Racuchy to jedna z tradycyjnych potraw w polskiej kuchni. Nazwa jest bardzo ogólna i określa po prostu pulchne placki, które przyrządza się z trzech głównych składników - płynu, mąki i dowolnego spulchniacza.
Można więc zrobić racuchy na kefirze, mleku, maślance czy zsiadłym mleku i z dodatkiem ubitych białek jaj, sody oczyszczonej, drożdży czy proszku do pieczenia. Istnieją nawet... racuchy ziemniaczane, które należy smażyć na smalcu i podawać z cukrem oraz śmietaną.
Do zwykłych racuchów dodaje się często owoce, by urozmaicić ich smak - np. jabłka lub rabarbar. Proponujemy wam jeszcze jeden ciekawy składnik, który nada placuszkom lekkości.
Zobacz także:
Dodatek, który odmieni racuchy
Poniższy przepis nie różni się szczególnie od tradycyjnej receptury na racuchy, z jednym wyjątkiem. Należy dodać do niej pół szklanki kaszy manny. Taki zabieg sprawia, że placki mają nieco inną konsystencję, piją mniej tłuszczu, dzięki czemu są lżejsze i bardziej lekkostrawne.
Polecamy dodać do nich starte jabłko, ale można też zamiast niego użyć np. gruszki, śliwek czy bardziej wyrafinowanych dodatków w postaci np. bananów czy orzechów.
Przepis na racuchy z kaszą manną
Składniki:
-
1 szklanka mąki
-
¾ szklanki kefiru
-
pół szklanki kaszy manny
-
2 duże jajka
-
3 łyżki cukru
-
pół łyżeczki proszku do pieczenia
-
1 jabłko
-
sól
Przygotowanie:
-
Wbijcie jajka do miski. Dodajcie cukier, sól, mąkę, proszek do pieczenia oraz kaszę manną. Przemieszajcie.
-
Następnie miksujcie wszystkie składniki, wlewając do nich powoli kefir. Należy mieszać tak długo, aż masa na ciasto będzie gęsta i jednolita.
-
Obierzcie jabłko i zetrzyjcie na tarce. Warto odcisnąć je z nadmiaru soku, by ciasto nie stało się zbyt wodniste.
-
Dodajcie starte jabłko do miski z resztą składników i wymieszajcie łyżką lub szpatułką.
-
Rozgrzejcie olej na patelni. Kiedy będzie już gorący, łyżką wykładajcie masę i formujcie w kształt placuszków. Smażcie na średnim ogniu z obu stron, aż racuchy się ozłocą.
-
Po usmażeniu, warto odłożyć placki na talerz wyłożony grubszą warstwą ręczników papierowych, aby odsączyć je z tłuszczu.