Wspomaga wzrok i może zmniejszyć ryzyko raka. To jedno z najzdrowszych warzyw
AdobeStock
Newsy

Wspomaga wzrok i może zmniejszyć ryzyko raka. To jedno z najzdrowszych warzyw

To warzywo skrywa w sobie bogactwo witamin i minerałów, których próżno szukać w takich ilościach w innych produktach. Koniecznie włączcie je do swojej diety.

Jaką kapustę wolicie - białą, czy czerwoną? Jeżeli nie przykładacie do tej kwestii większej wagi, polecamy wam kapustę czerwoną. Warzywo to jest pełne witamin, składników odżywczych i substancji o dobroczynnym wpływie na zdrowie.

Ilość wszystkich tych składników jest wyższa w czerwonej kapuście, w porównaniu do białej. Jej regularne spożywanie doskonale wspomoże wasze zdrowie. Sprawdźcie, dlaczego czerwona kapusta regularnie powinna pojawiać się w waszym jadłospisie. 

Dlaczego warto jeść czerwoną kapustę?

Zacznijmy od ważnej kwestii, czyli witamin. Każdy rodzaj kapusty słynie z wysokiej zawartości witaminy C. Między innymi dlatego tak poleca się jeść to warzywo zimą - zwłaszcza ukiszone, ponieważ wtedy w kapuście jest jeszcze więcej witaminy C. Ale, co ciekawe, w kapuście czerwonej jest więcej witaminy C (i witaminy A) niż w białej. Znajdują się w niej także:

  • witaminy z grupy B

  • witamina K

  • witamina D

  • potas

  • wapń

  • siarka

  • fosfor

  • magnez

  • sód

  • miedź

  • mangan

  • cynk

  • żelazo

  • selen

  • fluor

Jak widzicie, lista zalet wynikających z jedzenia czerwonej kapusty jest bardzo długa. Ale to nie koniec!

Zobacz także
Modra kapusta

Tak na Śląsku robi się modrą kapustę. Doskonała nie tylko do rolady i klusek

Ile soli dodać do kiszenia kapusty? Wyjdzie idealna, jeśli będziecie trzymali się tych proporcji

Ile soli dodać do kiszenia kapusty? Wyjdzie idealna, jeśli będziecie trzymali się tych proporcji

Właściwości zdrowotne czerwonej kapusty

Niektórzy nazywają czerwoną kapustę „super warzywem” ze względu na jej wpływ na nasze zdrowie. I nic dziwnego - w kapuście czerwonej znajduje się bardzo dużo antocyjanów, czyli przeciwutleniaczy. Jest ich w niej nawet 8 razy więcej, niż w białej kapuście!

Przeciwutleniacze mają bardzo ważną rolę w organizmie. Zwalczają wolne rodniki, spowalniają starzenie się, a przede wszystkim obniżają ryzyko rozwinięcia się nowotworów. 

Do tego czerwona kapusta zawiera nawet 10 razy więcej witaminy A niż biała kapusta. Ta witamina odpowiada przede wszystkim za kondycję naszych oczu, a także skóry i kości. W czerwonej kapuście jest też więcej witaminy B6 i minerałów, ale mniej witaminy K i kwasu foliowego. Jeżeli więc zależy wam na zdrowiu, warto częściej sięgać po czerwoną kapustę, ale nie rezygnować całkowicie z białej, która również jest bogata w witaminy i minerały. 

Źródło: surojadek.com

Magda Gessler odpowiada na pytania

Kapusta czerwona do słoików. Przepis na smaczną surówkę do obiadu
gosia56/gotujmy.pl
Newsy
Kapusta czerwona do słoików. Przepis na smaczną surówkę do obiadu
Miłośnikom czerwonej kapusty spodoba się poniższy przepis na prostą surówkę z kapusty do słoików. Jest pyszna!

