Radioaktywność i promieniotwórczość kojarzą się wam tylko z bombami atomowymi, energią nuklearną i katastrofą w Czarnobylu? W takim razie pewnie zdziwicie się, że substancje promieniotwórcze znajdują się w waszym… jedzeniu! Niedawno informowaliśmy o tym, że nadzwyczaj wysokie stężenie pewnego radioaktywnego izotopu pierwiastka znaleziono w miodzie. Tym razem mamy dla was jeszcze inną informację. Pewne orzechy wykazują silniejsze działanie radioaktywne niż inne…
Radioaktywne substancje w żywności
Substancje radioaktywne wydają się być czymś zupełnie obcym i nieobecnym w naszym świecie, o ile nie jesteśmy na skażonym terenie. To nieprawda. Radioaktywne izotopy występują naturalnie w naturze. Są w wodzie, glebie, żywności, a nawet… w nas samych!
Niektóre produkty spożywcze mają jednak wyższą zawartość radioaktywnych izotopów niż inne. Domyślacie się które?
Orzechy zawierające radioaktywny pierwiastek
Chodzi o orzechy brazylijskie. Ta mniej popularna odmiana orzechów jest bardzo zdrowa, ale zawiera też stosunkowo dużo substancji promieniotwórczych.
Zobacz także:
Drzewa, na których rosną orzechy brazylijskie, znajdują się na ziemiach bogatych w te pierwiastki i pochłaniają ich więcej, niż inne rośliny. Korzenie drzew z orzechami brazylijskimi chłoną rad i bar dosłownie jak gąbka. Przez to stężenie tych substancji w orzechach brazylijskich, może wynosić nawet 0,3%. To bardzo dużo jak na żywność!
Radioaktywne izotopy w orzechach brazylijskich
W orzechach znajdziecie:
- Radioaktywny izotop baru
- Radioaktywny izotop radu
- Radioaktywny izotop węgla
- Radioaktywny izotop potasu
Czy pierwiastki radioaktywne z orzechów brazylijskich szkodzą zdrowiu?
Na szczęście, nie macie się czego obawiać. Nie da się przekroczyć dziennej dawki pierwiastków promieniotwórczych przez konsumpcję orzechów brazylijskich. Musielibyście jeść ich ponad 3 tony dziennie.
Radioaktywna żywność – inne przykłady
Naukowcy zbadali ilość radioaktywnych izotopów w wielu produktach żywnościowych. Nadzwyczaj wysokie ilości znalazły się między innymi w:
- Bananach
- Ziemniakach
- Marchewce
- Piwie
- Fasoli rodzaju lima
Pamiętajcie jednak, że ilość tych pierwiastków w żywności, zależy bardzo od miejsca z którego pochodzą. Możliwe, że w roślinach z Polski zawartości te są mniejsze.
Czytaj także: