Udka z kurczaka
gotujmy.pl/Beatris
Newsy

Wspaniałe w smaku udka z kurczaka z cebulą i marchewką. Podczas jedzenia będziecie w raju

Doskonała propozycja na obiad. Mięso z kurczaka z marchewką i cebulą to mieszanka wyjątkowego smaku!

Konsumujemy ponad 26 kilogramów mięsa drobiowego w roku. Jak pokazują dane, uwielbiamy jeść delikatne i chude mięso kurczaka. Nic dziwnego. Jest lekkostrawne i bardzo zdrowe. Do tego nie zawiera dużo tłuszczu. Oprócz dużej zawartości białka znajdziemy w nim m.in. dużo żelaza oraz witaminy z grupy B oraz A, C i D. 

Magda Gessler odpowiada na pytania

Proste obiady są najlepsze

Przyrządzenie obiadu z mięsa kurczaka jest dziecinnie proste. Można je zrobić na wiele sposobów. Przepisów jest co niemiara, wystarczy trochę wyobraźni i chęci.

Z której części kurczaka mięso jest najbardziej smaczne, miękkie i soczyste? Oczywiście, że udka, dlatego ten przepis z udkami w roli głównej przypadnie do gustu każdemu!

Doskonałe udka z kurczaka z chrupiącą skórką

Proste i nieskomplikowane obiady są najlepsze. Mięso z kurczaka doskonale łączy się z różnego rodzaju warzywami i przyprawami.

Soczyste udka z kurczaka z chrupiącą skórką oraz marchewką i cebulą z aromatem czosnku, zrobią się same. Przygotowanie zajmie chwilę. 90 minut pieczenia upłynie w mgnieniu oka i smaczny obiadek gotowy!

Składniki:

  • 4 marchewki
  • 2 cebule
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 cebula szalotka
  • 4 udka z kurczaka 
  • Przyprawa do kurczaka
  • Vegeta 
  • Zioła prowansalskie
  • Słodka, mielona papryka
  • sól ziołowa
  • olej

Sposób przygotowania:

  1. Obierzcie marchewki, umyjcie je a następnie pokrójcie. 
  2. Cebule obierzcie z łupin stosując ten genialny trik i pokrójcie ją w ćwiartki. 
  3. Obrany czosnek przekrójcie na pół. W talarki pokrójcie szalotkę. 
  4. W miseczce wymieszajcie olej z przyprawami. 
  5. Udka z kurczaka dokładnie umyjcie, i po osuszeniu nałóżcie na nie pędzelkiem lub łyżką wcześniej przygotowaną marynatę. 
  6. Mięso w marynacie odłóżcie na około godzinę do lodówki.
  7. Po godzinie rozgrzejcie piekarnik. Mięso włóżcie do naczynia żaroodpornego.
  8. Na wierzchu połóżcie przygotowane warzywa, posypcie je solą ziołową.
  9. Naczynie z udkami i warzywami przykryjcie folią aluminiową. 
  10. Pieczcie w 180 stopniach przez około 90 minut. 
  11. Po tym czasie zdejmijcie folię, zwiększcie temperaturę do 220 stopni i pieczcie jeszcze kolejne 10-15 minut.

Gotowe!

Źródło: gotujmy.pl 
 

W Lidlu udka z kurczaka za pół ceny. Tak tanio nigdzie ich nie kupicie
AdobeStock
Newsy
W Lidlu udka z kurczaka za pół ceny. Tak tanio nigdzie ich nie kupicie
Taniej już nie będzie – Lidl sprzedaje udka z kurczaka za pół darmo. Sprawdźcie szczegóły.

