Udka z kurczaka
gotujmy.pl/Beatris
Newsy

Wspaniałe w smaku udka z kurczaka z cebulą i marchewką. Podczas jedzenia będziecie w raju

Doskonała propozycja na obiad. Mięso z kurczaka z marchewką i cebulą to mieszanka wyjątkowego smaku!

Konsumujemy ponad 26 kilogramów mięsa drobiowego w roku. Jak pokazują dane, uwielbiamy jeść delikatne i chude mięso kurczaka. Nic dziwnego. Jest lekkostrawne i bardzo zdrowe. Do tego nie zawiera dużo tłuszczu. Oprócz dużej zawartości białka znajdziemy w nim m.in. dużo żelaza oraz witaminy z grupy B oraz A, C i D. 

Magda Gessler odpowiada na pytania

Proste obiady są najlepsze

Przyrządzenie obiadu z mięsa kurczaka jest dziecinnie proste. Można je zrobić na wiele sposobów. Przepisów jest co niemiara, wystarczy trochę wyobraźni i chęci.

Z której części kurczaka mięso jest najbardziej smaczne, miękkie i soczyste? Oczywiście, że udka, dlatego ten przepis z udkami w roli głównej przypadnie do gustu każdemu!

Doskonałe udka z kurczaka z chrupiącą skórką

Proste i nieskomplikowane obiady są najlepsze. Mięso z kurczaka doskonale łączy się z różnego rodzaju warzywami i przyprawami.

Soczyste udka z kurczaka z chrupiącą skórką oraz marchewką i cebulą z aromatem czosnku, zrobią się same. Przygotowanie zajmie chwilę. 90 minut pieczenia upłynie w mgnieniu oka i smaczny obiadek gotowy!

Składniki:

  • 4 marchewki
  • 2 cebule
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 cebula szalotka
  • 4 udka z kurczaka 
  • Przyprawa do kurczaka
  • Vegeta 
  • Zioła prowansalskie
  • Słodka, mielona papryka
  • sól ziołowa
  • olej

Sposób przygotowania:

  1. Obierzcie marchewki, umyjcie je a następnie pokrójcie. 
  2. Cebule obierzcie z łupin stosując ten genialny trik i pokrójcie ją w ćwiartki. 
  3. Obrany czosnek przekrójcie na pół. W talarki pokrójcie szalotkę. 
  4. W miseczce wymieszajcie olej z przyprawami. 
  5. Udka z kurczaka dokładnie umyjcie, i po osuszeniu nałóżcie na nie pędzelkiem lub łyżką wcześniej przygotowaną marynatę. 
  6. Mięso w marynacie odłóżcie na około godzinę do lodówki.
  7. Po godzinie rozgrzejcie piekarnik. Mięso włóżcie do naczynia żaroodpornego.
  8. Na wierzchu połóżcie przygotowane warzywa, posypcie je solą ziołową.
  9. Naczynie z udkami i warzywami przykryjcie folią aluminiową. 
  10. Pieczcie w 180 stopniach przez około 90 minut. 
  11. Po tym czasie zdejmijcie folię, zwiększcie temperaturę do 220 stopni i pieczcie jeszcze kolejne 10-15 minut.

Gotowe!

Źródło: gotujmy.pl 
 

W Lidlu udka z kurczaka za pół ceny. Tak tanio nigdzie ich nie kupicie
AdobeStock
Newsy
W Lidlu udka z kurczaka za pół ceny. Tak tanio nigdzie ich nie kupicie
Taniej już nie będzie – Lidl sprzedaje udka z kurczaka za pół darmo. Sprawdźcie szczegóły.

