Wrzućcie to do pojemnika z czosnkiem, a nie spleśnieje i będzie świeży przez wiele miesięcy
AdobeStock
Newsy

Wrzućcie to do pojemnika z czosnkiem, a nie spleśnieje i będzie świeży przez wiele miesięcy

Czosnek da się przechowywać długo, choć nie wszyscy wiedzą jak to robić i przez brak wiedzy warzywo to szybko im się psuje. Można tego łatwo uniknąć - sprawdźcie, jak prawidłowo przechowywać czosnek.

Choć w sklepach bez trudu można kupić świeży czosnek przez cały rok, każda osoba posiadająca własny ogródek warzywny potwierdzi, że żaden czosnek nie smakuje tak, jak ten wyhodowany samodzielnie.

Niestety, sezon na niego w końcu się kończy, ale to nie oznacza, że z czosnku z własnej uprawy nie można korzystać także zimą. Wystarczy odpowiednio go przechowywać. Czy wiecie, jak to zrobić, by czosnek nie spleśniał i zachował swoje walory smakowe na długo? Sprawdźcie. 

Jak przechowywać czosnek, żeby długo był świeży?

Częstym problemem z czosnkiem przechowywanym przez dłuższy czas jest jego gnicie i pleśnienie od wewnątrz. To warzywo jest dosyć wytrzymałe, ale po kilku tygodniach zwykle nie wygląda już zbyt apetycznie, a na niektórych ząbkach może pojawić się nieprzyjemny widok. Jak sobie z tym poradzić?

Wystarczy, że do pojemnika z czosnkiem wsypiecie 1 łyżeczkę drobnoziarnistej soli oraz 1 łyżeczkę herbaty liściastej, a następnie szczelnie go zamkniecie. Te dwa dodatki wchłoną wilgoć, dzięki czemu czosnek tak szybko się nie zepsuje i będzie nadawał się do zjedzenia nawet przez kilka miesięcy. 

Zobacz także
Jak przechowywać suszone grzyby? 1 drobny błąd i spleśnieją

Jak przechowywać suszone grzyby? 1 drobny błąd, a od razu wam spleśnieją

Jak prawidłowo przechowywać mąkę, żeby nie zaatakowały jej szkodniki? Pod żadnym pozorem nie róbcie 1 rzeczy

Jak przechowywać mąkę, żeby nie zaatakowały jej szkodniki? Pod żadnym pozorem nie róbcie 1 rzeczy

Sposoby na przechowywanie czosnku

Pomysłów na przedłużenie świeżości czosnku jest wiele, a niektóre z nich stosowali jeszcze nasi przodkowie, którzy przecież nie posiadali dawniej lodówek.

Najbardziej powszechnym sposobem jest przechowywanie czosnku w całości, w nieco niższej temperaturze niż pokojowa, czyli około 15 stopniach Celsjusza. To właśnie dlatego dawniej w spiżarniach wisiały całe „warkocze” czosnku. Nikt nie dzielił główek na ząbki, ponieważ taki zabieg sprawia, że warzywo to psuje się znacznie szybciej i już po niecałych dwóch tygodniach jest do wyrzucenia. 

Kiedyś również przyrządzano też czosnek w taki sposób, by nadawał się do zjedzenia przez całą zimę. Dzięki pomysłowości przodków dziś możemy cieszyć się z takich przysmaków, jak:

  • czosnek marynowany

  • czosnek pieczony

  • suszony czosnek

Dziś, korzystając z dobrodziejstw współczesnej cywilizacji, wystarczy włożyć po prostu czosnek do lodówki lub go zamrozić. Niektórzy uważają jednak, że takie zabiegi pogarszają smak czosnku i wolą go przechowywać w bardziej tradycyjny sposób.

Źródło: @smusingwaste/TikTok

Magda Gessler odpowiada na pytania

Pixabay
Newsy
Jak przechowywać czosnek? Większość osób robi to źle
Czosnek jest jednym z najzdrowszych warzyw na świecie. Nieodpowiednio przechowywany może jednak szybko spleśnieć. Co zrobić, żeby temu zapobiec?

