Stare powiedzenie mówi, że potrzeba jest matką wynalazków. Dzisiaj opowiemy wam o patencie pewnego spryciarza, któremu udało się wymyślić sprytny zamiennik parowaru.

Gotowanie na parze wciąż nie jest dla Polaków ulubioną metodą obróbki termicznej dań. Nad Wisłą zdecydowanie bardziej woli się smażenie i pieczenie, względnie gotowanie.

Kto powinien jeść dania gotowane na parze?

Wybór gotowania na parze zwykle łączy się nie tyle z kwestiami smakowymi, ale raczej z potrzebami natury zdrowotnej.

Warzywa i chude mięso gotowane na parze powinny być podstawą diety osób walczących z nadwagą, a także tym cierpiącym na różnego rodzaju choroby.

Zobacz także:

Spośród nich należy wymienić choćby problemy z układem trawiennym i pokarmowym, a także szereg chorób związanych z krążeniem.

Gotowanie na parze nie musi być jednak zarezerwowane dla osób chorych i słabych. W ten sposób da się przyrządzić naprawdę fantastyczne potrawy.

Jak zrobić domowy parowar z wykorzystaniem folii aluminiowej?

Kluski na parze, pampuchy różnego rodzaju, klopsiki, sztuki mięsa, a nawet ciasta, desery i serniki – wszystko to da się ugotować w tak zwanej kąpieli wodnej.

O jednym z takich przepisów pisaliśmy w ostatnim czasie. Jest to przepis na babkę gotowaną. W sam raz na Wielkanoc.

Znajdziecie go pod tym linkiem: Przepis na gotowaną babkę wielkanocną bez grama cukru. Te ze sklepu się nie umywają

Co zrobić, jeśli nie macie w domu profesjonalnego parowaru? Nic straconego. Wystarczy, że ruszycie głową!

Gotowanie na parze w warunkach domowych niekoniecznie musi odbywać się za pomocą durszlaka i dużego garnka.

Jeśli macie w domu folię aluminiową, uda wam się zrobić własny miniparowar w parę sekund. Jak to możliwe? Wytłumaczymy wam to od A do Z w tym krótkim instruktażu.

Jak zrobić domowy zamiennik parowaru?

  1. Przygotujcie cztery arkusze folii aluminiowej.
  2. Z każdego arkusza folii aluminiowej uformujcie kulkę o podobnych do siebie rozmiarach.
  3. Cztery uformowane kulki ułóżcie na patelni.
  4. Do patelni wlejcie wodę, tak by kulki jednak nie utonęły w patelni.
  5. Na kulkach ustawcie talerz z potrawą, którą chcecie poddać działaniu pary wodnej.
  6. Przykryjcie całość i pozwólcie ugotować się potrawie.
  7. Gotowe!