Węgierskie leczo
Gotujmy.pl/jovi
Newsy

Przepis na jednogarnkowe leczo węgierskie z kiełbasą. Pamiętajcie o 1 zasadzie, a wyjdzie idealne

Leczo to wyborne jednogarnkowe danie z papryki, kiełbasy, cebuli oraz pomidorów. Nikt się mu nie oprze!

Leczo przyrządza się na bazie papryki. Papryka to prawdziwa bomba witaminowa. Zawiera czterokrotnie więcej witaminy C niż cytryna. Bogata jest również w potas, wapń, witaminę A i E. Spożywanie papryki pomaga obniżyć ciśnienie krwi oraz poprawia libido.

Papryka jest nisko kaloryczna i znakomicie wspomaga odchudzanie. Wspaniałe właściwości papryki można by wymieniać bez końca. Można też pójść do sklepu warzywnego lub na pobliski bazarek, kupić potrzebne produkty i zrobić pyszne leczo według naszego przepisu!

Magda Gessler odpowiada na pytania

Czym różni się leczo polskie od węgierskiego?

Leczo to danie z którego słynie kuchnia węgierska. Oprócz mieszanki papryk, leczo zawiera kiełbasę, dużo cebuli, świeże pomidory oraz koncentrat pomidorowy. W Polsce często wzbogacamy tę potrawę cukinią, pieczarkami, marchewką, bakłażanem lub innymi ulubionymi warzywami. 

Aby zrobić naprawdę pyszne leczo, trzeba pamiętać o tym, aby użyć podobnych ilości składników! Leczo jest bardzo sycące, rozgrzewające, zdrowe i pyszne! Nieustannie podbija nasze podniebienia. 

Przepis na leczo węgierskie

  • 1 kg świeżej papryki kolorowej
  • ½ kg pieczarek
  • 2 cukinie
  • 2 cebule
  • 6 pomidorów
  • 4 kiełbasy śląskie
  • 1 koncentrat pomidorowy
  • 2-3 łyżki ketchupu
  • sól
  • pieprz
  • papryka słodka
  • papryka ostra
  • olej do smażenia
Zobacz także
Jakie przyprawy dodać do leczo? Te na maksa podkręcą smak dania

Jakie przyprawy dodać do leczo do słoików? Te na maksa podkręcą smak dania

Leczo

Czym przyprawić leczo z cukinii? 1 nieodpowiedni dodatek może zniweczyć cały wasz wysiłek

Sposób przygotowania:

  1. Paprykę bez gniazd nasiennych, cebulę, pieczarki, kiełbasę, cukinię oraz sparzone i obrane ze skóry pomidory, pokrójcie w kostkę.
  2. Na oleju podsmażcie kiełbasę, potem dodajcie cebulę i przełóżcie składniki do dużego garnka. 
  3. Następnie dodajcie paprykę, pieczarki, cukinię, pomidory, podlejcie odrobiną wody i na małym ogniu duście do miękkości pod przykryciem. 
  4. Na końcu dodajcie koncentrat pomidorowy, ketchup i przyprawy.

Gotowe!

Źródło: gotujmy.pl 
 

leczo przepis
Gotujmy.pl
Newsy
Genialnie sycące leczo z kiełbasą. Ten smak jest nie do podrobienia
Jakie jest najlepsze danie, które rozgrzewa w długie i mroźne wieczory? Aromatyczne i lekko ostre leczo z kiełbasą! Wypróbujcie koniecznie ten przepis!