Lidl znów kusi promocjami. Teraz kupicie tam udka z kurczaka w bardzo atrakcyjnej cenie – sprawdźcie! Promocje w Lidlu Od 6 do 8 maja w Lidlu będzie można kupić poniższe produkty przecenione nawet o 60%! Pomidory truskawkowe: 5,99 zł/kg Olej rzepakowy VitaD’Or: 3,29 zł za sztukę przy zakupie 3 sztuk Polskie udka z kurczaka Rzeźnik: 4,49 zł/kg Brokuł: 3,49 zł/szt. Przepis na pieczone udka z kurczaka Udka z kurczaka oraz pomidory przydadzą się wam do zrobienia pysznych, pieczonych udek z warzywami. Do ich przygotowania potrzebne wam będą składniki z poniższej listy: Składniki: 6 udek z kurczaka 1 kilogram ziemniaków Świeże oregano Pomidorki koktajlowe Płaska łyżka soli Do marynaty: 4 ząbki czosnku Łyżeczka papryki wędzonej Pół łyżeczki słodkiej papryki Ćwierć łyżeczki soli 2 łyżki oliwy z oliwek 2 łyżki ketchupu 1 łyżka sosu sojowego 1 łyżka miodu 1 łyżeczka musztardy Szczypta pieprzu Przygotowanie: Umyjcie mięso i osuszcie za pomocą papierowych ręczników. Do miski wsypcie wszystkie przyprawy do marynaty, dodajcie przeciśnięte przez praskę i obrane ząbki czosnku, olej, ketchup, miód i musztardę oraz sos sojowy. Wymieszajcie. Włóżcie udka z kurczaka do rękawa do pieczenia i wlejcie marynatę (odłóżcie około 3 łyżki). Natrzyjcie mięso marynatą i zawiążcie rękaw. Odłóżcie na kilka godzin lub na całą noc do lodówki. Umieśćcie rękaw do pieczenia w naczyniu żaroodpornym i wstawcie do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika. Pieczcie przez 70 minut w trybie góra-dół. Podczas gdy kurczak będzie się piekł, obierzcie ziemniaki i pokrójcie w ćwiartki. Włóżcie do garnka, zalejcie wodą i gotujcie przez około 20 minut. Odcedźcie....

Cukinia faszerowana mięsem mielonym. Zdrowe i lekkie danie
AdobeStock
Newsy
Cukinia faszerowana mięsem mielonym. Zdrowe i lekkie danie
Zapiekane w piekarniku cukinie faszerowane chudym mięsem z indyka posmakują każdemu, kto musi dbać o linię lub po prostu preferuje lżejsze dania. Poznajcie ten prosty przepis.

Każdy ma od czasu do czasu ochotę na lekki obiad, po którym nie trzeba się martwić o przybranie dodatkowych kilogramów. Świetnym pomysłem są bardzo zdrowe i niskokaloryczne cukinie faszerowane chudym mięsem mielonym z indyka – jeśli chcecie, połóżcie na nie plasterek mozzarelli w wersji light, upieczcie w piekarniku i obiad gotowy! Poznajcie przepis na faszerowane cukinie od użytkowniczki portalu Gotujmy.pl Dietetyczne przepisy Jeżeli dbacie o linię, sprawdźcie opisywane przez nas przepisy na smaczne i dietetyczne obiady: Kotlety mielone w wersji fit Lekkie kuleczki twarogowe Prosta sałatka ogórkowa Przepis na faszerowaną cukinię Do przygotowania cukinii z farszem z mięsa mielonego potrzebne wam będą składniki z poniższej listy: Składniki: 300 g mielonego mięsa z indyka lub wieprzowego 2 małe cebule 2 cukinie średniej wielkości 1 puszka pomidorów krojonych Przecier pomidorowy Ser mozzarella light Ketchup łagodny Sól Pieprz Przygotowanie: Dokładnie umyjcie cukinie i przekrójcie je wzdłuż na pół. Łyżką wydrążcie środek (z pestkami), ale zostawcie tyle miąższu, ile się da. Należy wydrążyć „rynienkę”, w której umieścicie za chwilę farsz. Obierzcie cebulę i pokrójcie w drobną kostkę. Na patelni rozgrzejcie olej i wrzućcie cebulę. Smażcie, aż się zeszkli. Dodajcie do cebuli całe mięso mielone i doprawcie solą, pieprzem oraz ulubionymi przyprawami (bardzo polecamy oregano!). Wymieszajcie i podsmażcie. Następnie na patelnię z mięsem wylejcie pomidory z puszki wraz z sokiem i kilka łyżek koncentratu pomidorowego. Wymieszajcie i duście do odparowania wody, by sos zgęstniał. W każdej wydrążonej cukinii połóżcie łyżkę ketchupu i rozsmarujcie. Na to wyłóżcie...

Mięso z kurczaka kupicie w Biedronce za 2,39zł! Dokupcie tanie ogórki i obiad za grosze gotowy
AdobeStock
Newsy
Mięso z kurczaka kupicie w Biedronce za 2,39zł! Dokupcie tanie ogórki i obiad za grosze gotowy
Już od poniedziałku 12.04 w sklepach sieci Biedronka kupicie popularne produkty w niskich cenach. Sprawdźcie szczegóły.

