Wspomaga zbijanie kg na wadze, nie powoduje skoków cukru. Syci, a nie zapycha jak ryż
Gotujmy.pl/Jaga85
Newsy

Wspomaga zbijanie kg na wadze, nie powoduje skoków cukru. Syci, a nie zapycha jak ryż

Na pewno dobrze znacie ten produkt. Ale czy wiedzieliście, ile ma zalet? Poza tym, że jest smaczny i sycący, doskonale wpływa na zdrowie. A do tego możliwości wykorzystania go w kuchni są wprost nieograniczone.

To produkt doceniany od wieków, choć w naszych jadłospisach nie pojawia się obecnie tak często, jak powinien. Chodzi tutaj o soczewicę - doskonałe źródło białka, doceniane przez osoby na diecie wegetariańskiej i wegańskiej, ale i nie tylko. Sprawdźcie, jakie składniki odżywcze zawiera soczewica, jak wpływa ona na organizm oraz w jaki sposób ją przygotować. 

Co zawiera soczewica?

Soczewicę bardzo doceniają osoby, które częściowo lub zupełnie wykluczyły ze swojej diety mięso i inne produkty pochodzenia zwierzęcego. Soczewica jest bowiem bogata w białko, składnik absolutnie niezbędny do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Do tego zawiera ona bardzo mało tłuszczu oraz wiele witamin i minerałów, w tym:

  • Witaminę A

  • Witaminy z grupy B

  • Witaminę C

  • Witaminę K

Natomiast minerały, jakie znajdziecie w soczewicy to potas (aż 370 mg na 100 g), magnez, fosfor, wapń, sód, żelazo i cynk. 

Zobacz także
Jak ugotować czerwoną soczewicę? Nie trzeba jej namaczać

Jak ugotować czerwoną soczewicę? Nie trzeba jej namaczać (zróbcie z niej ten pyszny pasztet!)

Zjadacie tylko korzeń tego warzywa? Błąd. To liście mają najwięcej cennych składników

Zjadacie tylko korzeń tego warzywa? Błąd. To liście mają najwięcej cennych składników

Właściwości soczewicy

Osoby ograniczające soczewicę w swojej diecie doceniają ją jeszcze z jednego powodu. Jest to jedno z lepiej przyswajalnych białek, jakie można znaleźć w roślinach. Między innymi dzięki zawartości białka dania z dodatkiem soczewicy są tak pożywne i sycące. 

Regularne jedzenie tego produktu pozytywnie odbije się na waszym organizmie:

  • obniża objawy nadciśnienia

  • może zmniejszyć ryzyko wystąpienia miażdżycy

  • zapewnia uczucie sytości

  • wspomaga trawienie

  • ułatwia odchudzanie

  • może pomóc obniżyć poziom cholesterolu we krwi 

Jak wykorzystać soczewicę w kuchni?

Soczewica posłuży wam do zrobienia wielu ciekawych i bardzo smacznych potraw. Można zrobić z niej delikatne puree do mięsa, dodać ją do pasty warzywnej lub upiec wegetariański pasztet. Skorzystajcie z oryginalnych przepisów użytkowników Gotujmy.pl, którzy podzielili się swoimi sposobami na soczewicę:

Kotlety mielone

Jak ugotować czerwoną soczewicę? Nie trzeba jej namaczać
AdobeStock
Newsy
Jak ugotować czerwoną soczewicę? Nie trzeba jej namaczać (zróbcie z niej ten pyszny pasztet!)
Soczewica to świetny składnik smacznych dań bez mięsa. Sprawdźcie, jak ją ugotować, by była sypka, a później zróbcie pasztet z soczewicy wg naszego wypróbowanego przepisu.

Lubicie czerwoną soczewicę? To pyszny dodatek do wielu dań – choćby smacznej zupy jarzynowej czy gołąbków bez mięsa . Czerwona soczewica to klasyczna soczewica brązowa, ale bez łusek – dzięki temu organizm znacznie lepiej ją przyswaja. W dodatku znajduje się w niej mnóstwo białka, co doceniają zwłaszcza osoby stosujące dietę wegetariańską i wegańską. Soczewicę trzeba jednak wcześniej odpowiednio ugotować – sprawdźcie, jak to zrobić. Jak ugotować czerwoną soczewicę? Gotowanie soczewicy nie jest trudne, jednak sztuka polega na tym, by ugotować ją tak, aby była sypka! W tym celu należy najpierw dokładnie wypłukać soczewicę na sitku. Później do garnka wlejcie 1,5 szklanki wody (na 1 szklankę soczewicy), dodajcie soczewicę, łyżkę oleju i zagotujcie. Gdy woda się zagotuje, przykryjcie garnek i gotujcie na małym ogniu przez 10 minut. Po tym czasie wyłączcie gaz i odstawcie soczewicę na kwadrans. Tak przygotowana soczewica będzie miękka i sypka! Przepis na pasztet z czerwonej soczewicy Czerwona soczewica nada się doskonale do przyrządzenia bezmięsnego pasztetu. Choć nie zawiera on ani grama mięsa jest przepyszny – i do tego bardzo zdrowy! Będziecie potrzebowali poniższych składników: Składniki: Pół litra bulionu warzywnego Pół kilograma marchewek 2 szklanki czerwonej soczewicy 1 cebula Kilka ząbków czosnku 2 łyżki oleju 3 jajka Orzechy Kurkuma Kmin rzymski Słodka papryka Ostra papryka Curry Imbir w proszku Pieprz Sól Przygotowanie: Wypłuczcie soczewicę pod bieżącą wodą, wsypcie do garnka i zalejcie bulionem jarzynowym. Po zagotowaniu przykryjcie garnek i gotujcie soczewicę przez kilka minut. Następnie dodajcie przyprawy, wymieszajcie, zdejmijcie pokrywkę i gotujcie jeszcze 5 minut. Po ugotowaniu...

sok wypływający z pieczonego kurczaka
Adobe Stock
Newsy
Z pieczonego kurczaka wypływa przeźroczysty sok? To ewidentny dowód na to, że mięso…
Faszerowany kurczak z piekarnika to jedno z najpyszniejszych dań, które można przyrządzić na rodzinny obiad. Jednak pieczone w całości mięso ma jeden minus – nie do końca wiadomo, kiedy jest gotowe. Na szczęście w przypadku kurczaka sprawa jest dosyć prosta.

Aby sprawdzić, czy wasz kurczak jest już gotowy, wystarczy nakłuć go wykałaczką lub szpikulcem. Jeśli z jego wnętrza zaczną wypływać soki, możecie śmiało wyjąć potrawę z piekarnika. Zaufajcie nam - mięso będzie idealne. W żadnym wypadku nie okaże się surowe czy przesuszone.  Koniecznie wypróbujcie tę sztuczkę przy okazji przyrządzania pysznego kurczaka faszerowanego ryżem, soczewicą i morelą. Na jego widok wasi goście padną z zachwytu. Przepis na pieczonego kurczaka z ryżem, soczewicą i morelą Będziecie potrzebować 1 kurczaka 200 gramów drobiowego mięsa mielonego 100 gramów ryżu (1 torebka) 70 gramów czerwonej soczewicy 100 gramów suszonych moreli 1 cebuli 2 ząbków czosnku Oleju Przypraw: pieprzu, soli, ziół prowansalskich, przyprawy do kurczaka Przygotowanie W dużym garnku zagotujcie wodę, a następnie umieśćcie w niej czerwoną soczewicę oraz ryż. Całość zamieszajcie i gotujcie przez ok. 5 minut. Po upływie tego czasu odcedźcie składniki i przełóżcie je do dużej, plastikowej lub metalowej miski. Cebulę obierzcie, posiekajcie w drobną kosteczkę, a następnie zeszklijcie na rozgrzanym oleju. Po chwili na patelni umieśćcie również przeciśnięty przez praskę czosnek. Tak przygotowane składniki połączcie z ryżem i soczewicą. W misce umieśćcie również mięso mielone, pokrojone morele, pieprz, sól oraz zioła prowansalskie. Całość dokładnie wyróbcie przy pomocy dłoni. Kurczaka opłuczcie pod bieżącą wodą zarówno z zewnątrz, jak i wewnątrz, a następnie osuszcie przy pomocy ręcznika papierowego. W kurczaku umieśćcie przygotowany wcześniej farsz. Aby nie wyleciał podczas pieczenia, zaszyjcie skórę i przełóżcie mięso do dowolnego, żaroodpornego naczynia. W małej miseczce...

Obłędne paszteciki do barszczu Karola Okrasy. Dodaje do nich 1 składnik, który zmienia wszystko
AdobeStock, ONS.pl
Newsy
Obłędne paszteciki do barszczu Karola Okrasy. Dodaje do nich 1 składnik, który zmienia wszystko
Do świątecznych pasztecików pasują nie tylko grzyby. Warto dodać do nich jeszcze jedną rzecz, która całkiem odmieni ich smak.

