Wydawać by się mogło, że sklepowe ciasta to ratunek dla wszystkich mocno zapracowanych gospodyń. Nic bardziej mylnego! Chociaż istotnie to szybkie rozwiązanie na nieplanowane odwiedziny gości, to w rzeczywistości bardzo szkodliwe dla waszego organizmu.

Wszechobecne ulepszacze w ciastach

Nie jest tajemnicą, że sklepowe ciasto, aby wytrzymać choć kilka dni, musi zawierać w swoim składzie mnóstwo ulepszaczy. Podczas gdy domowe ciasto może powstać z zaledwie 5 składników, etykiety sklepowych wypieków nie mają końca. Kiedy dokładnie się w nie wczytacie sami dojdziecie do wniosku, że od nadmiaru chemii mogłyby zacząć świecić w ciemności.

Ogromne ilości cukru

Mimo że używanie cukru do przyrządzenia deseru jest rzeczą normalną, sklepowe ciasta zawierają go przynajmniej dwa razy za dużo. Zabieg ten ma na celu przede wszystkim przedłużenie daty przydatności do spożycia produktu, jednak jego spożywanie może prowadzić do cukrzycy lub otyłości.

Olej palmowy w składzie

W sklepowych wypiekach nie brakuje również bardzo szkodliwego dla zdrowia oleju palmowego. Produkt jest bogaty w tłuszcze trans, które między innymi sprzyjają odkładaniu się cholesterolu, co w efekcie może prowadzić do miażdżycy, nowotworu, nadwagi oraz otyłości.

Zobacz także:

Mnóstwo sztucznych barwników

Kiedy zagłębicie się w etykietę odkryjecie także, że sklepowe ciasta w głównej mierze składają się ze sztucznych barwników takich jak E-131, E-132, E-320 czy E-321. Te przede wszystkim zaburzają prawidłową pracę serca, mogą wywoływać duszności oraz choroby nerek.

Producenci takich produktów oszukują was niemal na każdym kroku. Do przygotowania sklepowych ciast zamiast świeżych jajek używają na przykład pasteryzowanej masy jajecznej. Z kolei polewa czekoladowa ma niewiele wspólnego z prawdziwą czekoladą. Podobnie jest w przypadku ciast owocowych, które w rzeczywistości są pozbawione owoców, z kolei pełne sztucznych aromatów i barwników.

Lepiej upiec ciasto samodzielnie

Jeśli zależy wam na zdrowiu, lepiej nie kupujcie tego typu produktów. W internecie nie brakuje przecież przepisów na naprawdę szybkie ciasta, których przyrządzenie nie wymaga wcale szczególnych umiejętności cukierniczych. Przynajmniej będziecie wiedzieć, co znajduje się w środku.