Wspaniałe na kanapkę i do sałatki. Jak zrobić suszone pomidory do słoika?
Pixabay
Newsy

Wspaniałe na kanapkę i do sałatki. Jak zrobić suszone pomidory do słoika?

Czy robiliście kiedyś sami suszone pomidory? Jeśli nie to najwyższa pora spróbować. Zróbcie je, a nigdy więcej nie kupicie gotowych w sklepie.

Suszone pomidory to jeden z ulubionych przysmaków we Włoszech. Tradycja ich przygotowywania ma swój początek w północnej części Włoch.

Suszone pomidory to świetny dodatek do wielu dań, m.in. sałatek. Możemy dodać je do śledzi, kapusty kiszonej, tortilli lub położyć na kanapkę. Suszone pomidory doskonale też nadają się na pesto i wspaniale komponują się z kurczakiem. Czy wiecie, jak się je robi?

Magda Gessler odpowiada na pytania

Jak zrobić suszone pomidory?

To bardzo proste, ale wymaga nieco czasu. Do przygotowania takich pomidorów będziecie potrzebować kilku kilogramów dobrych gatunkowo pomidorów, kilka ząbków czosnku, liście świeżej bazylii, sól oraz pół litra oliwy z oliwek. Najdłuższym etapem przygotowywania suszonych pomidorów jest oczywiście ich suszenie. Czy wiecie, że kiedyś takie pomidory krojono w plasterki i suszono na dachach domów?

Jak się to robi dzisiaj?

Zobacz także
Maskotka, malinowy, samuraj. Ich nazwy zaskakują. Który pomidor jest najsmaczniejszy?

Maskotka, malinowy, samuraj. Ich nazwy zaskakują. Który pomidor jest najsmaczniejszy?

Ogórki kiszone to witaminowa bomba. Ale nie dla wszystkich! Unikajcie ich, jeśli macie te objawy

Ogórki kiszone to witaminowa bomba. Ale nie dla wszystkich! Unikajcie ich, jeśli macie te objawy

Składniki:

  • 10 kg pomidorów (np. lima)
  • 6 ząbków czosnku
  • 10 listków bazylii lub oregano
  • 500 ml oliwy z oliwek
  • sól

Wspaniałe na kanapkę i do sałatki. Jak zrobić suszone pomidory do słoika?
Pixabay

Przygotowanie:

  1. Pomidory dokładnie myjemy, osuszamy, kroimy na plastry i usuwamy z nich gniazda nasienne.
  2. Pomidory układamy na blaszkach wyłożonych papierem do pieczenia i wystawiamy na słońce.
  3. Przekręcamy na drugą stronę co 24 godziny (pomidory będą się suszyć na słońcu ok. 4 dni - możecie też suszyć pomidory w piekarniku nagrzanym do 80 stopni przez 4-6 godzin).
  4. Ususzone pomidory przekładamy do miski. Przyprawiamy je do smaku solą i ziołami, a następnie dokładnie mieszamy.
  5. Przekładamy do wypasteryzowanych słoików. Wkładajmy między warstwy pokrojone na ćwiartki ząbki czosnku.
  6. Słoiki napełniamy pomidorami do 2/3 wysokości.
  7. W garnku podgrzewamy oliwę z oliwek, nie doprowadzając jej do wrzenia.
  8. Zalewamy oliwą pomidory.
  9. Słoiki zakręcamy, stawiamy do góry dnem na desce i zostawiamy aż do całkowitego wystygnięcia.
  10. Pomidory przechowujemy w spiżarni. Po otwarciu słoiczek powinien stać w lodówce.

Źródło: gotujmy.pl

pomidory
AdobeStock
Newsy
Co zrobić z przejrzałymi pomidorami? Ta metoda sprawi, że wytrzeszczycie oczy. Prosta i pyszna przekąska
Nie musisz już wyrzucać zleżałych pomidorów! Możesz z nich zrobić pyszną przekąskę - będziesz do tego potrzebować suszarki do grzybów i trochę cierpliwości.

