Udka z kurczaka
gotujmy.pl/Beatris
Newsy

Wspaniałe w smaku udka z kurczaka z cebulą i marchewką. Podczas jedzenia będziecie w raju

Doskonała propozycja na obiad. Mięso z kurczaka z marchewką i cebulą to mieszanka wyjątkowego smaku!
Magdalena Kieblesz
styczeń 21, 2021

Konsumujemy ponad 26 kilogramów mięsa drobiowego w roku. Jak pokazują dane, uwielbiamy jeść delikatne i chude mięso kurczaka. Nic dziwnego. Jest lekkostrawne i bardzo zdrowe. Do tego nie zawiera dużo tłuszczu. Oprócz dużej zawartości białka znajdziemy w nim m.in. dużo żelaza oraz witaminy z grupy B oraz A, C i D. 

Kotlety schabowe bez bułki tartej

Proste obiady są najlepsze

Przyrządzenie obiadu z mięsa kurczaka jest dziecinnie proste. Można je zrobić na wiele sposobów. Przepisów jest co niemiara, wystarczy trochę wyobraźni i chęci.

Z której części kurczaka mięso jest najbardziej smaczne, miękkie i soczyste? Oczywiście, że udka, dlatego ten przepis z udkami w roli głównej przypadnie do gustu każdemu!

Doskonałe udka z kurczaka z chrupiącą skórką

Proste i nieskomplikowane obiady są najlepsze. Mięso z kurczaka doskonale łączy się z różnego rodzaju warzywami i przyprawami.

Soczyste udka z kurczaka z chrupiącą skórką oraz marchewką i cebulą z aromatem czosnku, zrobią się same. Przygotowanie zajmie chwilę. 90 minut pieczenia upłynie w mgnieniu oka i smaczny obiadek gotowy!

Składniki:

  • 4 marchewki
  • 2 cebule
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 cebula szalotka
  • 4 udka z kurczaka 
  • Przyprawa do kurczaka
  • Vegeta 
  • Zioła prowansalskie
  • Słodka, mielona papryka
  • sól ziołowa
  • olej

Sposób przygotowania:

  1. Obierzcie marchewki, umyjcie je a następnie pokrójcie. 
  2. Cebule obierzcie z łupin stosując ten genialny trik i pokrójcie ją w ćwiartki. 
  3. Obrany czosnek przekrójcie na pół. W talarki pokrójcie szalotkę. 
  4. W miseczce wymieszajcie olej z przyprawami. 
  5. Udka z kurczaka dokładnie umyjcie, i po osuszeniu nałóżcie na nie pędzelkiem lub łyżką wcześniej przygotowaną marynatę. 
  6. Mięso w marynacie odłóżcie na około godzinę do lodówki.
  7. Po godzinie rozgrzejcie piekarnik. Mięso włóżcie do naczynia żaroodpornego.
  8. Na wierzchu połóżcie przygotowane warzywa, posypcie je solą ziołową.
  9. Naczynie z udkami i warzywami przykryjcie folią aluminiową. 
  10. Pieczcie w 180 stopniach przez około 90 minut. 
  11. Po tym czasie zdejmijcie folię, zwiększcie temperaturę do 220 stopni i pieczcie jeszcze kolejne 10-15 minut.

Gotowe!

Źródło: gotujmy.pl 
 

Komentarze