Wspomaga wzrok i może zmniejszyć ryzyko raka. To jedno z najzdrowszych warzyw
AdobeStock
Newsy

Wspomaga wzrok i może zmniejszyć ryzyko raka. To jedno z najzdrowszych warzyw

To warzywo skrywa w sobie bogactwo witamin i minerałów, których próżno szukać w takich ilościach w innych produktach. Koniecznie włączcie je do swojej diety.

Jaką kapustę wolicie - białą, czy czerwoną? Jeżeli nie przykładacie do tej kwestii większej wagi, polecamy wam kapustę czerwoną. Warzywo to jest pełne witamin, składników odżywczych i substancji o dobroczynnym wpływie na zdrowie.

Ilość wszystkich tych składników jest wyższa w czerwonej kapuście, w porównaniu do białej. Jej regularne spożywanie doskonale wspomoże wasze zdrowie. Sprawdźcie, dlaczego czerwona kapusta regularnie powinna pojawiać się w waszym jadłospisie. 

Dlaczego warto jeść czerwoną kapustę?

Zacznijmy od ważnej kwestii, czyli witamin. Każdy rodzaj kapusty słynie z wysokiej zawartości witaminy C. Między innymi dlatego tak poleca się jeść to warzywo zimą - zwłaszcza ukiszone, ponieważ wtedy w kapuście jest jeszcze więcej witaminy C. Ale, co ciekawe, w kapuście czerwonej jest więcej witaminy C (i witaminy A) niż w białej. Znajdują się w niej także:

  • witaminy z grupy B

  • witamina K

  • witamina D

  • potas

  • wapń

  • siarka

  • fosfor

  • magnez

  • sód

  • miedź

  • mangan

  • cynk

  • żelazo

  • selen

  • fluor

Jak widzicie, lista zalet wynikających z jedzenia czerwonej kapusty jest bardzo długa. Ale to nie koniec!

Zobacz także
Modra kapusta

Tak na Śląsku robi się modrą kapustę. Doskonała nie tylko do rolady i klusek

Ile soli dodać do kiszenia kapusty? Trzymajcie się tych proporcji, by wyszła idealna w smaku

Ile soli dodać do kiszenia kapusty? Trzymajcie się tych proporcji, by wyszła idealna w smaku 

Właściwości zdrowotne czerwonej kapusty

Niektórzy nazywają czerwoną kapustę „super warzywem” ze względu na jej wpływ na nasze zdrowie. I nic dziwnego - w kapuście czerwonej znajduje się bardzo dużo antocyjanów, czyli przeciwutleniaczy. Jest ich w niej nawet 8 razy więcej, niż w białej kapuście!

Przeciwutleniacze mają bardzo ważną rolę w organizmie. Zwalczają wolne rodniki, spowalniają starzenie się, a przede wszystkim obniżają ryzyko rozwinięcia się nowotworów. 

Do tego czerwona kapusta zawiera nawet 10 razy więcej witaminy A niż biała kapusta. Ta witamina odpowiada przede wszystkim za kondycję naszych oczu, a także skóry i kości. W czerwonej kapuście jest też więcej witaminy B6 i minerałów, ale mniej witaminy K i kwasu foliowego. Jeżeli więc zależy wam na zdrowiu, warto częściej sięgać po czerwoną kapustę, ale nie rezygnować całkowicie z białej, która również jest bogata w witaminy i minerały. 

Źródło: surojadek.com

Magda Gessler odpowiada na pytania

Kapusta czerwona do słoików. Przepis na smaczną surówkę do obiadu
gosia56/gotujmy.pl
Newsy
Kapusta czerwona do słoików. Przepis na smaczną surówkę do obiadu
Miłośnikom czerwonej kapusty spodoba się poniższy przepis na prostą surówkę z kapusty do słoików. Jest pyszna!

