – to właśnie z zielonych orzechów włoskich przyrządza się smaczną i bardzo zdrową orzechówkę!

Ta nalewka to prawdziwy klasyk. Dodatkowo jest bardzo prosta w przygotowaniu. A do tego jaka zdrowa! Poznajcie podstawowy przepis na nalewkę z orzechów włoskich. Właściwości zdrowotne orzechów włoskich Sporo orzechów włoskich powinny jeść przede wszystkim osoby, którym zależy na obniżeniu poziomu cholesterolu . Orzechy te zawierają bowiem bardzo dużo wielonasyconych kwasów tłuszczowych! A do tego znajdziecie w nich również L-argininę, która odpowiada za rozszerzanie naczyń wieńcowych. Latem z orzechów włoskich ucieszą się osoby cierpiące na nadpotliwość , ponieważ liście orzecha mogą pomóc w walce z tym wstydliwym problemem! Wystarczy, że sporządzicie z nich napar i wymoczycie w nim stopy lub dłonie. Można go dodać także do kąpieli. Kolejną zaletą jedzenia orzechów włoskich jest poprawa cery. Zawierają one sporo cynku, który działa ściągająco oraz antybakteryjnie, dlatego pomoże przy problemach z trądzikiem . W orzechach włoskich znajdziecie także witaminy A i E, które zwalczają wolne rodniki i utrzymują młody wygląd na dłużej. Na co pomaga orzechówka? Nalewka z orzechów włoskich jest stosowana przede wszystkim jako lekarstwo na dolegliwości żołądkowe. Zielone orzechy włoskie są silnie bakteriobójcze, dlatego gdy dopadnie was zatrucie pokarmowe , warto się wspomóc maleńkim kieliszkiem takiej nalewki. To naprawdę pomaga! W niedojrzałych orzechach znajdują się także sterole roślinne, które mają działanie przeciwnowotworowe. Jak zrobić nalewkę z włoskich orzechów (orzechówkę)? Przyrządzenie nalewki z orzechów włoskich jest bardzo proste, choć wymaga nieco cierpliwości. Przygotujcie sobie rękawiczki (orzechy brudzą dłonie!), szklany słój oraz poniższe składniki: Składniki:...

1 orzech dziennie pokryje zapotrzebowanie na ten ważny dla zdrowia tarczycy minerał
AdobeStock
Newsy
1 orzech dziennie pokryje zapotrzebowanie na ten ważny dla zdrowia tarczycy minerał
Ten produkt to prawdziwe złoto. Zawiera cenny składnik, który trudno jest dostarczyć z innych źródeł. Jeden orzech dziennie wystarczy!

Choroby tarczycy coraz częściej występują w społeczeństwie. Najczęściej dotykają one kobiety, jednak mężczyźni także mogą mieć problemy z tarczycą. Na pewno znacie kogoś, kto choruję na niedoczynność lub nadczynność tarczycy. Przekażcie mu tę informację! Dieta w chorobach tarczycy Dieta ma naprawdę duże znaczenie w chorobach tarczycy. Może wspomagać leczenie, poprawiać samopoczucie i ułatwiać odchudzanie, które faktycznie jest utrudnione przy problemach z tarczycą. Warto zwrócić uwagę na te mikroelementy i dostarczyć ich odpowiednią ilość: Jod Selen Żelazo Białko Cynk Jeśli cierpicie na choroby tarczycy warto, żebyście przestrzegali zbilansowanej diety. Jedzcie dużo warzyw i owoców, chociaż unikajcie tych bogatych w goitrogeny . Bazujcie na pełnoziarnistych produktach zbożowych i dostarczajcie sobie pełnowartościowego białka. Pierwiastek ważny w niedoczynności tarczycy – selen Selen to mikroelement, o którym może nie słyszy się na co dzień. Znacznie częściej poleca się dietę bogatą w żelazo lub wapń. Tymczasem jest on niezwykle ważny dla dobrego funkcjonowania gruczołu tarczowego. Selen bierze udział w powstawaniu hormonów tarczycy. Oprócz tego jest jednym z elementów biorących udział w antyoksydacyjnej ochronie organizmu – chroni tarczycę przed uszkodzeniem na skutek zewnętrznych czynników. Selen pomaga też ograniczyć negatywne skutki stresu i chaotycznego trybu życia. Niesamowicie łatwo można uzupełnić dietę w ten pierwiastek. Najlepsze źródło selenu – wystarczy 1 orzech Chodzi o orzechy brazylijskie. Są jednym z bogatszych źródeł selenu w przyrodzie. Naprawdę wystarczy jeden orzech brazylijski dziennie, by pokryć zapotrzebowanie na ten pierwiastek. To lepsze niż branie suplementów czy tabletek...

Jecie codziennie orzechy włoskie? Sprawdźcie, jak wpływa to na poziom złego cholesterolu LDL
Adobe Stock
Newsy
Jecie codziennie orzechy włoskie? Sprawdźcie, jak wpływa to na poziom złego cholesterolu LDL
Choć o cholesterolu myślimy z reguły w kontekście jego nadmiaru i martwimy się jego szkodliwym działaniem, odgrywa on również ważną i pozytywną rolę w naszym organizmie. Do czego służy i jak można wpływać na jego poziom poprzez jedzenie orzechów?

Cholesterol znajduje się w większości komórek ciała człowieka, bierze udział w produkcji hormonów, kwasów żółciowych, odgrywa ważną rolę w pracy mózgu. Jest więc niezbędny do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Jednak do właściwego działania naszych organów wystarcza tyle cholesterolu, ile samodzielnie produkuje nasz organizm w wątrobie. Jeśli dostarczamy sobie dodatkowego cholesterolu z pożywieniem, zaczynamy mieć go za dużo, a to właśnie nadmiar jest dla nas szkodliwy. Jest przyczyną chorób serca i układu krążenia, zwiększa ryzyko zawału serca i udaru mózgu. To w końcu cholesterol jest dobry czy zły dla człowieka? Dobry i zły cholesterol i ich prawidłowe stężenia Potocznie mówimy o wysokim cholesterolu, jednak warto wiedzieć, że tak na dobrą sprawę cholesterole są dwa: dobry HDL i zły LDL. Oba wpływają na kondycję układu krwionośnego człowieka i ważne jest aby występowały we krwi w określonej proporcji, która pozwoli im prawidłowo współdziałać. Zły cholesterol LDL jest transportowany z wątroby do krwi i odkłada się w naczyniach krwionośnych, z kolei dobry HDL odpowiada za usuwanie nadmiaru i odprowadzanie go z powrotem do wątroby. Proste badanie krwi potrafi wykazać poziom złego, dobrego cholesterolu oraz poziom tej substancji ogółem. A jakie są normy dla cholesterolu? Warto je znać, żeby wiedzieć czy mamy problem: Cholesterol całkowity: poniżej 190 mg/dl (niektóre laboratoria jako normę podają 200 mg/dl); Dobry cholesterol HDL: od 40mg/dl do 60mg/dl; Zły cholesterol LDL: poniżej 115 mg/dl; Badanie poziomu cholesterolu, należy robić regularnie. Jeśli wyniki odbiegają od normy trzeba się skonsultować z lekarzem. Najczęściej pierwszym zaleceniem będzie odstawienie produktów sprzyjających odkładaniu się cholesterolu i...