Zatkany zlew to zmora większości z nas. Podczas ręcznego zmywania naczyń często zdarza się, że do odpływu trafiają kawałki jedzenia, które nagromadzone z czasem zatykają na dobre odpływ. Zlew nie tylko zaczyna brzydko pachnieć, ale też zaczyna się z nim zbierać woda, co wręcz uniemożliwia korzystanie z niego.  Jak szybko i skutecznie odetkać zlew bez chemii? Skorzystajcie z taniej i naturalnej metody - wykorzystajcie kwasek cytrynowy. 

Jak odetkać zatkany zlew?

Na pewno zdarzyło wam się kiedyś zatkać zlew w kuchni lub w łazience. Jeśli nie chcecie od razu sięgać po żrące substancje, takie jak np. popularny Kret, skorzystajcie z metod naturalnych, które nie tylko są tańsze, ale też naprawdę dobrze działają.

Kwasek cytrynowy do udrażniania zlewu

Ostre substancje chemiczne takie jak np. Kret to ogromne obciążenie dla środowiska, ale także zagrożenie dla nas samych, ponieważ szkodliwe cząsteczki mogą dostać się do naszych płuc podczas wdychania. Czy jest na to jakaś rada? Wykorzystajcie kwasek cytrynowy.

Do udrożnienia zlewu będziecie potrzebować tylko dwóch składników – wody i kwasku cytrynowego. Wsypcie do zatkanego zlewu dwie torebki kwasku cytrynowego i zalejcie to ciepłą wodą. Mikstura doskonale przeczyści wasz zlew i nie pozostawi szkód na środowisku.

Zobacz także:

Kwasek cytrynowy nie tylko nie zniszczy naszych rur, ale też jest bezpieczny dla nas samych. Stosujcie go również profilaktycznie, 1-2 razy w tygodniu, a zapchany zlew będzie wam niestraszny.

Jak jeszcze można przepchać zatkany zlew?

Użyjcie mikstury z sody oczyszczonej i octu. Wystarczy wsypać do odpływu sporą porcję sody (ok. pół szklanki) i zalać to szklanką octu. Następnie należy przykryć wlot, by uniknąć nieprzyjemnych i groźnych zapachów. Po upływie pół godziny zalejcie zlew gorąca wodą. Oba te środki mają właściwości bakteriobójcze i przeciwgrzybicze.

Jeśli nie chcecie mieć zapchanego zlewu, nigdy nie wrzucajcie do niego tych rzeczy.

Źródło: msn.com.pl