Czosnek to warzywo, które posiada niezliczone właściwości zdrowotne. Wspomaga leczenie infekcji wirusowych, ma właściwości przeciwzakrzepowe, reguluje ciśnienie krwi oraz świetnie wpływa na działanie układu trawiennego. Warzywo to poza licznymi właściwościami zdrowotnymi, świetnie też smakuje i stanowi wspaniały dodatek do wielu dań. Jak prawidłowo przechowywać czosnek i co zrobić, żeby nie spleśniał? Jak prawidłowo przechowywać czosnek? Prawidłowo przechowywany czosnek może przetrwać nawet kilka miesięcy. Wystarczy, że będziecie trzymać się poniższych wskazówek. Czosnek powinno się przechowywać w temperaturze pokojowej . Należy jednak pamiętać, że przechowywanie całej główki czosnku w całości to najlepszy sposób na zachowanie jego świeżości. Jeśli wyjmiemy z czosnku choćby jeden ząbek, będzie on świeży maksymalnie przez 10 dni. Świeży czosnek najlepiej przechowywać w suchych, ciemnych miejscach. Idealna temperatura do przechowywania czosnku to około 15–18 stopni Celsjusza, przy umiarkowanej wilgotności. Najlepiej sprawdzi się tu np. szafka kuchenna. Włóżcie czosnek do wiklinowego koszyczka i umieśćcie we wnętrzu szafki - tak, by znajdował się on w najbardziej zacienionym miejscu. Czy można przechowywać czosnek w lodówce? Tak. Należy jednak pamiętać, że zimny czosnek zacznie kiełkować kilka dni po wyjęciu z lodówki. Mimo iż czosnek z kiełkami wciąż jest jadalny, warzywo to ma niestety bardziej gorzki i nieprzyjemny smak. Co z czosnkiem, który zaczęliśmy już jeść? Najlepszym sposobem na przechowywanie resztek czosnku jest umieszczenie go w szczelnym pojemniku w lodówce, gdzie może on wytrzymać nawet do 2 tygodni. Inną opcją przechowywania czosnku jest jego zamrożenie. Niestety, mrożony czosnek nie smakuje tak dobrze...

Czosnek na patelni
Adobe Stock
Newsy
Chcecie zeszklić czosnek na patelni? Uważajcie. Jeden błąd może was sporo kosztować
Czosnek to nieodłączny składnik wielu potraw. Często nieodzowne jest jego podsmażenie. Uważajcie, by nie popełnić karygodnego błędu!

Nasze babcie i mamy objadały się surowym czosnkiem w czasie sezonu przeziębionowo-grypowego. Dziś także czosnek ma opinię naturalnego antybiotyku. Z surowym czosnkiem ostrożnie powinny obchodzić się osoby z wrażliwym układem trawiennym. Zbyt duża dawka surowego czosnku grozi zgagą. Inaczej sprawa  ma się z czosnkiem po obróbce termicznej. Aromat, smak i świetny zapach – takie oto są właśnie jego zalety. Czosnkowy problem Czosnek to podstawa wielu aromatycznych sosów i innych dań. Zwykle występuje w nich w towarzystwie cebuli. Nieraz zdarza się, że chcemy zeszklić czosnek na niewielkiej ilości tłuszczu. Rozgrzewamy patelnię wrzucamy to niewielkie warzywo pokrojone na kawałki lub przeciśnięte przez praskę. I tutaj jest pies pogrzebany. Jeśli zrobimy to szybko, a następnie zdejmiemy czosnek z ognia, nie powinno wydarzyć się nic złego. Wręcz przeciwnie – czosnek nabierze swojego wspaniałego, specyficznego aromatu. Jak długo smażyć czosnek? Gorzej, gdy przedłużymy nieco proces smażenia. Nawet delikatnie przypalony czosnek ma okropny zapach i smak. Tak przygotowany może zepsuć smak całej potrawy, która w mig przejdzie jego nieznośnym aromatem. Stąd też smażenie czosnku powinno być bardzo krótkie. Kiedy w przepisie mamy do czynienia z podsmażoną cebulą i czosnkiem, koniecznie podsmażmy najpierw samą cebulę, a dopiero po jakimś czasie wrzućmy na patelnię obrany czosnek. W ten sposób uratujemy smak na przykład naszego spaghetti bolongese, a także wielu innych potraw w którym występuje cebulowo-czosnkowe połączenie.  

Lubicie jeść czosnek? Część osób powinna go unikać dla własnego zdrowia
Pixabay
Newsy
Lubicie jeść czosnek? Część osób powinna go unikać dla własnego zdrowia
Chociaż czosnek jest bardzo smaczny i stosuje się go do przyrządzania wielu dań, niestety nie każdy powinien go jeść. Sprawdźcie szczegóły.

