Węgierskie leczo
Gotujmy.pl/jovi
Newsy

Przepis na jednogarnkowe leczo węgierskie z kiełbasą. Pamiętajcie o 1 zasadzie, a wyjdzie idealne

Leczo to wyborne jednogarnkowe danie z papryki, kiełbasy, cebuli oraz pomidorów. Nikt się mu nie oprze!

Leczo przyrządza się na bazie papryki. Papryka to prawdziwa bomba witaminowa. Zawiera czterokrotnie więcej witaminy C niż cytryna. Bogata jest również w potas, wapń, witaminę A i E. Spożywanie papryki pomaga obniżyć ciśnienie krwi oraz poprawia libido.

Papryka jest nisko kaloryczna i znakomicie wspomaga odchudzanie. Wspaniałe właściwości papryki można by wymieniać bez końca. Można też pójść do sklepu warzywnego lub na pobliski bazarek, kupić potrzebne produkty i zrobić pyszne leczo według naszego przepisu!

Magda Gessler odpowiada na pytania

Czym różni się leczo polskie od węgierskiego?

Leczo to danie z którego słynie kuchnia węgierska. Oprócz mieszanki papryk, leczo zawiera kiełbasę, dużo cebuli, świeże pomidory oraz koncentrat pomidorowy. W Polsce często wzbogacamy tę potrawę cukinią, pieczarkami, marchewką, bakłażanem lub innymi ulubionymi warzywami. 

Aby zrobić naprawdę pyszne leczo, trzeba pamiętać o tym, aby użyć podobnych ilości składników! Leczo jest bardzo sycące, rozgrzewające, zdrowe i pyszne! Nieustannie podbija nasze podniebienia. 

Przepis na leczo węgierskie

  • 1 kg świeżej papryki kolorowej
  • ½ kg pieczarek
  • 2 cukinie
  • 2 cebule
  • 6 pomidorów
  • 4 kiełbasy śląskie
  • 1 koncentrat pomidorowy
  • 2-3 łyżki ketchupu
  • sól
  • pieprz
  • papryka słodka
  • papryka ostra
  • olej do smażenia
Zobacz także
Jakie przyprawy dodać do leczo? Te na maksa podkręcą smak dania

Jakie przyprawy dodać do leczo do słoików? Te na maksa podkręcą smak dania

Leczo

Czym przyprawić leczo z cukinii? 1 nieodpowiedni dodatek może zniweczyć cały wasz wysiłek

Sposób przygotowania:

  1. Paprykę bez gniazd nasiennych, cebulę, pieczarki, kiełbasę, cukinię oraz sparzone i obrane ze skóry pomidory, pokrójcie w kostkę.
  2. Na oleju podsmażcie kiełbasę, potem dodajcie cebulę i przełóżcie składniki do dużego garnka. 
  3. Następnie dodajcie paprykę, pieczarki, cukinię, pomidory, podlejcie odrobiną wody i na małym ogniu duście do miękkości pod przykryciem. 
  4. Na końcu dodajcie koncentrat pomidorowy, ketchup i przyprawy.

Gotowe!

Źródło: gotujmy.pl 
 

leczo przepis
Gotujmy.pl
Newsy
Genialnie sycące leczo z kiełbasą. Ten smak jest nie do podrobienia
Jakie jest najlepsze danie, które rozgrzewa w długie i mroźne wieczory? Aromatyczne i lekko ostre leczo z kiełbasą! Wypróbujcie koniecznie ten przepis!

Choć zima jeszcze oficjalnie nie nadeszła, to chłód już wyraźnie daje się we znaki! Poranne przymrozki, krótkie dni i przejmujące zimno przez cały dzień to sygnały dla naszego organizmu, że powinien konieczne się rozgrzać. Zakładamy więc ciepłe swetry, grube skarpety i nie rozstajemy się z kubkiem herbaty. Często uczucie zimna jest spowodowane… głodem! Nawet, jeżeli niedawno coś jedliśmy. Wystarczy, że spożywane przez nas posiłki są mało sycące i z tego powodu bez przerwy trzęsiemy się z zimna. Nasza rada? Przygotujcie sobie porządny, ciepły i rozgrzewający posiłek – taki, jak klasyczne leczo z kiełbasą!   Dzięki kiełbasie leczo będzie zdecydowanie bardziej sycące. W końcu jarska wersja tego dania składa się w większości z warzyw, więc nic dziwnego, że szybko po zjedzeniu znów odczuwamy głód. Sposobem na to jest dodanie solidnej porcji białka i tłuszczu, a do tego kiełbasa nadaje się wręcz fantastycznie! Przepis na leczo z kiełbasą Do ugotowania leczo potrzebujecie poniższych składników: 300 g kiełbasy – najlepiej niezbyt suchej, ponieważ tłuszcz jest tutaj niezbędnym składnikiem! 0,5 kg pieczarek 1 cebula 3 ząbki czosnku 2 czerwone papryki (o tym, jakiej papryki należy używać do leczo piszemy tutaj ) 1 duża cukinia 4 pomidory lub krojone pomidory z puszki Ziele angielskie Bazylia Liście laurowe Oregano Mielona słodka papryka Mielona papryczka chilli Sól Pieprz Przygotowanie Kiełbasę kroimy w plastry i smażymy na patelni. Możemy wrzucić mięso na odrobinę oleju lub na suchą patelnię i podlać je odrobiną wody. Kiełbasa po chwili zacznie wypuszczać własny tłuszcz i ładnie się na nim podsmaży. Cebulę i pieczarki kroimy w kostkę, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek i smażymy. Dodajemy pokrojoną...

Leczo
grzej fot/Adobe Stock
Przepisy
Wyśmienite leczo z zapomnianym dodatkiem. Ten sekret znają tylko najlepsi kucharze
Sezon na cukinie już dawno za nami. Całe szczęście, że żyjemy w czasach, kiedy na półkach sklepowych to warzywo dostępne jest przez cały, okrągły rok.

Nieprzypadkowo jednak zachęcamy do gotowania leczo na przełomie jesieni i zimy. To letnie danie świetnie rozgrzewa jesienią. Talerz leczo i kawałek jasnego pieczywa – nic więcej nie potrzeba do szczęścia! Częstym błędem w przygotowaniu tego dania kuchni węgierskiej jest niedostateczne dosmażenie cukinii. Jeżeli tego nie zrobimy, nasze leczo nie będzie aksamitne i rozpływające się w ustach. Leczo może być daniem w sam raz dla wegetarian. Jednak większość z nas woli treściwszą wersję mięsną. Opcją pośrednią może być leczo z dodatkiem masła. My jednak proponujemy jeszcze inny wariant. Chodzi mianowicie o smalec. Ten nieco zapominany w nowoczesnej kuchni składnik nada naszemu leczo charakterystyczny, tradycyjny smak, który pamiętamy z kuchni naszych babć. Leczo doprawmy papryką w proszku. Dobrze by było, gdybyśmy wykorzystali do niego różne rodzaje suszonej papryki. Nieco ostrej, troszeczkę chilli (pieprz cayenne), a także słodkiej i wędzonej. Tej ostatniej poszukajcie w dobrych sklepach – nie zawsze jest dostępna w popularnych marketach, a warto mieć ją w swojej kuchni. Przepis na rozgrzewające leczo: Składniki: 2 średniej wielkości cukinie 2 papryki (może być żółta i czerwona) 3-4 łyżki koncentratu pomidorowego Duża cebula 2 ząbki czosnku 2 łyżki smalcu Opcjonalnie: kiełbasa Sól i pieprz Papryka ostra, słodka i wędzona w proszku (według uznania) Natka pietruszki Przygotowanie: Na dobrze rozgrzanej patelni smażymy cebulę pokrojoną w dość dużą kostkę. Używamy do tej czynności smalcu. Następnie dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek. Do patelni (jeżeli jest małych rozmiarów, przerzucamy wszystko do większego garnka) dodajemy cukinię pokrojoną w kostkę o wymiarach ok. 2x2 cm. Gotujemy cukinię przez kilka minut na dużym ogniu....

Fasolka po bretońsku
gotujmy.pl/justyna92
Newsy
Aksamitna fasolka po bretońsku wg babcinej receptury. Ten 1 składnik dodawały do niej tylko one
Uwielbiacie fasolkę po bretońsku? Dodajcie do niej ten jeden składnik a jej smak was zaskoczy.

Bez wątpienia fasolka po bretońsku to danie proste i pyszne. Szczególnie smakuje nam w chłodne dni. Nic nie nasyci tak, jak miska pełna gorącej, gęstej i aksamitnej fasolki z kiełbasą i boczkiem w aromatycznym, pomidorowym sosie.  Do jej przygotowania potrzebujemy dosłownie kilku składników. Najważniejsza jest fasola. Najczęściej używamy odmiany Piękny Jaś , którą wcześniej moczymy w zimnej wodzie kilka godzin. Możemy jednak spokojnie użyć innej fasoli np. czerwonej. Jeśli nie macie zbyt dużo czasu na moczenie fasoli, możecie przygotować błyskawiczną fasolkę po bretońsku używając do niej po prostu fasolki z puszki.  Fasolka po bretońsku z boczkiem, kiełbasą i pieczarkami Oprócz niej do przygotowania pysznej fasolki po bretońsku potrzebne będą również dobrej jakości kiełbasa, wędzony boczek, cebula, czosnek i koncentrat pomidorowy. Jeśli akurat nie macie go pod ręką, możecie użyć także przecieru pomidorowego lub pomidorów z puszki.   Ważne też będą przyprawy. Dla piękniejszego koloru i smaku sosu w naszej fasolce, warto dodać  trochę suszonej papryki. Papryka zmieni aromat fasolki po bretońsku na jeszcze bardziej wyrazisty!  Oprócz tego nasz czarny koń. A właściwie czarny koń naszych babci. Chodzi oczywiście o pieczarki. Pokrójcie je w plasterki, podsmażcie na maśle i wrzućcie pod koniec gotowania. Nie pożałujecie tego dodatku! Przepis na fasolkę po bretońsku Składniki: 50 dag białej fasoli  25 dag wędzonego boczku 30 dag kiełbasy 20 dag pieczarek 1 cebula słoiczek koncentratu pomidorowego 1 łyżeczka cukru 3 ziarenka ziela angielskiego 1 liść laurowy ok. 8 ziarenek pieprzu sól świeżo zmielony pieprz 2 ząbki czosnku 1 łyżeczki suszonego majeranku 1 łyżeczka suszonej papryki 2 łyżki masła do smażenia pieczarek...

Leczo
grzej fot/Adobe Stock
Newsy
Czym przyprawić leczo z cukinii? 1 nieodpowiedni dodatek może zniweczyć cały wasz wysiłek
Leczo to proste, ale smaczne danie. Szkoda waszego wysiłku, by zepsuć je poprzez dodanie nieodpowiednich przypraw w nieodpowiednim momencie.

Sezon na cukinię zaraz wkroczy w swoją najbardziej intensywną fazę. Już  teraz w warzywniakach i na bazarach pojawiają się te pierwsze tegoroczne polskie warzywa. Warto z tego skorzystać i przyrządzić uwielbiane przez wszystkich leczo ! Czy do leczo daje się cukinię? Zatwardziali kulinarni konserwatyści tacy jak Robert Makłowicz, uważają, że nasza potrawka z cukinii, pomidorów, cebuli, kiełbasy i pomidorów nie ma prawa nazywać się mianem leczo . Nie warto sobie jednak zaprzątać tym głowy. Fachowcy są zdania, że polskie leczo w pewnym sensie bardziej przypomina francuskie ratatouille niż prawdziwe węgierskie danie. Tym niemniej polska wersja tej potrawy wcale nie ustępuje smakiem węgierskiemu odpowiednikowi. Warto dodać jeszcze, czym obie wersje tego dania się różnią. Chodzi oczywiście o cukinię, której Węgrzy nie zwykli dodawać do kociołka z leczo. Według słów Makłowicza, w środku powinny znaleźć się tylko papryka, cebula, czosnek pomidory, przyprawy i wytopiona słonina. Odłóżmy na bok wynurzenia słynnego podróżnika. Mając pod bokiem świeżutką cukinię aż szkoda nie wykorzystać jej do przygotowania pysznego dania, które można podawać jako osobny obiad lub jako dodatek do innych potraw. Czym doprawić leczo? Wiele gospodyń domowych zadaje sobie podczas przygotowania leczo jedno pytanie. Czym je przyprawić? W tym momencie warto jednak rzucić okiem, co na ten temat uważają specjaliści od leczo, czyli wspomniani Węgrzy. W oryginalnej wersji tej potrawy, kluczową przyprawą jest zawsze wędzona papryka w proszku. Ta przyprawa jest dostępna także w polskich sklepach, ale uważajcie, by nie pomylić jej ze zwykłą słodką papryką w proszku (ta może tylko uzupełnić smak potrawy). Różnica w smaku jest kolosalna! Kiedy już zaopatrzycie się w wędzoną paprykę w proszku, nie żałujcie jej, sypiąc ją do swojego...