Domowa surówka z czerwonej kapusty to doskonały pomysł na zdrowy dodatek do obiadu. Można łatwo ją zrobić z dodatkiem jabłek i cebuli w zalewie. Taka pasteryzowana kapusta ze słoików będzie bardzo długo nadawała się do spożycia. Wypróbujcie smaczny przepis od jednej z użytkowniczek portalu Gotujmy.pl. Palce lizać! Przepis na czerwoną kapustę do słoika Do przygotowania surówki z czerwonej kapusty potrzebne wam będą składniki z poniższej listy: Składniki: 2 kilogramy kapusty czerwonej 1 kilogram jabłek 2 lub 3 duże cebule 100 g cukru 1,5 łyżki soli Od ½ do ¾ szklanki octu 1 litr wody 5 ziaren ziela angielskiego 3 liście laurowe 5 goździków Przygotowanie: Kapustę umyjcie, obierzcie z wierzchnich liści i wytnijcie głąb. Poszatkujcie kapustę bardzo drobno i włóżcie do garnka. Jabłka obierzcie ze skóry, usuńcie gniazda nasienne i zetrzyjcie jabłka na tarce. Obraną cebulę pokrójcie w kostkę. Do garnka z kapustą dodajcie starte jabłka, cebulę, 1,5 łyżki soli, 100 g cukru, od ½ do ¾ szklanki octu oraz przyprawy: ziele angielskie, liście laurowe i goździki. Na koniec wlejcie litr wody, wymieszajcie i zagotujcie. Gotujcie całość do momentu, aż kapusta nieco zmięknie, ale nie za bardzo- nie może wyjść zbyt miękka. Odstawcie do ostudzenia. Gotową kapustę przełóżcie do słoików i zalejcie zalewą. Następnie pasteryzujcie ją od 10 do 15 minut. Smacznego! Właściwości zdrowotne czerwonej kapusty Warto włączyć do swojej diety kapustę czerwoną ze względu na szereg właściwości zdrowotnych. Znajduje się w niej dużo witaminy C i innych przeciwutleniaczy, o wiele więcej niż na przykład w kapuście zielonej. Do tego regularne jedzenie czerwonej kapusty wzmacnia kości i wspomaga pracę układu...

Która kapusta jest zdrowsza: biała czy czerwona? Różnica jest naprawdę duża
Pixabay
Newsy
Która kapusta jest zdrowsza: biała czy czerwona? Różnica jest naprawdę duża
Zdrowe są zarówno kapusta biała jak i czerwona. A jednak jedna z nich wygrywa w tym rankingu. Sprawdźcie który rodzaj kapusty lepiej wybierać dla zdrowia. Różnica między nimi jest znacząca.

Porównajmy właściwości białej kapusty z czerwoną. Warzywa te są z pozoru bardzo podobne do siebie, ale w praktyce jedno z nich jest zdrowsze niż drugie. Domyślacie się już które? Różnica między białą kapustą a czerwoną kapustą Obydwa rodzaje kapusty są bardzo zdrowe. Na pewno warto włączać je do diety jak najczęściej. Podstawową różnicą pomiędzy białą i czerwoną kapustą jest jednak jej smak. Biała kapusta jest trochę łagodniejsza w smaku i ma bardziej „warzywny” posmak. Co ciekawe, mniejsze główki kapusty mają zazwyczaj bardziej intensywny smak. Czerwona kapusta jest słodsza niż biała i ma wyczuwalne kwiatowe nuty w smaku. Smak kapusty zależy oczywiście od sposobu uprawy lub przechowania. Smak obydwu typów kapusty jest jednak na tyle podobny, że mogą być one wykorzystywane w różnych daniach niemal zamiennie. Jest między nimi jednak istotna różnica: w wartościach zdrowotnych. Jaki jest najzdrowszy rodzaj kapusty? Odpowiedź jest prosta: czerwona kapusta ma znacznie więcej składników odżywczych niż biała. Jeśli macie wybór, sięgajcie więc po czerwoną odmianę. Wygrywa ona z białą kapustą pod kilkoma względami: Czerwona kapusta ma dwa razy więcej witaminy C niż biała Czerwona kapusta jest prawie dwa razy bogatsza w potas i żelazo niż jej jasna siostra! To świetna informacja dla osób z problemami z sercem i nadciśnieniem oraz osób zmagających się z niedoborami żelaza. Czerwona kapusta bije na głowę białą też pod względem zawartości witaminy A. Ma jej aż 10 razy więcej, niż biała kapusta Czerwona kapusta to też niesamowite źródło antocyjanów, które mają udowodnione właściwości antynowotworowe i przeciwstarzeniowe Biała kapusta wygrywa z czerwoną pod jednym względem. Ma więcej witaminy K,...

Pomaga na problemy żołądkowe i oczyszcza z toksyn. Sok z młodej kapusty to hit
AdobeStock
Newsy
Pomaga na problemy żołądkowe i oczyszcza z toksyn. Sok z młodej kapusty to hit
Bardzo prosty w przygotowaniu i zdrowy – zróbcie sok z młodej kapusty sami w domu!

