Ciasto drożdżowe które zawsze wyrasta
Gotujmy.pl/pkhorzyk118
Newsy

Wspaniałe ciasto drożdżowe według przepisu siostry Anastazji. Ciasto pięknie wyrasta dzięki tym składnikom

Szukacie przepisu na uniwersalne, słodkie ciasto drożdżowe? Receptura od siostry Anastazji jest wprost idealna!

Siostra Anastazja Pustelnik to chodząca skarbnica wiedzy kulinarnej. Gotowanie i pieczenie ma w małym palcu.

Wiele lat służby z klasztornej kuchni zaowocowało książkami kucharskimi, które sprzedały się w milionach egzemplarzy.

A w tych książkach znaleźć można prawdziwe perły. Jak choćby ten unikalny przepis na ciasto drożdżowe.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Aż tyle drożdży?

Zwróćcie uwagę na ilość drożdży na liście składników. Wydaje się, że 10 dag drożdży to naprawdę słuszna porcja. Technicznie zwykle 100 dag waży cała kostka!

Skąd tak wielka dawka drożdży? Wszystko to spowodowane jest naddatkiem w postaci innych składników.

Przyjęło się, że „chude” ciasto drożdżowe na 1 kg mąki wymaga zaledwie 20 g świeżych drożdży. Dawka wzrasta wraz dodatkami.

A tych w przepisie siostry Anastazji nie brakuje. Pół tuzina kurzych żółtek, naprawdę dużo cukru i niemało tłuszczu…

Taki zestaw potrzebuje dużo „wspomagaczy” w postaci aktywnych drożdży, by móc spokojnie wyrosnąć.

Przepis na ciasto drożdżowe według siostry Anastazji 

Składniki:

  • 1 kg mąki
  • 10 dag drożdży
  • Pół kostki masła lub margaryny
  • Pół szklanki cukru
  • 2 szklanki mleka
  • 5-6 żółtek
  • Pół łyżeczki soli
Zobacz także
Placki ziemniaczane Magdy Gessler

Magda Gessler tylko tak smaży placki ziemniaczane. Są chrupiące i nie ociekają tłuszczem

jak zrobić ciasto drożdżowe

Dodajecie do ciasta drożdżowego żółtka czy całe jajka? Tylko 1 z tych sposobów to gwarancja idealnie puszystego ciasta

Przygotowanie:

  1. Mąkę przesiejcie i wsypcie do naczynia.
  2. Do pół szklanki w miarę ciepłego mleka dodajcie 2 łyżki cukru, pokruszone drożdże i 3-4 łyżki mąki.
  3. Wymieszajcie zaczyn na jednolitą masę.
  4. Odstawcie rozczyn do wyrośnięcia.
  5. Żółtka utrzyjcie z resztą cukru.
  6. Roztopcie masło lub margarynę na ogniu.
  7. Do przesianej mąki dodajcie rozczyn, żółtka, sól i pozostałe mleko.
  8. Wyrabiajcie ciasto dość długo i dokładnie.
  9. Gdy ciasto zacznie odklejać się od ręki, dodajcie rozpuszczony tłuszcz.
  10. Wyrabiajcie ciasto tak, by było elastyczne i sprężyste.
  11. Zakończcie wyrabianie, gdy ciasto będzie gładkie i lśniące.
  12. Odstawcie do wyrośnięcia w dość ciepłe miejsce, ale nie pod sam kaloryfer.
  13. Po ok. 40 minutach rośnięcia ciasto powinno podwoić swoją objętość.
  14. Tak przygotowane ciasto nada się do rogalików, bułek, drożdżówek, pieczonych pierogów i innych wypieków.
  15. Czas pieczenia będzie wahał się od ok. 25 min do nawet 40 min w zależności od rodzaju wykorzystania ciasta i wysokości temperatury.

Smacznego!

przepis na babkę wielkanocną z lukrem
Gotujmy.pl
Newsy
Najsmaczniejsza drożdżowa babka wielkanocna. Pięknie wygląda i bosko smakuje polana lukrem
Święta wielkanocne nie mogą się odbyć bez klasycznych wypieków. Mazurek, sernik, no i oczywiście babki drożdżowe. Z obowiązkowym lukrem.

