Biszkopt można nazwać „ciastem bazowym”, ponieważ rzadko kiedy stanowi deser sam w sobie. Najczęściej służy do robienia tortów albo zawijanych ciast z kremem czy owocami. Problem, z jakim można się spotkać w przypadku pieczenia biszkoptu jest to, że może on wyjść dość suchy albo słabo wyrośnięty. Na szczęście jest na to rada - wystarczy dodać do niego pewien smaczny składnik. 

Co dodać do masy na biszkopt, by był lekki?

Biszkopt wam wyrośnie i będzie miał przyjemną konsystencję po upieczeniu, gdy do masy dodacie budyń. Oczywiście w proszku. Ciasto wam nie opadnie i wyjdzie bardzo smaczne. Najlepiej sprawdzi się budyń waniliowy, który nada koloru oraz przyjemnego posmaku.

W zależności od tego, do czego posłuży wam biszkopt w dalszych krokach, możecie oczywiście skorzystać z innych smaków i dodać do masy np. budyń czekoladowy albo malinowy. 

Zobacz także:

Przepis na puszysty biszkopt waniliowy

Składniki:

  • 3 opakowania budyniu waniliowego (najlepiej takiego bez cukru)

  • 6-7 jaj (6, jeśli są duże, 7 jeśli małe lub średniej wielkości)

  • 1 szklanka cukru

  • 3 łyżki mąki pszennej tortowej (typ 450)

  • pół łyżeczki proszku do pieczenia

  • szczypta soli

Podane składniki wystarczą do zrobienia biszkoptu w tortownicy o średnicy od 24 do 26 cm. Polecamy wam wykorzystać budyń bez dodatku cukru. Można też użyć zwykłego - wówczas dodajcie nieco mniej cukru do masy, np. ¾ szklanki. 

Przygotowanie:

  1. Zacznijcie od oddzielenia żółtek od białek. Białka jaj ubijcie i dodajcie do nich odrobinę soli lub octu - dzięki temu będą się lepiej ubijać. 

  2. W kolejnym kroku do białek wsypcie cukier i mieszajcie mocno do powstania piany.

  3. Następnie do masy dodawajcie po 1 żółtku, wciąż mieszając.

  4. Przesiejcie mąkę z proszkiem do pieczenia i dodajcie do masy. Wymieszajcie.

  5. Na sam koniec wsypcie 3 opakowania budyniu waniliowego. Jeszcze raz dokładnie wymieszajcie wszystkie składniki, aż się połączą. Starajcie się robić to możliwie delikatnie.

  6. Wyłóżcie tortownicę papierem do pieczenia (wystarczy wyłożyć nim spód, a obręcz posmarować masłem i obsypać bułką tartą). Wlejcie ciasto do formy i włóżcie ją do piekarnika rozgrzanego do 160 stopni (góra-dół). Pieczcie przez około 50 minut do suchego patyczka.