kulki z folii jako parowar patelnia
Adobe Stock
Newsy

Wrzućcie na patelnie folię aluminiową i wlejcie wodę. Ten pomysł was zaskoczy

Potrzebujecie ugotować coś na szybko na parze? Szkoda wydawać góry pieniędzy na drogi parowar. Lepiej wykorzystajcie trik z folią aluminiową!

Stare powiedzenie mówi, że potrzeba jest matką wynalazków. Dzisiaj opowiemy wam o patencie pewnego spryciarza, któremu udało się wymyślić sprytny zamiennik parowaru.

Gotowanie na parze wciąż nie jest dla Polaków ulubioną metodą obróbki termicznej dań. Nad Wisłą zdecydowanie bardziej woli się smażenie i pieczenie, względnie gotowanie.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Kto powinien jeść dania gotowane na parze?

Wybór gotowania na parze zwykle łączy się nie tyle z kwestiami smakowymi, ale raczej z potrzebami natury zdrowotnej.

Warzywa i chude mięso gotowane na parze powinny być podstawą diety osób walczących z nadwagą, a także tym cierpiącym na różnego rodzaju choroby.

Spośród nich należy wymienić choćby problemy z układem trawiennym i pokarmowym, a także szereg chorób związanych z krążeniem.

Gotowanie na parze nie musi być jednak zarezerwowane dla osób chorych i słabych. W ten sposób da się przyrządzić naprawdę fantastyczne potrawy.

Jak zrobić domowy parowar z wykorzystaniem folii aluminiowej?

Kluski na parze, pampuchy różnego rodzaju, klopsiki, sztuki mięsa, a nawet ciasta, desery i serniki – wszystko to da się ugotować w tak zwanej kąpieli wodnej.

O jednym z takich przepisów pisaliśmy w ostatnim czasie. Jest to przepis na babkę gotowaną. W sam raz na Wielkanoc.

Znajdziecie go pod tym linkiem: Przepis na gotowaną babkę wielkanocną bez grama cukru. Te ze sklepu się nie umywają

Co zrobić, jeśli nie macie w domu profesjonalnego parowaru? Nic straconego. Wystarczy, że ruszycie głową!

Gotowanie na parze w warunkach domowych niekoniecznie musi odbywać się za pomocą durszlaka i dużego garnka.

Jeśli macie w domu folię aluminiową, uda wam się zrobić własny miniparowar w parę sekund. Jak to możliwe? Wytłumaczymy wam to od A do Z w tym krótkim instruktażu.

Jak zrobić domowy zamiennik parowaru?

  1. Przygotujcie cztery arkusze folii aluminiowej.
  2. Z każdego arkusza folii aluminiowej uformujcie kulkę o podobnych do siebie rozmiarach.
  3. Cztery uformowane kulki ułóżcie na patelni.
  4. Do patelni wlejcie wodę, tak by kulki jednak nie utonęły w patelni.
  5. Na kulkach ustawcie talerz z potrawą, którą chcecie poddać działaniu pary wodnej.
  6. Przykryjcie całość i pozwólcie ugotować się potrawie.
  7. Gotowe!
ryż gotowany w piekarniku
Adobe Stock
Newsy
Jak ugotować ryż w piekarniku? Ten sposób jest prosty, a ryż zawsze wychodzi
Jeśli gotowanie ryżu na kuchence was przerasta, spróbujcie zrobić to w… piekarniku. Serio, to najlepszy sposób na ryż idealny!