Pamiętacie jak wasze mamy i babcie piekły babki na Wielkanoc? Zazwyczaj zapewne robiły to już w okolicy Wielkiego Czwartku. Potem, w Wielki Piątek, babki cierpliwie leżały pod przykryciem, tak by żaden domownik nie podkradł się do nich choćby po jeden kęs. W Wielką Sobotę gospodynie odkrajały maleńki kawałek babki, który potem trafiał do koszyczka wielkanocnego ze święconką. Jak przedłużyć świeżość babki wielkanocnej? Ostateczna degustacja odbywała się dopiero po niedzielnym śniadaniu wielkanocnym. Jak sprawić, by babki zachowały świeżość przez tak długi czas? Dobrym pomysłem będzie wzbogacenie ich składu o jeden nietypowy składnik. A jest nim ugotowany ziemniak. Taki dodatek zmieni nieco strukturę ciasta i poprawi przedłużyć jego świeżość po upieczeniu. Pomysł ten brzmi nietypowo, ale naprawdę zda egzamin!  Przepis na wielkanocną babkę drożdżową z lukrem Składniki na ciasto drożdżowe: 20 dag masła 50 dag mąki pszennej 15 dag cukru 5 jajek 1 ugotowany ziemniak 1 szklanka mleka 1 opakowanie suszonych drożdży 1 laska wanilii lub cukier waniliowy 2 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczowej 5 dag rodzynek Bułka tarta Składniki na lukier: Ćwierć szklanki cukru pudru Sok pomarańczowy Przygotowanie: Roztopcie masło na delikatnym ogniu i ostudźcie. Drożdże wymieszajcie z łyżką cukru i łyżką mąki. Dodajcie do drożdży odrobinę mleka, wymieszajcie i odstawcie. Utrzyjcie żółtka jaj z cukrem, dodajcie do nich w trakcie ucierania wanilię lub cukier waniliowy. Do żółtek z cukrem dodajcie mąkę i przeciśniętego przez praskę ziemniaka. Wlejcie do ciasta zrobiony rozczyn z drożdży. Dolewajcie do ciasta pozostałe mleko i wyrabiajcie je ręką. Pod koniec wyrabiania ciasta dodajcie do środka...

Co zrobić, by ciasto drożdżowe było dłużej świeże? Wystarczy, że przed pieczeniem dodacie to do ciasta
AdobeStock
Newsy
Co zrobić, by ciasto drożdżowe było dłużej świeże? Wystarczy, że przed pieczeniem dodacie to...
Ciasto drożdżowe po upieczeniu szybko wam wysycha? Dowiedzcie się, jak temu zaradzić.

Ciasto drożdżowe to jeden z bezpieczniejszych wypieków. Wszystkim smakuje i mogą go jeść nawet osoby dbające o linię, jeśli użyjecie odpowiednio niewielką ilość kruszonki lub owoców. A co zrobić, by ciasto po upieczeniu na długo zachowało świeżość? Sprawdźcie! Jak przyrządzić ciasto drożdżowe, by długo było świeże? Sekretem pulchnego i miękkiego ciasta drożdżowego jest użycie odpowiedniej ilości tłuszczu. Jeżeli dodacie za mało masła lub oleju, to niestety ciasto wyjdzie suche i szybko zrobi się niesmaczne. Dlatego podczas przygotowywania ciasta drożdżowego upewnijcie się, że dodaliście odpowiednio dużo tłuszczu. Użyjcie go nieco więcej niż zwykle, a ciasto będzie świeże nawet przez 4 dni! Przepis na pulchne ciasto drożdżowe z kruszonką Do przygotowania pulchnego i miękkiego ciasta drożdżowego potrzebne wam będą składniki z poniższej listy: Składniki: 75 dag mąki pszennej 30 g świeżych drożdży 2 żółtka 1 jajko 125 g cukru 1 saszetka cukru waniliowego ¾ szklanki mleka Pół szklanki oleju Do kruszonki: 250 g mąki pszennej 80 g cukru 1 saszetka cukru waniliowego 75 g masła Przygotowanie: Rozkruszcie drożdże, wsypcie po jednej łyżce mąki i cukru oraz nieco ciepłego (nie gorącego!) mleka. Wymieszajcie do połączenia składników i odstawcie na około 20 minut do wyrośnięcia. Resztę mąki na ciasto przesiejcie do miski. Jedno jajko, dwa żółtka i cukier ubijcie mikserem. Gotowy rozczyn dodajcie do przesianej mąki wraz z masą z jajek z cukrem i ciepłym mlekiem. Wyróbcie całość za pomocą haka do ciasta drożdżowego lub ręcznie. Po chwili dodawajcie powoli do ciasta olej. Wyrabiajcie przez co najmniej 15 minut lub dłużej. Wyrobione ciasto przykryjcie ściereczką i odstawcie w ciepłe miejsce do...

ciasto na pierogi drożdżowe
Gotujmy.pl
Newsy
Najlepsze na świecie drożdżowe ciasto do pierogów. Smażone na złoto nie mają sobie równych
Jeśli do tej pory raczyliście się tylko i wyłącznie pierogami gotowanymi, mamy dla was dobrą wiadomość. Smażone pierogi drożdżowe to obłędne w smaku danie. Ten wariant także przypadnie wam do gustu!