Młoda kapusta nie tylko świetnie smakuje, ale także ma wiele właściwości zdrowotnych! Warto wykorzystać ją do ugotowania smacznego kapuśniaku lub do zrobienia klasycznej kapusty zasmażanej . Jeśli nudzi wam się kapusta na obiad, możecie przyrządzić sok z młodej kapusty – to bardzo proste! Jak zrobić sok z młodej kapusty? Przyrządzenie soku z młodej kapusty jest bardzo proste. Najlepiej, jeśli macie wyciskarkę wolnoobrotową – wówczas wystarczy po prostu wrzucić do niej pokrojoną na kawałki kapustę i poczekać, aż maszyna sama wyciśnie sok. Jeśli jednak nie macie wyciskarki, można zrobić sok za pomocą zwykłego blendera. Składniki: 500 g młodej kapusty 0,5 l przegotowanej, zimnej wody Szczypta soli Przygotowanie: Pokrójcie kapustę na kawałki. Im mniejsze, tym lepsze – łatwiej będzie je rozdrobnić blenderem. Wrzućcie kapustę do kielicha blendera (lub do wysokiego naczynia, jeśli używacie blendera ręcznego). Wlejcie pół litra wody (na pół kilograma kapusty, jeśli macie jej więcej, to wlejcie odpowiednio więcej wody). Całość zmiksujcie na gładką masę tak, by widoczne były drobinki kapusty. Sok przecedźcie na sitku i przelejcie do szklanki. Gotowe! Tak przygotowany sok możecie pić codziennie, ale uwaga – w niewielkich ilościach. Najlepiej jest popijać go po trochu. Nie pijcie soku z kapusty szklankami! Młoda kapusta – witaminy Zarówno w  białej kapuście , jak i czerwonej – znajduje się wiele witamin i minerałów, które są niezbędne do tego, by wasz organizm funkcjonował prawidłowo. Znajduje się w niej mnóstwo witaminy C, a także witamin z grupy B, witaminy K, E i A. Bogata jest także w takie minerały jak fosfor, siarka, żelazo, potas i magnez. Sok z kapusty – właściwości Ponieważ nie każdy...

Zasmażana czerwona kapusta - lepsza od białej! Dodajcie ten składnik i podajcie na obiad z mięsem
Adobe Stock
Newsy
Zasmażana czerwona kapusta z jabłkiem i suszonymi śliwkami. Idealny dodatek do mięsa
Zróbcie zasmażaną czerwoną kapustę z tego przepisu, nie zawiedziecie się! Jeden dodatek odmienia całą potrawę. Pycha!

Zasmażana kapusta to tradycyjny dodatek do obiadu. W najbardziej typowej wersji korzysta się z białej kapusty i podaje ją z mięsnym dodatkiem i koperkiem. Oczywiście tradycyjna kapusta zasmażana jest pyszna. Proponujemy wam jednak pewną odmianę. Zróbcie zasmażaną czerwoną kapustę i dodajcie do niej… suszone i świeże śliwki, które podkręcają smak potrawy w bardzo ciekawy sposób. Przepis na zasmażaną czerwoną kapustę z suszonymi śliwkami Tym przepisem nie będą zdziwieni Ślązacy. Modra kapusta gości na ich stołach bardzo często. Czerwona kapusta jest jednak trochę zapomniana, a jest wyraźnie zdrowsza niż ta biała. Można wykorzystywać ją zamiennie w większości potraw, w których występuje biała kapusta . Proponujemy wam zrobienie zasmażanej kapusty czerwonej, która dobrze dopasuje się prawie do każdego obiadu. Składniki na czerwoną zasmażaną kapustę: 250 g czerwonej kapusty Mała cebula Łyżka oleju rzepakowego 2 duże śliwki Pól jabłka, najlepiej kwaśnego 2 suszone śliwki, najlepiej kalifornijskie Sól Pieprz Przygotowanie czerwonej zasmażanej kapusty Cebule obierzcie, pokrójcie w bardzo drobne kawałki. Rozgrzejcie na patelni olej. Zarumieńcie cebulę na oleju. Kapustę pokrójcie drobno, dodajcie ją do podsmażonej lekko cebuli. Świeże i suszone śliwki pokrójcie w drobną kostkę. Dodajcie śliwki do kapusty i wszystko dalej razem podgrzewajcie. Duście na wolnym ogniu do miękkości. Oczyśćcie jabłko z gniazda nasiennego i ogonka. Wykorzystajcie pół jabłka. Zetrzyjcie je na tarce o drobnych lub lekko grubszych oczkach. Dodajcie jabłko do smażącej się kapusty. Duście potrawę ze wszystkimi składnikami wewnątrz Od czasu do czasu przemieszajcie, sprawdzając, czy płyn za mocno nie odparował. Podlewajcie potrawę woda w razie potrzeby. Doprawcie potrawę świeżo...