Zdarzają się wam zaparcia? Jeśli tak, dobrze znacie to uczucie ciężkości, które skutecznie jest w stanie popsuć humor i pokrzyżować plany na cały dzień. Znacznie lepiej byłoby zawsze czuć się lekko i nie mieć poczucia kilogramów zalegających w jelitach. Jeśli wiecie, że dotyka was ten problem, możemy mieć dla was rozwiązanie.

Lepiej zapobiegajcie

Jak zaparcia nastąpią, czasem ciężko się ich pozbyć. Znacznie lepiej jest im zapobiegać, stosując między innymi zdrową dietę. Oto czynniki i pokarmy, które pozwolą wam unikać zaparć:

  • Jedzcie dużo warzyw i owoców – pomagają one w wypróżnieniu i regulują jego rytm
  • Wybierajcie pełnoziarniste produkty zbożowe – mają znacznie więcej błonnika, szczególnie ważnego przy zaparciach. Brązowy ryż zamiast białego, kasza zamiast ziemniaków, chleb razowy zamiast jasnego. To wszystko wybory, które pomogą wam uniknąć zaparć w przyszłości
  • Pijcie dużo wody – za małe spożycie płynów to naprawdę najczęstsza przyczyna zaparć. Pijcie co najmniej 2 litry dziennie!
  • Ruszajcie się – jelita potrzebują ruchu, by dobrze pracować. 30 minut umiarkowanej aktywności fizycznej codziennie to absolutne minimum

Mikstura na zaparcia

Możecie wspierać się też specjalną miksturą. Jest przede wszystkim zdrowa - pomaga nie tylko na zaparcia, ale ma też wiele składników przeciwzapalnych i witamin.

Składniki mikstury na zaparcia:

  • Sok z cytryny
  • Garść natki pietruszki
  • 0,5 łyżeczki cynamonu
  • 0,5 łyżeczki imbiru w proszku
  • Łyżeczka octu jabłkowego
  • Łyżeczka siemienia lnianego
  • 100 ml kefiru

Przygotowanie:

  1. Wyciśnijcie sok z cytryny.
  2. Włóżcie pozostałe składniki do blendera.
  3. Zmiksujcie wszystkie składniki do uzyskania gładkiej masy.
  4. Co wieczór wypijajcie taką miksturę, a rano wypróżnicie się bez żadnego problemu.

Picie takiej mikstury to nie tylko ulga w zaparciach. Ma ona też inne właściwości.

Zobacz także:

Właściwości mikstury na zaparcia

  • Zawiera dużo witaminy C
  • Odświeża oddech (dzięki pietruszce)
  • Wzmacnia organizm
  • Jest niskokaloryczna
  • Ma właściwości przeciwzapalne
  • Według niektórych osób jest naprawdę smaczna!