Wrzucacie pierogi do wrzątku czy zimnej wody? To od tego zależy ich smak
Adobe Stock
Newsy

W którym momencie trzeba wrzucać pierogi do gotującej się wody? Mała pomyłka i będą do niczego

Szkół gotowania jest wiele, ale zazwyczaj tylko jedna okazuje się naprawdę dobra. Nie inaczej jest w przypadku pierogów. Niektórzy wrzucają je wprost do ledwie mrugającej wody, inni umieszczają dopiero we wrzątku.

Jeśli kiedykolwiek zastanawialiście się, dlaczego wasze pierogi wychodzą zbyt miękkie, rozpadające się, a przez to niezbyt smaczne, to już nie musicie. Odpowiedź jest dziennie prosta. Taka sytuacja to nie tylko efekt niepoprawnego sklejania ciasta, ale również umieszczania przysmaku w niewystarczająco gorącej wodzie.

Nigdy nie wkładajcie pierogów do delikatnie mrugającej dopiero wody, zawsze umieszczajcie je w garnku dopiero, kiedy woda zacznie porządnie wrzeć. Inaczej czeka was kulinarna katastrofa.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Gotowanie pierogów krok po kroku

Kiedy już wasze pierogi zostaną pięknie posklejane, musicie je ugotować. Aby zrobić to prawidłowo przede wszystkim potrzebujecie szerokiego i niezbyt wysokiego garnka. Do naczynia musicie wlać sporą ilość wody, najlepiej żeby wypełniła je do ¾ wysokości. Pamiętajcie, że wodę trzeba posolić. Tak przygotowaną doprowadźcie do wrzenia.

Kiedy na powierzchni zauważycie bąbelki, woda jest gotowa na przyjęcie pierogów. Pamiętajcie o tym, by gaz zmniejszyć dopiero po tym, gdy pierogi wylądują w garnku, a temperatura znów wróci do porzedniego wysokiego stanu - widocznym tego znakiem będą znowu bąble.

Nie może ich być w garnku za dużo, inaczej się skleją. Najlepiej gotować je partiami. Pamiętajcie też, że po umieszczeniu w wodzie należy je delikatnie zamieszać, tak aby nie przykleiły się do dna.

Nie uciekajcie zbyt daleko, bo od momentu, w którym pierogi zaczną wypływać na powierzchnię, musicie je gotować nie dłużej niż 2 minuty. Inaczej istnieje ryzyko, że się rozkleją. Pilnujcie czasu.

Zobacz także
Pierogi litewskie Magdy Gessler z rewolucji w Gorzowie Wielkopolskim. Czym sie różnią od popularnych ruskich?

Pierogi litewskie Magdy Gessler z rewolucji w Gorzowie Wielkopolskim. Czym się różnią od ruskich?

Jak zrobić elastyczne ciasto na pierogi? Zastosujcie ten babciny trik i dodajcie 1 składnik

Jak zrobić elastyczne ciasto na pierogi? Zastosujcie ten babciny trik i dodajcie 1 składnik

Przydatne triki, żeby pierogi były jeszcze smaczniejsze

Jeśli chcecie, żeby wasze pierogi smakowały naprawdę wyjątkowo możecie również zastosować pewien trik. A mianowicie, po ugotowaniu we wrzątku umieśćcie je na minutę w zimnej wodzie. To bardzo dobrze wpłynie również na ich wygląd.

Dodatkowo, po odcedzeniu możecie także polać pierogi odrobiną oleju lub masła. Wtedy będziecie mieli pewność, że ciasto się nie poskleja, a goście z łatwością nałożą taką ilość, która im odpowiada.

gotowanie pierogów
Adobe Stock
Newsy
Co zrobić, żeby pierogi się nie rozklejały podczas gotowania? Znamy na to najlepszy sposób
Z mięsem, kapustą, grzybami, ziemniakami czy serem – bez względu na to, jakie pierogi przyrządzacie istnieje ryzyko, że totalnie się rozkleją. Jak tego uniknąć?