Biedronka nieustannie kusi swoich klientów atrakcyjnymi ofertami. Już od jutra będziecie mogli kupić mięso i warzywa w promocyjnych cenach! Promocje w Biedronce od 12.04 Od poniedziałku 12.04 w sklepach sieci Biedronka będziecie mogli taniej kupić poniższe produkty: Ogórki szklarniowe: 5,99 zł za kg Polskie jabłka: 1,99 zł za kg Cebula, 4 kg: 4,99 zł Świeża ćwiartka kurczaka pakowana próżniowo Kraina Mięs: 2,39 zł Parówki Berlinki Morliny, 300g: 3,49 zł przy zakupie dwóch opakowań Przepis na pieczone udka z kurczaka Z kupionych na promocji udek z kurczaka przyrządzicie pyszne udka z piekarnika z ziemniakami! Do przygotowania smakowitych udek z kurczaka potrzebne wam będą poniższe składniki: Składniki: Do kurczaka: 4 udka z kurczaka Kilogram ziemniaków 1 cebula czerwona 5 ząbków czosnku Łyżeczka słodkiej papryki mielonej 2 łyżeczki soli Pół łyżeczki czarnego pieprzu Kilka gałązek świeżego rozmarynu Sok z połówki cytryny Olej Do mizerii: Przygotowanie: Umyjcie udka z kurczaka, osuszcie i oczyśćcie ze wszystkich niechcianych fragmentów (nadmiaru tłuszczu i skóry). Włóżcie je do miski. Umyjcie gałązki rozmarynu, oderwijcie igiełki i bardzo drobno posiekajcie. Wsypcie do małej miski. Obierzcie 5 ząbków czosnku i przeciśnijcie przez praskę. Dodajcie do rozmarynu. Wlejcie kilka łyżek oleju, wsypcie dwie łyżeczki soli, łyżeczkę papryki, pół łyżeczki pieprzu i wlejcie sok z cytryny. Wszystko dokładnie wymieszajcie. Tak przygotowaną marynatą zalejcie udka z kurczaka i natrzyjcie je dobrze. Odstawcie do lodówki na kilka godzin. Obierzcie ziemniaki i pokrójcie na połówki lub mniejsze kawałki (to zależy od wielkości ziemniaków)....

kurczak pieczony w całości przepis
Gotujmy.pl/szynszyla
Przepisy
Soczysty kurczak pieczony w całości to najlepsze, co możecie zrobić na obiad
Pożywny i zdrowy kurczak pieczony w całości to idealny pomysł na obiad dla całej rodziny. Jego niepowtarzalny smak i unoszący się w całym domu aromat skradnie serce niejednego smakosza!

Nie ma nic lepszego niż dobrej jakości mięso przygotowywane w piekarniku . Mało tego, że robi się praktycznie samo i jest przyjazne dla żołądka , to jeszcze smakuje naprawdę wybornie!  Pełnię kulinarnego szczęścia osiągnięcie, jeśli do pieczonego powoli kurczaka dołożycie jeszcze nieco warzyw - ziemniaki , paprykę i parę dodatków. Taki obiad warto robić dla swojej rodziny nie tylko od święta! Przepis na kurczaka pieczonego w całości Składniki: 1 kurczak w całości (najlepiej zagrodowy) 2 czerwone papryki Ok. 1 kg ziemniaków 1 cebula 4 ząbki czosnku Olej Przyprawy: sól, pieprz, zioła prowansalskie, rozmaryn, ostra i słodka papryka Przygotowanie Ziemniaki obierzcie ze skórki, a następnie pokrójcie na ćwiartki i umieśćcie w naczyniu żaroodpornym. W małej miseczce umieśćcie ok. 5 łyżek oleju lub oliwy, pieprz, sól oraz rozmaryn. Całość wymieszajcie. Tak przygotowaną miksturą polejcie pokrojone ziemniaki i również wymieszajcie. Paprykę umyjcie, usuńcie pestki, a następnie pokrójcie w dużą kostkę i dodajcie do ziemniaków. Cebulę obierzcie i posiekajcie w pióra. Z kolei ząbków czosnku nie obierajcie, a jedynie zmiażdżcie nożem, tak aby nieco się rozpadły. Oba składniki dodaj do ziemniaków. W nagrzanym do 220 st. C piekarniku umieśćcie naczynie żaroodporne wypełnione warzywami i pieczcie pod przykryciem przez ok. 15 minut. W tym czasie zajmijcie się kurczakiem. Mięso dokładnie umyjcie i osuszcie przy pomocy ręcznika papierowego.  W małej miseczce umieśćcie ok. 5 łyżek oleju, pieprz, sól, zioła prowansalskie, paprykę ostrą oraz słodką. Całość dokładnie wymieszajcie. Tak przygotowaną miksturą natrzyjcie kurczaka. W piekarniku zmniejszcie temperaturę grzania do 180 st. C. Na...