Wsypcie łyżkę do ciasta na naleśniki. Wychodzą tak sprężyste i pyszne, że nie zechcecie już innego przepisu
Getty Images
Newsy

Wsypcie łyżkę do ciasta na naleśniki. Wychodzą tak sprężyste i pyszne, że nie zechcecie już innego przepisu

W skład naleśników z reguły wchodzą takie składniki jak mleko, jajka oraz mąka. Niekiedy dodajemy również odrobinę wody gazowanej, oleju lub roztopionego masła. Okazuje się, że warto dodać do nich jeszcze jeden produkt. Dzięki temu gotowe naleśniki będą odznaczać się rewelacyjną konsystencją.

Naleśniki uwielbiają nie tylko dzieci, ale również dorośli. Rewelacyjnie sprawdzą się zarówno w roli dania obiadowego, jak i deseru. Poza tym są banalnie proste w wykonaniu. Niestety nie zawsze wychodzą idealnie. W konsekwencji często się rwą i wyglądają nieapetycznie. Jeśli zależy wam na idealnej konsystencji, przygotujcie naleśniki z  pewnym dodatkiem z kuchennej półki.

Naleśniki z mąką ziemniaczaną

Naleśniki z mąką ziemniaczaną są elastyczne, miękkie i delikatne. Z pewnością zachwycą niejedno podniebienie. Do przygotowania dania będziecie potrzebować tylko kilku ogólnodostępnych składników.

Skrywają one w sobie m.in. wodę gazowaną, która sprawia, że naleśniki są niesamowicie puszyste. Ponadto do ciasta dodaje się również niewielką ilość masła lub oleju. Dzięki temu będziecie mieć pewność, że potrawa nie przypali się podczas smażenia.

Zobacz także
Nie na mleku, nie na wodzie gazowanej. Robert Makłowicz robi najlepsze naleśniki na innym płynie

Nie na mleku, nie na wodzie gazowanej. Robert Makłowicz robi najlepsze naleśniki na innym płynie

Tomek Strzelczyk dodaje szczyptę tego produktu do ciasta na naleśniki. Są mięciutkie i rosną jak szalone

Tomek Strzelczyk dodaje szczyptę tego produktu do ciasta na naleśniki. Są mięciutkie i rosną jak szalone

Naleśniki z mąką ziemniaczaną – przepis

Do przygotowania naleśników z mąką ziemniaczaną będziecie potrzebować:

  • 250 ml mleka,
  • 3 jajka,
  • 220 ml wody gazowanej,
  • 1 szklanka mąki pszennej,
  • szczypta soli,
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 3 łyżki oleju lub masła.

Przygotowanie:

  1. Jeśli używacie masła, to przenieście je do rondelka. Podgrzewajcie je do momentu, aż się roztopi. Zdejmijcie garnek z ognia.
  2. Do dużej miski przesiejcie obie mąki. Wbijcie trzy jajka. Dodajcie mleko, wodę oraz szczyptę soli. Na końcu wlejcie roztopione masło lub olej. Całość dokładnie wymieszajcie za pomocą miksera. Gotowe ciasto powinno odznaczać się jednolitą konsystencją.
  3. Miskę z ciastem przykryjcie folią do żywności i odstawcie ją na ok. 15-20 minut.
  4. Patelnię posmarujcie olejem, a następnie rozgrzejcie. Za pomocą chochli wylewajcie na nią porcje ciasta. Naleśniki smażcie z obu stron do momentu, aż się lekko zarumienią.

Naleśniki z mąką ziemniaczaną – z czym je podać?

Naleśniki z mąką ziemniaczaną rewelacyjnie smakują na słodko. Niektórzy przygotowują je z tradycyjnym farszem z białego sera. Świetnie sprawdzi się tutaj także mus jabłkowy. Latem warto udekorować naleśniki świeżymi owocami oraz bitą śmietaną. Ponadto możecie posypać je zwykłym cukrem pudrem lub zjeść bez żadnych dodatków.

Warto również zaznaczyć, że naleśniki z mąką ziemniaczaną można bez problemu podać w wersji na słono. Ciekawym pomysłem jest połączenie ich z farszem warzywnym lub mięsnym. Całość polecamy polać sosem czosnkowym bądź serowym.