Choć zima jeszcze oficjalnie nie nadeszła, to chłód już wyraźnie daje się we znaki! Poranne przymrozki, krótkie dni i przejmujące zimno przez cały dzień to sygnały dla naszego organizmu, że powinien konieczne się rozgrzać. Zakładamy więc ciepłe swetry, grube skarpety i nie rozstajemy się z kubkiem herbaty. Często uczucie zimna jest spowodowane… głodem! Nawet, jeżeli niedawno coś jedliśmy. Wystarczy, że spożywane przez nas posiłki są mało sycące i z tego powodu bez przerwy trzęsiemy się z zimna. Nasza rada? Przygotujcie sobie porządny, ciepły i rozgrzewający posiłek – taki, jak klasyczne leczo z kiełbasą!   Dzięki kiełbasie leczo będzie zdecydowanie bardziej sycące. W końcu jarska wersja tego dania składa się w większości z warzyw, więc nic dziwnego, że szybko po zjedzeniu znów odczuwamy głód. Sposobem na to jest dodanie solidnej porcji białka i tłuszczu, a do tego kiełbasa nadaje się wręcz fantastycznie! Przepis na leczo z kiełbasą Do ugotowania leczo potrzebujecie poniższych składników: 300 g kiełbasy – najlepiej niezbyt suchej, ponieważ tłuszcz jest tutaj niezbędnym składnikiem! 0,5 kg pieczarek 1 cebula 3 ząbki czosnku 2 czerwone papryki (o tym, jakiej papryki należy używać do leczo piszemy tutaj ) 1 duża cukinia 4 pomidory lub krojone pomidory z puszki Ziele angielskie Bazylia Liście laurowe Oregano Mielona słodka papryka Mielona papryczka chilli Sól Pieprz Przygotowanie Kiełbasę kroimy w plastry i smażymy na patelni. Możemy wrzucić mięso na odrobinę oleju lub na suchą patelnię i podlać je odrobiną wody. Kiełbasa po chwili zacznie wypuszczać własny tłuszcz i ładnie się na nim podsmaży. Cebulę i pieczarki kroimy w kostkę, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek i smażymy. Dodajemy pokrojoną...

Leczo
grzej fot/Adobe Stock
Przepisy
Wyśmienite leczo z zapomnianym dodatkiem. Ten sekret znają tylko najlepsi kucharze
Sezon na cukinie już dawno za nami. Całe szczęście, że żyjemy w czasach, kiedy na półkach sklepowych to warzywo dostępne jest przez cały, okrągły rok.

Nieprzypadkowo jednak zachęcamy do gotowania leczo na przełomie jesieni i zimy. To letnie danie świetnie rozgrzewa jesienią. Talerz leczo i kawałek jasnego pieczywa – nic więcej nie potrzeba do szczęścia! Częstym błędem w przygotowaniu tego dania kuchni węgierskiej jest niedostateczne dosmażenie cukinii. Jeżeli tego nie zrobimy, nasze leczo nie będzie aksamitne i rozpływające się w ustach. Leczo może być daniem w sam raz dla wegetarian. Jednak większość z nas woli treściwszą wersję mięsną. Opcją pośrednią może być leczo z dodatkiem masła. My jednak proponujemy jeszcze inny wariant. Chodzi mianowicie o smalec. Ten nieco zapominany w nowoczesnej kuchni składnik nada naszemu leczo charakterystyczny, tradycyjny smak, który pamiętamy z kuchni naszych babć. Leczo doprawmy papryką w proszku. Dobrze by było, gdybyśmy wykorzystali do niego różne rodzaje suszonej papryki. Nieco ostrej, troszeczkę chilli (pieprz cayenne), a także słodkiej i wędzonej. Tej ostatniej poszukajcie w dobrych sklepach – nie zawsze jest dostępna w popularnych marketach, a warto mieć ją w swojej kuchni. Przepis na rozgrzewające leczo: Składniki: 2 średniej wielkości cukinie 2 papryki (może być żółta i czerwona) 3-4 łyżki koncentratu pomidorowego Duża cebula 2 ząbki czosnku 2 łyżki smalcu Opcjonalnie: kiełbasa Sól i pieprz Papryka ostra, słodka i wędzona w proszku (według uznania) Natka pietruszki Przygotowanie: Na dobrze rozgrzanej patelni smażymy cebulę pokrojoną w dość dużą kostkę. Używamy do tej czynności smalcu. Następnie dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek. Do patelni (jeżeli jest małych rozmiarów, przerzucamy wszystko do większego garnka) dodajemy cukinię pokrojoną w kostkę o wymiarach ok. 2x2 cm. Gotujemy cukinię przez kilka minut na dużym ogniu....

forszmak
Gotujmy.pl/MONIKAKOT
Newsy
Z kuchni babci: rozgrzewający, pikantny forszmak. Podzielicie się tym przepisem ze znajomymi
Jeśli nie słyszeliście wcześniej o tym daniu to żałujcie! To gęsty, mięsny gulasz, idealny na obiady w chłodniejsze dni i kolacje na gorąco.