Macie w domu pomidory , które nie są już pierwszej świeżości? Nie wyrzucajcie ich! Można z nich zrobić pyszne i aromatyczne danie! Nie tylko doskonale smakuje, ale też bardzo prosto się je przyrządza. Wystarczy tylko trochę pomidorów i przypraw. Wypróbujcie koniecznie ten przepis – zobaczycie, że tak przygotowywane pomidory staną się hitem w waszym domu! Suszone pomidory, czyli włoski przysmak Coraz popularniejsze w Polsce suszone pomidory, przybyły do nas z Włoch. To tam panuje zwyczaj suszenia małych pomidorków (odmiana rzymska) na słońcu, dzięki czemu zyskują one znacznie intensywniejszy smak. Może nie wyglądają zbyt apetycznie, ale są wspaniałym dodatkiem do sałatek i dań mięsnych! Nadają potrawom wyjątkowy smak i aromat. Pyszna jest także zalewa po takich pomidorkach, która świetnie się nadaje jako sos do sałatki. Przepis na domowe suszone pomidory: Zaproście słoneczne Włochy do swojego domu i przygotujcie własne, suszone pomidory! Potrzebujecie suszarki do grzybów oraz tych składników: 3,5 kg pomidorów 15 g bazylii suszonej 10 liści świeżej bazylii 15 g suszonego oregano 15 g czosnku granulowanego 4 ząbki czosnku 4 kulki ziela angielskiego 5 g pieprzu kolorowego 5 g kolendry w ziarnach 0,5 l oliwy z oliwek Sól Przygotowanie: Pomidory umyjcie i pokrójcie na równe, podłużne połówki. Przyprawy zmielcie za pomocą moździerza i wymieszajcie. Pomidory ułóżcie na kratce suszarki, posypcie solą i przyprawami z moździerza. Następnie suszcie pomidory przez kilka godzin pamiętając o tym, by co jakiś czas zmieniać wysokość kratek. Gdy pomidory będą już wysuszone, pora zabrać się za zalewę! Oliwę z oliwek podgrzejcie w garnku do momentu, aż na powierzchni pojawią się bąbelki....

Za naszą wschodnią granicą są uznawane za przysmak. Jak zrobić kiszone zielone pomidory?
AdobeStock
Newsy
Za naszą wschodnią granicą są uznawane za przysmak. Jak zrobić kiszone zielone pomidory?
Marynowane zielone pomidory stanowią wspaniały dodatek do sałatek, burgerów, kanapek i innych mięsnych dań. Jak je zrobić? Jaki mają smak?

Wiecie już, że nie należy spożywać niedojrzałych, zielonych jeszcze pomidorów . Można je za to zamarynować i cieszyć się ich wspaniałym i oryginalnym smakiem. Być może znacie już przepis na kiszone czerwone pomidory, a co powiecie na to samo w wersji z zielonymi pomidorami? Zielone pomidory to po prostu niedojrzałe pomidory. Jeśli macie w swojej kuchni kilka takich okazów, zamiast czekać na to, aż staną się dojrzałe, możecie zamarynować je w słoiku na zimę. Połączenie zielonych plastrów pomidora, kopru , czosnku , chrzanu i soli sprawia, że nasza przekąska jest przyjemnie cierpka i zarazem pikantna. Kiszone zielone pomidory idealnie nadają się do sałatek ziemniaczanych i makaronowych, ponieważ dodają im chrupkości i ciekawego smaku. Możecie je też dodać do kanapek i mięsnych dań a nawet spożywać je prosto ze słoika w formie przekąski. Kiszone zielone pomidory to tradycja rodem zza naszej wschodniej granicy. Jak je zrobić? Przepis na kiszone zielone pomidory Do przygotowania kiszonych zielonych pomidorów potrzebujecie bardzo prostych składników – kilku niedojrzałych pomidorów, soli, kopru, czosnku i chrzanu. Składniki: zielone pomidory (dowolna ilość) sól morska 1 łyżka na każdy litr wody świeży koper kilka ząbków czosnku korzeń chrzanu Przygotowanie: Pomidory umyć, osuszyć i pokroić na plasterki lub cząstki. Na dno każdego słoika wyłożyć baldachimy kopru. Do każdego słoika wkładać cząstki zielonych pomidorów, przekładając je połówkami ząbków czosnku i kawałeczkami chrzanu. Na wierzchu każdego słoika ułożyć koperek. Zagotować wodę i połączyć z solą (w tradycyjnej proporcji jak do ogórków) - 1 litr wody + pełna łyżka soli. Wymieszać i zalać gorącą solanką...

Jajka kiszone po rosyjsku. Jak je zrobić?
AdobeStock
Newsy
Jajka kiszone po rosyjsku. Przepis, który zaskoczy nawet największych znawców kuchni
Jedni gotują jajka na twardo, drudzy wolą je w postaci jajecznicy, omletu czy jako kogel mogel. Są też tacy, którzy jajka... kiszą.

