
Uprawa pomidorów to przeżycie dla każdego ogrodnika. Są delikatnymi roślinami, dla których polski klimat jest raczej zbyt chłodny.
Z tego właśnie względu pomidory najpierw się wysiewa do pojemników w domu, a później powoli hartuje, wynosząc je na zewnątrz. Następnie, po posadzeniu ich w ogródku, sprawdza się z trwogą prognozę pogody w obawie, że przyjdą jeszcze przymrozki. Nic więc dziwnego, że uprawa pomidorów wzbudza tyle emocji.
Co zrobić, by pomidory szybciej owocowały?
Absolutną podstawą w kwestii dbania o pomidory jest ich nawożenie. Nawóz pobudzi rośliny do wzrostu i sprawi, że będą obficie kwitły i owocowały. W roli odżywki zaskakująco dobrze sprawdza się sezam - ziarenka te zawierają dużo żelaza i innych składników, które wspaniale zasilą pomidory. Potrzebujecie jeszcze mąkę ziemniaczaną i nic więcej. Sprawdźcie poniżej, jak zrobić taki nawóz:
-
Do wysokiego naczynia wsypcie 3 łyżki sezamu. Weźcie blender i zmielcie ziarenka, aż powstanie z nich proszek.
-
Wsypcie jeszcze 1 łyżkę skrobi ziemniaczanej i wymieszajcie.
-
Odżywkę zalejcie 2 litrami wody i odstawcie na 1,5 godziny.
-
Następnie ponownie zamieszajcie i zmiksujcie blenderem.
-
Przelejcie nawóz przez gazę i dolejcie jeszcze 1 litr wody.
Gotową odżywkę należy rozcieńczać z wodą przed podlaniem - proporcja wynosi 1:20.
Pomysły na przetwory z pomidorów
Po zebraniu, pomidory najlepiej przeznaczyć do spożycia na surowo lub na różne przetwory do słoików. Później przydadzą się do zrobienia zupy pomidorowej, sosu do spaghetti albo zastąpią ketchup i koncentrat pomidorowy ze sklepu.
Nie musimy chyba dodawać, że takie domowe przetwory są też znacznie smaczniejsze niż gotowe. Zachęcamy was do skorzystania z przepisów z wykorzystaniem pomidorów, którymi podzielili się użytkownicy Gotujmy.pl: