koszyk z zakupami
unsplash.com/@ibilyk
Newsy

Wrzucacie ten produkt do koszyka? To najgorsze, co możecie sobie zrobić

Choć w dzisiejszych czasach na sklepowych półkach możecie znaleźć dosłownie wszystko, po niektóre produkty naprawdę nie warto sięgać. Wśród nich znajdują się między innymi sklepowe ciasta. Ilość zawartych w nich szkodliwych składników może was przerazić!

Wydawać by się mogło, że sklepowe ciasta to ratunek dla wszystkich mocno zapracowanych gospodyń. Nic bardziej mylnego! Chociaż istotnie to szybkie rozwiązanie na nieplanowane odwiedziny gości, to w rzeczywistości bardzo szkodliwe dla waszego organizmu.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Wszechobecne ulepszacze w ciastach

Nie jest tajemnicą, że sklepowe ciasto, aby wytrzymać choć kilka dni, musi zawierać w swoim składzie mnóstwo ulepszaczy. Podczas gdy domowe ciasto może powstać z zaledwie 5 składników, etykiety sklepowych wypieków nie mają końca. Kiedy dokładnie się w nie wczytacie sami dojdziecie do wniosku, że od nadmiaru chemii mogłyby zacząć świecić w ciemności.

Ogromne ilości cukru

Mimo że używanie cukru do przyrządzenia deseru jest rzeczą normalną, sklepowe ciasta zawierają go przynajmniej dwa razy za dużo. Zabieg ten ma na celu przede wszystkim przedłużenie daty przydatności do spożycia produktu, jednak jego spożywanie może prowadzić do cukrzycy lub otyłości.

Olej palmowy w składzie

W sklepowych wypiekach nie brakuje również bardzo szkodliwego dla zdrowia oleju palmowego. Produkt jest bogaty w tłuszcze trans, które między innymi sprzyjają odkładaniu się cholesterolu, co w efekcie może prowadzić do miażdżycy, nowotworu, nadwagi oraz otyłości.

Mnóstwo sztucznych barwników

Kiedy zagłębicie się w etykietę odkryjecie także, że sklepowe ciasta w głównej mierze składają się ze sztucznych barwników takich jak E-131, E-132, E-320 czy E-321. Te przede wszystkim zaburzają prawidłową pracę serca, mogą wywoływać duszności oraz choroby nerek.

Producenci takich produktów oszukują was niemal na każdym kroku. Do przygotowania sklepowych ciast zamiast świeżych jajek używają na przykład pasteryzowanej masy jajecznej. Z kolei polewa czekoladowa ma niewiele wspólnego z prawdziwą czekoladą. Podobnie jest w przypadku ciast owocowych, które w rzeczywistości są pozbawione owoców, z kolei pełne sztucznych aromatów i barwników.

Lepiej upiec ciasto samodzielnie

Jeśli zależy wam na zdrowiu, lepiej nie kupujcie tego typu produktów. W internecie nie brakuje przecież przepisów na naprawdę szybkie ciasta, których przyrządzenie nie wymaga wcale szczególnych umiejętności cukierniczych. Przynajmniej będziecie wiedzieć, co znajduje się w środku.

kompot z suszu
Adobe Stock
Newsy
Nigdy nie dodawajcie ich do kompotu z suszu. Straci swój smak i będzie niezdrowy
Przygotowywanie kompotu z suszu na Wigilię to jedna z najstarszych polskich tradycji. Przed laty napój warzony był z ususzonych samodzielnie bakalii. Dzisiaj, z uwagi na brak czasu, gospodynie coraz częściej sięgają po gotowe rodzynki, morele oraz daktyle. Niestety, to duży błąd!

