czy mozna wstawic cieple jedzenie do lodowki
Flickr
Newsy

Wstawiacie do lodówki ciepłe czy całkowicie wystudzone danie? Przez całe życie robiliście to źle

Niedojedzony obiad albo zupa powinny trafić do lodówki – w przeciwnym razie się zepsują. Ale czy powinny tam trafić zimne, czy ciepłe?

Mama zawsze uczyła, że nie wolno wstawiać gorącego jedzenia do lodówki. W związku z tym, garnek z ciepłą zupą i talerz z niedojedzonym obiadem, czekają na kuchennym blacie do momentu, aż całkowicie ostygną i będzie można bezpiecznie wstawić je do lodówki. Takie działanie ma zapobiec psuciu się tego urządzenia. Ale czy porady, które słyszeliście od rodziców, mają sens? Pewnie też nie pozwalaliście swoim dzieciom wstawiać do lodówki ciepłego jedzenia, a sami również czekacie, aż potrawy wystygną. Jednak czy jesteście pewni tego, że postępujecie właściwie? Rozwiewamy wszelkie wątpliwości.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Czy można wstawiać do lodówki gorące jedzenie?

Najpierw wyjaśnijmy kwestię odkładania do lodówki gorących, dopiero co zdjętych z palnika potraw. Tak gorącego jedzenia, absolutnie nie wolno wstawiać do lodówki! Jeżeli włożycie do niej bardzo gorące jedzenie lub płyny, to ich wartości odżywcze drastycznie zmaleją, a lodówka będzie musiała bardzo intensywnie pracować, co może doprowadzić do awarii.

Zobacz także
Warzywny sok z selera

Ten sok na maksa podkręca metabolizm. Po 2 tygodniach spodnie będą na was wisiały

buraki

Jak ugotować buraki, żeby zachowały piękny, ciemny kolor? Ten trik babci zawsze działa

Ponadto, umieszczanie w lodówce gorącej żywności, stwarza idealne warunki do rozwoju bakterii Salmonelli, która przeniesie się na resztę jedzenia w środku i skazi znajdującą się tam żywność. Najbardziej narażone są produkty szybko psujące się, czyli jajka, mięso, warzywa i ryby. Z tego powodu, należy obniżyć temperaturę jedzenia przed włożeniem go do lodówki.

Czy można wstawić do lodówki ciepłe jedzenie?

Sprawa gorącego jedzenia w lodówce jest jasna. Ale co z ciepłym jedzeniem? Niektórzy ludzie twierdzą, że nie stanie się nic złego, jeśli włoży się do lodówki ciepłą lub letnią żywność. Czy mają rację? Tak, można tak postępować z jedzeniem, ale tylko pod pewnymi warunkami. Pamiętajcie, by zawsze ich przestrzegać:

Dzielenie na małe porcje

Jeśli ugotowaliście dużo jedzenia i jeszcze nie zdążyło całkiem wystygnąć, poprzekładajcie je do kilku mniejszych pojemników lub słoików. Tak zapakowaną żywność, można bezpiecznie odstawić do lodówki. Im mniej jedzenia w pojemniku tym lepiej, ponieważ szybko się ono schłodzi.

Nie dłużej niż 2 godziny poza lodówką

Pamiętajcie o tym, że żywność poddana działaniu wysokiej temperatury, zaczyna być podatna na działanie bakterii już dwie godziny po zakończeniu gotowania! To jeden z powodów, dla których warto odstawiać nawet lekko ciepłe jedzenie do lodówki. Jeśli pozostawicie je na blacie, ryzykujecie zatruciem pokarmowym. W przypadku jedzenia pozostawionego w wysokiej temperaturze, trzeba je schłodzić w ciągu godziny. Dotyczy to na przykład mięsa grillowanego latem, gdy na zewnątrz jest bardzo gorąco.

 

surowe mięso bakterie
AdobeStock
Newsy
Jak obchodzić się z surowym mięsem? Jeden błąd i zatrucie gotowe
W surowym mięsie pełno jest bakterii, które mogą spowodować ciężkie zatrucie pokarmowe. Sprawdźcie, jak postępować z mięsem by tego uniknąć.