Pierogi to jedno z najbardziej znanych i najpopularniejszych dań w naszym kraju. Mimo upływu lat, większość gospodyń wciąż ceni sobie ich domowy smak i tym samym spędza godziny na ugniataniu ciasta i samodzielnym lepieniu. Jednak nawet tym najlepszym mogą przytrafić się kulinarne wpadki. Na co więc zwrócić szczególną uwagę? Co decyduje o tym, że pierogi rozpadają się podczas gotowania? Ciasto na pierogi potrzebuje czasu i miłości. Jeśli brakuje wam cierpliwości, możecie być pewni, że nie wyjdą. Samo ugniatanie to żmudny i długi proces. Po jego zakończeniu nadchodzi z kolei czas na wałkowanie, potem na wykrawanie, lepienie, a na końcu gotowanie. I to właśnie te dwa ostatnie punkty mogą zaważyć na całokształcie pierogów. Co zrobić, żeby pierogi się nie rozklejały podczas gotowania? Pewnie nieraz spędziliście długie godziny w kuchni, a na koniec okazało się, że wykonane własnoręcznie pierogi po prostu się rozkleiły. Zamiast idealnie nafaszerowanego i sprężystego ciasta wyszła jakaś mamałyga. Wy  byliście zażenowani i źli, a wasi goście żałowali, że nie zjedli swojego ulubionego dania. Aby tym razem było inaczej, musicie przestrzegać kilku ważnych zasad. Bardzo dokładnie i starannie sklejajcie pierogi. Nie przyspieszajcie tego procesu. Dopilnujcie, by ciasto za każdym razem idealnie do siebie przylegało. Bowiem nawet najmniejsza dziurka może sprawić, że pierogi rozkleją się podczas gotowania. Aby ułatwić sobie tę czynność, zanim zaczniecie je sklejać, możesz lekko zwilżyć brzegi ciasta wodą. Gotujcie pierogi w dużym garnku. Pierogi, podobnie zresztą jak makaron, powinniście gotować w możliwie największym garnku. Niedostateczna ilość miejsca może bowiem bardzo niekorzystnie wpłynąć na ciasto. Wrzucajcie pierogi do gotującej się wody. Nie jest tajemnicą, że pierogi powinno się...

sposoby na odgrzanie pierogów
Adobe Stock
Newsy
3 najlepsze sposoby na odgrzanie pierogów. Będą smakować jak świeżo zrobione
Odgrzewanie pierogów, wbrew pozorom, nie należy do łatwych. Włożone do wody mogą się rozlecieć, wyjęte z mikrofalówki mogą okazać się zimne w środku, z kolei smażone mogą być za twarde i przypalone. Na szczęście znamy kilka trików, które sprawią, że danie będzie idealne!

Polacy kochają pierogi! Szczególnie te przygotowane na święta Bożego Narodzenia! Z farszem kapuściano-grzybowym smakują wyjątkowo. Nikt nie jest w stanie im się oprzeć i każdy prosi o dokładkę. Można więc powiedzieć, że obok barszczu i śledzi to właśnie pierogi stanowią jedną z najważniejszych potraw tego wieczoru. Przygotowanie pierogów zazwyczaj odbywa się z wyprzedzeniem, na kilka dni przed Wigilią. Po ulepieniu wiele pań domu je gotuje, a następnie umieszcza w lodówce. Tam czekają na przybycie ukochanych gości. Zanim jednak pojawią się na stole, należy je przecież odgrzać. Jak zrobić to najlepiej i najszybciej? Oto kilka sposobów! Pierogi z patelni W waszej rodzinie z pewnością nie brakuje osób, które uwielbiają pierogi właśnie w tej wersji. Ich przyrządzenie nie zajmuje zbyt wiele czasu, jednak jest najbardziej absorbujące.  Najlepszym sposobem na to, by odgrzewane na patelni pierogi stały się nie tylko chrupiące, ale również miękkie jest podsmażenie ich z obu stron na tłuszczu, a następnie dolanie niewielkiej ilości wody i przykrycie pokrywką. Możecie być pewni, że wyjdą genialne! Nie zapomnijcie posypać ich chrupiącymi skwarkami lub zeszkloną cebulką! Pierogi z wody To, że już wcześniej gotowaliście je w wodzie, nie oznacza, że nie możecie ich odgrzać w ten sposób. To bardzo prosta i szybka metoda, która sprawi, że pierogi będą smakować jak świeżo ulepione.  Wystarczy, że umieścicie je we wrzącej wodzie na 2–3 minuty. Po wyjęciu będą sprężyste i pyszne. Pamiętajcie jednak, żeby nie gotować ich dłużej. Inaczej ciasto się rozpadnie, farsz wypłynie, a goście będą zawiedzeni. Pierogi z mikrofali O ile odgrzewane w ten sposób pierogi nie są dobrym pomysłem na Wigilię, o tyle po świętach śmiało możecie wykorzystać tę metodę,...

Pierogi ciasto
gotujmy.pl/nogawkuchni
Newsy
Do ciasta na pierogi dodajecie jajko czy nie? Decyzja ogromnie wpłynie na jego elastyczność
Jedni twierdzą, że do ciasta na pierogi nie powinno się dodawać jajek, drudzy wręcz przeciwnie. Prawda jest taka, że oba sposoby są poprawne, ale tylko jeden jest gwarancją elastycznej masy.