Przyrządzany z gotowanych suszonych owoców kompot to istny rarytas. Niegdyś serwowano go zimą do każdego obiadu, dzisiaj pije się go jedynie raz do roku – podczas wigilijnej kolacji.  Kompot z suszu bardzo dobrze gasi pragnienie , zawiera dużo błonnika, witamin, potasu i żelaza. Mogłoby się więc wydawać, że jest niesamowicie zdrowy. Sprawa jest jednak nieco bardziej skomplikowana. Sklepowe suszone owoce to zły wybór O ile owoce, z których przyrządzacie kompot zostały zebrane z własnego sadu , a następnie ususzone w domowych warunkach, z pewnością napój wam nie zaszkodzi. Prawda jest jednak taka, że w niewielu domach przygotowuje się go z tak zaufanych produktów.  Nie jest tajemnicą, że ludzie żyją dzisiaj w ogromnym pośpiechu. Mało kto przygląda się etykietom i spędza czas na myśleniu o zdrowych i nieprzetworzonych produktach. Z reguły, jeśli coś wygląda zdrowo to uznajemy, że takie właśnie jest. Przecież, co złego mogą w sobie kryć suszone owoce! To podejście okazuje się zgubne. Bowiem znajdujące się na sklepowych półkach suszone owoce w rzeczywistości są żywnością mocno przetworzoną. W ich składzie można znaleźć mnóstwo konserwantów, olejów mineralnych, cukru, a także dwutlenku siarki. Ich spożywanie bardzo negatywnie wpływa na ludzki organizm. Te dodatki szkodzą waszemu zdrowiu Dodatek siarki ma przede wszystkim przedłużyć termin przydatności produktu. Związek nie tylko przyspiesza proces jego suszenia, ale również sprawia, że na owocach nie tworzy się pleśń . Siarkowanie wpływa także na wygląd bakalii – dzięki niemu wydają się pełniejsze, ładniejsze i dojrzalsze. Niestety, ten proces pozbawia owoców wszelkich cennych właściwości. Należy również pamiętać, że spożywanie na co dzień dużej ilości...

Anna Lewandowska mówi, że cukier to trucizna
ONS.pl
Newsy
Anna Lewandowska apeluje, by nie spożywać tego produktu spożywczego. "To trucizna"
Anna Lewandowska wystartowała z nowym wyzwaniem „Małe kroki duża zmiana”. W ramach projektu zachęca swoich obserwatorów do rezygnacji z białego cukru i gotowych słodyczy.

Anna Lewandowska od lat zachęca Polaków do aktywnego trybu życia i zmiany nawyków żywieniowych. Promuje wszystko, co zdrowe i udowadnia, że nawet słodycze mogą być „fit”. Co jakiś czas wymyśla nowe wyzwania dla swoich instagramowych obserwatorów. Tym razem stara się ich zniechęcić do sięgania po gotowe słodycze i biały cukier. Anna Lewandowska zachęca do odstawienia cukru Z początkiem marca znana w całej Polsce sportsmenka, Anna Lewandowska, wystartowała z nowym wyzwaniem pod nazwą "Małe kroku, duża zmiana”. W ramach projektu obserwatorzy gwiazdy mieli na okres siedmiu dni całkowicie odstawić gotowe słodycze i biały cukier. W tym tygodniu rezygnujemy z: mlecznej czekolady i wszelkich bombonierek, niezdrowych batoników, ciasteczek i wafelków, gotowych ciast, tortów, a także pączków i drożdżówek – napisała na swoim Instagramie. Trenerka zasugerowała, żeby zacząć wyzwanie od pozbycia się wszystkich słodyczy – nie tylko z domu, ale również samochodu czy pracowniczej szafki. Lewandowska przypomina również o regularnych ćwiczeniach. Gwarantuję, że po tygodniu poprawi się Wasze samopoczucie! Nie zapomnijcie też o treningu! Wzrost poziomu dopaminy i serotoniny następuje nie tylko po czekoladzie. Wysiłek fizyczny pobudza produkcję hormonów szczęścia i działa zwykle lepiej niż czekolada - bo dużo dłużej. Skutki wynikające ze spożywania białego cukru Regularne spożywanie białego cukru ma bardzo negatywny wpływ na ludzki organizm. Przede wszystkim stanowi bezpośrednią przyczynę nadwagi i otyłości prowadzących do wzrostu ciśnienia, miażdżycy, a nawet chorób sercowo-naczyniowych. Na tym jednak nie koniec. Cukier w nadmiarze przede wszystkim silnie uzależnia, ale również powoduje próchnicę, przyczynia się do rozwoju chorób...

Jak schudnąć z brzucha
Adobe Stock
Zdrowie
Chcesz stracić tłuszcz z brzucha? Unikaj TYCH 6 pokarmów!
Nagromadzony w organizmie tłuszcz to największy wróg każdego człowieka. Walka z nim jest niesamowicie trudna. Jeśli więc nie chcesz za kilka lat mierzyć się z nadwagą, sprawdź jakich produktów powinnaś unikać!

Idąc do sklepu za każdym razem walczymy sami ze sobą, żeby nie wrócić do domu z masą niepotrzebnych, niezdrowych i słodkich rzeczy. Nie zawsze to się jednak udaje. I dopóki małe przyjemności są tylko dodatkiem do zdrowej diety nie stanowią ogromnego zagrożenia. Jednak spożywane w nadmiernych ilościach mogą prowadzić do poważnych problemów ze zdrowiem. Z uwagi na różną genetykę i skłonności każdy z nas tyje w innym miejscu. Najczęściej jednak problematyczną strefą okazuje się brzuch. Oto lista produktów, które sprawiają, że tłuszcz może gromadzić się właśnie w tym miejscu. Kawa Przyrządzona w domu kawa nie stanowi ogromnego zagrożenia, szczególnie jeśli pijesz ją bez cukru i mleka. Szkodliwa okazuje się jednak ta zamawiana w rozmaitych kawiarniach . Serwowane w takich miejscach kawy najczęściej są smakowe i z dodatkiem ogromnej ilości cukru. Choć smakują wyśmienicie, są tak samo niezdrowe jak kolorowe napoje gazowane. Chleb pszenny Chleb zrobiony z mąki pszennej nie należy do najzdrowszych. Zawiera on ziarna rafinowane , które wpływają negatywnie między innymi na twoją wagę. Spróbuj go zamienić, na przykład na ciemne pieczywo pełnoziarniste. Popcorn Często siadamy z nim przed telewizorem, ale czy kiedykolwiek sprawdziliśmy jego skład? Problem żywności przetworzonej, do której zaliczamy między innymi popcorn, polega na zawartości tak zwanych tłuszczów typu trans. Ich spożywanie prowadzi nie tylko do otyłości, ale też do chorób serca i udaru. Przetworzone mięso Mowa tu o tak uwielbianym przez nas sklepowym pepperoni i bekonie, ale również kiełbasie, a nawet wędlinach. Jeśli nie chcesz, żeby twój brzuch był jak balon lepiej unikaj tych produktów. Ciasto Nie chodzi oczywiście o domowe wypieki, a sklepowe ciasta...

Która mąka jest najzdrowsza?
Adobe Stock
Newsy
Która mąka jest najzdrowsza? Sprawdźcie czy jej używacie
W polskich kuchniach króluje przede wszystkim mąka pszenna typu 550. Produkt jest uważany za najbardziej uniwersalny, stosunkowo tani i smaczny. Okazuje się jednak, że nie jest zbyt zdrowy.

Na sklepowych półkach roi się od różnego rodzaju mąk. Mimo to, Polacy najczęściej sięgają po pszenną typu 450 lub 550. Okazuje się jednak, że jej uniwersalność ma niewiele wspólnego ze zdrowiem. Rodzaje i typy mąk. Która jest najzdrowsza? Mąki można podzielić na glutenowe oraz bezglutenowe. Z pewnością zdajecie sobie sprawę, która grupa lepiej wpływa na wasz organizm. Jeśli nie, podpowiadamy – druga. Pozostaje więc jeszcze kwestia liczb określających ich typ. Okazuje się, że im wyższa numerologia, tym produkt jest bogatszy w składniki mineralne. Popularna mąka pszenna 450, zawiera jedynie 0,45 proc. składników mineralnych w każdych 100 gramach produktu, z kolei mąka żytnia typ 2000 ma ich aż 2 proc. Okazuje się również, że im wyższy typ, tym ciemniejszy kolor i grubsza granulacja mąki. Bogata w gluten mąka pszenna Mąka pszenna, którą tak powszechnie wykorzystujecie w kuchni, to niekwestionowana królowa glutenu. Oczywiście, zawiera również kilka cennych składników odżywczych, jednak w bardzo małych ilościach. Wykonane z niej ciasto, szybko rośnie i jest bardzo pulchne, natomiast niekoniecznie zdrowe. Glutenowa mąka orkiszowa Mąka orkiszowa to nieco zdrowszy odpowiednik mąki pszennej. Produkt wciąż zawiera mnóstwo glutenu, który negatywnie wpływa na wasze zdrowie. Jednak trzeba przyznać, że ma w sobie również znacznie więcej minerałów i witamin oraz niemal dwukrotnie niższy indeks glikemiczny. Możecie ją wykorzystać do wypieku ciast, chleba, naleśników, pierogów. Mąka żytnia z glutenowej rodziny Mąka żytnia zawiera nieco mniej glutenu oraz skrobi niż mąka pszenna, z kolei więcej minerałów – magnezu, wapnia, cynku, manganu i potasu. Sprawdzi się do przyrządzenia makaronu, pieczywa oraz pierników....