Siostra Anastazja Pustelnik to chodząca skarbnica wiedzy kulinarnej. Gotowanie i pieczenie ma w małym palcu. Wiele lat służby z klasztornej kuchni zaowocowało książkami kucharskimi, które sprzedały się w milionach egzemplarzy. A w tych książkach znaleźć można prawdziwe perły. Jak choćby ten unikalny przepis na ciasto drożdżowe.

Ile drożdży użyć do ciasta drożdżowego?

Zwróćcie uwagę na ilość drożdży na liście składników. Wydaje się, że 10 dag drożdży to naprawdę słuszna porcja. Technicznie zwykle 100 dag waży cała kostka!

Skąd tak wielka dawka drożdży? Wszystko to spowodowane jest naddatkiem w postaci innych składników. Przyjęło się, że „chude” ciasto drożdżowe na 1 kg mąki wymaga zaledwie 20 g świeżych drożdży. Dawka wzrasta wraz dodatkami.

A tych w przepisie siostry Anastazji nie brakuje. Pół tuzina kurzych żółtek, naprawdę dużo cukru i niemało tłuszczu… Taki zestaw potrzebuje dużo „wspomagaczy” w postaci aktywnych drożdży, by móc spokojnie wyrosnąć.

Zobacz także:

Przepis na ciasto drożdżowe według siostry Anastazji 

Składniki:

  • 1 kg mąki
  • 10 dag drożdży
  • Pół kostki masła lub margaryny
  • Pół szklanki cukru
  • 2 szklanki mleka
  • 5-6 żółtek
  • Pół łyżeczki soli

Przygotowanie:

  1. Mąkę przesiejcie i wsypcie do naczynia.
  2. Do pół szklanki w miarę ciepłego mleka dodajcie 2 łyżki cukru, pokruszone drożdże i 3-4 łyżki mąki.
  3. Wymieszajcie zaczyn na jednolitą masę.
  4. Odstawcie rozczyn do wyrośnięcia.
  5. Żółtka utrzyjcie z resztą cukru.
  6. Roztopcie masło lub margarynę na ogniu.
  7. Do przesianej mąki dodajcie rozczyn, żółtka, sól i pozostałe mleko.
  8. Wyrabiajcie ciasto dość długo i dokładnie.
  9. Gdy ciasto zacznie odklejać się od ręki, dodajcie rozpuszczony tłuszcz.
  10. Wyrabiajcie ciasto tak, by było elastyczne i sprężyste.
  11. Zakończcie wyrabianie, gdy ciasto będzie gładkie i lśniące.
  12. Odstawcie do wyrośnięcia w dość ciepłe miejsce, ale nie pod sam kaloryfer.
  13. Po ok. 40 minutach rośnięcia ciasto powinno podwoić swoją objętość.
  14. Tak przygotowane ciasto nada się do rogalików, bułek, drożdżówek, pieczonych pierogów i innych wypieków.
  15. Czas pieczenia będzie wahał się od ok. 25 min do nawet 40 min w zależności od rodzaju wykorzystania ciasta i wysokości temperatury.

Smacznego!