W mięsie przyniesionym ze sklepu mogą czaić się różne bakterie i drobnoustroje groźne dla zdrowia. Trafiają tam w trakcie produkcji albo już w sklepie mięsnym, gdy leżą długo w lodówce. W niej bakterie mają idealne warunki do przenoszenia się z jednego kawałka mięsa na drugi! Dlatego tak ważne jest, by dokładnie przygotowywać mięso tak, by nie zjeść niedosmażonych lub niedopieczonych kawałków. W przypadku wołowiny nie jest to aż tak niebezpieczne – w końcu jada się tatara i steki. Jednak zjedzenie surowego drobiu albo wieprzowiny może się bardzo źle skończyć. Dowiedzcie się, jak uniknąć zatrucia! Jak bezpiecznie obchodzić się z mięsem? Aby zminimalizować ryzyko zatrucia się drobnoustrojami zawartymi w surowym mięsie, postępujcie zawsze zgodnie z poniższymi wskazówkami: Odpowiednia deska do krojenia – mięso należy kroić tylko i wyłącznie na desce wykonanej z plastiku lub ze szkła. Tej wykonanej z drewna nie da się dokładnie później wyczyścić tak, jak należy, a to powoduje ryzyko przeniesienia się bakterii z mięsa na inną żywność kładzioną później na tej samej desce. Pamiętajcie też o tym, że po każdym krojeniu mięsa deskę należy wyparzyć i umyć. Najlepiej w ogóle nie trzymajcie jej w pobliżu desek i noży, których używacie do krojenia warzyw i pieczywa. Miejsce w lodówce – mięso wstawione do lodówki czasami zaczyna kapać, więc lepiej by nie robiło tego, leżąc na górnej półce, skąd soki z surowego mięsa dostaną się do innych produktów! Zawsze wkładajcie mięso do dolnej szuflady. Rozmrażanie – wołowinę i drób bezpiecznie rozmraża się lodówce. Nie zostawiajcie kawałka mięsa do rozmrożenia na kuchennym blacie w temperaturze pokojowej! Obróbka cieplna – jak już wspomnieliśmy wyżej, bardzo ważne...

Czy przeterminowana żywność może się nadawać do spożycia? Zaskakujące fakty
AdobeStock
Newsy
Czy przeterminowana żywność może się nadawać do spożycia? Zaskakujące fakty
Zawsze wyrzucacie jedzenie po terminie ważności? Czasami to błąd.

Większość z was przy okazji przeglądu lodówki na pewno wyrzuca produkty, których termin ważności minął. Ale czy każda żywność po terminie nadaje się od razu do wyrzucenia? O czego to zależy? Sprawdźcie! Czy jedzenie po terminie zawsze należy wyrzucić? Okazuje się, że według amerykańskiej Służby ds. Bezpieczeństwa Żywności i Kontroli Żywności (FSIS) USDA, jedzenie, którego data przydatności już minęła, może być bezpiecznie spożywane – o ile przechowywano je w odpowiednich warunkach: Jeśli data przydatności mija podczas przechowywania w domu, produkt powinien być nadal bezpieczny do czasu, aż się widocznie zepsuje. Nie musicie więc od razu wyrzucać jedzenia nawet, jeśli data przydatności podana na opakowaniu minęła! Należy jednak przed spożyciem dokładnie obejrzeć produkt, by się upewnić, że nie ma na nim śladów zepsucia. Jak długo można jeść żywność po dacie ważności? W przypadku produktów oznaczonych datą ważności do spożycia, podany termin dotyczy czasu, do którego produkt powinien zachować swoją jakość. Oznacza to, że np. makaron po upływie daty ważności może mieć gorszy smak, ale jego zjedzenie nie zagrozi zatruciem. Pamiętajcie jednak, że za każdym razem należy dokładnie obejrzeć produkt przed spożyciem. Jeżeli nie wygląda zachęcająco, brzydko pachnie, a na jego powierzchni pojawiła się pleśń, to bezwzględnie należy go wyrzucić. W przypadku żywności dla niemowląt, nie można ryzykować i jedzenia po dacie ważności trzeba się pozbyć. Sprawdźcie, jak długo można przechowywać poszczególne produkty, zanim się zepsują: Pakowane wędliny: 2 tygodnie w lodówce (o ile są zamknięte) lub 5 dni w lodówce (jeżeli zostały otwarte) Jogurt: 2 tygodnie w lodówce Jajka : od 3 do 5 tygodni w lodówce Mleko :...

Mycie ryby przed jedzeniem
Newsy
Myjecie ryby po wyjęciu z lodówki? To fatalny błąd. Skutki mogą być opłakane
Zawsze tak robicie? Mieliście szczęście, jeśli nic wam się nie stało, ale nie popełniajcie już tego błędu!

