Racuchy to jedna z tradycyjnych potraw w polskiej kuchni. Nazwa jest bardzo ogólna i określa po prostu pulchne placki, które przyrządza się z trzech głównych składników - płynu, mąki i dowolnego spulchniacza.

Można więc zrobić racuchy na kefirze, mleku, maślance czy zsiadłym mleku i z dodatkiem ubitych białek jaj, sody oczyszczonej, drożdży czy proszku do pieczenia. Istnieją nawet... racuchy ziemniaczane, które należy smażyć na smalcu i podawać z cukrem oraz śmietaną.

Do zwykłych racuchów dodaje się często owoce, by urozmaicić ich smak - np. jabłka lub rabarbar. Proponujemy wam jeszcze jeden ciekawy składnik, który nada placuszkom lekkości. 

Zobacz także:

Dodatek, który odmieni racuchy 

Poniższy przepis nie różni się szczególnie od tradycyjnej receptury na racuchy, z jednym wyjątkiem. Należy dodać do niej pół szklanki kaszy manny. Taki zabieg sprawia, że placki mają nieco inną konsystencję, piją mniej tłuszczu, dzięki czemu są lżejsze i bardziej lekkostrawne.

Polecamy dodać do nich starte jabłko, ale można też zamiast niego użyć np. gruszki, śliwek czy bardziej wyrafinowanych dodatków w postaci np. bananów czy orzechów. 

Przepis na racuchy z kaszą manną

Składniki:

  • 1 szklanka mąki

  • ¾ szklanki kefiru

  • pół szklanki kaszy manny

  • 2 duże jajka

  • 3 łyżki cukru

  • pół łyżeczki proszku do pieczenia

  • 1 jabłko

  • sól

Przygotowanie:

  1. Wbijcie jajka do miski. Dodajcie cukier, sól, mąkę, proszek do pieczenia oraz kaszę manną. Przemieszajcie.

  2. Następnie miksujcie wszystkie składniki, wlewając do nich powoli kefir. Należy mieszać tak długo, aż masa na ciasto będzie gęsta i jednolita. 

  3. Obierzcie jabłko i zetrzyjcie na tarce. Warto odcisnąć je z nadmiaru soku, by ciasto nie stało się zbyt wodniste.

  4. Dodajcie starte jabłko do miski z resztą składników i wymieszajcie łyżką lub szpatułką.

  5. Rozgrzejcie olej na patelni. Kiedy będzie już gorący, łyżką wykładajcie masę i formujcie w kształt placuszków. Smażcie na średnim ogniu z obu stron, aż racuchy się ozłocą.

  6. Po usmażeniu, warto odłożyć placki na talerz wyłożony grubszą warstwą ręczników papierowych, aby odsączyć je z tłuszczu.