Kapusta z grzybami, ser biały, twaróg wymieszany z kaszą gryczaną, a nawet różnego rodzaju słodkości…Rodzajów nadzienia na pierogi z ciasta drożdżowego jest co niemiara. Co więcej, wypunktowaną przez nas listę swobodnie można rozszerzać. Drożdżowe ciasto do pierogów piec czy smażyć? W cieście drożdżowym świetnie będą smakowały różne dodatki. Wystarczy, że wyrobicie sprężyste i giętkie ciasto i zawiniecie je w podobny sposób jak tradycyjne pierogi gotowane. Różnica będzie polegała na tym, że takie pierogi urosną podczas smażenia w podobny sposób jak na przykład pączki. Innym rozwiązaniem jest także upieczenie takich pierogów w piekarniku. W ten sposób robia gospodynie na wschodzie Polski. Lubelszczyzna i Zamojszczyzna, a także dawna kuchnia kresowa słynie z wypiekanych pierogów z przeróżnym nadzieniem. Wybór obróbki termicznej należy więc już tylko i wyłącznie do was. Polecamy wypróbowanie obydwa warianty. Przepis na uniwersalne ciasto na pierogi drożdżowe Składniki: 3 szklanki mąki pszennej 1-2 łyżki cukru 25 g drożdży (ok. 1/4 opakowania) niecała szklanka ciepłego mleka 2-3 łyżki oleju 1 łyżeczka soli 1-2 łyżki cukru Przygotowanie: Przesiejcie mąkę pszenną do dużej miski, dodajcie sól. Drożdże połączcie z cukrem i mlekiem. Wymieszajcie do rozpuszczenia drożdży. Odstawcie wymieszaną mleczno-drożdżową mieszankę do wyrośnięcia na ok. 15 min w ciepłe miejsce. Po tym czasie wlejcie powstały rozczyn do mąki i zacznijcie wyrabianie ciasta. Kiedy ciasto będzie już połowicznie wyrobione, dodajcie do niego olej. Wyrabiajcie ciasto do momentu, gdy będzie gładkie i elastyczne. Zagniecioną kulę odstawcie pod przykryciem na ok. 1 godzinę do wyrośnięcia....

Przepis na drożdżowe bułeczki z młodą kapustą i pieczarkami. Zakochacie się w tym farszu
Gotujmy.pl
Newsy
Przepis na drożdżowe bułeczki z młodą kapustą i pieczarkami. Zakochacie się w tym farszu
Czy jest ktoś, kto nie lubi pieczonych bułeczek? Trwa sezon na młodą kapustę, więc grzechem byłoby nie upiec drożdżówek z kapuściano-pieczarkowym farszem.

Sezon na młodą kapustę obfituje w wiele ciekawych przepisów z tym warzywem w roli głównej. Kapusta zasmażana , kapusta zapiekana na ostro , czy też tradycyjnie duszona z dodatkiem koperku – to jednak nie wszystko. Młoda kapusta nadaje się także do przygotowania farszu na bułeczki, zwane niekiedy także drożdżówkami. We wschodniej Polsce taki pieczony specjał nazywa się z kolei mianem pierogów. Jak zwał, tak zwał. Świeżo upieczone bułeczki z nadzieniem w postaci podsmażonej z pieczarkami i dodatkami kapusty sprawdzą się jako mała przekąska na śniadanie czy też kolację. Warto upiec je także np. na piknik. Dzieciaki zjedzą coś tak pożywnego z uśmiechem na ustach! Przepis na drożdżowe bułeczki z młodą kapustą i pieczarkami Składniki na farsz: 1 główka młodej kapusty, 25 dag pieczarek 1 cebula Pół papryki czerwonej 1 łyżeczka kminku Sól Pieprz Olej rzepakowy Składniki na ciasto: 200 ml ciepłego mleka 2,5 szklanki mąki pszennej 30 g drożdży świeżych 1 łyżeczka cukru 1 jajko 2 łyżki margaryny lub oleju Pół łyżeczki soli Składniki do wysmarowania bułeczek: 1 jajko 1 łyżka siemienia lnianego Przygotowanie: Kapustę i pieczarki umyjcie. Drobno posiekajcie kapustę, a pieczarki pokrójcie na plasterki. Cebulę obierzcie i pokrójcie w kostkę, tak samo jak i paprykę. Podsmażcie warzywa i pieczarki na oleju na patelni przez ok. 15 min. Podlejcie warzywa odrobiną wody. Doprawcie kminkiem, solą i pieprzem i duście jeszcze przez ok. 5 min. Odstawcie gotowy farsz do ostygnięcia. Rozpuśćcie drożdże w mleku z cukrem i odrobiną mąki. Odstawcie rozczyn do podrośnięcia na 10 min. Mąkę przesiejcie do miski lub na stolnicę. Dodajcie rozczyn, jajko, sól i tłuszcz....