Za twardy, za miękki, nie dość sypki, zbyt klejący. Ryż. Znacie to? Jeśli macie problemy z prawidłowym ugotowaniem ryżu, mamy dla was dobrą wiadomość: znamy sposób, który jest genialny! Ryż właściwie sam się robi. Potrzebujecie tylko naczynia żaroodpornego i… piekarnika.  Ryż z piekarnika Najłatwiej ugotować ryż w specjalnym garnku lub maszynce, ale jeśli ich nie macie, wykorzystajcie piekarnik. Stała temperatura, w której ryż będzie się gotował, przypomina gotowanie w specjalistycznym garnku. Jest też dużo mniej kłopotliwe niż gotowanie ryżu na kuchence - nie trzeba go specjalnie pilnować, nie wykipi i na pewno będzie ugotowany w sam raz - ani za miękki, ani za twardy. Jak ugotować ryż w piekarniku? Żeby ugotować ryż w piekarniku, przygotujcie naczynie żaroodporne, folię aluminiową, wodę i ryż. Nagrzejcie piekarnik do 220ºC, a w tym czasie wypłuczcie ryż, by pozbyć się nadmiaru skrobi. Wsypcie ryż do naczynia i dodajcie wodę (skorzystajcie z metody odmierzania wody do gotowania ryżu za pomocą palca ). Dodajcie soli, zakryjcie naczynie szczelnie folią aluminiową i włóżcie do piekarnika. Pieczcie ryż przez 30-35 minut. Gotowe! Gotowanie ryżu w piekarniku - wskazówki Zamiast folii aluminiowej możecie użyć brytfanny z pokrywką. Powyższy przepis sprawdzi się świetnie w przypadku białego ryżu. Jeśli używacie ryżu brązowego lub dzikiego, dobrze jest zalać go wrzątkiem i trzymać w piekarniku około godziny. Bez względu na to, jaki ryż gotujecie tym sposobem, po upływie odpowiedniego czasu wyjmijcie go z piekarnika, odkryjcie i pozostawcie na 10 minut przed podaniem. Z czym podawać ryż z piekarnika? Możecie do pieczenia ryżu dodać odrobinę masła i ulubione świeże zioła. Otrzymacie aromatyczny dodatek do dania głównego. Jeśli jednak gotujecie sam ryż, wykorzystajcie go do...

Nie zjedliście wielkanocnego sernika? Aby go nie zmarnować zróbcie z niego ten prosty deser
unsplash.com/@rabbit_in_blue
Newsy
Nie zjedliście wielkanocnego sernika? Aby go nie zmarnować zróbcie z niego ten prosty deser
Został wam po świętach sernik i nie wiecie co z nim zrobić? Wypróbujcie ten prosty przepis na pyszny deser.

Mazurki z kajmakiem i czekoladą, babki wielkanocne oblane polewą z lukru, serniki z pomarańczową skórką, pascha pełna bakalii… Często przygotowujemy mnóstwo ciast na Wielkanoc. Choć pyszne to zazwyczaj zostajemy z dużą ilością niezjedzonych wypieków. W końcu na stole gości jeszcze żurek z białą kiełbasą, sałatka jarzynowa, faszerowane jajka, pieczeń ze schabu, domowe wędliny… Nie da się wszystkiego przejeść w tak krótkim czasie. Co zrobić, żeby nie marnować jedzenia, które przygotowaliście? Możecie przerobić je na coś innego. Gdy macie już dość sernika, zróbcie te proste lizaki, znane również pod nazwą cake pops. Uwielbiają je duzi i mali. Zamiast sernika możecie wykorzystać również babkę albo ciasto czekoladowe. Raz spróbujecie i już nigdy więcej nie wyrzucicie nadmiaru ciasta. Cake pops z sernika – przepis Składniki 500g gotowego sernika lub innego ciasta (np. babki piaskowej lub czekoladowego ciasta) 2-3 tabliczki czekolady (najlepiej mleczna i gorzka, ale możecie wykorzystać dowolną, ulubioną czekoladę) 1 łyżeczka oleju kokosowego lub masła Dodatki: cukrowa posypka, posiekane orzechy, wiórki kokosowe itp. Patyczki do lizaków lub lodów lub małe papierowe papilotki Przygotowanie Sernik podzielcie na porcje i uformuje w kulki wielkości lizaka lub nieco większe. Kulki ułóżcie na dużym talerzu lub płaskim półmisku i włóżcie je do zamrażalnika na 25 minut. W międzyczasie połamcie czekoladę na kawałki i przełóżcie do miski lub garnka. W drugim garnku zagotujcie małą ilość wody i połóżcie na wierzchu miskę z czekoladą (Uwaga! Nie może dostać się do niej woda, bo czekolada straci połysk). Roztopcie czekoladę w kąpieli wodnej i dodajcie olej kokosowy albo masło i dokładnie...

Przejedźcie nożem po folii aluminiowej a stanie się coś genialnego
AdobeStock
Newsy
Przejedźcie nożem po folii aluminiowej, a stanie się coś genialnego
Folia aluminiowa ma wiele zastosowań w naszej kuchni. Niektóre z nich mogą was naprawdę zaskoczyć.