Smaczne, drożdżowe paszteciki to pyszny dodatek do wigilijnego barszczu. Tradycyjnie robi się je z grzybami, ale warto dodać jeszcze jeden składnik, który genialnie podkreśla ich smak. Zobaczcie, jak robi je Karol Okrasa.  Jak podkręcić smak pasztecików?  Farsz, który znajdzie się w pasztecikach, powinien dobrze komponować się z barszczem - dlatego najczęściej jego bazą są grzyby. Karol Okrasa proponuje, by oprócz grzybów dodać do niego ugotowaną, zieloną soczewicę, w proporcji 1:1. Ciekawy smak soczewicy zupełnie odmieni takie paszteciki, a do tego sprawi, że będą bardziej sycące.  Przepis Karola Okrasy na paszteciki do barszczu z grzybami Składniki: Ciasto: 1,5 szklanki mąki pszennej 1 jajko 50 ml mleka 40 g masła 30 g drożdży (świeżych) 1 łyżka cukru Farsz: 20 dag soczewicy zielonej 20 dag świeżych grzybów (lub namoczonych) 2 ząbki czosnku 3 gałązki tymianku 1 łyżka masła sól pieprz Dodatkowo: 1 jajko 4 łyżki mleka  Przygotowanie: Wymieszajcie drożdże z cukrem. Następnie dodajcie lekko podgrzane mleko, nieco mąki i zamieszajcie. Tak przygotowany rozczyn przykryjcie i odłóżcie w ciepłe miejsce na kwadrans. Po tym czasie połączcie rozczyn z resztą mąki, jajkiem i wymieszajcie. Następnie dodajcie rozpuszczone (ale nie gorące) masło, wymieszajcie jeszcze raz, przykryjcie i odstawcie na pół godziny w ciepłe miejsce. W tym czasie zróbcie farsz. Soczewicę ugotujcie do miękkości i odcedźcie.  Obrane i pokrojone ząbki czosnku zeszklijcie na patelni. Dodajcie pokrojone grzyby, tymianek i smażcie parę minut. Następnie dodajcie masło,...

Ta zupa jest zdrowsza niż rosół i zmniejsza ryzyko nowotworów! Zdradzamy najprostszy przepis
Instagram/danbuettner
Newsy
Ta zupa jest zdrowsza niż rosół i zmniejsza ryzyko nowotworów! Zdradzamy najprostszy przepis
Jeżeli myśleliście, że najzdrowszą zupą na świecie jest rosół, to byliście w błędzie. Oto najzdrowsza zupa świata! Sprawdziliśmy – smakuje przepysznie!

Powszechnie uważa się, ze to rosół jest najzdrowszą zupą na świecie. Dobrej jakości bulion mięsno-warzywny dostarcza naszemu organizmowi zdrowego białka, witamin B2 i B12, a także magnezu, potasu, selenu i cynku, rozgrzewając nasz organizm, świetnie podnosząc odporność i zmniejszając ryzyko chorób. Jest jeszcze inna  bardzo zdrowa zupa , która jest nawet uznawana za o wiele zdrowszą niż rosół. To zupa soczewicowa z dodatkiem ziół. Zupa soczewicowa zmniejsza ryzyko nowotworów Dan Buettner, ekspert od długowieczności twierdzi, że zupa na bazie ziół i soczewicy, zmniejsza ryzyko rozwoju nowotworów. Ale to nie jedyna jej zaleta. Ta pyszna i zdrowa zupa obniża również poziom cholesterolu i wspiera działanie układu trawiennego, a wszystko to dzięki dużej zawartości antyoksydantów. Czym są antyoksydanty? Antyoksydanty, czyli przeciwutleniacze, to substancje, które mogą zapobiegać lub spowalniać uszkodzenia komórek powodowane przez wolne rodniki, niestabilne cząsteczki, które organizm wytwarza w reakcji na czynniki środowiskowe i inne. Dan Buettner od lat przygląda się rejonom, których mieszkańcy osiągają ponadprzeciętną długość życia, a także bacznie śledzi ich dietę. Zupa soczewicowa z dodatkiem ziół to częsty element w ich menu. Jej największą zaletą jest nie tylko wyrazisty i bogaty smak, ale także wysoka zawartość antyoksydantów. Jarmuż jest bogatym źródłem witamin K, A i C, a także magnezu, kwasu foliowego i żelaza. Czosnek i cebula odżywiają dobre bakterie w jelitach i poprawiają pracę układu trawiennego. Imbir natomiast obniża poziom cholesterolu i cukru we krwi, a kurkuma zapobiega rozwojowi stanów zapalnych. Soczewica zaś to wspaniałe źródło białka. Dla mieszkańców niebieskich stref jest ona podstawą...