Kiszone ogórki, kiszona cukinia , kiszone cytryny , śliwki, pomidory ... Kisić tak naprawdę można większość owoców i warzyw. A co powiecie na kiszone jajka? Skąd w ogóle wziął się taki pomysł? Kiszone jajka – przysmak wśród Rosjan Koniec lata to czas przygotowywania przetworów. W polskich domach najczęściej kisi się ogórki, cukinię a także robi słoiki z papryką konserwową , śliwkami czy gruszkami. Ale czy słyszeliście kiedyś o tym, żeby kisić jajka? Kiszone jajka to prawdziwy rarytas u naszych wschodnich sąsiadów - Rosjan. Jak się je przygotowuje? Do przygotowania kiszonych jajek będziecie potrzebować kilku prostych składników. Przepis na kiszone jajka Składniki: 8 jajek 2 szklanki octu 1/2 szklanki wody 1/2 szklanki cukru 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka przyprawy do kiszenia 1 łyżeczka czerwonej papryki w płatkach 4-5 ząbków czosnku laska cynamonu 2-3 papryki habanero (opcjonalnie) 1/2 czerwonej papryki kilka pierścieni cebuli 2-3 zielone papryczki jalapeno (opcjonalnie) Przygotowanie: Jajka gotujemy na twardo i wystudzamy. Papryczki kroimy w cienkie plasterki. Wszystkie wyżej wymienione składniki zalewy (poza jajkami) wkładamy do garnka. Całość doprowadzamy do wrzenia i gotujemy przez 10-15 minut, co jakiś czas mieszając. Zdejmujemy zalewę z ognia. Wyławiamy kilka plasterków papryczki/cebuli/przypraw i przekładamy do wyparzonego słoika. Następnie wkładamy 3 jajka. Ponownie wyławiamy z zalewy kilka plasterków papryki/cebuli/przypraw i dodajemy kolejne jajka. Czynność kontynuujemy, aż zużyjemy wszystkie jajka i składniki zalewy. Zalewamy wszystkie składniki zalewą. Dokładnie zakręcamy słoiki i je wystudzamy. Słoiki wkładamy na 2-3...

makaron z tuńczykiem przepis
Gotujmy.pl
Newsy
Dzieci krzyczą „jeść”? Ten obiad jest przepyszny i powstaje w kilkanaście minut. Kosztuje mniej niż 10 zł
Nie masz czasu na gotowanie, a dzieci nie dają ci spokoju? Przygotuj im ten przepyszny i ekspresowy obiad!

Pociechy naprawdę potrafią dać nam w kość! Ledwo wróciłaś do domu albo pracujesz zdalnie z domu, a twoje dzieci zaczynają głośno upominać się o jedzenie? Zamiast robić kolejne kanapki możesz przygotować ten prosty obiad, który powstaje w ekspresowym tempie! Zalety włoskiej kuchni Włoskie dania mają wielu miłośników. Są sycące, niezwykle smaczne i większość z nich szybko się przygotowuje. Posiłki, których bazą jest makaron najczęściej składają się z tanich i łatwo dostępnych składników i gotuje się je w mniej niż pół godziny. Dziś mamy dla was rewelacyjny przepis na makaron z tuńczykiem i suszonymi pomidorami – genialny obiad, który będzie gotowy w kilkanaście minut, a do tego bardzo tani! Cena składników wyniesie mniej, niż 10 złotych. Przepis na makaron z tuńczykiem i suszonymi pomidorami Do przygotowania tego ekspresowego obiadu potrzebujecie: 1 opakowanie makaronu penne (ok. 300g) Kilka pomidorów suszonych w zalewie z oliwy 15-20 oliwek 2 puszki tuńczyka w sosie własnym 1 łyżka koncentratu pomidorowego Krojone pomidory z puszki 1 cebula 1-2 ząbki czosnku Parmezan Rozmaryn Sól Pieprz Przygotowanie Wstaw makaron do gotowania – ok. 9 minut, do miękkości al dente. Posiekaj cebulę, czosnek i podsmaż na oliwie z suszonych pomidorów. Po chwili dodaj koncentrat pomidorowy i rozmaryn. Następnie dodaj krojone pomidory i jeszcze odrobinę koncentratu. Zwiększ ogień, aby odparować nieco wody z pomidorów. Pokrój drobno suszone pomidory i wraz z tuńczykiem dodaj do pomidorów. Połówki oliwek wrzuć na patelnię, dodaj sól i pieprz, zamieszaj. I gotowe! Makaron podawaj posypany startym parmezanem.