Rosół
Gotujmy.pl/Ania321
Newsy

Wrzućcie kostkę lodu do rosołu a stanie się coś niezwykłego. Gdy ją wyłowicie... 

Od patentów i mitów dotyczących rosołu w sieci aż się roi. Najlepiej wybierać skuteczne i sprawdzone. Znamy jeden z nich!

Rosół kojarzy się z wakacjami na wsi i obiadem u babci. To pyszna i sycąca zupa, do której ugotowania należy się odpowiednio przygotować.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Sekrety idealnego rosołu

Smaki dzieciństwa to treść większości sentymentów, jakie wspominacie z bliskimi. Być może właśnie dlatego rosół jest najpopularniejszą polską zupą. Kojarzy się z najlepszym czasem beztroski. Nie wszystkie panie domu mają jednak swój przepis na rosół. A to absolutna klasyka wśród zup!

Domowy rosół to posiłek idealny nie tylko na niedzielny obiad. Dobry rosół jest rozgrzewający i szczególnie przyda się na chłodniejsze dni, których nie brak w sezonie jesienno-zimowym.

Rosół domowy najlepiej smakuje z własnoręcznie wykonanym makaronem. Gotowanie rosołu najlepiej zacząć od powolnego gotowania mięsa, a następnie dorzucania pozostałych składników. Domowy rosół podaje się z natką pietruszki i marchewką z gotowania. Pycha!

Jakiego mięsa użyć do gotowania rosołu?

Rosół tradycyjny najczęściej gotowany jest na mięsie drobiowym. Przyda wam się kura, gęś, a nawet kaczka. Rodzaj wybranego mięsa będzie miał jednak wpływ na smak i na kolor zupy. Liczy się przede wszystkim jakość mięsa. Jeśli wybieracie drób, powinien pochodzić z wolnego wybiegu lub być zakupiony ze sprawdzonego źródła. 

Rosół rodem z Polski można także ugotować na wołowinie albo wymieszać w odpowiednich proporcjach mięso drobiowe i wołowe. Wtedy rosół będzie miał ciemniejszy kolor i mocniejszy smak. Warto na początek zaopatrzyć się na pewno w solidny garnek.

Wskazówki, jak zrobić pyszny, domowy rosół

Najważniejsza z zasad dotyczy czasu gotowania tego złocistego wywaru. Rosół nie lubi drogi na skróty. Przyda się cierpliwość. Wywar powinien pyrkać na małym ogniu przez kilka godzin. Tylko wtedy ma szansę stać się aromatyczny  i klarowny.

Warto użyć do gotowania rosołu wołowych kości szpikowych - dodadzą one zupie wielu składników odżywczych i niepowtarzalnego smaku. Rosół będzie miał doskonały głęboki smak oraz piękny kolor, jeśli przed gotowaniem go kości i część mięsa, lekko opieczecie w piekarniku. 

Gdy włożycie mięso do wody zimnej - rosół będzie bardziej esencjonalny. Gdy mięso dorzucicie do wrzątku - to będzie ono bardziej soczyste. Jeśli wasz rosół wydaje się być zbyt tłusty, możecie w łatwy sposób usunąć część tłuszczu.

Najłatwiej zrobić to po schłodzeniu zupy. Jeśli jednak nie macie na to czasu, wrzućcie kostkę lodu do zupy. Efektem tego nietypowego zabiegu będzie tłuszcz, który zbierze się wokół rozpływającej się pod wpływem ciepła kostki. Jedyne co wam pozostanie, to jej zręczne wyłowienie. 

mrożenie rosołu
Adobe Stock
Newsy
Jak ugotować rosół, by miał złocisty kolor? Zapomnijcie o cebuli. Dodajcie kawałek innego warzywa
Rosół wychodzi wam smaczny, ale ma zbyt delikatny kolor? Można go łatwo poprawić i nadać mu piękną barwę. Wykorzystajcie nasze triki.

