Konsumujemy ponad 26 kilogramów mięsa drobiowego w roku. Jak pokazują dane, uwielbiamy jeść delikatne i chude mięso kurczaka. Nic dziwnego. Jest lekkostrawne i bardzo zdrowe. Do tego nie zawiera dużo tłuszczu. Oprócz dużej zawartości białka znajdziemy w nim m.in. dużo żelaza oraz witaminy z grupy B oraz A, C i D.
Proste obiady są najlepsze
Przyrządzenie obiadu z mięsa kurczaka jest dziecinnie proste. Można je zrobić na wiele sposobów. Przepisów jest co niemiara, wystarczy trochę wyobraźni i chęci.
Z której części kurczaka mięso jest najbardziej smaczne, miękkie i soczyste? Oczywiście, że udka, dlatego ten przepis z udkami w roli głównej przypadnie do gustu każdemu!
Doskonałe udka z kurczaka z chrupiącą skórką
Proste i nieskomplikowane obiady są najlepsze. Mięso z kurczaka doskonale łączy się z różnego rodzaju warzywami i przyprawami.
Zobacz także:
Soczyste udka z kurczaka z chrupiącą skórką oraz marchewką i cebulą z aromatem czosnku, zrobią się same. Przygotowanie zajmie chwilę. 90 minut pieczenia upłynie w mgnieniu oka i smaczny obiadek gotowy!
Składniki:
- 4 marchewki
- 2 cebule
- 3 ząbki czosnku
- 1 cebula szalotka
- 4 udka z kurczaka
- Przyprawa do kurczaka
- Vegeta
- Zioła prowansalskie
- Słodka, mielona papryka
- sól ziołowa
- olej
Sposób przygotowania:
- Obierzcie marchewki, umyjcie je a następnie pokrójcie.
- Cebule obierzcie z łupin stosując ten genialny trik i pokrójcie ją w ćwiartki.
- Obrany czosnek przekrójcie na pół. W talarki pokrójcie szalotkę.
- W miseczce wymieszajcie olej z przyprawami.
- Udka z kurczaka dokładnie umyjcie, i po osuszeniu nałóżcie na nie pędzelkiem lub łyżką wcześniej przygotowaną marynatę.
- Mięso w marynacie odłóżcie na około godzinę do lodówki.
- Po godzinie rozgrzejcie piekarnik. Mięso włóżcie do naczynia żaroodpornego.
- Na wierzchu połóżcie przygotowane warzywa, posypcie je solą ziołową.
- Naczynie z udkami i warzywami przykryjcie folią aluminiową.
- Pieczcie w 180 stopniach przez około 90 minut.
- Po tym czasie zdejmijcie folię, zwiększcie temperaturę do 220 stopni i pieczcie jeszcze kolejne 10-15 minut.
Gotowe!
Źródło: gotujmy.pl