Wspaniałe na kanapkę i do sałatki. Jak zrobić suszone pomidory do słoika?
Pixabay
Newsy

Wspaniałe na kanapkę i do sałatki. Jak zrobić suszone pomidory do słoika?

Czy robiliście kiedyś sami suszone pomidory? Jeśli nie to najwyższa pora spróbować. Zróbcie je, a nigdy więcej nie kupicie gotowych w sklepie.
Anna Borkowska
lipiec 20, 2021

Suszone pomidory to jeden z ulubionych przysmaków we Włoszech. Tradycja ich przygotowywania ma swój początek w północnej części Włoch.

Suszone pomidory to świetny dodatek do wielu dań, m.in. sałatek. Możemy dodać je do śledzi, kapusty kiszonej, tortilli lub położyć na kanapkę. Suszone pomidory doskonale też nadają się na pesto i wspaniale komponują się z kurczakiem. Czy wiecie, jak się je robi?

Magda Gessler odpowiada na pytania

Jak zrobić suszone pomidory?

To bardzo proste, ale wymaga nieco czasu. Do przygotowania takich pomidorów będziecie potrzebować kilku kilogramów dobrych gatunkowo pomidorów, kilka ząbków czosnku, liście świeżej bazylii, sól oraz pół litra oliwy z oliwek. Najdłuższym etapem przygotowywania suszonych pomidorów jest oczywiście ich suszenie. Czy wiecie, że kiedyś takie pomidory krojono w plasterki i suszono na dachach domów?

Jak się to robi dzisiaj?

Zobacz także

Składniki:

  • 10 kg pomidorów (np. lima)
  • 6 ząbków czosnku
  • 10 listków bazylii lub oregano
  • 500 ml oliwy z oliwek
  • sól

Wspaniałe na kanapkę i do sałatki. Jak zrobić suszone pomidory do słoika?
Pixabay

Przygotowanie:

  1. Pomidory dokładnie myjemy, osuszamy, kroimy na plastry i usuwamy z nich gniazda nasienne.
  2. Pomidory układamy na blaszkach wyłożonych papierem do pieczenia i wystawiamy na słońce.
  3. Przekręcamy na drugą stronę co 24 godziny (pomidory będą się suszyć na słońcu ok. 4 dni - możecie też suszyć pomidory w piekarniku nagrzanym do 80 stopni przez 4-6 godzin).
  4. Ususzone pomidory przekładamy do miski. Przyprawiamy je do smaku solą i ziołami, a następnie dokładnie mieszamy.
  5. Przekładamy do wypasteryzowanych słoików. Wkładajmy między warstwy pokrojone na ćwiartki ząbki czosnku.
  6. Słoiki napełniamy pomidorami do 2/3 wysokości.
  7. W garnku podgrzewamy oliwę z oliwek, nie doprowadzając jej do wrzenia.
  8. Zalewamy oliwą pomidory.
  9. Słoiki zakręcamy, stawiamy do góry dnem na desce i zostawiamy aż do całkowitego wystygnięcia.
  10. Pomidory przechowujemy w spiżarni. Po otwarciu słoiczek powinien stać w lodówce.

Źródło: gotujmy.pl

pomidory
AdobeStock
Newsy Co zrobić z przejrzałymi pomidorami? Ta metoda sprawi, że wytrzeszczysz oczy. Proste i pyszne danie
Nie musisz już wyrzucać zleżałych pomidorów! Możesz z nich zrobić pyszną przekąskę - będziesz do tego potrzebować suszarki do grzybów i trochę cierpliwości.
Katarzyna Wyborska
grudzień 06, 2020

