Leczo przyrządza się na bazie papryki. Papryka to prawdziwa bomba witaminowa. Zawiera czterokrotnie więcej witaminy C niż cytryna. Bogata jest również w potas, wapń, witaminę A i E. Spożywanie papryki pomaga obniżyć ciśnienie krwi oraz poprawia libido.

Papryka jest nisko kaloryczna i znakomicie wspomaga odchudzanie. Wspaniałe właściwości papryki można by wymieniać bez końca. Można też pójść do sklepu warzywnego lub na pobliski bazarek, kupić potrzebne produkty i zrobić pyszne leczo według naszego przepisu!

Czym różni się leczo polskie od węgierskiego?

Leczo to danie z którego słynie kuchnia węgierska. Oprócz mieszanki papryk, leczo zawiera kiełbasę, dużo cebuli, świeże pomidory oraz koncentrat pomidorowy. W Polsce często wzbogacamy tę potrawę cukinią, pieczarkami, marchewką, bakłażanem lub innymi ulubionymi warzywami. 

Aby zrobić naprawdę pyszne leczo, trzeba pamiętać o tym, aby użyć podobnych ilości składników! Leczo jest bardzo sycące, rozgrzewające, zdrowe i pyszne! Nieustannie podbija nasze podniebienia. 

Zobacz także:

Przepis na leczo węgierskie

  • 1 kg świeżej papryki kolorowej
  • ½ kg pieczarek
  • 2 cukinie
  • 2 cebule
  • 6 pomidorów
  • 4 kiełbasy śląskie
  • 1 koncentrat pomidorowy
  • 2-3 łyżki ketchupu
  • sól
  • pieprz
  • papryka słodka
  • papryka ostra
  • olej do smażenia

Sposób przygotowania:

  1. Paprykę bez gniazd nasiennych, cebulę, pieczarki, kiełbasę, cukinię oraz sparzone i obrane ze skóry pomidory, pokrójcie w kostkę.
  2. Na oleju podsmażcie kiełbasę, potem dodajcie cebulę i przełóżcie składniki do dużego garnka. 
  3. Następnie dodajcie paprykę, pieczarki, cukinię, pomidory, podlejcie odrobiną wody i na małym ogniu duście do miękkości pod przykryciem. 
  4. Na końcu dodajcie koncentrat pomidorowy, ketchup i przyprawy.

Gotowe!

Źródło: gotujmy.pl