
Biszkopt można nazwać „ciastem bazowym”, ponieważ rzadko kiedy stanowi deser sam w sobie. Najczęściej służy do robienia tortów albo zawijanych ciast z kremem czy owocami. Problem, z jakim można się spotkać w przypadku pieczenia biszkoptu jest to, że może on wyjść dość suchy albo słabo wyrośnięty. Na szczęście jest na to rada - wystarczy dodać do niego pewien smaczny składnik.
Co dodać do masy na biszkopt, by był lekki?
Biszkopt wam wyrośnie i będzie miał przyjemną konsystencję po upieczeniu, gdy do masy dodacie budyń. Oczywiście w proszku. Ciasto wam nie opadnie i wyjdzie bardzo smaczne. Najlepiej sprawdzi się budyń waniliowy, który nada koloru oraz przyjemnego posmaku.
W zależności od tego, do czego posłuży wam biszkopt w dalszych krokach, możecie oczywiście skorzystać z innych smaków i dodać do masy np. budyń czekoladowy albo malinowy.
Przepis na puszysty biszkopt waniliowy
Składniki:
-
3 opakowania budyniu waniliowego (najlepiej takiego bez cukru)
-
6-7 jaj (6, jeśli są duże, 7 jeśli małe lub średniej wielkości)
-
1 szklanka cukru
-
3 łyżki mąki pszennej tortowej (typ 450)
-
pół łyżeczki proszku do pieczenia
-
szczypta soli
Podane składniki wystarczą do zrobienia biszkoptu w tortownicy o średnicy od 24 do 26 cm. Polecamy wam wykorzystać budyń bez dodatku cukru. Można też użyć zwykłego - wówczas dodajcie nieco mniej cukru do masy, np. ¾ szklanki.
Przygotowanie:
-
Zacznijcie od oddzielenia żółtek od białek. Białka jaj ubijcie i dodajcie do nich odrobinę soli lub octu - dzięki temu będą się lepiej ubijać.
-
W kolejnym kroku do białek wsypcie cukier i mieszajcie mocno do powstania piany.
-
Następnie do masy dodawajcie po 1 żółtku, wciąż mieszając.
-
Przesiejcie mąkę z proszkiem do pieczenia i dodajcie do masy. Wymieszajcie.
-
Na sam koniec wsypcie 3 opakowania budyniu waniliowego. Jeszcze raz dokładnie wymieszajcie wszystkie składniki, aż się połączą. Starajcie się robić to możliwie delikatnie.
-
Wyłóżcie tortownicę papierem do pieczenia (wystarczy wyłożyć nim spód, a obręcz posmarować masłem i obsypać bułką tartą). Wlejcie ciasto do formy i włóżcie ją do piekarnika rozgrzanego do 160 stopni (góra-dół). Pieczcie przez około 50 minut do suchego patyczka.