Masz w lodówce pomidory, które nie są już pierwszej świeżości? Nie wyrzucaj ich! Można z nich zrobić pyszne i aromatyczne danie! Nie tylko doskonale smakuje, ale też bardzo prosto się je przyrządza. Wystarczy tylko trochę pomidorów i przypraw. Wypróbuj koniecznie ten przepis – zobaczysz, że tak przygotowywane pomidory staną się hitem w twoim domu! Włoski przysmak Coraz popularniejsze w Polsce suszone pomidory, przybyły do nas z Włoch. To tam panuje zwyczaj suszenia małych pomidorków (odmiana rzymska) na słońcu, dzięki czemu zyskują one znacznie intensywniejszy smak. Może nie wyglądają zbyt apetycznie, ale są wspaniałym dodatkiem do sałatek i dań mięsnych! Nadają potrawom wyjątkowy smak i aromat. Pyszna jest także zalewa po takich pomidorkach, która świetnie się nadaje jako sos do sałatki. Przepis na domowe suszone pomidory Zaproście słoneczne Włochy do swojego domu i przygotujcie własne, suszone pomidory! Potrzebujecie suszarki do grzybów oraz tych składników: 3,5 kg pomidorów 15 g bazylii suszonej 10 liści świeżej bazylii 15 g suszonego oregano 15 g czosnku granulowanego 4 ząbki czosnku 4 kulki ziela angielskiego 5 g pieprzu kolorowego 5 g kolendry w ziarnach 0,5 l oliwy z oliwek Sól Przygotowanie Pomidory umyj i pokrój na równe, podłużne połówki. Przyprawy zmiel za pomocą moździerza i wymieszaj. Pomidory ułóż na kratce suszarki, posyp solą i przyprawami z moździerza. Następnie suszymy pomidory przez kilka godzin pamiętając o tym, by co jakiś czas zmieniać wysokość kratek. Gdy pomidory będą już wysuszone, pora zabrać się za zalewę! Oliwę z oliwek podgrzewamy w garnku do momentu, aż na powierzchni pojawią się bąbelki. Teraz przekładamy pomidory do słoików na ogórki i do...

Przeczytaj
makaron z tuńczykiem przepis
Gotujmy.pl
Newsy Dzieci krzyczą „jeść”? Ten obiad jest przepyszny i powstaje w kilkanaście minut. Kosztuje mniej niż 10 zł
Nie masz czasu na gotowanie, a dzieci nie dają ci spokoju? Przygotuj im ten przepyszny i ekspresowy obiad!
Katarzyna Wyborska
listopad 25, 2020

Pociechy naprawdę potrafią dać nam w kość! Ledwo wróciłaś do domu albo pracujesz zdalnie z domu, a twoje dzieci zaczynają głośno upominać się o jedzenie? Zamiast robić kolejne kanapki możesz przygotować ten prosty obiad, który powstaje w ekspresowym tempie! Zalety włoskiej kuchni Włoskie dania mają wielu miłośników. Są sycące, niezwykle smaczne i większość z nich szybko się przygotowuje. Posiłki, których bazą jest makaron najczęściej składają się z tanich i łatwo dostępnych składników i gotuje się je w mniej niż pół godziny. Dziś mamy dla was rewelacyjny przepis na makaron z tuńczykiem i suszonymi pomidorami – genialny obiad, który będzie gotowy w kilkanaście minut, a do tego bardzo tani! Cena składników wyniesie mniej, niż 10 złotych. Przepis na makaron z tuńczykiem i suszonymi pomidorami Do przygotowania tego ekspresowego obiadu potrzebujecie: 1 opakowanie makaronu penne (ok. 300g) Kilka pomidorów suszonych w zalewie z oliwy 15-20 oliwek 2 puszki tuńczyka w sosie własnym 1 łyżka koncentratu pomidorowego Krojone pomidory z puszki 1 cebula 1-2 ząbki czosnku Parmezan Rozmaryn Sól Pieprz Przygotowanie Wstaw makaron do gotowania – ok. 9 minut, do miękkości al dente. Posiekaj cebulę, czosnek i podsmaż na oliwie z suszonych pomidorów. Po chwili dodaj koncentrat pomidorowy i rozmaryn. Następnie dodaj krojone pomidory i jeszcze odrobinę koncentratu. Zwiększ ogień, aby odparować nieco wody z pomidorów. Pokrój drobno suszone pomidory i wraz z tuńczykiem dodaj do pomidorów. Połówki oliwek wrzuć na patelnię, dodaj sól i pieprz, zamieszaj. I gotowe! Makaron podawaj posypany startym parmezanem.