Bez względu na to, czy dodacie jajek czy też nie, wasze ciasto na pierogi z pewnością wyjdzie. Bowiem, według tradycyjnej receptury ich użycie jest zbędne - wystarczy ciepła woda, mąka i sól. Skąd więc pomysł, by wzbogacić masę o jajka? No cóż, w końcu ilu kucharzy tyle sposobów i pomysłów na przyrządzenie jednego dania. Czy do ciasta na pierogi należy dodać jajko? Doświadczone panie domu dobrze wiedzą, że dodatek jajek to jedyna gwarancja naprawdę elastycznego ciasta pierogowego. Warto również wzbogacić je o masło. Dzięki temu, po ugotowaniu przysmak będzie dosłownie rozpływać się w ustach. Bez względu na to, jakie lubicie – ruskie, z mięsem, z kapustą i grzybami czy owocowe, każde będą smakować wybornie. Nasz przepis na ciasto pierogowe jest dziecinnie prosty. Aby go wykonać, potrzebujecie zaledwie 5 składników – wszystkie z pewnością macie w swojej kuchni. Całość nie zajmie wam więcej niż 20 minut, potem ciasto musi chwilę poleżakować i gotowe. Pamiętajcie, by podczas wyrabiania być cierpliwym i zrelaksowanym. Dania przyrządzane w nerwach i pośpiechu nigdy nie wychodzą zbyt dobrze. Przepis na ciasto na pierogi Składniki: 500 gramów mąki pszennej 200 ml ciepłej wody 50 gramów miękkiego masła 1 jajko 2 żółtka 1 łyżeczka soli Podane składniki powinny wystarczyć na ok. 50 pierogów. Przygotowanie: Mąkę umieśćcie bezpośrednio na stolnicy i uformujcie z niej kopiec. Na samym środku zróbcie wgłębienie. We wgłębieniu umieśćcie jajko, żółtka, masło oraz sól. Zacznijcie zagniatać. Koniecznie pamiętajcie, by do powstającego ciasta co jakiś czas dolewać wody. Kiedy wszystkie składniki idealnie się połączą, przykryjcie ciasto ściereczką i odstawcie na ok. 15 minut, aby odpoczęło....

ciasto na pierogi
Newsy
Przez ten błąd ciasto na pierogi wychodzi twarde i mało elastyczne. Mało kto o tym wie
Wasze pierogi nie smakują tak, jak powinny? Ciasto jest twarde i niezbyt delikatne? Oto prawdopodobne przyczyny.

Delikatne, cieniutkie ciasto i pyszny farsz ruski, mięsny, z kapusty i grzybów albo owoców… Chyba nie ma osoby, która nie lubi pierogów. Są bardzo uniwersalne, można je przygotować na mnóstwo sposobów, podawać z różnymi dodatkami, na zimno, ciepło, z wody, odsmażone. Sprawdzają się idealnie na obiad i kolację, ale również jako danie na świątecznym stole. Wprawne gospodynie domowe robią ich setki, by zamrozić część na zapas. Sekretem dobrych pierogów jest nie tylko dobre nadzienie, ale również ciasto. Powinno być delikatne. Niestety, często wychodzi twarde, mało elastyczne i ciężko je cienko rozwałkować, co sprawia, że pierogi są po prostu niesmaczne. Dlaczego ciasto na pierogi wychodzi twarde? Każda doświadczona gospodyni ma swój własny, sprawdzony przepis, który wypracowała przez lata metodą prób i błędów. Sekretem dobrego ciasta na pierogi są odpowiednie proporcje, których używamy. Najczęstszą przyczyną zbyt twardego ciasta jest użycie zbyt dużej ilości mąki. Nie dodawajcie jej zbyt dużo podczas wyrabiania ciasta i używajcie jej oszczędnie do podsypywania stolnicy czy blatu podczas wałkowania. Według niektórych gospodyń dodanie jajka sprawia, że ciasto wychodzi zbyt twarde, ale nie zawsze jest to przyczyną niewłaściwej konsystencji. Woda do ciasta na pierogi Drugą przyczyną niezbyt elastycznego ciasta może być użycie zimnej wody. Następnym razem dodajcie wrzątek lub bardzo gorącą wodę, a z pewnością zobaczycie dużą różnicę w konsystencji ciasta. Będziecie zaskoczeni tym, jak bardzo ten prosty trik wpływa na miękkość i delikatność pierogów. Przepis na miękkie i elastyczne ciasto na pierogi Składniki 0,5kg mąki 1 jajko 4 łyżki oleju 1 szklanka wody Szczypta soli Przygotowanie...