
To produkt doceniany od wieków, choć w naszych jadłospisach nie pojawia się obecnie tak często, jak powinien. Chodzi tutaj o soczewicę - doskonałe źródło białka, doceniane przez osoby na diecie wegetariańskiej i wegańskiej, ale i nie tylko. Sprawdźcie, jakie składniki odżywcze zawiera soczewica, jak wpływa ona na organizm oraz w jaki sposób ją przygotować.
Co zawiera soczewica?
Soczewicę bardzo doceniają osoby, które częściowo lub zupełnie wykluczyły ze swojej diety mięso i inne produkty pochodzenia zwierzęcego. Soczewica jest bowiem bogata w białko, składnik absolutnie niezbędny do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Do tego zawiera ona bardzo mało tłuszczu oraz wiele witamin i minerałów, w tym:
-
Witaminę A
-
Witaminy z grupy B
-
Witaminę C
-
Witaminę K
Natomiast minerały, jakie znajdziecie w soczewicy to potas (aż 370 mg na 100 g), magnez, fosfor, wapń, sód, żelazo i cynk.
Właściwości soczewicy
Osoby ograniczające soczewicę w swojej diecie doceniają ją jeszcze z jednego powodu. Jest to jedno z lepiej przyswajalnych białek, jakie można znaleźć w roślinach. Między innymi dzięki zawartości białka dania z dodatkiem soczewicy są tak pożywne i sycące.
Regularne jedzenie tego produktu pozytywnie odbije się na waszym organizmie:
-
obniża objawy nadciśnienia
-
może zmniejszyć ryzyko wystąpienia miażdżycy
-
zapewnia uczucie sytości
-
wspomaga trawienie
-
ułatwia odchudzanie
-
może pomóc obniżyć poziom cholesterolu we krwi
Jak wykorzystać soczewicę w kuchni?
Soczewica posłuży wam do zrobienia wielu ciekawych i bardzo smacznych potraw. Można zrobić z niej delikatne puree do mięsa, dodać ją do pasty warzywnej lub upiec wegetariański pasztet. Skorzystajcie z oryginalnych przepisów użytkowników Gotujmy.pl, którzy podzielili się swoimi sposobami na soczewicę: