Jaką kapustę wolicie - białą, czy czerwoną? Jeżeli nie przykładacie do tej kwestii większej wagi, polecamy wam kapustę czerwoną. Warzywo to jest pełne witamin, składników odżywczych i substancji o dobroczynnym wpływie na zdrowie.

Ilość wszystkich tych składników jest wyższa w czerwonej kapuście, w porównaniu do białej. Jej regularne spożywanie doskonale wspomoże wasze zdrowie. Sprawdźcie, dlaczego czerwona kapusta regularnie powinna pojawiać się w waszym jadłospisie. 

Dlaczego warto jeść czerwoną kapustę?

Zacznijmy od ważnej kwestii, czyli witamin. Każdy rodzaj kapusty słynie z wysokiej zawartości witaminy C. Między innymi dlatego tak poleca się jeść to warzywo zimą - zwłaszcza ukiszone, ponieważ wtedy w kapuście jest jeszcze więcej witaminy C. Ale, co ciekawe, w kapuście czerwonej jest więcej witaminy C (i witaminy A) niż w białej. Znajdują się w niej także:

Zobacz także:

  • witaminy z grupy B

  • witamina K

  • witamina D

  • potas

  • wapń

  • siarka

  • fosfor

  • magnez

  • sód

  • miedź

  • mangan

  • cynk

  • żelazo

  • selen

  • fluor

Jak widzicie, lista zalet wynikających z jedzenia czerwonej kapusty jest bardzo długa. Ale to nie koniec!

Właściwości zdrowotne czerwonej kapusty

Niektórzy nazywają czerwoną kapustę „super warzywem” ze względu na jej wpływ na nasze zdrowie. I nic dziwnego - w kapuście czerwonej znajduje się bardzo dużo antocyjanów, czyli przeciwutleniaczy. Jest ich w niej nawet 8 razy więcej, niż w białej kapuście!

Przeciwutleniacze mają bardzo ważną rolę w organizmie. Zwalczają wolne rodniki, spowalniają starzenie się, a przede wszystkim obniżają ryzyko rozwinięcia się nowotworów. 

Do tego czerwona kapusta zawiera nawet 10 razy więcej witaminy A niż biała kapusta. Ta witamina odpowiada przede wszystkim za kondycję naszych oczu, a także skóry i kości. W czerwonej kapuście jest też więcej witaminy B6 i minerałów, ale mniej witaminy K i kwasu foliowego. Jeżeli więc zależy wam na zdrowiu, warto częściej sięgać po czerwoną kapustę, ale nie rezygnować całkowicie z białej, która również jest bogata w witaminy i minerały. 

Źródło: surojadek.com