Wsypcie do pralki łyżeczkę czarnego pieprzu. Z praniem stanie się cos niezwykłego
Adobe Stock
Newsy

Wsypcie do pralki łyżeczkę czarnego pieprzu. Z praniem stanie się coś niezwykłego

Czarne ubrania szarzeją, kolorowe blakną, a białe żółkną. Mamy domowe sposoby na każdy z tych problemów. Do jednego z nich wykorzystujemy zwykły pieprz.

Kolory ubrań z czasem stają się mniej intensywne. Nawet te po pierwszym praniu nie wyglądają już tak dobrze jak prosto ze sklepu. Czy można przywrócić im pierwotną barwę? Nawet nie wiecie, że możecie to zrobić za pomocą tej popularnej przyprawy, którą na pewno macie w domu.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Środki piorące odpowiedzialne za blaknięcie ubrań

Zwykły zmielony, czarny pieprz, dodany do prania, może pomóc odzyskać intensywne kolory. Warto go dodawać do bębna pralki piorąc ubrania kolorowe i czarne. Nadmiar detergentu osiada na ubraniach i powoduje, że ich kolory przestają być żywe. Pomaga na to użycie zwykłego czarnego pieprzu. Pieprz łączy się ze środkiem piorącym i usuwa jego nadmiar z powierzchni tkanin.

Jak używać pieprzu do prania?

Są dwa sposoby na wykorzystanie pieprzu w praniu:

  • Wsypujecie 1 łyżeczkę mielonego pieprzu bezpośrednio do prania.
  • Mielony pieprz wkładajcie do woreczka, a woreczek do pralki.

Po wyjęciu prania z pralki strzepnijcie resztki pieprzu z ubrań. Żeby świeżo uprane ubrania nie pachniały pieprzem, do prania należy dodać płyn do płukania tkanin. Pachnące płyny doskonale maskują inne zapachy.

Zobacz także
Włóżcie do lodówki skórkę pomarańczową posypaną solą. Niesamowity trik za grosze

Włóżcie do lodówki skórkę pomarańczową posypaną solą. Niesamowity trik za grosze

Wsypcie do pralki łyżeczkę cukru. Sprytny sposób na powszechny problem

Wsypcie do pralki łyżeczkę cukru. Sprytny sposób na częsty problem z praniem

Jak przywrócić kolor ubraniom domowymi sposobami?

Pamiętajcie, żeby przed włożeniem ubrań do pralki zawsze wywracać je na lewą stronę. Im krócej pranie będzie się prało, tym mniej koloru zostanie wypłukane. Dlatego zawsze ustawiając program, nie tylko z powodu oszczędności energii, warto wybierać ten najkrótszy z możliwych. Kolorowego prania nie należy też suszyć na pełnym słońcu. Kolory pod wpływem promieni słonecznych blakną znacznie szybciej.

Jest kilka sposobów na przywracanie oryginalnych barw ubraniom:

  • Zimna woda z solą. Do roztworu wody z solą włóżcie ubrania. Namaczajcie je i płuczcie.
  • Zimna woda z sodą oczyszczoną. Zróbcie roztwór w proporcji: 1 litr wody, 1 łyżka sody. Wyblakłe ubranie zanurzcie w roztworze, a potem suszcie w zaciemnionym miejscu.
  • Woda z octem. To sposób na przywrócenie czarnego koloru. Namaczajcie je w roztworze o proporcjach: 2 części wody, 1 cześć octu
  • Napar z liści orzecha włoskiego. Podobnie jak woda z octem przywraca intensywność czarnej barwie.
  • Zsiadłe mleko. To dobry sposób na białe ubrania, które zżółkły. Najpierw namoczcie je w zsiadłym mleku, a następnie upierzcie.
  • Woda z cytryną lub z wodą utlenioną przywraca blask białym strojom i bieliźnie. Robiąc roztwór z wodą utlenioną, przygotujcie 1 łyżkę wody utlenionej 12%, na każdy litr wody.

Źródło: gazeta.pl, born2be.pl

mizeria przepis
AdobeStock
Przepisy
Cudowna mizeria do obiadu. Podajemy najlepszy, tradycyjny przepis!
Masz ochotę na mizerię? Z łatwością przygotujesz ją z pomocą tego prostego przepisu!

Upalne lato, skwar leje się z nieba – czy to nie brzmi cudownie? A do tego młode ziemniaczki, jajko sadzone i zimna mizeria ze świeżych ogórków. Palce lizać! Choć do lata jeszcze trochę czasu, to nawet teraz, gdy jest chłodniej mizeria będzie wciąż świetnie smakować. Możecie też zachować przepis na później, gdy zrobi się ciepło!   Tradycyjne danie polskiej kuchni Jeżeli was to ciekawi, to mizeria jest bardzo wyjątkową sałatką – przyrządza się ją tylko w Polsce! Aż dziw, że coś tak pysznego je się tylko w jednym kraju na świecie. Bazą tradycyjnej mizerii są świeże ogórki, natomiast reszta zależy od regionu. Wariacje na temat tej sałatki są naprawdę różne! Można jeść ją: Na słodko – z dodatkiem cukru Na słono – sypiemy więcej soli W wersji wytrawnej – z octem Klasyczna mizeria do obiadu – przepis Dziś podajemy wam przepis na najprostszą, tradycyjną polską mizerię. Do jej przygotowania potrzebujecie: 3-4 świeże ogórki gruntowe Śmietanę 12% Sól Pieprz Cukier Ocet Przygotowanie Ogórki obierz i zetrzyj na cienkie plasterki. Wrzuć do miski, posyp solą i odstaw na 15 minut. Po tym czasie opłucz ogórki i odlej nadmiar wody. Dodaj śmietanę, pieprz, szczyptę cukru i łyżeczkę octu. Dokładnie zamieszaj. I gotowe! Mizeria najlepiej smakuje z ziemniakami i jajkiem.