Przeczytaj
Pesto
Unsplash
Triki kulinarne Nie tylko makaron czy kanapka. Co można zrobić z pesto? Zdziwisz się!
Dobrze znane we Włoszech, uwielbiane w Polsce - to właśnie pesto! Większość jada je z makaronem lub kanapką. Sos ten oferuje jednak więcej niż mogłoby się wydawać.
Weronika Kępa
listopad 03, 2020

Pesto, tradycyjnie przygotowywane z bazylii, czosnku, oliwy, parmezanu i orzeszków pini, to nie lada rarytas. Zmieszane z twarogiem, guacamole lub dipem powala smakiem. Na tym jednak nie koniec. Nie tylko z makaronem Dodawanie pesto do makaronu to powszechnie znany zabieg. Okazuje się jednak, że sos równie dobrze smakuje z risotto. Dla tych, którzy lubią mocno przyprawione dania idealnie sprawdzi się również jako dodatek do ciasta naleśnikowego. To sprawi, że będzie bardziej pikantne i wyraziste. Pesto to także dobry zamiennik tradycyjnego sosu pomidorowego do pizzy. Idealnie łączy się również z wszelkiego rodzaju mięsem i rybami. Nie gorzej wypada jako dodatek do zup, między innymi tradycyjnej włoskiej minestrone. W tej wyliczance nie można również zapomnieć o chlebie i bułeczkach. Tutaj pesto można wykorzystać na dwa sposoby - jako jeden ze składników na ciasto lub idealny dodatek do wszelkich smarowideł. Wystarczy wymieszać sos z masłem, majonezem lub serkiem śmietankowym, żeby przekonać się jak dobrze smakuje! Dodaj to, co lubisz Kiedy jednak tradycyjne pesto zacznie wychodzić ci już uszami warto sięgnąć po jego alternatywy. Na przykład zamiast orzeszków pini dodaj orzechy włoskie. Nie bój się też eksperymentować z innymi składnikami. Dodaj jarmuż, marchewkę, miętę, rukolę lub suszone pomidory. Testuj i zobacz, co najbardziej ci smakuje. Kulinarnym kombinacjom nie ma końca! Źródło: mashed.com Zdjęcie: Unsplash

Przeczytaj
Obiad za 20 zł
Pixabay
Przepisy Prosty przepis na obiad za 20 złotych. Wyjdzie rewelacyjny w smaku. Cała rodzina cię pochwali
Codzienna praca nad posiłkami to solidny etat. Wiedzą o tym nie tylko gospodynie domowe, ale i studenci! Co kupić i za ile kupić, oto jest pytanie?
Aleksandra Jaworska
listopad 14, 2020

  Planowanie posiłków to jeden ze sposób na sprytne i ekonomiczne żywienie rodziny. Sposobów na zaoszczędzenie czasu i pieniędzy jest znacznie więcej! Określony budżet na posiłki to znacząca pomoc przy planowaniu domowych wydatków. Połączenie dobrej ceny i jakości, w tym przypadku wcale nie jest takie trudne. Jest kilka prostych sposobów, by planować posiłki z głową.  Domowe gotowanie Nic nie smakuje lepiej jak posiłki, które wychodzą w domowej kuchni. Gotując samemu, doskonale wiemy, co wkładamy na talerz. Pewność użytych produktów jest w tym przypadku uzasadniona, priorytetowa.  Dodatkowym plusem jest możliwość dowolnej modyfikacji przepisów, ale i smaków. Domownicy rzadko kiedy miewają identyczne upodobania smakowe. Zdarza się przecież, że ktoś nie przepada za majerankiem, a ktoś inny za kolendrą. W sezonie? Sezonowo Ważnym czynnikiem doboru produktów jest branie pod uwagę sezonu, w którym są najsmaczniejsze i świeże. Wakacje to dobry czas na pomidory, ogórki. Jesienią sięgniemy za to po dynię i warzywa korzeniowe.  Do jesiennej diety pasuje również papryka. Możemy z niej zrobić niezliczoną liczbę dań. Poza tym to bogate źródło witaminy C i produkt, który jesienią osiąga najniższą cenę. Papryka urozmaici pożywne leczo, czy jedną z niedzielnych sałatek.  Lodówko otwórz się Najłatwiej wykorzystać produkty, które już mamy w lodówce. Dzięki temu zaoszczędzimy znaczną część pensji, jak również włączymy do kuchni kreatywność. Nie ma sensu wydawać na kolejne produkty, jeśli półki w naszej lodówce uginają się od jedzenia.  Niskobudżetowo Mały budżet wcale nie oznacza utraty jakości. Jeśli bierzemy pod uwagę wyżej opisaną sezonowość,...

Przeczytaj