Chcąc zachować higienę w kuchni, myjecie pewnie dokładnie ręce przed rozpoczęciem gotowania, staracie się zachować czystą kuchnię i na pewno myjecie dokładnie naczynia, warzywa i owoce. To bardzo dobrze. Pamiętajcie tylko, żeby nie myć nigdy ryb! Przygotowanie ryb przed gotowaniem Ryby to szczególne produkty, które wymagają czasem więcej przygotowania i obróbki wstępnej. Jeśli macie całą rybę, musicie ją pewnie wypatroszyć i obrać z łusek. Niekiedy konieczne będzie też wyfiletowanie ryby przed dalszym gotowaniem. Do ryb w kuchni trzeba podchodzić z ostrożnością. To z jednej strony bardzo zdrowe produkty, których częste jedzenie może przynieść wiele korzyści zdrowotnych, ale z drugiej strony ich niewłaściwe przygotowanie może spowodować zatrucie i poważne konsekwencje. Mycie ryb po wyjęciu z lodówki Chcąc zadbać o higienę, myjecie rybę po wyjęciu z lodówki? Popełniacie błąd. Możecie osiągnąć efekt odwrotny do zamierzonego i zamiast pozbyć się niechcianych bakterii, rozprzestrzeniacie je! Dlaczego nie można myć ryb przed spożyciem? Nie powinno się myć ryb pod bieżącą wodą. Po pierwsze, taka czynność wcale nie pozwoli wam pozbyć się bakterii z mięsa ryb. Dzieje się wtedy wręcz coś odwrotnego! Wszystkie bakterie rozpryskują się po kuchni! Kropelki bieżącej wody zabierają bakterie z powierzchni ryby, ale mogą umieścić ją na przykład na blacie, stojącej obok, gotowej do podania sałatce, albo w wielu innych miejscach w kuchni. W ten sposób przenosicie bakterie w inne miejsca, które wcale nie będą poddane działaniu wysokiej temperatury.  Lepiej czasem, by potencjalne bakterie zostały na rybie, gdyż będzie ona pieczona, gotowana lub smażona, wszystkie bakterie wtedy też zginą. Jeśli dostaną się one przypadkiem podczas mycia na przykład na sałatkę, nie pozbędziecie...

Co zrobić z pękniętym jajkiem? Czy można je jeszcze zjeść?
Pixabay
Newsy
Co zrobić z pękniętym jajkiem? Czy można je jeszcze zjeść?
Czy pęknięte jajko nadaje się do zjedzenia? Wiele osób zadaje sobie to pytanie. Odpowiedź może was zaskoczyć. 

Każdemu zdarzyło się kiedyś wrócić z pękniętym jajkiem ze sklepu. Często uważa się, że jeśli szybko schowa się je do lodówki, mogą być one bezpiecznie spożyte. Czy to prawda? Nie do końca.  Czy można zjeść pęknięte jajko? Jeśli zauważycie pęknięte jajko od razu po przyjściu ze sklepu, najlepiej wykorzystajcie je natychmiast i przygotujcie w postaci jajecznicy, omletu, jajka sadzonego czy po benedyktyńsku.  Jeśli nie zamierzacie wykorzystywać jajka od razu, najlepiej jak najszybciej je wyrzucić. Przetrzymywanie go w lodówce przez kilka dni może przyczynić się do skażenia salmonellą, ale także do przeniesienia się bakterii na inną żywność w lodówce. Salmonella to popularna choroba zakaźna, która powoduje objawy ciężkiego zatrucia pokarmowego. Można się nią zakazić poprzez nieodpowiednio przechowywane jaj, niedogotowane i surowe jajka bądź mięso.   Dlaczego warto jeść jajka? Jajka to bardzo korzystny element diety. Bogate są w wiele cennych składników odżywczych takich jak witaminy A, E i K, a także wapń, cynk czy potas. Jakie inne korzyści czerpie organizm ze spożywania jajek? Są one bogatym źródłem białka Doskonale działają na zmysł wzroku Są sycące i bogate w zdrowe tłuszcze. Czytaj też: Zostały wam skorupki po jajkach? Dodajcie do nich trochę oliwy, a otrzymacie genialny kosmetyk Żółte jajka na twardo to coś dla osób, które lubią eksperymenty. Wykorzystaj ten trik Jak długo można przechowywać ugotowane jajka w lodówce? To zaskoczy każdego