jak można wzmocnić włosy domowymi sposobami
Adobe Stock
Newsy

Wsypcie do szamponu sól kuchenną i umyjcie włosy. Koleżanki zzielenieją z zazdrości

Słyszeliście o tym, że gruboziarnista sól i szampon to idealne połączenie dla zdrowia i kondycji włosów?
Hubert Rój
marzec 10, 2021

Wartość soli była nieoceniona przez wieki. Nie tylko nadawała smaku wielu potrawom, ale także wykazywała właściwości konserwujące.

Z czasem sól mocno potaniała. Po latach sól stała się powszechna, tania i szeroko dostępna. Dzięki  temu można ją wykorzystywać nie tylko w kuchni.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Jakie efekty dla włosów daje mieszanka soli z szamponem?

Jednym  z takich zastosowań może być użycie soli do pielęgnacji włosów. Wystarczy wsypać soli do szamponu, wymieszać i po prostu umyć włosy.

Co da wam taki prosty zabieg? Podobno domieszka soli w szamponie spowoduje, że po umyciu włosów taką miksturą, włosy nabiorą o wiele lepszego wyglądu.

Wykonanie takiej mieszanki nie będzie trudne. Wystarczy, że wymieszacie grubą sól morską z szamponem w proporcji 3:2 i umyjecie nią włosy.

Potem pozostaje zmyć włosy i poczekać na efekty. Ich lista naprawdę może zrobić wrażenie. Wśród zalet dodawania soli do szamponu, wymienia się między innymi:

  • Nadanie włosom lśniącego połysku
  • Redukcja łupieżu
  • Nawilżenie pasemek włosów
  • Wyraźnie zauważalne gęstsze włosy
  • Zwiększona objętość
  • Wzmocnienie końcówek
  • Usuwanie resztek użytych sztucznych preparatów (lakiery, pianki itp.)

Zaleca się używanie takiej mikstury raz w miesiącu. Tak przynajmniej wynika ze wskazówek amerykańskiej modelki, Marianny Hewitt.

Pochodząca z Kalifornii modelka może pochwalić się pięknymi, długimi, czarnymi, lekko kręconymi włosami. Podobno częściowo sekret ich wyglądu leży właśnie w domieszce soli do szamponu.

Dlaczego warto wybierać naturalne środki pielęgnacji włosów?

Używanie soli do mycia włosów, Hewitt tłumaczy koniecznością uporania się z naturalnym procesem łuszczenia się skóry głowy.

Modelka i blogerka twierdzi, że użycie soli do pielęgnacji skóry głowy i włosów, nie może jej zaszkodzić.

Niezagrożone pozostaną także naturalne, tłuszcze, które wydziela skora głowy dla ochrony włosów.

Według Marianny Hewitt, użycie naturalnych środków do pielęgnacji włosów, lepiej przyczyni się do zachowania ich perfekcyjnego stanu, niż wydawanie kroci na chemiczne preparaty.

Komentarze
Domowe kosmetyki z imbiru
Pixabay
Zdrowie Przynosi rewelacyjne korzyści naszej urodzie. Nie uwierzysz jak szybko. Wystarczy jeść go dwa razy dziennie
Na sklepowych półkach nie brakuje naturalnych produktów, które korzystnie wpływają na naszą urodę. Wśród nich są nie tylko suplementy diety, ale też… rośliny!
Weronika Kępa
listopad 08, 2020

Imbir to przede wszystkim dobrze znana w kuchni indyjskiej przyprawa. Od lat szeroko stosuje się ją również w leczeniu rozmaitych chorób, od zwykłego przeziębienia po dolegliwości związane z trawieniem. Niewielu jednak wie, że właściwie przygotowany może przynieść rewelacyjne korzyści również naszej urodzie! Imbir to źródło wielu cennych składników. Znajdziesz w nim białko, węglowodany, witaminy, fosfor, żelazo, a nawet magnez. Nic więc dziwnego, że jest tak szeroko stosowany w różnego rodzaju produktach kosmetycznych. Jako maseczka na włosy Imbir spowalnia starzenie się skóry, również skóry głowy! Dlatego idealnie sprawdzi się jako dodatek do szamponu albo maska. Wystarczy, że wymieszasz łyżkę startego korzenia imbiru z sokiem z cytryny i oliwą z oliwek, a następnie nałożysz na włosy na około 15 minut. Efekty będą powalające! Jako peeling  Imbir ma też działanie wyszczuplająco-modelujące. Można więc wykorzystać go do przygotowania domowego peelingu. Jeśli masz w domu ekspres do kawy możesz użyć fusów z jej ziaren, które zazwyczaj lądują w koszu! Dodaj do nich 2 łyżeczki startego imbiru i wymieszaj z odrobiną oleju. Nałóż na najbardziej problematyczne miejsca, a następnie spłucz zimną wodą. Dla uzyskania pożądanych efektów powtarzaj zabieg regularnie. Jako maseczka na twarz Imbir ma też właściwości przeciwzapalne. Zaleca się go przede wszystkim osobom, które mają problem z zaczerwienioną skórą twarzy, ale również trądzikiem. Imbir może więc stanowić wartościowy dodatek do domowej maseczki. Jej przygotowanie jest banalnie proste! Wystarczy zmieszać świeżo starty korzeń imbiru z płynnym miodem, do powstania jednolitej konsystencji. Następnie nałożyć na twarz na około 10 minut. I gotowe! Na urodę korzystnie...

Przeczytaj
Woda gotowana, woda po gotowaniu ryżu
Pixabay/Holger Schué
Newsy Nigdy nie wylewaj wody po ryżu. Zastąpisz nią 2 niezbędne kosmetyki i sporo zaoszczędzisz
Naturalne kosmetyki to hit ostatniej dekady. Wybieramy je ze względu na pewność składu i cenę. Niektóre produkty spożywcze mogą nam posłużyć za najlepszy przykład.
Aleksandra Jaworska
grudzień 13, 2020

Niewiele z nas zastanawia się nad pożytecznością wody po gotowaniu ryżu. To duży błąd! Czego możemy się po niej spodziewać?  Właściwości zdrowotne wody po gotowaniu ryżu Domyślamy się, że wodę po gotowaniu ryżu traktujecie jak zwykły odpad i po zakręceniu gazu wylewacie ją do zlewu. Postępując tak - marnujemy jej niezwykły potencjał. Jedyny warunek, który umożliwi jej ponowne wykorzystanie to brak soli dodanej podczas jej gotowania .  Pewnym nietypowym zastosowaniem wody po ryżu jest użycie jej podczas biegunki, wymiotów czy nudności . Dzięki niej dużo łatwiej uporacie się z dolegliwościami układu trawiennego. Do ostudzonej wody po gotowaniu ryżu dodać tym razem szczyptę soli. Wystarczą 3 małe szklanki dziennie by uwolnić się od męczącego problemu. Zastosowanie wody po gotowaniu ryżu w kuchni Szklanka takiej wody to prawdziwy zastrzyk energii. Macie wieczorny trening? Wypijcie szklankę z wodą po gotowaniu ryżu 30 minut przed wysiłkiem . Jeśli wolicie bardziej wyrazisty smak, wystarczy dodać do niej miód albo korzenne przyprawy. Dzięki tak sporządzonemu napojowi zmęczenie minie, jak ręką odjął. Zamiast kranówki do bulionów i sosów dodajcie po wodę ryżową. Nadaje się do podlewania duszonego mięsa czy podczas robienia domowych wypieków np. pizzy. Jeśli jej wcześniej nie posoliliście, może być pełnowartościową bazą koktajlu. Woda po ryżu to bogactwo składników, które osiadają w wodzie po jego gotowaniu. Cechuje się wysoką zawartością witaminy z grupy B, kwasu foliowego, żelaza, potasu, magnezu oraz cynku. Woda po gotowaniu ryżu zastąpi tonik do twarzy Woda po gotowaniu ryżu znalazła szerokie zastosowanie w krajach dalekowschodnich. Azjatyckie kobiety słyną z promiennej cery i zdrowych włosów. Woda, która pozostaje po...