Domowa surówka z czerwonej kapusty to doskonały pomysł na zdrowy dodatek do obiadu. Można łatwo ją zrobić z dodatkiem jabłek i cebuli w zalewie. Taka pasteryzowana kapusta ze słoików będzie bardzo długo nadawała się do spożycia. Wypróbujcie smaczny przepis od jednej z użytkowniczek portalu Gotujmy.pl. Palce lizać! Przepis na czerwoną kapustę do słoika Do przygotowania surówki z czerwonej kapusty potrzebne wam będą składniki z poniższej listy: Składniki: 2 kilogramy kapusty czerwonej 1 kilogram jabłek 2 lub 3 duże cebule 100 g cukru 1,5 łyżki soli Od ½ do ¾ szklanki octu 1 litr wody 5 ziaren ziela angielskiego 3 liście laurowe 5 goździków Przygotowanie: Kapustę umyjcie, obierzcie z wierzchnich liści i wytnijcie głąb. Poszatkujcie kapustę bardzo drobno i włóżcie do garnka. Jabłka obierzcie ze skóry, usuńcie gniazda nasienne i zetrzyjcie jabłka na tarce. Obraną cebulę pokrójcie w kostkę. Do garnka z kapustą dodajcie starte jabłka, cebulę, 1,5 łyżki soli, 100 g cukru, od ½ do ¾ szklanki octu oraz przyprawy: ziele angielskie, liście laurowe i goździki. Na koniec wlejcie litr wody, wymieszajcie i zagotujcie. Gotujcie całość do momentu, aż kapusta nieco zmięknie, ale nie za bardzo- nie może wyjść zbyt miękka. Odstawcie do ostudzenia. Gotową kapustę przełóżcie do słoików i zalejcie zalewą. Następnie pasteryzujcie ją od 10 do 15 minut. Smacznego! Właściwości zdrowotne czerwonej kapusty Warto włączyć do swojej diety kapustę czerwoną ze względu na szereg właściwości zdrowotnych. Znajduje się w niej dużo witaminy C i innych przeciwutleniaczy, o wiele więcej niż na przykład w kapuście zielonej. Do tego regularne jedzenie czerwonej kapusty wzmacnia kości i wspomaga pracę układu...

Która kapusta jest zdrowsza: biała czy czerwona? Różnica jest naprawdę duża
Pixabay
Newsy
Która kapusta jest zdrowsza: biała czy czerwona? Różnica jest naprawdę duża
Zdrowe są zarówno kapusta biała jak i czerwona. A jednak jedna z nich wygrywa w tym rankingu. Sprawdźcie który rodzaj kapusty lepiej wybierać dla zdrowia. Różnica między nimi jest znacząca.

Porównajmy właściwości białej kapusty z czerwoną. Warzywa te są z pozoru bardzo podobne do siebie, ale w praktyce jedno z nich jest zdrowsze niż drugie. Domyślacie się już które? Różnica między białą kapustą a czerwoną kapustą Obydwa rodzaje kapusty są bardzo zdrowe. Na pewno warto włączać je do diety jak najczęściej. Podstawową różnicą pomiędzy białą i czerwoną kapustą jest jednak jej smak. Biała kapusta jest trochę łagodniejsza w smaku i ma bardziej „warzywny” posmak. Co ciekawe, mniejsze główki kapusty mają zazwyczaj bardziej intensywny smak. Czerwona kapusta jest słodsza niż biała i ma wyczuwalne kwiatowe nuty w smaku. Smak kapusty zależy oczywiście od sposobu uprawy lub przechowania. Smak obydwu typów kapusty jest jednak na tyle podobny, że mogą być one wykorzystywane w różnych daniach niemal zamiennie. Jest między nimi jednak istotna różnica: w wartościach zdrowotnych. Jaki jest najzdrowszy rodzaj kapusty? Odpowiedź jest prosta: czerwona kapusta ma znacznie więcej składników odżywczych niż biała. Jeśli macie wybór, sięgajcie więc po czerwoną odmianę. Wygrywa ona z białą kapustą pod kilkoma względami: Czerwona kapusta ma dwa razy więcej witaminy C niż biała Czerwona kapusta jest prawie dwa razy bogatsza w potas i żelazo niż jej jasna siostra! To świetna informacja dla osób z problemami z sercem i nadciśnieniem oraz osób zmagających się z niedoborami żelaza. Czerwona kapusta bije na głowę białą też pod względem zawartości witaminy A. Ma jej aż 10 razy więcej, niż biała kapusta Czerwona kapusta to też niesamowite źródło antocyjanów, które mają udowodnione właściwości antynowotworowe i przeciwstarzeniowe Biała kapusta wygrywa z czerwoną pod jednym względem. Ma więcej witaminy K,...

Pomaga na problemy żołądkowe i oczyszcza z toksyn. Sok z młodej kapusty to hit
AdobeStock
Newsy
Pomaga na problemy żołądkowe i oczyszcza z toksyn. Sok z młodej kapusty to hit
Bardzo prosty w przygotowaniu i zdrowy – zróbcie sok z młodej kapusty sami w domu!