Na co dzień używamy jej do pieczenia lub zawijania kanapek. Ale czy wpadlibyście na to, żeby wykorzystać folię aluminiową do ostrzenia noży? Folia aluminiowa jako sposób na naostrzenie noży Żadne gotowanie nie może się obejść bez dobrych i ostrych noży. Zauważyliście, że wasze noże są tępe? W takim razie powinniście je naostrzyć, aby przywrócić im ostrość. Używanie tępych noży może być niebezpieczne, ponieważ musimy użyć przy krojeniu dużej siły. W takiej sytuacji często dochodzi do poważnych skaleczeń, które są wynikiem osunięcia się noża. To dlatego zawsze powinniście pamiętać o naostrzeniu stępionych noży. Ale jak to zrobić, gdy nie mamy w domu ostrzałki? Wykorzystajcie folię aluminiową. Folia aluminiowa doskonale nadaje się do ostrzenia noży i nożyczek. Wystarczy, że zaczniecie ciąć nimi folię. Cięcie arkuszy folii aluminiowej ostrzem przywróci mu ostrość. Aby uzyskać najlepsze rezultaty ostrzenia, zaleca się kilkakrotne zagięcie folii. Jak naostrzyć nóż przy użyciu folii aluminiowej? Chociaż używanie folii aluminiowej do ostrzenia ostrza wydaje się być prostym i nieskomplikowanym zadaniem, należy pamiętać o kilku podstawowych zasadach. Jakich? Wyjaśniamy krok po kroku. Na początku powinniście mocno i pewnie trzymać ostrze w dłoniach, ponieważ w przypadku zsunięcia się ostrza, może dojść do poważnego obrażenia. Złóżcie folię aluminiową kilkukrotnie, aby uformować ładny i gruby stos do przecięcia. Za pomocą ostrza tnijcie cienkie paski folii aluminiowej. Upewnijcie się, że całą długość krawędzi tnącej przeciągacie przez folię. Zapewnia to równomierną ostrość. W zależności od stopnia stępienia ostrzy, może być konieczne kilkukrotne przecięcie folii. Nie należy jednak używać tej metody do...

Grillujecie jedzenie w folii aluminiowej? Pod żadnym pozorem tego nie róbcie
Adobe Stock
Newsy
Grillujecie jedzenie w folii aluminiowej? Pod żadnym pozorem tego nie róbcie
Śmiało można przyznać, że grillowanie to jeden z głównych sportów narodowych Polaków, poza piłką nożną oczywiście. Niektórzy grillujący starają sie poprawić smak swoich dań poprzez używanie różnych patentów. Niestety folia aluminiowa nie jest dobrym wyborem w tej kwestii.

Dla większości majówka jest oficjalnym okresem rozpoczęcia sezonu grillowego. Już kilka dni przed majówką wiele osób szykuje się do tego momentu i wyciąga z garaży czy piwnic, zakurzone sprzęty. To idealny pomysł na spędzenie miłego czasu w gronie bliskich przy dobrym jedzeniu. Wykorzystanie folii aluminiowej w kuchni Folia aluminiowa jest w codziennym użyciu w kuchni. Jest wykorzystywana przede wszystkim do zawijania kanapek czy też przechowywania żywności w lodówce bez ryzyka przejścia innymi zapachami. Gospodynie domowe najczęściej jednak wykorzystują folię do pieczenia różnego rodzaju mięs. Owinięty nią kawałek zachowuje swoją soczystość oraz aromat. To dobre rozwiązanie do zatrzymania świeżości artykułów spożywczych. Folia aluminiowa nie do grillowania  O negatywnych skutkach wypływających z podgrzewania folii aluminiowej wiadomo nie od dziś. Mimo tego Polacy wykorzystują ją nagminnie podczas grillowania. Tymczasem wysoka temperatura powoduje to, że do przygotowywanego jedzenia trafia więcej aluminium niż wynika to z maksymalnych norm określonych przez Światową Organizację Zdrowia. Szczególnie podatne na takie przenikanie są dania płynne, kwaśne bądź ostre. Skutki grillowania w folii aluminiowej  Przedostanie się znacznych ilości pierwiastka aluminium do żywności grozi naprawdępoważnymi konsekwencjami, które mogą odcisnąć negatywne piętno na zdrowiu. Wśród niepożądanych skutków nadmiaru tego składnika wyróżnia się: zwiększenie ryzyka zachorowania na chorobę Alzheimera negatywny wpływ na pracę nerek zwiększenie problemów z układem kostnym negatywne ddziaływanie na funkcjonowanie mózgu.  Alternatywy grillowania  Ze względu na szereg niebezpiecznych konsekwencji wynikających z grillowania...