Lidl znów kusi promocjami. Teraz kupicie tam udka z kurczaka w bardzo atrakcyjnej cenie – sprawdźcie! Promocje w Lidlu Od 6 do 8 maja w Lidlu będzie można kupić poniższe produkty przecenione nawet o 60%! Pomidory truskawkowe: 5,99 zł/kg Olej rzepakowy VitaD’Or: 3,29 zł za sztukę przy zakupie 3 sztuk Polskie udka z kurczaka Rzeźnik: 4,49 zł/kg Brokuł: 3,49 zł/szt. Przepis na pieczone udka z kurczaka Udka z kurczaka oraz pomidory przydadzą się wam do zrobienia pysznych, pieczonych udek z warzywami. Do ich przygotowania potrzebne wam będą składniki z poniższej listy: Składniki: 6 udek z kurczaka 1 kilogram ziemniaków Świeże oregano Pomidorki koktajlowe Płaska łyżka soli Do marynaty: 4 ząbki czosnku Łyżeczka papryki wędzonej Pół łyżeczki słodkiej papryki Ćwierć łyżeczki soli 2 łyżki oliwy z oliwek 2 łyżki ketchupu 1 łyżka sosu sojowego 1 łyżka miodu 1 łyżeczka musztardy Szczypta pieprzu Przygotowanie: Umyjcie mięso i osuszcie za pomocą papierowych ręczników. Do miski wsypcie wszystkie przyprawy do marynaty, dodajcie przeciśnięte przez praskę i obrane ząbki czosnku, olej, ketchup, miód i musztardę oraz sos sojowy. Wymieszajcie. Włóżcie udka z kurczaka do rękawa do pieczenia i wlejcie marynatę (odłóżcie około 3 łyżki). Natrzyjcie mięso marynatą i zawiążcie rękaw. Odłóżcie na kilka godzin lub na całą noc do lodówki. Umieśćcie rękaw do pieczenia w naczyniu żaroodpornym i wstawcie do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika. Pieczcie przez 70 minut w trybie góra-dół. Podczas gdy kurczak będzie się piekł, obierzcie ziemniaki i pokrójcie w ćwiartki. Włóżcie do garnka, zalejcie wodą i gotujcie przez około 20 minut. Odcedźcie....

Cukinia faszerowana mięsem mielonym. Zdrowe i lekkie danie
AdobeStock
Newsy
Cukinia faszerowana mięsem mielonym. Zdrowe i lekkie danie
Zapiekane w piekarniku cukinie faszerowane chudym mięsem z indyka posmakują każdemu, kto musi dbać o linię lub po prostu preferuje lżejsze dania. Poznajcie ten prosty przepis.

Każdy ma od czasu do czasu ochotę na lekki obiad, po którym nie trzeba się martwić o przybranie dodatkowych kilogramów. Świetnym pomysłem są bardzo zdrowe i niskokaloryczne cukinie faszerowane chudym mięsem mielonym z indyka – jeśli chcecie, połóżcie na nie plasterek mozzarelli w wersji light, upieczcie w piekarniku i obiad gotowy! Poznajcie przepis na faszerowane cukinie od użytkowniczki portalu Gotujmy.pl Dietetyczne przepisy Jeżeli dbacie o linię, sprawdźcie opisywane przez nas przepisy na smaczne i dietetyczne obiady: Kotlety mielone w wersji fit Lekkie kuleczki twarogowe Prosta sałatka ogórkowa Przepis na faszerowaną cukinię Do przygotowania cukinii z farszem z mięsa mielonego potrzebne wam będą składniki z poniższej listy: Składniki: 300 g mielonego mięsa z indyka lub wieprzowego 2 małe cebule 2 cukinie średniej wielkości 1 puszka pomidorów krojonych Przecier pomidorowy Ser mozzarella light Ketchup łagodny Sól Pieprz Przygotowanie: Dokładnie umyjcie cukinie i przekrójcie je wzdłuż na pół. Łyżką wydrążcie środek (z pestkami), ale zostawcie tyle miąższu, ile się da. Należy wydrążyć „rynienkę”, w której umieścicie za chwilę farsz. Obierzcie cebulę i pokrójcie w drobną kostkę. Na patelni rozgrzejcie olej i wrzućcie cebulę. Smażcie, aż się zeszkli. Dodajcie do cebuli całe mięso mielone i doprawcie solą, pieprzem oraz ulubionymi przyprawami (bardzo polecamy oregano!). Wymieszajcie i podsmażcie. Następnie na patelnię z mięsem wylejcie pomidory z puszki wraz z sokiem i kilka łyżek koncentratu pomidorowego. Wymieszajcie i duście do odparowania wody, by sos zgęstniał. W każdej wydrążonej cukinii połóżcie łyżkę ketchupu i rozsmarujcie. Na to wyłóżcie...

Tomasz Strzelczyk i jego kawałki kurczaka podane w nietypowy sposób. Wybierzcie delikatne mięso
Adobe Stock
Newsy
Tomasz Strzelczyk i jego kawałki kurczaka podane w nietypowy sposób. Wybierzcie delikatne mięso
Jak szybko przyrządzić prosty i tani obiad? Tomasz Strzelczyk podpowiada.