Przeczytaj
Woda po gotowaniu ziemniaków
Flickr/radomirvesely
Zdrowie Nigdy nie wylewaj wody po ziemniakach. Może pomóc w walce z przeziębieniem
Woda po ziemniakach jest cenniejsza niż mogłoby się wydawać. Podczas gotowania ziemniaków składniki w nich zawarte częściowo przechodzą do wody. Co więcej, mogą się wam przydać!
Aleksandra Jaworska
listopad 24, 2020

Jakkolwiek absurdalnie brzmi pomysł na zostawianie wody po ziemniakach, warto żebyście wiedzieli co za tym stoi. Pozostałość gotowania ma kilka cennych zastosowań. Dlaczego woda po ziemniakach jest tak cenna? Zadziwiające właściwości Do czego można wykorzystać wodę po ugotowaniu ziemniaków? Odpowiedzi na to pytanie jest co najmniej kilka. Witaminy, minerały czy skrobia, częściowo przechodzą po ugotowaniu do wody. Dzięki temu w garnku znajdziemy m.in. witaminę A, E, K, potas, fosfor, żelazo, wapń, magnez oraz skrobię. Takie połączenie w znaczący sposób wzbogaca wodę, nadając jej nowych właściwości. Skład ziemniaków, który przenika do płynu podczas gotowania pozwala na jego powtórne wykorzystanie. Witamina A i E jest szalenie przydatna w kosmetyce. Ma nawilżający wpływ na nasze włosy. Woda może posłużyć jako ich płukanka! O witaminach słów kilka Potrzeby witamin w organizmie człowieka nie trzeba nikomu tłumaczyć. Prześledźmy te, które znajdziemy w wodzie po ugotowanych ziemniakach. Działanie niektórych z nich, może wprawić was w osłupienie! Witamina B₁ (tiamina) - przeciwdziała uporczywemu łojotokowi i przetłuszczaniu się włosów. Witamina B₂ (ryboflawina) - zapobiega wypadaniu włosów. Witamina B₆ (pirydoksyna) - nadaje włosom blasku. Witamina B₃ (niacyna) - jest składnikiem szamponów, czy odżywek do włosów. Beta-karoten  – przyspiesza cykl odnowy komórek, pobudza do wzrostu mieszki włosowe. Na wypadanie włosów Płukanka z wody po ziemniakach może z pewnością zastąpić niejeden kosmetyczny specyfik. Włosy wystarczy polać przestudzoną wodą. Płukanka spowoduje, że włosy będą błyszczące i nawilżone. Pielęgnacja skóry ...

Przeczytaj
surówka z rzepy przepis
babeczka35/gotujmy.pl
Przepisy Przepyszna i chrupiąca surówka z rzepy. Idealna jako dodatek do obiadu, ale nie tylko
Jeśli szukasz inspiracji, to koniecznie wypróbuj ten przepis na soczystą surówkę z rzepy. Jest nie tylko smaczna, ale i zdrowa - palce lizać!
Katarzyna Wyborska
listopad 14, 2020

„Spójrz na rzepę – ta jest krzepka!”. Tak o tym niepozornym warzywie pisał Jan Brzechwa i miał sporo racji. Rzepa to doskonałe źródło witamin. Działa dobroczynnie na nasz układ odpornościowy, pokarmowy, a także na włosy! Osoby zmagające się z wypadaniem włosów z pewnością spróbowały choć raz użyć szamponu lub płukanki z rzepy na wzmocnienie cebulek. Warto włączyć to warzywo do diety także ze względu na jego charakterystyczny smak, który wzbogaci każdą surówkę! Rzepa od lat na polskich stołach Rzepa była bardzo popularnym warzywem w średniowiecznej Polsce. Łatwa w uprawie, tania i zdrowa – czy istniało lepsze źródło witamin? Funkcjonowało nawet powiedzenie „zdrowy jak rzepa”, które niestety nie dotrwało do naszych czasów. Zanim do Polski dotarły ziemniaki, dieta polskich chłopów składała się głównie z kaszy lub rzepy podawanej z różnymi dodatkami. Rzepę można było wędzić, kisić, gotować i zasmażać – taką rzepkę w zasmażce określało się „a la polonaise”. Najlepsza surówka z rzepy Dziś przepisy z uwzględnieniem rzepy odeszły nieco w zapomnienie, jednak nadal stosowana jest ona przez polskie gospodynie. Najczęściej jemy rzepę na surowo w surówkach – nie ma lepszego chrupiącego dodatku do obiadu! Sprawdźcie ten przepis na przepyszną surówkę z rzepy, którą pochwalą wszyscy domownicy. Surówka z rzepy – przepis Do przygotowania tej surówki potrzebujecie: 3 spore rzepy 2 jabłka 2 duże łyżki majonezu 2 łyżki śmietany 18% Szczypiorek Sól Pieprz Kupując rzepę dokładnie się jej przyjrzyj! Łatwo można ją pomylić z białą rzodkiewką. Rzodkiew jest podłużna, zaś korzeń rzepy ma kształt bulwy....

Przeczytaj