Gotujmy.pl
Newsy

Wsypuję 1 szklankę do sera z wiaderka. Sernik wychodzi tak, że nie trzeba robić nawet spodu

Marzycie o mięciutkim, puszystym i delikatnym serniku? Skorzystajcie z poniższego przepisu i upieczcie go sami. Sekretem jest 1 składnik, który odpowiada za tak przyjemną konsystencję tego sernika.

Przepadacie za sernikiem? Jeśli tak, to polecamy zrobić go w wersji z kaszą manną. Wychodzi bardzo puszysty i wyrośnięty, a do tego tak delikatny, że posmakuje nawet najmłodszym.

Z wierzchu posypcie go jeszcze cukrem pudrem lub kandyzowaną skórką z pomarańczy i otrzymacie sernik idealny. Upieczcie go, wykorzystując poniższy przepis. 

Jak zrobić dobry sernik z kaszą manną?

Istotą tego sernika jest oczywiście kasza manna. Co ważne, musi to być kasza błyskawiczna, ponieważ w przeciwnym razie ciasto może nie wyjść.

Zwróćcie też uwagę na masło, które znajduje się na liście składników. Niektórzy z oszczędności być może woleliby zamienić je na margarynę, ale odradzamy taki pomysł. Produkty te mogą różnić się zawartością tłuszczu i wymiana masła na margarynę może zmienić strukturę ciasta, a już na pewno jej smak. Pamiętajcie też, że jeżeli używacie zwykłego twarogu w kawałku, to trzeba go najpierw kilkukrotnie zmielić. 

Zobacz także
Zero cukru, zero twarogu, a sernik i tak będzie bomba. 30 minut i ciasto upieczone

Zero cukru, zero twarogu, a sernik i tak będzie bomba. 30 minut i ciasto upieczone

Wystarczą 2 składniki i sernik na zimno gotowy. Bez kombinowania, prosto i smacznie

Wystarczą 2 składniki i sernik na zimno gotowy. Bez kombinowania, prosto i smacznie

Przepis na sernik z kaszą manną

Składniki:

  • 1 kg mielonego twarogu półtłustego (może być z wiaderka)

  • 1 kostka masła (200 g)

  • ¾ szklanki kaszy manny

  • ¾ szklanki cukru

  • ¾ szklanki rodzynek

  • 8 jaj

  • 3 łyżki mąki

  • 1 łyżka cukru waniliowego

Dodatkowo: cukier puder do posypania. 

Przygotowanie:

  1. Zacznijcie od namoczenia rodzynek. Wystarczy sama woda, ale możecie dodać do niej łyżeczkę soku z cytryny, by rodzynki nabrały przyjemnego, kwaśnego smaku. Odstawcie je do namoczenia na co najmniej pół godziny. 

  2. Oddzielcie żółtka od białek.

  3. Do miski wrzućcie całą kostkę masła, dodajcie cukier biały i waniliowy. Utrzyjcie na puch.

  4. Pod koniec mieszania dodajcie do masy żółtka, stopniowo po jednym.

  5. Do tak przygotowanej masy cukrowo-jajecznej dodajcie ser oraz ¾ szklanki kaszy manny. Mieszajcie do połączenia składników. 

  6. Namoczone rodzynki odsączcie i osuszcie. Oprószcie je niewielką ilością mąki i dodajcie do masy.

  7. Na koniec ubijcie białka na sztywno. Następnie dodajcie je do masy serowej, delikatnie mieszając wszystko drewnianą szpatułką.

  8. Wyłóżcie formę papierem do pieczenia, wlejcie masę serową i włóżcie do rozgrzanego do 170 stopni Celsjusza piekarnika. 

  9. Pieczcie przez pół godziny. Po tym czasie zmniejszcie moc do 160 stopni Celsjusza i pieczcie kolejne 35 minut.

  10. Po upływie tego czasu pozostawcie ciasto w piekarniku na około 10 minut. Dopiero wówczas należy uchylić drzwiczki, a sernik zostawić w środku do całkowitego ostygnięcia. 

  11. Na koniec posypcie ciasto cukrem pudrem. Polecamy schłodzić je w lodówce przed podaniem. Smacznego!