
Przepadacie za sernikiem? Jeśli tak, to polecamy zrobić go w wersji z kaszą manną. Wychodzi bardzo puszysty i wyrośnięty, a do tego tak delikatny, że posmakuje nawet najmłodszym.
Z wierzchu posypcie go jeszcze cukrem pudrem lub kandyzowaną skórką z pomarańczy i otrzymacie sernik idealny. Upieczcie go, wykorzystując poniższy przepis.
Jak zrobić dobry sernik z kaszą manną?
Istotą tego sernika jest oczywiście kasza manna. Co ważne, musi to być kasza błyskawiczna, ponieważ w przeciwnym razie ciasto może nie wyjść.
Zwróćcie też uwagę na masło, które znajduje się na liście składników. Niektórzy z oszczędności być może woleliby zamienić je na margarynę, ale odradzamy taki pomysł. Produkty te mogą różnić się zawartością tłuszczu i wymiana masła na margarynę może zmienić strukturę ciasta, a już na pewno jej smak. Pamiętajcie też, że jeżeli używacie zwykłego twarogu w kawałku, to trzeba go najpierw kilkukrotnie zmielić.
Przepis na sernik z kaszą manną
Składniki:
-
1 kg mielonego twarogu półtłustego (może być z wiaderka)
-
1 kostka masła (200 g)
-
¾ szklanki kaszy manny
-
¾ szklanki cukru
-
¾ szklanki rodzynek
-
8 jaj
-
3 łyżki mąki
-
1 łyżka cukru waniliowego
Dodatkowo: cukier puder do posypania.
Przygotowanie:
-
Zacznijcie od namoczenia rodzynek. Wystarczy sama woda, ale możecie dodać do niej łyżeczkę soku z cytryny, by rodzynki nabrały przyjemnego, kwaśnego smaku. Odstawcie je do namoczenia na co najmniej pół godziny.
-
Oddzielcie żółtka od białek.
-
Do miski wrzućcie całą kostkę masła, dodajcie cukier biały i waniliowy. Utrzyjcie na puch.
-
Pod koniec mieszania dodajcie do masy żółtka, stopniowo po jednym.
-
Do tak przygotowanej masy cukrowo-jajecznej dodajcie ser oraz ¾ szklanki kaszy manny. Mieszajcie do połączenia składników.
-
Namoczone rodzynki odsączcie i osuszcie. Oprószcie je niewielką ilością mąki i dodajcie do masy.
-
Na koniec ubijcie białka na sztywno. Następnie dodajcie je do masy serowej, delikatnie mieszając wszystko drewnianą szpatułką.
-
Wyłóżcie formę papierem do pieczenia, wlejcie masę serową i włóżcie do rozgrzanego do 170 stopni Celsjusza piekarnika.
-
Pieczcie przez pół godziny. Po tym czasie zmniejszcie moc do 160 stopni Celsjusza i pieczcie kolejne 35 minut.
-
Po upływie tego czasu pozostawcie ciasto w piekarniku na około 10 minut. Dopiero wówczas należy uchylić drzwiczki, a sernik zostawić w środku do całkowitego ostygnięcia.
-
Na koniec posypcie ciasto cukrem pudrem. Polecamy schłodzić je w lodówce przed podaniem. Smacznego!