Suszone pomidory to jeden z ulubionych przysmaków we Włoszech. Tradycja ich przygotowywania ma swój początek w północnej części Włoch.

Suszone pomidory to świetny dodatek do wielu dań, m.in. sałatek. Możemy dodać je do śledzi, kapusty kiszonej, tortilli lub położyć na kanapkę. Suszone pomidory doskonale też nadają się na pesto i wspaniale komponują się z kurczakiem. Czy wiecie, jak się je robi?

Jak zrobić suszone pomidory?

To bardzo proste, ale wymaga nieco czasu. Do przygotowania takich pomidorów będziecie potrzebować kilku kilogramów dobrych gatunkowo pomidorów, kilka ząbków czosnku, liście świeżej bazylii, sól oraz pół litra oliwy z oliwek. Najdłuższym etapem przygotowywania suszonych pomidorów jest oczywiście ich suszenie. Czy wiecie, że kiedyś takie pomidory krojono w plasterki i suszono na dachach domów?

Jak się to robi dzisiaj?

Zobacz także:

Składniki:

  • 10 kg pomidorów (np. lima)
  • 6 ząbków czosnku
  • 10 listków bazylii lub oregano
  • 500 ml oliwy z oliwek
  • sól

Przygotowanie:

  1. Pomidory dokładnie myjemy, osuszamy, kroimy na plastry i usuwamy z nich gniazda nasienne.
  2. Pomidory układamy na blaszkach wyłożonych papierem do pieczenia i wystawiamy na słońce.
  3. Przekręcamy na drugą stronę co 24 godziny (pomidory będą się suszyć na słońcu ok. 4 dni - możecie też suszyć pomidory w piekarniku nagrzanym do 80 stopni przez 4-6 godzin).
  4. Ususzone pomidory przekładamy do miski. Przyprawiamy je do smaku solą i ziołami, a następnie dokładnie mieszamy.
  5. Przekładamy do wypasteryzowanych słoików. Wkładajmy między warstwy pokrojone na ćwiartki ząbki czosnku.
  6. Słoiki napełniamy pomidorami do 2/3 wysokości.
  7. W garnku podgrzewamy oliwę z oliwek, nie doprowadzając jej do wrzenia.
  8. Zalewamy oliwą pomidory.
  9. Słoiki zakręcamy, stawiamy do góry dnem na desce i zostawiamy aż do całkowitego wystygnięcia.
  10. Pomidory przechowujemy w spiżarni. Po otwarciu słoiczek powinien stać w lodówce.

Źródło: gotujmy.pl