Wsypcie 2 łyżki zamiast zwykłej mąki do masy na placki ziemniaczane, a wyjdą złociste i chrupiące
GettyImages
Newsy

Wsypcie 2 łyżki zamiast zwykłej mąki do masy na placki ziemniaczane. Wyjdą złociste i chrupiące

Czujecie, że waszym plackom czegoś brakuje? Jeśli nie są dostatecznie chrupiące, to prawdopodobnie wina zbyt dużej ilości pszennej mąki. Nie musicie jednak zupełnie z niej rezygnować - wystarczy zastąpić mąkę innym składnikiem.

Choć placki ziemniaczane da się zrobić bez mąki, niektórzy w ogóle ich sobie nie wyobrażają bez tego składnika. Wychodzą wtedy nieco inne, niż tradycyjne - są zdecydowanie cieńsze, mają inną teksturę, trzeba dodać do nich więcej jajek i smażyć na większej ilości tłuszczu, ponieważ w przeciwnym razie mogą się rozpadać.

Osoby preferujące mniej gumowate, lżejsze placki, które nie ociekają olejem, wolą je jednak w wersji z mąką. Polecamy wam ciekawy sposób na to danie, gdzie klasyczną mąkę można zastąpić czymś innym - zachowają odpowiednią konsystencję, a jednocześnie będą mega chrupiące.

Czym zastąpić zwykłą mąkę w plackach ziemniaczanych?

Placki z dodatkiem mąki pszennej mogą być co prawda mniej tłuste niż te bez mąki, ale są za to zdecydowanie mniej chrupiące. Przez ten składnik stają się odrobinę bardziej miękkie. 

Nie musicie jednak zupełnie rezygnować z mąki. Można ją zastąpić mąką kukurydzianą. Ten składnik wiąże masę na placki jeszcze skuteczniej niż mąka pszenna, dlatego można go dodać mniej. Dzięki temu placki ziemniaczane pozostają chrupiące i nie są gumowate. Poznajcie poniższy przepis i zróbcie je sami. 

Zobacz także
Zróbcie placki z cukinii bez mąki. 1 składnik wchłonie wodę jak gąbka

Zróbcie placki z cukinii bez grama mąki. 1 składnik wchłonie wodę jak gąbka

Tomek Strzelczyk robi placki ziemniaczane bez mąki. I to nawet z młodych ziemniaków

Tomek Strzelczyk robi placki ziemniaczane bez mąki. I to nawet z młodych ziemniaków

Przepis na bezglutenowe placki ziemniaczane

Składniki:

  • 1 kg ziemniaków

  • 2 jajka

  • 1 cebula

  • 1-2 łyżki mąki kukurydzianej

  • sól

  • pieprz

  • olej do smażenia

Przygotowanie:

  1. Obierzcie ziemniaki i zetrzyjcie je na tarce. Polecamy to zrobić na małych oczkach. Odciśnijcie ziemniaki z soku i dodajcie do nich skrobię, która zbierze się na dnie. 

  2. Obraną cebulę również zetrzyjcie na drobnych oczkach. Dodajcie ją do ziemniaków wraz z mąką kukurydzianą, jajkiem, solą oraz pieprzem. Wymieszajcie.

  3. Rozgrzejcie na patelni olej i wykładajcie porcje placków. Zmniejszcie ogień i smażcie je z obu stron na złoty kolor. Po zdjęciu z patelni, odłóżcie placki na talerz wyłożony warstwą ręczników papierowych - dzięki temu będą mniej tłuste. 

  4. Podawajcie placki z kapką kwaśnej śmietany 18% lub innymi, ulubionymi dodatkami. Jeśli wolicie placki na słodko, zmniejszcie ilość soli i pieprzu w trakcie przygotowywania masy. Smacznego!