Do tego przepisu kucharz poleca użyć delikatnych kawałków mięsa: - Można użyć każdego rodzaju mięsiwa, jakie mamy, ale tylko i wyłącznie pod warunkiem, że to mięsiwo będzie delikatne (…) Może to być polędwiczka wieprzowa, mogą być to piersi z kurczaka, może być to indyk… Po prostu takie wiecie, bardziej szlachetne mięso. Jak przyrządzić soczystego kurczaka? Autor książki "Oddasz fartucha. Facet w kuchni"  do swojego dania wybrał udka kurczaka. Mówi, że lubi soczyste mięso, a udka właśnie takie są. Podczas przyrządzania nie wysychają tak bardzo jak mięso z piersi kurczaka. Udka przed przyrządzeniem zostają wyluzowane, a następnie pokrojone na mniejsze kawałki. Żeby zachować wilgoć w mięsie, nie jest ono przyprawiane solą dopiero bezpośrednio przed panierowaniem i smażeniem. To dodatkowy sposób na zachowanie wilgoci, ponieważ sól wyciąga z mięsa wodę. Wcześniejsze nasolenie mięsa powoduje, że po usmażeniu może stać się suche. Kolejnym trikiem mającym zachować wilgoć w środku, jest obtoczenie kawałków mięsa w jajku zmieszanym z bułką tartą. Tak przygotowanego kurczaka smażcie krótko na silnym ogniu. Powinny się ładnie przyrumienić, ale nie wyschnąć. Nie obawiajcie się, że krótko smażone mięso będzie surowe w środku. Na koniec kurczak będzie około 10 minut duszony w śmietanie z przyprawami, do dobry czas na wystarczające poddanie obróbce cieplnej surowego mięsa. Przepis na udka z kurczaka Tomasza Strzelczyka Składniki: 4 średnie udka z kurczaka 4 jajka 2 łyżki mąki ziemniaczanej 2 cebule 1 papryczka chili Świeże zioła 200 ml śmietanki 30 proc. Sól, pieprz i słodka papryka w proszku do smaku Olej i masło do smażenia Przygotowanie: Wyluzowane udka kurczaka...

udka z piekarnika przepis
Gotujmy.pl/kodziro
Newsy
Przepis na udka z piekarnika w pysznej marynacie. Nie da się doprawić ich lepiej
Do przyrządzenia tych przepysznych udek z kurczaka potrzebujecie tylko czosnku, oliwy i kilku przypraw. Wszystkie produkty na pewno macie w swojej kuchni, więc śmiało – bierzcie się za gotowanie!

Proste, tanie i szybkie obiady mają wielu zwolenników. Szczególnie miłują się w nich zapracowane panie domu, które oprócz wielu obowiązków służbowych, na co dzień wychowują gromadkę dzieci. Wtedy nieocenionym przyjacielem okazuje się piekarnik. Na szczęście, mięso w nim przyrządzone kochają dosłownie wszyscy – i mali i duzi.  Przepis na udka z piekarnika Składniki: 1 kilogram udek z kurczaka 6 ząbków czosnku 8 łyżek oliwy 3 łyżeczki papryki słodkiej 2 łyżeczki papryki ostrej, curry, soli i pieprzu 7 ziarenek ziela angielskiego 4 liście laurowe Woda Przygotowanie: Udka z kurczaka dokładnie wypuczcie pod bieżącą wodą i umieśćcie w dużym, niewysokim, żaroodpornym naczyniu. W małej miseczce umieśćcie oliwę, wszystkie przyprawy (paprykę słodką i ostrą, sól, pieprz, curry, ziele angielskie, liście laurowe) i kilka łyżek wody. Całość dokładnie wymieszajcie. Ząbki czosnku obierzcie i przeciśnijcie przez praskę wprost do miski z marynatą, a następnie ponownie wymieszajcie. Tak przygotowaną marynatą nasmarujcie udka z kurczaka. Mięso wraz z przyprawami odstawcie do lodówki na całą noc (lub na ok. 2h, jeśli nie macie tyle czasu). Następnego dnia rozgrzejcie piekarnik do 180 st. C i pieczcie mięso pod folią aluminiową przez ok. 40 minut, a następnie bez folii przez kolejne 40 minut. Gotowe!