Mama zawsze uczyła, że nie wolno wstawiać gorącego jedzenia do lodówki. W związku z tym, garnek z ciepłą zupą i talerz z niedojedzonym obiadem, czekają na kuchennym blacie do momentu, aż całkowicie ostygną i będzie można bezpiecznie wstawić je do lodówki. Takie działanie ma zapobiec psuciu się tego urządzenia.

Ale czy porady, które słyszeliście od rodziców, mają sens? Pewnie też nie pozwalaliście swoim dzieciom wstawiać do lodówki ciepłego jedzenia, a sami również czekacie, aż potrawy wystygną. Jednak czy jesteście pewni tego, że postępujecie właściwie? Rozwiewamy wszelkie wątpliwości.

Czy można wstawiać do lodówki gorące jedzenie?

Najpierw wyjaśnijmy kwestię odkładania do lodówki gorących, dopiero co zdjętych z palnika potraw. Tak gorącego jedzenia, absolutnie nie wolno wstawiać do lodówki! Jeżeli włożycie do niej bardzo gorące jedzenie lub płyny, to ich wartości odżywcze drastycznie zmaleją, a lodówka będzie musiała bardzo intensywnie pracować, co może doprowadzić do awarii.

Ponadto, umieszczanie w lodówce gorącej żywności, stwarza idealne warunki do rozwoju bakterii salmonelli, która przeniesie się na resztę jedzenia w środku i skazi znajdującą się tam żywność. Najbardziej narażone są produkty szybko psujące się, czyli jajka, mięso, warzywa i ryby. Z tego powodu, należy obniżyć temperaturę jedzenia przed włożeniem go do lodówki.

Zobacz także:

Czy można wstawić do lodówki ciepłe jedzenie?

Sprawa gorącego jedzenia w lodówce jest jasna. Ale co z lekko ciepłym jedzeniem? Niektórzy ludzie twierdzą, że nie stanie się nic złego, jeśli włoży się do lodówki odrobinę ciepłą lub letnią żywność. Czy mają rację? Tak, można tak postępować z jedzeniem, ale tylko pod pewnymi warunkami. Pamiętajcie, by zawsze ich przestrzegać:

Dzielenie na małe porcje

Jeśli ugotowaliście dużo jedzenia i jeszcze nie zdążyło całkiem wystygnąć, poprzekładajcie je do kilku mniejszych pojemników lub słoików. Tak zapakowaną żywność, można bezpiecznie odstawić do lodówki. Im mniej jedzenia w pojemniku tym lepiej, ponieważ szybko się ono schłodzi.

Nie dłużej niż 2 godziny poza lodówką

Pamiętajcie o tym, że żywność poddana działaniu wysokiej temperatury, zaczyna być podatna na działanie bakterii już dwie godziny po zakończeniu gotowania! To jeden z powodów, dla których warto odstawiać nawet lekko ciepłe jedzenie do lodówki. Jeśli pozostawicie je na blacie, ryzykujecie zatruciem pokarmowym. W przypadku jedzenia pozostawionego w wysokiej temperaturze, trzeba je schłodzić w ciągu godziny. Dotyczy to na przykład mięsa grillowanego latem, gdy na zewnątrz jest bardzo gorąco.