Młoda kapusta nie tylko świetnie smakuje, ale także ma wiele właściwości zdrowotnych! Warto wykorzystać ją do ugotowania smacznego kapuśniaku lub do zrobienia klasycznej kapusty zasmażanej . Jeśli nudzi wam się kapusta na obiad, możecie przyrządzić sok z młodej kapusty – to bardzo proste! Jak zrobić sok z młodej kapusty? Przyrządzenie soku z młodej kapusty jest bardzo proste. Najlepiej, jeśli macie wyciskarkę wolnoobrotową – wówczas wystarczy po prostu wrzucić do niej pokrojoną na kawałki kapustę i poczekać, aż maszyna sama wyciśnie sok. Jeśli jednak nie macie wyciskarki, można zrobić sok za pomocą zwykłego blendera. Składniki: 500 g młodej kapusty 0,5 l przegotowanej, zimnej wody Szczypta soli Przygotowanie: Pokrójcie kapustę na kawałki. Im mniejsze, tym lepsze – łatwiej będzie je rozdrobnić blenderem. Wrzućcie kapustę do kielicha blendera (lub do wysokiego naczynia, jeśli używacie blendera ręcznego). Wlejcie pół litra wody (na pół kilograma kapusty, jeśli macie jej więcej, to wlejcie odpowiednio więcej wody). Całość zmiksujcie na gładką masę tak, by widoczne były drobinki kapusty. Sok przecedźcie na sitku i przelejcie do szklanki. Gotowe! Tak przygotowany sok możecie pić codziennie, ale uwaga – w niewielkich ilościach. Najlepiej jest popijać go po trochu. Nie pijcie soku z kapusty szklankami! Młoda kapusta – witaminy Zarówno w  białej kapuście , jak i czerwonej – znajduje się wiele witamin i minerałów, które są niezbędne do tego, by wasz organizm funkcjonował prawidłowo. Znajduje się w niej mnóstwo witaminy C, a także witamin z grupy B, witaminy K, E i A. Bogata jest także w takie minerały jak fosfor, siarka, żelazo, potas i magnez. Sok z kapusty – właściwości Ponieważ nie każdy...

Która papryka jest najzdrowsza? Zielona, żółta, pomarańczowa czy czerwona?
Adobe Stock
Newsy
Która papryka jest najzdrowsza? Zielona, żółta, pomarańczowa czy czerwona?
Jaką paprykę jecie najczęściej i która jest dla was najsmaczniejsza? Wiecie, która z nich jest najzdrowsza? Rozwiejemy wasze wątpliwości.

Papryka to jedno z nielicznych warzyw, które zachowuje swoje dobroczynne właściwości pod wpływem duszenia i pieczenia. Jest nie tylko smaczna, ale również bardzo zdrowa. Istnieje wiele odmian i kolorów papryki . Do wyboru mamy paprykę zieloną, żółtą, pomarańczową oraz czerwoną. Która z nich jest najzdrowsza? Która papryka jest najzdrowsza? Spośród wielu kolorów papryk, to właśnie chyba najpopularniejsza z dostępnych odmian, czyli  czerwona papryka uważana jest za najzdrowszą. Warzywo to: jest pomocne w zapobieganiu choroby wieńcowej serca rozszerza naczynia krwionośne rozgrzewa organizm od środka jest pełne przeciwutleniaczy chroni tkanki przed uszkodzeniami DNA wzmacnia odporność pomaga w naprawie uszkodzonych tkanek mózgowych zmniejsza ryzyko stresu oksydacyjnego, astmy dziecięcej i raka poprawia zdrowie kości opóźnia procesy starzenia łagodzi dokuczliwe skutki menopauzy Czym się charakteryzują, jak smakują i jakie właściwości mają różne kolory papryk? Przeczytajcie. Dlaczego warto jeść zieloną paprykę? Zielona papryka to papryka, która po prostu jeszcze nie dojrzała. Gdy pozostawimy ją na krzaku początkowo staje się żółta, a następnie pomarańczowa i czerwona. Papryka ta jest lekko gorzka w smaku i ma chrupiącą konsystencję. Mimo, iż zielona papryka jest bardzo zdrowa, jej bardziej dojrzałe odpowiedniczki mają około dwa razy więcej witaminy C i prawie dziewięć razy więcej beta-karotenu. Spośród wszystkich czterech rodzajów papryk, zielona papryka ma najmniej kalorii i węglowodanów,. Zawiera ona ponad 70 procent wody oraz dwa gramy błonnika, który pomaga nam uniknąć przejadania się . Oprócz zawartości błonnika, zielona papryka dostarcza...