To produkt doceniany od wieków, choć w naszych jadłospisach nie pojawia się obecnie tak często, jak powinien. Chodzi tutaj o soczewicę - doskonałe źródło białka, doceniane przez osoby na diecie wegetariańskiej i wegańskiej, ale i nie tylko. Sprawdźcie, jakie składniki odżywcze zawiera soczewica, jak wpływa ona na organizm oraz w jaki sposób ją przygotować. 

Co zawiera soczewica?

Soczewicę bardzo doceniają osoby, które częściowo lub zupełnie wykluczyły ze swojej diety mięso i inne produkty pochodzenia zwierzęcego. Soczewica jest bowiem bogata w białko, składnik absolutnie niezbędny do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Do tego zawiera ona bardzo mało tłuszczu oraz wiele witamin i minerałów, w tym:

  • Witaminę A

  • Witaminy z grupy B

  • Witaminę C

  • Witaminę K

Natomiast minerały, jakie znajdziecie w soczewicy to potas (aż 370 mg na 100 g), magnez, fosfor, wapń, sód, żelazo i cynk. 

Zobacz także:

Właściwości soczewicy

Osoby ograniczające soczewicę w swojej diecie doceniają ją jeszcze z jednego powodu. Jest to jedno z lepiej przyswajalnych białek, jakie można znaleźć w roślinach. Między innymi dzięki zawartości białka dania z dodatkiem soczewicy są tak pożywne i sycące. 

Regularne jedzenie tego produktu pozytywnie odbije się na waszym organizmie:

  • obniża objawy nadciśnienia

  • może zmniejszyć ryzyko wystąpienia miażdżycy

  • zapewnia uczucie sytości

  • wspomaga trawienie

  • ułatwia odchudzanie

  • może pomóc obniżyć poziom cholesterolu we krwi 

Jak wykorzystać soczewicę w kuchni?

Soczewica posłuży wam do zrobienia wielu ciekawych i bardzo smacznych potraw. Można zrobić z niej delikatne puree do mięsa, dodać ją do pasty warzywnej lub upiec wegetariański pasztet. Skorzystajcie z oryginalnych przepisów użytkowników Gotujmy.pl, którzy podzielili się swoimi sposobami na soczewicę: