Leczo przyrządza się na bazie papryki. Papryka to prawdziwa bomba witaminowa. Zawiera czterokrotnie więcej witaminy C niż cytryna. Bogata jest również w potas, wapń, witaminę A i E. Spożywanie papryki pomaga obniżyć ciśnienie krwi oraz poprawia libido.
Papryka jest nisko kaloryczna i znakomicie wspomaga odchudzanie. Wspaniałe właściwości papryki można by wymieniać bez końca. Można też pójść do sklepu warzywnego lub na pobliski bazarek, kupić potrzebne produkty i zrobić pyszne leczo według naszego przepisu!
Czym różni się leczo polskie od węgierskiego?
Leczo to danie z którego słynie kuchnia węgierska. Oprócz mieszanki papryk, leczo zawiera kiełbasę, dużo cebuli, świeże pomidory oraz koncentrat pomidorowy. W Polsce często wzbogacamy tę potrawę cukinią, pieczarkami, marchewką, bakłażanem lub innymi ulubionymi warzywami.
Aby zrobić naprawdę pyszne leczo, trzeba pamiętać o tym, aby użyć podobnych ilości składników! Leczo jest bardzo sycące, rozgrzewające, zdrowe i pyszne! Nieustannie podbija nasze podniebienia.
Zobacz także:
Przepis na leczo węgierskie
- 1 kg świeżej papryki kolorowej
- ½ kg pieczarek
- 2 cukinie
- 2 cebule
- 6 pomidorów
- 4 kiełbasy śląskie
- 1 koncentrat pomidorowy
- 2-3 łyżki ketchupu
- sól
- pieprz
- papryka słodka
- papryka ostra
- olej do smażenia
Sposób przygotowania:
- Paprykę bez gniazd nasiennych, cebulę, pieczarki, kiełbasę, cukinię oraz sparzone i obrane ze skóry pomidory, pokrójcie w kostkę.
- Na oleju podsmażcie kiełbasę, potem dodajcie cebulę i przełóżcie składniki do dużego garnka.
- Następnie dodajcie paprykę, pieczarki, cukinię, pomidory, podlejcie odrobiną wody i na małym ogniu duście do miękkości pod przykryciem.
- Na końcu dodajcie koncentrat pomidorowy, ketchup i przyprawy.
Gotowe!
Źródło: gotujmy.pl