Pyszny i złocisty rosół to wizytówka każdej pani domu. W końcu w Polsce na każdą większą okazję lub rodzinne spotkanie gotuje się rosół. Jest delikatny i każdemu smakuje, a do tego nie powoduje żadnych dolegliwości żołądkowych. Jak zrobić dobry rosół? By zrobić smaczny bulion, trzeba się trzymać kilku prostych zasad. Trzymajcie się więc poniższych wskazówek: Dużo warzyw – warzywa nadają rosołowi kolor i aromat, a jeśli użyjecie ich za mało, to zupa będzie mdła. Dobre mięso – nie ma co żałować mięsa do rosołu. Najlepiej wybrać takie, które ma trochę tłuszczyku. Dzięki temu zupa będzie wyjątkowo aromatyczna i bardziej wyrazista w smaku. Sól na końcu – mięso i warzywa powinny się gotować bez dodatku soli, ponieważ wtedy oddadzą do wody najwięcej smaku. Co zrobić, by rosół miał złoty kolor? Zdarza się, że mimo usilnych starań rosół choć jest bardzo smaczny, to jednak ma nieapetyczny, mdły kolor. Czasami jest to kwestia mięsa. Bulion gotowany tylko na mięsie z kurczaka jest bardzo delikatny i przejrzysty. Istnieje więc wiele sposobów na to, by polepszyć kolor zupy! Wiedzieliście, co ludzie dodają do rosołu? Można użyć np.: karmelu curry kurkumy mięsa z bażanta Piękny złoty rosół wychodzi też wówczas, gdy gotuje się go na mięsie z wiejskiej kury lub z dodatkiem mięsa wołowego, a konkretnie antrykotu. Inną sprawdzoną sztuczką na polepszenie koloru rosołu jest dodanie do niego niewielkiego kawałka buraka w trakcie gotowania. Co zrobić, gdy ugotuje się za dużo rosołu? Jeśli ugotuje się go za dużo, to bez problemu można go zużyć do przygotowania innej zupy albo sosu. Mięsny bulion to genialna baza do zupy pomidorowej albo pieczarkowej! Można też ugotować w nim kapustę i zrobić...

Szumowiny na rosole
Gotujmy.pl/BozenaMatuszczyk
Newsy
Co zrobić, żeby szumowiny w rosole same opadły na dno garnka? Znamy niezawodny trik
Rosół to prawdziwa klasyka wśród polskich zup. Niestety, można go popsuć w bardzo łatwy sposób. Wystarczy, że wrzucicie kupną kostkę bulionową albo dodacie Vegety, a wasz rosół z domowego zmieni się w sztuczny wywar...

Polacy lubią rosół bez względu na okazję. Ta aromatyczna zupa ma również właściwości lecznicze. Smakuje niejadkom, syci i można ją podawać bliskim przy każdej okazji. Lecznicze właściwości rosołu  Rosół to popisowe danie polskiej kuchni. Tak powszechne, że ciężko uwierzyć, iż zna je cały świat. Ponadto, rosół jest nie tylko pożywieniem, ale może także leczyć. Tradycyjnie jest podawany przy przeziębieniu i osłabieniu. Może być również pomocny w stanach zapalnych, chorobach jelit, przy słabych kościach i stawach, a nawet działać odżywczo na skórę. Rosół jest tak mocno zakorzeniony w polskiej kuchni, że może się wydawać, iż nie znajdziemy go w żadnej innej. Jest to jednak mylne przekonanie. Rosół w różnych odsłonach można spotkać w wielu regionach świata. Azjatycki ramen czy amerykańska chicken soup with noodles to nic innego, jak znany Polakom rosół ze światowym rodowodem. Jak zrobić rosół idealny? Jeśli chcecie odtworzyć smak dzieciństwa z domu babci, musicie pamiętać o kilku ważnych zasadach. Domowy rosół musi być przygotowany z kury wiejskiej, kupionej na targu lub otrzymanej w prezencie od rodziny ze wsi. Drób pochodzący z fermy najczęściej się do niego nie nadaje.  Podstawową zasadą gotowania rosołu jest to, by mięso wkładać na początku do zimnej wody i gotować na małym ogniu. Jeśli się tego nie uczyni i mięso zostanie włożone do wrzątku, jego białko się szybko zetnie i nie odda ono całego smaku wywarowi, który w zasadzie jest jego podstawą. Rosół nie lubi pośpiechu, wypada uzbroić się w cierpliwość.  Najpyszniejszy rosół jest oczywiście z makaronem domowym, ale można go również podawać z kluskami francuskimi, zapiekaną kaszą manną, lub po prostu z ziemniakami. W...

Rosół
Gotujmy.pl/Ilonar2301
Newsy
Przenigdy nie gotujcie tak rosołu. Ten błąd sprawi, że straci swój wyjątkowy smak
Gotowanie rosołu może wydawać się banalne. Nic bardziej mylnego! Tylko przygotowany we właściwy sposób zachowa cenne właściwości i będzie cieszył podniebienia.