Nie ma lepszej przyprawy do niektórych dań niż świeży czosnek! Nadaje im niepowtarzalnego aromatu i charakteru, a niektóre z nich bez dodatku tego warzywa smakują bardzo przeciętnie. Wyobrażacie sobie pizzę albo szpinak bez dodatku czosnku? Niestety, okazuje się, że nie każdy powinien go jeść. Poniżej piszemy o skutkach ubocznych czosnku oraz o tym, kiedy jego spożycie jest niewskazane. Sprawdźcie! Właściwości czosnku Czosnek stosowany jest przez ludzkość od wieków, ze względu na jego wspaniałe prozdrowotne właściwości oraz wyjątkowy smak. Czosnek między innymi: Poprawi odporność waszego organizmu Usprawni pracę układu trawiennego Wspomoże ochronę przed wylewem i zawałem Zadziała antybakteryjnie, dzięki czemu świetnie się sprawdza w przypadku infekcji Reguluje ciśnienie krwi Wykazuje działanie przeciwnowotworowe Zbija gorączkę Działa antywirusowo, przeciwgrzybiczo i antybakteryjnie Pomaga wykrztuszać wydzielinę podczas infekcji Zmniejsza ból gardła Zapobiega podwyższeniu poziomu cholesterolu Skutki uboczne jedzenia czosnku Choć czosnek ma wiele zalet, niestety jak większość produktów nadających się do jedzenia, wykazuje on skutki uboczne. Nieprzyjemny zapach z ust po zjedzeniu czosnku, to tylko jeden z nich! Jeśli zjecie go za dużo, to szybko odczujecie nieprzyjemne dolegliwości ze strony układu pokarmowego. Ból brzucha, wzdęcia, zgaga, to typowe objawy zjedzenia zbyt dużych ilości czosnku. Jeżeli towarzyszą wam bardzo często, powinniście ograniczyć to warzywo w swojej diecie. Pomocne może być stosowanie ekstraktów z czosnku zamiast świeżych ząbków, ponieważ mniej drażni żołądek. Pamiętajcie, że dziennie spożycie czosnku nie powinno przekraczać dwóch średnich ząbków. Kto nie powinien jeść czosnku? Ze względu na to, że...

jak pozbyć się zapachu czosnku
AdobeStock
Newsy
Jak usunąć zapach czosnku z dłoni? To proste. Wystarczy odrobina...
Lubicie czosnek, ale nie możecie znieść zapachu, który zostawia na rękach? Jeżeli zapomnieliście użyć rękawiczek, to jednym prostym sposobem możecie szybko pozbyć się nieprzyjemnego zapachu czosnku z dłoni.

Czosnek zdecydowanie nadaje wielu potrawom charakteru. Są znacznie głębsze w smaku i bardziej aromatyczne. Można wykorzystać czosnek granulowany, jednak najlepszy jest oczywiście świeży, wyciskany przez praskę. Niestety, przyrządzanie potraw z wykorzystaniem świeżego czosnku ma dużą wadę – bardzo ciężko jest później umyć ręce! Jak pozbyć się nieprzyjemnego zapachu czosnku z dłoni? Podpowiadamy! Aromatyczny czosnek Bardzo zdrowy czosnek jest dość ciekawym warzywem. Podobnie jak cebula sprawia, że potrawy są znacznie smaczniejsze – lekko ostry posmak i mocny aromat polepszają smak różnych dań. Ale paradoksalnie zapach samego czosnku jest dość nieprzyjemny, nie mówiąc już o oddechu osoby, która go zje! Wszystko przez fakt, że zjedzenie czosnku powoduje iż organizm człowieka zaczyna wydzielać allicynę, związek siarki. Ta bardzo szybko rozkłada się w organizmie i przekształca się w inne substancje, które powodują mieszanie się bakterii z potem, w wyniku czego ciało zaczyna wydzielać niezbyt przyjemny zapach. Mimo to warto regularnie jeść czosnek, zwłaszcza w okresie zimowym. Warzywo to zawiera bowiem bardzo wiele witamin odpowiedzialnych za zwalczanie infekcji – w końcu nazywany jest naturalnym antybiotykiem nie bez powodu! Czosnek może między innymi: Zmniejszyć ciśnienie krwi Obniżyć poziom cholesterolu Wzmocnić odporność Zapobiec zawałom serca Jak pozbyć się zapachu czosnku? Jakkolwiek czosnek nie byłby smaczny i zdrowy, to nie można powiedzieć, żeby jego zapach był szczególnie przyjemny dla nosa. Jeżeli gołymi rękami obieraliście czosnek, to pewnie wiecie, jak trudno jest usunąć charakterystyczny aromat z dłoni. Na szczęście jest na to bardzo prosty sposób! Wystarczy wziąć plasterek świeżej cytryny i potrzeć nim dłonie – kwas skutecznie wyczyści...