Lubicie pożywne, sycące dania, które szybko się robi? W takim razie z pewnością pokochacie ten jednogarnkowy forszmak! Czym jest forszmak? Jego nazwa pochodzi od niemieckiego słowa vorschmack lub vorgeschmac. Forszmak lubelski to pyszne jednogarnkowe danie, które ma gęstą konsystencję przypominającą gulasz. Często podawane jest podczas rodzinnych uroczystości, na weselach i poprawinach. Podstawę potrawy stanowi mięso, nieodłącznym elementem jest także ogórek kiszony i koncentrat pomidorowy. Nigdy nie znajdziecie w nim ziemniaków, dlatego forszmak najlepiej podawać razem z kromką wiejskiego chleba. Dzięki temu nasyci was jeszcze bardziej. W naszej wersji, dzięki ostrej papryce, danie staje się wyjątkowo rozgrzewające, idealne na nadchodzące chłodne dni. Przepis na pikantny forszmak Składniki: 300 g kiełbasy 350 g szynki 350 g polędwicy 1 cebula 1/2 kg pieczarek 3 czerwone papryki 5 dużych ogórków kiszonych 2 łyżki łagodnej papryki 1/2 łyżeczki ostrej papryki 1 koncentrat pomidorowy 1/2/ szklanki śmietany 5 ziarenek ziela angielskiego 5 liści laurowych sól i pieprz do smaku Przygotowanie: W dużym garnku nastawcie bulion na kostkach rosołowych lub na warzywach, jeśli tak zazwyczaj robicie. Dodajcie ziele angielskie oraz liście laurowe. Mięso pokrójcie w kostkę i podsmażcie na oleju. Następnie dodajcie posiekaną cebulę. Gdy się zezłoci przełóżcie wszystko do bulionu. Gotujcie pod przykryciem na wolnym ogniu przez około 40 minut. Dodajcie pokrojone w kostkę pieczarki, a po 20 minutach paprykę i ogórki kiszone. Całość gotujcie jeszcze przez około 10 minut. Do forszmaku dodajcie śmietankę oraz koncentrat pomidorowy. Doprawcie do smaku przyprawami. Danie jest gotowe, gdy osiągnie gęstą konsystencję....

gulasz węgierski przepis
bogusia82/gotujmy.pl
Przepisy
Ten gulasz to MARZENIE! Dosłownie rozpływa się w ustach!  
Szukasz przepisu który sprawi, że twoi bliscy oniemieją z zachwytu? Wypróbuj ten przepis na gulasz po węgiersku!

Aromatyczny sos i mięso rozpływające się w ustach to cechy doskonałego gulaszu, na myśl o którym ślinka od razu cieknie! Gdy spróbujecie gulaszu po węgiersku z naszego przepisu, wasi domownicy nie będą już chcieli jeść nic innego!   Gulasz po węgiersku to tradycyjna w naszym kraju potrawa. Bazą jest dobrej jakości mięso wieprzowe lub wołowe oraz warzywa. Najbardziej aromatyczny gulasz zawiera dużo papryki i cebuli. Kluczem do tego, by mięso było idealnie miękkie i soczyste jest sposób gotowania – dobry gulasz gotuje się przez kilka godzin. Dzięki temu smak i zapach mięsa oraz warzyw może się całkowicie uwolnić, a gulasz jest niezwykle zawiesisty i aromatyczny. Sprawdźcie, jak zrobić pyszny gulasz po węgiersku! Gulasz po węgiersku – przepis Do przygotowania potrzebujecie: 2 duże cebule 1 marchewkę 2 papryki czerwone 200-300 g pieczarek 2 łyżki mielonej słodkiej papryki Pół łyżeczki ostrej papryki mielonej 1 kg mięsa wieprzowego z szynki lub łopatki 1 litr bulionu Oliwę Smalec 3 łyżki masła 2 łyżki mąki 3 listki laurowe 4 ziela angielskie Koncentrat pomidorowy (ok. 2 łyżki) 2 ząbki czosnku Przygotowanie Mięso pokrój drobno w kostkę. Obtocz w zmielonej papryce, dodaj sprasowane dwa ząbki czosnku. Cebulę posiekaj, a marchew i paprykę pokrój w kostkę. Na dużej patelni rozgrzej oliwę i zeszklij cebulę. Następnie dodaj marchew i paprykę i podsmaż, aby lekko zmiękły. Na drugiej patelni, na rozgrzany smalec wrzuć mięso, dodaj sól i pieprz i podsmażaj przez kilka minut. Wszystkie składniki przełóż do dużego garnka. Wlej taką ilość bulionu, która przykryje mięso i warzywa. Dodaj ziele angielskie i liście laurowe. Garnek przykryj i gotuj na...