Rosół to tradycyjna, polska zupa. W walce o popularność może konkurować tylko z pomidorową i schabowym . Jeśli jeździliście w dzieciństwie na wieś do babci wiecie, że najlepszy rosół gotowała właśnie ona. Może nawet z tego powodu, od czasu do czasu, głównie jesienią i zimą, w wolną sobotę zabieracie się z nieskrywanym uśmiechem do przygotowania królowej polskich zup. Dobry domowy rosół bez dopalaczy w postaci kostek rosołowych czy innych veget to nie lada wyzwanie. Na początek wybierzcie dobrej jakości mięso. W tym celu można podpytać lokalnego rzeźnika o polecenie porcji rosołowej, dzięki czemu wasza zupa zamieni się w prawdziwie pożywny posiłek. Jak ugotować idealny rosół? Najważniejsza do zapamiętania informacja dotyczy czasu gotowania rosołu. Dobry domowy rosół musi gotować się bardzo długo. Jeżeli ma być jak u babci, nie można robić niczego na skróty. Jedną z głównych tajemnic królowej zup jest nieśpieszny sposób gotowania. Nie wolno dopuścić, aby rosół gotował się zbyt gwałtownie, na dużym ogniu. Lepiej ustawcie mały płomień i cierpliwie czekajcie. Wasza zupa powinna jedynie pyrkać. Taki sposób przyrządzania daje gwarancję, że rosół będzie klarowny i pełny smaku. Jeśli zastanawiacie się nad wyborem składników na rosół, podpowiadamy od czego zacząć. Przyda się kawałek mięsa wołowego - najlepiej rostbefu, kilogram porcji rosołowej z kurczaka, jedna szyjka indyka, włoszczyzna, cebula z opaloną łupką, liście laurowe, ziarna ziela angielskiego, czarny pieprz, kilka suszonych grzybów, sól i natka pietruszki. Jeżeli rosół jest zbyt wodnisty, gotujcie go dalej bez przykrycia, aby nadmiar wody odparował. Rosół należy podać z cienkim, jajecznym makaronem....

Bulion aromatyczny
Newsy
Rosół smakuje jak „woda z dodatkami”? Popełniliście fatalny błąd. Dorzućcie to a uratujecie jego smak
Przygotowaliście rosół, ale ma on mało smaku? Nie popełnijcie już nigdy tego błędu…

Rosół to tradycyjna polska zupa, której nie sposób niczym podrobić. Dobry rosół jest aromatyczny, klarowny, żółtawy i przepięknie pachnie. Czy zdarzyło wam się, że przygotowaliście rosół, podaliście go domownikom, ale nie smakował on tak, jak powinien? Być może wszyscy sięgali wtedy po solniczkę i pieprzniczkę, by spróbować wydobyć z zupy jeszcze trochę smaku. Niestety, wtedy jest już za późno. Następnym razem upewniajcie się, że nie popełnicie tego błędu przy gotowaniu rosołu. Będzie miał on dużo smaku i wszystkich zadowoli. Jak przygotować aromatyczny rosół? Rosół to wywar warzywno-mięsny. By przygotować pyszny rosół, trzeba więc użyć do niego odpowiednio dużo warzyw w różnych proporcjach i odpowiednio dużo mięsa. Obydwa składniki będą składały się na ostateczny smak rosołu i mogą go też skutecznie popsuć. Warzywa do rosołu W rosole na pewno musi znaleźć się: Pietruszka Marchewka Seler Por Niektórzy twierdzą, że koniecznie dodać trzeba też: Opaloną cebulę Kapustę włoską Natkę pietruszki Lubczyk By dodać innego smaku rosołowi, można umieścić w nim też niekonwencjonalne dodatki: imbir, kurkumę, suszone grzyby czy czosnek. Mięso do rosołu Warzywa faktycznie formują smak rosołu, ale głównie odpowiada za to mięso. Jeśli wasz rosół smakuje jak woda, najpewniej użyliście do niego za dużo wody w stosunku do ilości użytego mięsa. To właśnie mięso jest nośnikiem smaku umami, za który tak kochacie rosół. Ile mięsa do rosołu? Nie popełniajcie już tego błędu. Zawsze dodawajcie do rosołu odpowiednio dużo mięsa. By przygotować przepyszny rosół, potrzebujecie ok. 1 kg mięsa z kośćmi na 1,5 litra wody. Pamiętajcie też, by wzbogacić rosół...